Ulkomaat

Venäläinen ex-vakooja yritettiin murhata hermomyrkyllä Britanniassa – tapahtuma­paikalla käynyt poliisikin joutunut sairaalaan

Britanniassa vakavia myrkytysoireita saaneet entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär ovat jo kolmatta päivää kriittisessä tilassa. Myrkytyksen aiheuttajaa tutkii Britannian puolustusvoimien laboratorio, ja Venäjän ulkoministeriön mukaan Britanniassa on meneillään Venäjän-vastainen kampanja.

Britanniassa sunnuntaina vakavien myrkytysoireiden vuoksi sairaalaan joutuneiden venäläismies Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin oireiden taustalla on Britannian poliisin mukaan hermomyrkky.

Lisäksi tapahtumapaikalla käynyt poliisi on joutunut sairaalaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian poliisi pitää tapausta hermomyrkyllä tehtynä murhan yrityksenä.

Skripal ja hänen tyttärensä olivat keskiviikkona edelleen sairaalassa ja kriittisessä tilassa, kertoi Britannian poliisi keskiviikkona iltapäivällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

66-vuotias Sergei Skripal on entinen Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti, joka tuomittiin vuonna 2006 Moskovassa vankeuteen vakoilusta Britannian hyväksi.

Skripal oli tuomion mukaan välittänyt 1990-luvulla peitetehtävissä Euroopassa toimivien venäläisten agenttien henkilötietoja Britannian ulkomaantiedustelupalvelulle MI6:lle. Tuomio oli 13 vuotta vankeutta.

Vuonna 2010 Skripal vapautui osana Venäjän ja Yhdysvaltojen vanginvaihtoa. Samalla Venäjä sai takaisin kymmenen Yhdysvalloissa pidätettyä venäläisvakoojaa.

Keskiviikkona Britannian hallituksen hätätilakomitea kokoontui myrkytystapauksen tiimoilta. Cobraksi kutsutun ryhmän puheenjohtajana toimii sisäministeri Amber Rudd. Kokouksen jälkeen Rudd kertoi BBC:lle, että oireet aiheuttaneesta aineesta on saatu lisätietoja. Sitä on tutkittu Salisburyn lähellä Porton Downissa Britannian puolustusvoimien laboratoriossa.

Poliisi on vedonnut yleisöön silminnäkijähavaintojen saamiseksi Salisburysta, jonka Maltings-nimisen ostoskeskuksen ulkopuolelta Skirpal ja hänen tyttärensä löydettiin.

Sunnuntaina iltapäivällä Skripal ja hänen tyttärensä kävivät Zizzi-nimisessä pizzeriassa Salisburyn ostoskeskuksessa. Pian pizzeriasta poistuttuaan ainakin Skripal tallentui läheisen kuntosalin valvontakameraan. Hänen seurassaan oli vaaleahiuksinen nainen. Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta siitä, onko vaaleahiuksinen nainen Julia Skripal.

Vähän myöhemmin sunnuntaina ohikulkijat havaitsivat kaksi ihmistä puistonpenkillä: mies tuijotti ylöspäin ja haroi ilmaa käsillään. Naisella oli päässään huppu, ja hän oli lysähtänyt miestä vasten ilmeisesti tajuntansa menettäneenä. Ohikulkijat soittivat ambulanssin.

Pizzeria Zizzi ja ostoskeskuksessa sijaitseva pubi Bishop’s Mill eristettiin, samoin löytöpaikka. Eristykset on jo purettu, mutta tiistaisen tiedon mukaan ensihoidon henkilökuntaa ja kaksi poliisia joutui sairaalaan tapauksen johdosta. Tiistaina illalla yhtä lukuun ottamatta kaikki oli päästetty sairaalasta pois.


Keskiviikkona poliisi kertoi eristäneensä ambulanssien säilytyshallin Solstice Parkissa Amesburyssa Salisburyn lähistöllä. Kyseessä oli varotoimi, poliisi kertoi Reutersin mukaan.

Tiistaina Britannian ulkoministeri Boris Johnson vihjaisi, että myrkytystapauksen takana saattaa olla Venäjä, ja uhkasi vastatoimilla. BBC:n mukaan Johnson varoitti myös, että Britannian vastaus tulee olemaan ”järeä”, jos Venäjän osuudesta asiaan saadaan todisteita – ”vaikka olisikin väärin tuomita [asiaa] ennakolta”.

Venäjän hallinto on kiistänyt osuutensa. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kutsui Johnsonin väitteitä ”villeiksi”.

”Miten mies, joka on vastuussa ulkosuhteista eikä liity turvallisuusviranomaisiin mitenkään, voi antaa tällaisia lausuntoja”, äkkivääristä kommenteistaan tunnettu Zakharova sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän ulkoministeriö jatkoi tiedottamalla, että syytöksien tarkoituksena on haitata Venäjän ja Britannian suhteita.

Venäjän suurlähetystö Britanniassa kommentoi tapausta ohi aiheen ja syytti Britannian mediaa Venäjän-vastaisesta kampanjasta.

BBC:n mukaan Sergei Skripalin vaimo kuoli Britanniassa vuonna 2012. Hänen poikansa kuoli viime kesänä matkallaan Pietarissa olosuhteissa, joita sukulaiset pitävät epäselvinä. Hänen veljensä kuoli Venäjällä kaksi vuotta sitten.

BBC tavoitti Sergei ja Julia Skripalin sukulaisia, jotka asuvat Venäjällä. Sukulaisten mukaan Sergei Skripal voi hyvin, mutta oli aina varuillaan, sillä hän uskoi, että Venäjän hallinto tai sen lähettämät toimijat saattaisivat olla hänen perässään.

Julia Skripal asui Britanniassa useita vuosia perheen muutettua sinne 2010. Hän kuitenkin muutti takaisin Venäjälle, mutta vieraili isänsä luona usein.

Skripalin perheen tapaus on saanut britit kiinnittämään uudelleen huomiota saarivaltiossa viime vuosina kuolleisiin venäläisiin ja Venäjän kanssa tekemisissä olleisiin britteihin.

Heistä kirkkaimmin muistetaan 12 vuotta sitten surmansa saanut entinen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n everstiluutnantti Alexander Litvinenko, joka kuoli polonium-myrkytykseen juotuaan ainetta teessään. Radioaktiivisen poloniumin toivat maahan Andrei Lugovoi ja Dmitry Kovtun. Britannian tutkinnan mukaan murhan ”luultavasti” hyväksyi presidentti Vladimir Putin.

Vuonna 2016 kuoli säteilyekspertti Matthew Puncher, joka osallistui Britanniaan loikanneen Litvinenkon myrkytyksen tutkintaan. Hän kuoli huomattaviin viiltovammoihin kotonaan. Asiasta viime kesänä uutisoineen Buzzfeed-verkkojulkaisun mukaan tapahtumapaikan tutkinut poliisi totesi, ettei ymmärrä, miten Puncher olisi voinut aiheuttaa vammat itse. Tästä huolimatta patologi piti mahdollisena, että säteilyekspertti aiheutti useat viiltohaavat itse.

Puncherin tapaus on yksi Buzzfeedin laajassa artikkelisarjassaan esittelemistä tapauksista, joissa verkkojulkaisu esittää Britannian viranomaisten tutkineen Venäjään liittyviä kuolemantapauksia puutteellisesti tai suorastaan leväperäisesti. Lehti haastatteli Yhdysvaltojen tiedusteluvirkailijoita, joiden mukaan useissa tapauksissa on ilmeisiä viitteitä yhteyksistä Venäjään ja epäluonnollisiin kuolemiin.

Yhteensä tapauksia on Buzzfeedin mukaan jopa neljätoista. Niihin lukeutuvat esimerkiksi vuonna 2012 kotipihalleen Surreyssa kuollut Alexander Perepilišnyij, joka paljasti Venäjän hallintoon liittyvän rahanpesukuvion. Hänen kuolemansa todettiin luonnolliseksi, mutta vasta henkivakuutusyhtiön määräämissä lisätutkimuksissa miehen vatsasta löydettiin gelsemium-nimisen, Kaukoidässä kasvavan kasvin tuottamaa myrkkyä.

Toinen selvittämättä jäänyt tapaus, johon Buzzfeedin mukaan Yhdysvallat epäilee Venäjän osallistuneen, on vuonna 2010 kuollut Britannian ulkomaantiedustelu MI6:n työtekijä Gareth Williams. Venäjää, tai sieltä käsin tapahtuvaa rahanpesua, työssään tutkinut Williams katosi elokuussa 2010, ja hänet löydettiin reilua viikkoa myöhemmin työsuhdeasuntonsa kylpyammeesta kassiin sullottuna.

Asunnosta oli siivottu sormenjäljet, ja lämmitys käännetty täysille – mahdollisesti ruumiin hajoamisen nopeuttamiseksi. Rikosta ei voitu patologin mukaan sulkea pois, mutta poliisin mukaan oli ”teoreettisesti mahdollista”, että Williams olisi sulloutunut kassiin itse.

Sergei Skripalin tapauksen myötä näihin tapauksiin ja sekä vuonna 2013 Britannian-kotiinsa kuolleen oligarkki Boris Berezovskin tapaukseen kiinnitti uudelleen huomiota muun muassa yleisradioyhtiö BBC artikkelissaan keskiviikkona. BBC:n mukaan myös työväenpuolue Labourin parlamenttiedustaja Yvette Cooper kirjelmöi sisäministeri Amber Ruddille, jotta aiempia kuolemantapauksia otettaisiin uudelleen tarkasteluun.

Keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa sisäministeri Rudd kehotti pitämään päät kylmänä Skripalia koskevan rikostutkinnan suhteen. Samalla hän huomautti, että tutkinta tulee todennäköisesti kestämään pitkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Venäjä
 • Tiedustelupalvelut

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Nuori mies potki kaupassakävijää päähän S-marketin tuulikaapissa Helsingissä, uhkasi myös tappaa poliisin – oikeus määräsi seitsemän kuukautta vankeutta

  4. 4

   Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”

  5. 5

   SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja

  6. 6

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  8. 8

   Yksityisautoilu ei menetä suosiotaan yhteiskäyttöautoille ja julkiselle liikenteelle – tässä 10 syytä, miksi oma auto menestyy

  9. 9

   Tanskasta paljastui tuhansien luiden suohauta – vammat kertovat barbaarien ja roomalaisten muinaisesta taistelusta

  10. 10

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  5. 5

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  6. 6

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  7. 7

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  8. 8

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  9. 9

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  10. 10

   Kympin tytöt puurtavat itsensä huipulle, lahjakkaat pojat menestyvät kuin itsestään – näin yhteiskunnassamme vielä usein ajatellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  3. 3

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  4. 4

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Belgialainen jihadisti sai kuolemantuomion Irakissa – tänä vuonna jo yli sata ulkomaalaista tuomittu kuolemaan
  3. Mark Zuckerberg muuttui rehvakkaasta jullista nöyräksi kriisiviestijäksi – Tänään Facebook-johtaja joutuu EU:n grillattavaksi
  4. Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari
  5. SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja
  6. Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja
  7. Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”
  8. Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti
  9. Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta
  10. Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät Tilaajille
  11. Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”
  12. Näytä lisää