Ulkomaat

Tippaaminen voi tuntua kalliilta ja kiusalliselta, mutta Yhdysvalloissa se on välttämättömyys – näin tippaat matkalla oikein

HS:n Tapakoulu-juttusarjan toisessa osassa tutustutaan tippaamiseen. Suomalaisturisti voi pitää juomarahakulttuuria hankalana ja kalliina. Yhdysvalloissa tarjoilijalle saa kuitenkin maksaa alle minimipalkan, koska tipit lasketaan osaksi tuloa.

Washington

Muutettuaan Yhdysvaltoihin oppii nopeasti, että taskussa on aina hyvä olla dollarin seteleitä. Ne ovat juomarahaa eli tippiä varten.

Yhdysvalloissa tipataan tarjoilijoita, kampaajia ja hierojia (15–25 prosenttia laskusta), baarimikkoja (1–2 dollaria per juoma), hotellisiivoojia (vähintään 2 dollaria per yö), taksikuskeja (10–20 prosenttia) ja pizzan kotiinkuljettajia (ainakin pari dollaria per pizza).

Huoltoasemilla tai supermarketeissa ei tarvitse tipata, vaikka joku tankkaisi tai pakkaisi ruokakassit puolestasi. Uberissa voi antaa tippiä jälkikäteen kännykkäsovelluksen kautta, jos haluaa.

Suomalaisturistista tippaaminen voi tuntua kiusalliselta, vaivalloiselta ja kalliilta. Miksi minun pitää maksaa ylimääräistä jonkun työstä? Mitä tarjoilija minusta ajattelee, jos tippaan liian vähän?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä, hyvä matkailija, ei kuitenkaan ole kyse sinusta.

Yhdysvalloissa kansallinen minimipalkka on 7,25 dollaria (5,90 euroa) tunti. Minimipalkka ei silti koske niitä palvelualan työntekijöitä, jotka saavat tippejä. Parissakymmenessä osavaltiossa tarjoilijan tai baarimikon tuntipalkka on vain 2,13 dollaria (1,7 euroa) tunnilta, koska heidän lasketaan pääsevän minimipalkkaan tipeillä.

Tippi ei siis ole ylimääräistä tuloa vaan suurempi osa tarjoilijan palkkaa kuin itse palkka.

”Tippi pitää meidät hengissä”, sanoo tarjoilija Ellie Silva, joka työskentelee perinteisessä Tastee Diner -ruokalassa Bethesdassa Washingtonin esikaupungissa.

Tastee Dinerin tarjoilijat saavat vuoropäällikkö Kyle Braken mukaan palkkaa 4–5 dollaria tunti – siis selvästi alle minimipalkan. Kun siitä lasketaan pois verot, Braken mukaan jopa 95 prosenttia tarjoilijoiden nettotuloista saattaa muodostua tipeistä. Tasteessa tyypillinen tippi on 20–25 prosenttia annoksen hinnasta.

Paitsi jos asiakkaina on eurooppalaisia – he eivät tunne tapoja.

”Eilen minulla oli eurooppalaisia asiakkaita, jotka kiittelivät ihanaa palvelua moneen kertaan. Sitten he jättivät tippiä yhden dollarin”, Silva päivittelee.

Välttääkseen tätä osa ravintoloista laskee 18–25 prosentin tipin valmiiksi laskuun. Joskus vaihtoehtona on jopa 30 prosenttia.

Huomauttiko Silva tipin puuttumisesta?

”En viitsinyt. He olivat vain tietämättömiä.”

Suomalaisesta tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Eikö työnantajan pitäisi maksaa palkkaa, jolla työntekijä pystyy elämään?

Asiakkaan kannattaa kuitenkin suhtautua tippiin kuten tarjoilijankin: laskea noin 20 prosentin juomaraha etukäteen osaksi loppusummaa. Vain näin saa realistisen käsityksen siitä, mitä ulkona syöminen Yhdysvalloissa maksaa.

”Vaikka palvelu olisi huonoa, en koskaan ole jättämättä tippiä. Olin ennen töissä tarjoilijana, joten tiedän, kuinka tärkeä osa tuloja se on”, sanoo Tastee Dinerin asiakas, opiskelija Joanna Hess. Hän sai tarjoilijana palkkaa 4 dollaria (3,20 euroa) tunti mutta tienasi tippien ansiosta 20 dollaria (16,20 euroa) tunti.

Jos asiakas haluaa palkita ystävällisen tarjoilijan, tälle kannattaa maksaa tippi käteisenä. Luottokorttitipeistä menee vero. Lisäksi osa ravintoloista panee illan päätteeksi tipit yhteen ja jakaa summan myös kokeille ja siivoojille.

Ravintoloitsijalle saattaisi olla parempi, että tarjoilijat saisivat suurempaa peruspalkkaa, sanoo vuoropäällikkö Brake. ”Silloin tarjoilijat olisivat lojaalimpia työnantajalle. Nyt heidän palkkansa on niin riippuvainen tipeistä, että he tekevät oikeastaan töitä asiakkaille, eivät ravintolalle.”

Toisaalta palkkojen kasvattaminen nostaisi hintoja, mikä taas kaataisi monia ravintoloita, hän arvelee. Eivätkä asiakkaat saisi yhtä ystävällistä palvelua.

Tarjoilija Ellie Silva pitää tippauskulttuurista, koska hän kokee voivansa itse vaikuttaa tuloihinsa. Hän on saanut jopa 50 prosentin tippejä.

”Tippi motivoi minua olemaan työssäni parempi”, Silva sanoo ja väläyttää amerikkalaisen hymyn.

Jos tarjoilijalla olisi parempi peruspalkka, hän voisi Silvan mukaan tehdä työnsä huonommin.

”Kun elää tipeistä, ei voi piiloutua. Tipit lisäävät yrittäjähenkeä, ja mehän elämme kapitalismissa. Vain taivas on rajana!”

Kiinassa tippaus voi jopa hämmentää, kertoo Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari

Kiinassa perussääntö on, ettei tippiä jätetä. Paikal­liset tarjoi­lijat ja taksin­kuljet­tajat eivät odota tippiä, ja sen jättä­minen voi aiheuttaa jopa hämmennystä.

Kiinalainen tuttava kertoo todistaneensa tilanteita, joissa tar­joilijat ovat kieltäytyneet juomarahasta. Kyse on esimiesten ohjeistuksesta. He pelkäävät ravintolan imagon kärsivän, jos asiakkaat olettavat, että ruoan lisäksi pitäisi maksaa juoma­rahaa.

Siksi eräälle tuttavalle on käynyt niinkin, että tarjoilija juoksi perään palauttaakseen pöydälle jätetyt rahat.

Kiinassa presidentti Xi Jinpingin korruptionvastainen kampanja on saanut ihmiset varomaan pienimpienkin julkisten rahalahjojen vastaanottoa.

Toki muutamia poikkeuksiakin on. Pitkään brittivallan alla olleessa Hongkongissa tippaa­minen on tutumpaa, ja Manner-Kiinassakin se on muutamissa harvoissa tapauksissa sallittua.

Monet matkaoppaat antavat vihjeen, että turistioppaita ja turistikierrosten vetäjiä on silloin tällöin sallittua kiittää rahallisesti. Se pitää vain muistaa hoitaa huomaamattomasti.

Kysy Britanniassa, mihin tippisi menevät, kehottaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä

Britan­niassa ei ole saman­laista pakkoa jättää juoma­rahaa kuin Yhdys­valloissa. Moni ra­vintola lisää silti loppu­laskuun ”vapaa­ehtoisen” juoma­rahan, joka on 12,5 prosenttia tai enemmänkin.

Lisäystä ei ole pakko maksaa, mutta harva kehtaa pyytää tipin poistamista, ellei ravintola­kokemus ole ollut aivan kar­maiseva.

Tarjoilijalta kannattaa kuitenkin aina kysyä, kenelle tipit me­nevät. Saako henkilökunta ne, vai omiiko ravintoloitsija tipit itselleen?

Jos henkilökunta ei saa laskuun lisättyjä juomarahoja, silloin kannattaa ehdottomasti pyytää automaattitipin poistamista ja antaa juomaraha käteisenä suoraan tarjoilijalle.

Juomarahan suuruus riippuu antajasta. Lounaspaikassa riittää jokunen kolikko. Pubissa ei tipa­ta. Illallispaikassa moni antaa kymmenisen prosenttia. Kukaan ei silti huuda perään, vaikka ei jättäisi mitään.

Taksissa on tapana pyöristää vähintään lähimpään puntaan. Kampaajallekin useimmat antavat juomarahaa: parista punnasta jopa vitoseen.

Lue HS:n Tapakoulun aiemmin ilmestynyt osa tästä:

Näin juot kuin ruotsalainen – alkuviinit, vähäsokerisuus ja kombutsa ovat in, muistinmenetys, kävelykalja ja viinamonopolin haukuskelu out

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää