Ulkomaat

Raa’asta sukellus­vene­murhasta epäillyn Peter Madsenin oikeuden­käynti alkaa tänään Tanskassa – Käsitys illan tapahtumista on muuttunut yhä synkemmäksi

Käsitys tapahtumista Madsenin Nautilus-sukellusveneessä on muuttunut yhä synkemmäksi ja synkemmäksi sitä mukaa, kun tapauksesta on saatu lisää tietoja. Kim Wallin perhe haluaa kuitenkin, että Wall muistettaisiin ennen kaikkea journalismistaan.

Tukholma

On 10. elokuuta vuonna 2017, ja menossa ovat läksiäisjuhlat.

Kööpen­haminassa asuva ruotsalainen freelance-­toimittaja Kim Wall ja hänen poika­ystävänsä ovat pian muutta­massa Pekingiin. Wall on 30 vuoden iästään huolimatta ehtinyt julkaista juttuja maailman suurimmissa ja arvostetuimmissa lehdissä, kuten The New York Timesissa ja The Guardianissa.

Hänen tekstinsä käsittelevät usein yhteiskunnan marginaalissa olevia ja outoina pidettyjä ilmiöitä, ”kapinallisia pohjavirtauksia”, kuten hän niitä itse on kuvannut.

Tulevaisuus näyttää lupaavalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikaa vietetään kaveriporukalla veden äärellä nurmikolla, kun Wall saa yllättävän viestin. Hän on monta kuukautta sitten viestitellyt tunnetun tanskalaisen keksijän, raketti-Madsenina tunnetun Peter Madsenin kanssa. Wall oli tuolloin kiinnostunut kirjoittamaan reportaasin erikoisesta ja hieman kiistellystäkin tee-se-itse-miehestä.

Nyt Madsen ottaa yllättäen yhteyttä ja kutsuu Wallin luokseen työpajalleen jo samana iltana.

Uutistoimisto TT:n mukaan Madsen ehdottaa, että he voisivat juoda teetä ja tehdä haastattelun. Wall päättää tarttua tilaisuuteen.

Siltä seisomalta hän hyvästelee kaverinsa ja poikaystävänsä ja lähtee tekemään töitä.


Tänään torstaina kello 10.30 Suomen aikaa alkaa Kööpenhaminan käräjäoikeudessa oikeudenkäynti, jossa Madsenin syytetään murhanneen Wallin raa’alla tavalla itse rakentamassaan sukellusveneessä veden alla.

Jo nyt on selvää, että traaginen tapaus tulee poikkeuksellisuutensa vuoksi jäämään osaksi Pohjoismaiden rikoshistoriaa. Oikeudenkäynnin saama mediahuomio on sekä Ruotsissa että Tanskassa äärimmäisen suurta.

Tähän asti tapauksen uutisointi on kulkenut askel askeleelta kohti yhä synkempiä tietoja. Samalla on varmistunut, että keksijä-Madsenin kertomaan ei voi luottaa. Hänen versionsa tapahtumista on todistettu valheelliseksi ainakin kolme kertaa.Ensimmäisenä huolestuu läksiäisjuhlista kotiin palannut Wallin poikaystävä. Hän on viestitellyt Wallin kanssa illan aikana. Wall on noussut Madsenin itse rakentamaan Nautilus-sukellusveneeseen, jolla on lähdetty ajelulle.

Jossain kohtaa iltaa yhteys katkeaa. Wallia ei kuulu kotiin, vaikka on jo myöhä. Poliisi hälytetään kello 1.43, ja merivartiosto aloittaa sukellusveneen etsinnät kello 2.17.

Seuraavana aamuna kello kymmenen aikaan sukellusveneestä saadaan näköhavainto. Pian tämän jälkeen alus uppoaa. Madsen pelastetaan yksityisveneen kyytiin.

Alla olevaan karttaan on koottu tutkinnan kannalta olennaisia tapahtumia.Satamassa Madsen harmittelee Tanskan TV2:lle hymyillen Nautiluksen uppoamista mutta kertoo itse olevansa kunnossa. Hän kertoo jättäneensä Wallin maihin edellisenä iltana. Uppoamisen hän sanoo johtuneen teknisestä viasta. TV2:n nauhalta näkyy hänen keskustelunsa poliisin kanssa.

”Onko sinulla yhteystietoja hänelle?” poliisi kysyy.

”Ne ovat meren pohjassa puhelimessani”, Madsen sanoo.

”Eikö sinulla ole hänen nimeään?” kysyy toinen poliisi.

”Tiedän vain, että hänen etunimensä on Kim. En tarkistele toimittajien taustoja”, Madsen vastaa.

Sukellusveneen tutkinta osoittaa, että Madsen upotti aluksen tahallisesti.

Ruumiskoirat ja sukeltajat aloittavat suururakkansa. Wallin torso löytyy merestä ensimmäisenä, ja Madsen muuttaa selitystään poliisille: Wall kuoli siihen, että sukellusveneen raskas luukku putosi hänen päähänsä.

Vangitsemisoikeudenkäynnissä syyskuussa Madsen puhuu itsestään kolmannessa persoonassa. ”Raketti-Madsen kiistää osuutensa kuolemaan 10. elokuuta”, hän sanoo oikeudelle TT:n mukaan.

Mereen heitetystä pussista löytyy myöhemmin myös Wallin pää. Pussiin oli kiinnitetty painoja sen upottamiseksi. Kallossa ei ole vammoja, ja Madsen muuttaa kertomustaan jälleen. Nyt hän esittää, että Wall saattoi kuolla hiilidioksidimyrkytykseen. Tällä kertaa hän myöntää paloitelleensa ruumiin – mutta ainoastaan ”haudatakseen” sen mereen.

Lokakuussa syyttäjä Jakob Buch-Jepsen kertoo Madsenin tietokoneen kovalevyn sisällöstä. Sieltä on löytynyt lukuisia ulkomaisia videoita, joissa naisia tapetaan tai kidutetaan.

Tammikuussa ilmoitetaan, että Madsenia syytetään Wallin murhasta. Tähän mennessä kaikki Wallin ruumiinosat ovat löytyneet.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi lisää synkkiä tietoja. Madsenin epäillään sitoneen Wallin, pahoinpidelleen häntä eri tavoin ja tappaneen hänet. Madsen oli ottanut sukellusveneeseen mukaan työkaluja, kuten veitsen ja sahan. Kuolinsyy on epäselvä.


Kim Wallin äiti Ingrid Wall antoi haastattelun ruotsalaiselle TT-uutistoimistolle torstain oikeudenkäynnin alla. Perheelle tärkeintä on, että Wall tultaisiin muistamaan ennen kaikkea journalistina eikä vain rikoksen uhrina.

Wallin nimellä on perustettu rahasto, johon on satanut lahjoituksia yli 200 000 dollarin arvosta. Rahasto jakaa varoja reportaasimatkoja varten nuorille naistoimittajille, jotka tekevät journalismia Wallin hengessä.

”Ne eivät olleet mitään valtavirtareportaaseja”, äiti sanoi TT:n haastattelussa.

”Hän löysi pieniä kullanjyviä, joita muut eivät löytäneet.”

Moni lahjoittaja on liittänyt lahjoituksen yhteyteen pienen kannustavan viestin. Se on tuntunut äidistä hyvältä. Ensimmäinen stipendi jaetaan oikeudenkäynnin ollessa vielä kesken 23. maaliskuuta.

Fakta

Oikeudenkäynti jatkuu huhtikuulle


 Ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta syytetyn tanskalaiskeksijän Peter Madsenin oikeudenkäynti alkaa torstaina 8. maaliskuuta Kööpenhaminan käräjäoikeudessa.

 Istuntoja on kalenterissa kaikkiaan 12. Niistä viimeisin pidetään 25. huhtikuuta.

 Syyttäjä vaatii Madsenille elinkautista vankeustuomiota. Syytekohdat ovat murha, seksuaalirikos raskauttavien asianhaarojen vallitessa ja hautarauhan rikkominen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Ruotsi
 • Tanska
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää