Ulkomaat |HS seuraa

Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen kertoi oikeudessa oman versionsa illan tapahtumista – Madsenin lähettämissä teksti­viesteissä hyytävä yhteys Wallin kohtaloon

Tanskalaisen keksijän Peter Madsenin oikeudenkäynti alkoi Kööpenhaminassa. HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli raportoi oikeudenkäynnistä paikan päältä. Seuranta on luettavissa jutun lopussa.

Kiitos kaikille seurantaa lukeneille.

Istunto on tältä päivältä ohi. Seuraava pidetään 21. maaliskuuta. Kaikkiaan istuntoja on 12, joista viimeinen 25. huhtikuuta.

Madsenin kuuleminen on nyt ohi. Tuomari kertoo, että todistajien kuuleminen tullaan käymään sulketuin ovin, jotta heidän nimensä eivät päätyisi julkisuuteen.

Madsen sanoo tehneensä tuhansia hakuja kaikista mahdollisista aiheista. Tuomari pyytää häntä vastaamaan kysymykseen videoista. Inpiroituiko hän niistä? Lopulta Madsen vastaa: ”Minulla on ymmärrystä fysiologiasta.” ”Sillä tavalla tiesin, että se on mahdollista.” Madsen ilmeisesti siis yrittää panna katsomiaan väkivaltavideoita yleisen tieteellisen uteliaisuuden piikkiin.

Syyttäjä kysyy vielä, liittyikö katsomiseen jotain seksuaalista. ”Ei”, vastaa Madsen.

Madsen puhuttelee nyt jatkuvasti syyttäjää etunimeltä yrittäessään saada keskustelua takaisin haltuun. Syyttäjä painaa päälle kysymällä, inspiroituiko Madsen hänen tietokoneeltaan löydetyistä videoista.

Nyt Madsen vähän hermostuu ja sananvaihto syyttäjän kanssa kiihtyy.

Syyttäjä näyttää tekstiviestiä, jonka Madsen on lähettänyt vain kuusi päivää ennen Wallin kuolemaa. Siinä hän puhuu jonkun sitomisesta ja työkalujen käyttämisestä sidotun pahoinpitelemiseksi.

Syyttäjä näyttää Madsenille paperia, jolle on tulostettu Madsenin käymä viestikeskustelu jonkun toisen henkilön kanssa. Siinä puhutaan naisen sieppaamisesta ja sitomisesta. Madsenin mukaan kyse on kuitenkin fantasiasta, jossa sen kohteena oleva nainenkin olisi mukana vapaaehtoisesti.

Madsen selittää, että Wallin ranteissa näkyvät sitomisjäljet tulivat siitä kun hän yritti nostaa ruumista sukellusveneen tornin kautta ulos. Oman selityksensä mukaan hän olisi käyttänyt siteitä siis tähän tarkoitukseen.

Vastatessaan syyttäjän kysymyksiin siitä, tunsiko hän Walliin seksuaalista vetoa, Madsen kiihtyy ja puhuttelee syyttäjää etunimellä.

”En harjoittanut minkäänlaista seksuaalista altiviteettia hänen kanssaan”, Madsen sanoo. Madsen vielä lisää, että Wall oli aluksessa sen vuoksi että hän oli toimittaja, ei sen vuoksi että hän oli nainen.

Madsen kertoo omaa versiotaan yön tapahtumista. Hän sanoo raahanneensa ruumiin moottorihuoneeseen ja käyneensä itse nukkumaan toiseen huoneeseen. Tilojen välissä oli kaksi ovea, hän huomauttaa. ”Makasin ja mietin. En muista, että olisin nukkunut”, hän sanoo.

Nyt Madsen sanoo olleensa ”psykoosissa”, kun hän löysi Wallin kuolleena. Hän sanoo, että hänen ainoa ajatuksensa oli saada ruumis mereen mutta että hän ei saanut raahattua sitä ylös kannelle sukellusveneen tornin kautta. Tässä Madsen siis koettaa selittää, miksi hän päätyi paloittelemaan ruumiin. Vielä on kysymättä, miksi hän oli jo lähtiessä ottanut verstaalta sahan mukaan sukellusveneeseen.

Madsen kertoo venttiileistä ja kompressoreista selittäessään sukellusveneeseen hänen mukaansa syntyneen alipaineen syytä. Hän sanoo yrittäneensä huutaa kannelta Kim Wallille, että tämä avaisi yhden venttiileistä. Hän sanoo, ettei tiedä, kuuliko Wall huutoa. Kuitenkin tämän jälkeen yksi venttiileistä aukesi, minkä seurauksena hänen kertomuksensa mukaan paine palasi normaalimmaksi ja hän sai luukun auki.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin live-seurannassakaan ei mainita mitään tiettyä yhdistettä, puhutaan vain ”vaarallisista kaasuista”, joita Madsen väittää moottorivian vuoksi sukellusveneeseen kehkeytyneen.

Puhuin tässä vieressä istuvien toimittajien kanssa. Kukaan meistä ei kuullut, että Madsen olisi tarkasti maininnut, että mikä ilmassa hänen mukaansa lopulta aiheutti Wallin kuoleman. Muissa medioissa on puhuttu sekä hiilidioksidista että häästä.

Miten Madsen aikoo nyt selittää Wallin kehon pistohaavat ja sitomisjäljet? Ne tuskin olivat tarpeellisia ruumiin ”mereen hautaamisen” kannalta.

Aivan alussahan puolustuksen asianajaja syytti poliisia väärinymmärryksestä, kun poliisi sanoi Madsenin viimeisen selityksen Wallin kuolemalle olevan hiilidioksidimyrkytys. Jos nyt oikein ymmärsin, nyt Madsen tarjoaa uudestaan kuitenkin selitykseksi juuri sitä tai jotain hyvin sen kaltaista. Madsenin pääväite on, että Wall kuoli sisällä sukellusveneessä huonon ilman vuoksi samalla kun hän itse oli kannella taistelemassa jumittuneen luukun kanssa.

Madsen on esiintynyt teknisissä kysymyksissä itsevarmana. Sukellusveneen teknisistä ongelmista kertoessaan hän jopa tarjoutui puhumaan hitaammin, jotta oikeuskin ymmärtäisi. Nyt hän kuitenkin vetoaa tietämättömyyteen oikeudellisissa kysymyksissä. Hän sanoo ajatelleensa Kim Wallin ruumiin äärellä, että hän voisi saada monta vuotta vankeutta siitä, että Wall löytyy hiilidioksidimyrkytyksen saaneena hänen sukellusveneestään.

Tässä vaiheessa on pakko esittää yksi kommentti: Jos Madsen - niin kuin hän nyt väittää - valehteli useaan kertaan Wallin kohtalosta huomiodakseen omaisten tunteita, miten tähän huomioimiseen sopii ruumiin paloittelu ja upottamisyritys?

Madsenin mukaan hän itse pelastui, koska hän sattui menemään korjauspuuhiin raittiiseen ilmaan. Muuten kuolleita olisi hänen mukaansa ollut kaksi.

”Siellä makaa tiedoton ihminen enkä voi tehdä mitään hänen pelastamisekseen”, Madsen sanoo. ”Voitte kuvitella miltä se tuntuu.”

Madsenin selitys menee siis jotenkin näin: Hän meni ensin konehuoneeseen korjaamaan jotain, sitten hän nousee vielä kannelle korjaamaan jotakin toista asiaa. Kannelta hän ei kuitenkaan pääse takaisin veneen sisälle, koska luukku on jumissa ja ilmanpaine sisällä muuttunut. Kannella Madsen sanoo huomanneensa, ehkä muutaman minuutin jälkeen, että moottorit pysähtyivät. Kun hän lopulta saa luukun auki, hän väittää kohdanneensa sisältä tulevaa hyvin lämmintä ilmaa. Sitten hän väittää löytäneensä Kim Wallin sisältä elottomana.

Madsen heiluttelee oikeaa jalkateräänsä levottomasti puhuessaan.

Hän sanoo että luukun avaamisyritys oli hänen elämänsä pahimpia minuutteja. Hän sanoo, että luukku oli jumissa, koska ilmanpaine sisällä oli muuttunut. Tätä hän selittää sillä, että moottorit olivat ”käyttäneet sisäilmaa”.

Madsen sanoo menneensä sukellusveneen kannelle korjaamaan jotain ja ilmoittaneensa siitä myös Kim Wallille, joka oli sisällä. Madsen väittää, että hän ei enää onnistunut avaamaan luukkua palatakseen takaisin.

Madsen lähestyy selityksensä ydintä. Hän sanoo, että oli myöhä ja he olivat palaamassa rantaan. Hän sukelsi veneellä moottorin avulla, mutta sitten ilmeni joku vika, minkä vuoksi hänen itse piti mennä konehuoneeseen.

Nyt Madsen sanoo kertovansa, mitä oikeasti tapahtui. Hän sanoo tämän olevan todistuksensa tärkein kohta.

Madsen naurahtaa hermostuneesti, kun hänet keskeytetään kesken selityksen.

Madsen toistaa, että hän on muuttanut versiotaan tapahtumista säästääkseen Wallin läheisiä, ettei heidän tarvitsisi tietää, kuinla kauhealla tavalla Wall kuoli.

Madsenin mukaan tarkoitus oli tehdä vain lyhyt kierros, mutta hän väittää kadottaneensa ajan tajun. Hän sanoo, että Kim Wall oli mukavaa seuraa ja että hän oli elossa vielä 23.05.

”Se yö kun katastrofi tapahtui... pahinta on, että meillä ei ole Kimiä enää jäljellä”, Madsen sanoo. Hän väittää ajattelevansa Kim Wallin perhettä. On vaikeaa kuvitella, miltä tämä tuntuu yleisössä istuvista Wallin läheisistä.

Nyt Madsen selittää, että hän katsoi väkivaltaisia videoita, koska hän liikuttui niistä tunteellisesti. Hän sanoo itkevänsä helposti. Hän ottaa esimerkiksi Martin Luther Kingin ”I have a dream” -puheen, joka saa hänet hänen mukaansa aina itkemään.

Madsen tuntuu välttelevän kysymystä puhumalla asiasta kuin kyse olisi mistä tahansa pornon katsomisesta. Kyse oli kuitenkin videosta, jossa naiselta leikataan päätä. Madsen kiihtyy hieman, kun syyttäjä kysyy asiasta vielä uudestaan. Syyttäjälle tämä kohta vaikuttaa olevan tärkeä uskottavan murhamotiivin perustelemiseksi.

Syyttäjä kysyy uudestaan videosta, jota Madsen katsoi internetistä vain vähän ennen sukellusvenematkaa Wallin kanssa. Madsen selittää olevansa seksuaalisesti aktiivinen, mikä kuulostaa oudolta, koska kyse on raa’asta väkivaltavideosta.

Syyttäjä on puhuttanut Madsenia pian 20 minuuttia. Vieläkään ei ole päästy siihen, mitä Madsenin mukaan tarkalleen ottaen sukellusveneessä tapahtui. Madsen on pysynyt rauhallisena ja pyydellyt anteeksi aina kun häntä on huomautettu jostakin muotoseikasta.

Madsen koittaa selittää, että rakettiprojektin epäonnistuminen oli itse asiassa helpotus. Syyttäjä lukee hänen tiliotettaan, jossa näkyy, että hänellä oli tilillä vain muutamia kruunuja samalla kun hänellä oli 1,6 miljoonan kruunun velka.

Madsenilla oli Wallin kuoleman aikaan vaikeuksia rakettiprojektiensa kanssa. Syyttäjä yrittää ilmeisesti osoittaa, että Madsen oli tuolloin kiperässä tilanteessa, joka on voinut vaikuttaa hänen ratkaisuihinsa. Madsen vastaa, että hänen rakettiyrityksensä talous on erillään hänen omasta taloudestaan.

Madsen sanoo, että hän on asunut verstaallaan ja että kaikki hänen saamansa raha on mennyt rakettiprojekteihin ja muihin vastaaviin kohteisiin.

Syyttäjä kysyy, oliko Madsenilla rahahuolia. ”On kallista elää niin kuin minä”, Madsen sanoo. Sitten hän kertoo tuolloin meneillään olleesta rakettiprojektista.

Madsen sanoo, että Kim otti häneen uudestaan yhteyttä elokuussa ja että hän ei tuolloin heti tajunnut, että kyse oli samasta toimittajasta.

Nyt syyttäjä käy läpi Madsenin ja Wallin yhteydenpitoa. Madsen vahvistaa, että he olivat yhteyksissä jo keväällä 2017.

Tauko loppuu. Nyt puhuu taas Madsenin asianajaja.

Tauon tarkoituksena on ilmeisesti se, että Madsenkn puolustusasianajaja voi vaihtaa päämiehensä kanssa pari sanaa.

Ennen taukoa käytiin myös läpi hyvin erikoista kirjeenvaihtoa Madsenin ja Wallin ystävättären välillä. Ystävä kirjoitti artikkelia Kim Wallin kuolemasta ja oli sen vuoksi kirjeitse yhteydessä myös Madseniin. Madsen kirjoitti ystävättärelle takaisin, että hän tietää, että ”Kim ei ole vihainen” ja että sukellusvenematka oli parasta mitä Kim oli elämässään kokenut. Nyt Madsen sanoo kirjoittaneensa näin lohduttaakseen ystävää.

Syyttäjä aikoo käydä seuraavaksi läpi Madsenin eri selityksiä sukellusveneen tapahtumista kronologisessa järjestyksessä. Tämän kuultuaan Madsenin asianajaja pyytää pientä taukoa. Tauko myönnetään.

Syyttäjä kysyy tapauksesta, jossa Madsen sanoi ystävällensä haluavansa tehdä täydellisen murhan. Madsen sanoo, ettei muista tällaista.

Madsen vaikuttaa puhuvan nyt hieman kiihtyneemmin kuin alussa, kuitenkin vielä malttinsa säilyttäen,

Syyttäjä kysyy Madsenin seksuaalisista taipumuksista, koska niillä on merkitystä motiivin kannalta. Madsenin mukaan hänellä on useita suhteita, mutta että esimerkiksi sadomasokismi ei kiinnosta häntä.

Madsen sanoo, että hänellä on ollut yli 1200 ihmistä kyydissä sukellusveneessä, ja että vastaava onnettomuus, jonka hän väittää Wallille sattuneen, olisi voinut sattua aikaisemminkin. Vieläkään hän ei kerro omaa versiotaan tapahtumista.

Madsen kertoo tapauksesta, jossa hän oll naisen kanssa kuumailmapallossa ja pallo alkoi pyöriä vaarallisesti. Hän sanoo, että siinäkin olisi voinut tapahtua onnettomuus.

Madsen selittää, että hän ei ole koskaan halunnut joutua vankilaan moneksi vuodeksi.

Madsen vähättelee myös sitä, että hän etsi Googlesta videota naisen pään leikkaamisesta vain 19 tuntia ennen sukellusvenematkaa. ”Minunlaiseni ihmisen ei ole vaikea löytää sellaista”, hän sanoo.

Syyttäjä kysyy Madsenin hakuhistoriasta, joka sisältää naisia kohtaan tehtyä raakaa väkivaltaa. Madsen vastaa vältellen, syyttäjä sanoo palaavansa asiaan. Syyttäjä kysyy myös, miten Madsen selittää alushousuistaan löytyneen sperman. Madsen selittää käyneensä aamuyöllä pornosivuilla.

Madsen lisää vielä, että hän ei maininnut heti Wallin kuolemasta, koska ajatteli Wallin vanhempia.

Madsenilla on musta teepaita ja hän nojaa pöytään kohti mikrofonia. Jalat hän on taittanut tuolin alle.

Madsen vertaa tilannetta moottoripyöräonnettomuuteen, jossa kuski selviää mutta hänen takanaan istunut kuolee. Hän ilmeisesti haluaa sanoa, että tällaisessa tilanteesta asiasta ei halua heti puhua.

Madsen puhuu rauhallisesti. Hän aikoo selvästikin vastailla kysymyksiin, joita syyttäjä esittää.

Madsen sanoo, että hän oli ensimmäisessä kuulustelussa kieltämisvaiheessa, eikä halunnut puhua Wallin kuolemasta. Näin hän ilmeisesti selittää sitä, että hän väitti jättäneensä Wallin rantaan.

”En tiedä mitä tapahtui”, Madsen sanoo. ”Tiedän vain, että Kim Wall kuoli Nautiluksen kyydissä.”

Olemme palanneet tänne mediasaliin Kööpenhaminan oikeustalolle seuraamaan Peter Madsenin oikeudenkäyntiä. Madsenia kuullaan nyt.

Olemme palanneet taas tänne mediasaliin Kööpenhaminan oikeustalolle seuraamaan keksijä Peter Madsenin oikeudenkäyntiä. Seuraamme varsinaisen oikeusslin tapahtumia videoyhteyden kautta. Noin sata toimittajaa on paikalla ainakin 12 maasta. Nyt odotetaan, että Madsen itse saisi puhua.

Nyt alkaa lounastauko. Istunto jatkuu vajaan tunnin kuluttua. Tauon jälkeen myös Madsenilla on tiettävästi mahdollisuus puhua.

Puolustusasianajaja muistuttaa, että kuolemansyy on yhä epäselvä. Jotta Madsen voitaisiin tuomita murhasta, olisi pystyttävä osoittamaan, että hän aiheutti kuoleman tietoisesti ja tahallisesti.

Puolustus käyttää paljon aikaa vakuuttaakseen, että Madsen ei sukellusveneajollaan aiheuttaunut tietoisesti vaaraa muulle meriliikenteelle. Tämäkin asia on käytävä läpi. Sukellusvene ajoi tietyssä vaiheessa pintautuneena myös valot pimeänä ja vaaratilanne oli lähellä. Pahimmillaan seuraukset olisivat voineet olla hyvinkin vakavat, jos vaikka suuri matkustajalaiva olisi törmännyt Madsenin sukellusveneeseen.

Peter Madsenin odotetaan puhuvan lounastauon jälkeen

Tanskan radio kertoo, että puolustusasianajajan puheenvuoroa seuraa lounastauko, ja sen jälkeen ääneen pääsisi itse Peter Madsen. Saa nähdä, käyttääkö hän puheenvuoronsa.

Puolustusasianajaja muistuttaa oikeutta asioista, jotka täytyy näyttää toteen, jotta Madsen voitaisiin tuomita syytteessä olevista rikosnimikkeistä:

-Murhasta tuomitseminen vaatii, että teon suunnitelmallisuus saadaan osoitettua

-Seksuaalirikoksesta tuomitseminen puolestaan edellyttää puolustuksen mukaan sen osoittamista, että Wall oli elossa, kun teot tehtiin

Puolustuksen mukaan ei ole uskottavaa, että Madsen olisi suunnitellut murhaa sukellusveneessä, koska hänen suunnitelmansa oli sen sijaan osallistua raketin koelaukaisuun Bornholmissa seuraavana päivänä.

Puolustusasianajajan puhetyyli on varsin elävä. Välillä hän painottaa sanojaan selkeästi ja kovaan ääneen. Vaikutelma ei ole ainakaan alistunut.

Tämä on kiintoisaa: Puolustusasianajaja lupaa, että tänään tai myöhemmin oikeudessa tullaan kuulemaan Madsenin versio siitä, mitä sukellusveneessä tapahtui. Asianajajan mukaan tämä selitys ei ole muuttunut sitten lokakuun. Jos kyse on selityksestä, jonka mukaan sukellusveneen luukku putosi Wallin päähän, puolustuksen on vaikea selittää, miksi kallosta ei löytynyt sellaisia vammoja ja miksi Wallin ruumiista sen sijaan löytyi sitomisen, pistämisen ja viiltämisen jälkiä.

Puolustusasianajajan mukaan Madsen ei ole väittänyt, että Wall kuoli hiilidioksidimyrkytykseen vaan että kyse on häntä kuulleen poliisin virhetulkinnasta. Auki kuitenkin jää, mikä siinä tapauksessa olisi Madsenin viimeisin versio tapahtuneesta.

Madsenin puolustusasianajaja sanoo, että hän aikoo kohdistaa sanansa oikeudelle, ei yleisölle ja omaisille. Hän siis vihjaa, että syyttäjä olisi toiminut päinvastoin.

Nyt Madsenin asianajaja nousee ylös.

Syyttäjä kertoo, että oikeudenkäynnissä tullaan maaliskuun ja huhtikuun mittaan kuulemaan 37 todistajaa. Heistä 29 on syyttäjän kutsumia, 8 puolustuksen kutsumia. Tiedossa on tämänpäiväisen lisäksi 11 istuntoa, joista viimeinen pidetään 25. huhtikuuta.

En ole nähnyt Madsenin vielä kertaakaan katsovan hänen suuntaansa puhuvaan syyttäjään. Nyt hän katsoo alas papereihinsa.

”Mitä tulee persoonallisuuteen, hän osoittaa narsistisia ja psykopaattisia piirteitä”, syyttäjä sanoo.

Nyt syyttäjä sanoo, että Madsenilla on kaiken näytön mukaan hyvin vääristynyt ja perverssi seksuaalisuus.

Wallin kuolinsyy voi syyttäjän mukaan olla joko tukehtuminen tai kurkun viiltäminen.

Nyt syyttäjä siirtyy motiiviin liittyvään todisteluun. Madsenin koneelta on löytynyt videoita, joissa naisille tehdään väkivaltaa. Videot eivät ole Madsenin tekemiä. Vain yhdeksäntoista tuntia ennen sukellusvenematkaa Wallin kanssa Madsen oli kirjoittanut hakukoneeseen hakusanat ”naisen pään irti leikkaaminen” ja katsonut siihen liittyvän videon.

Yhteenveto tähän asti nähdystä:

-Madsen kiistää murha- ja seksuaalirikossyytteet

-Madsen esiintyy oikeudessa rauhallisena ja kommunikoi asianajajansa kanssa vain harvakseltaan.

-Syyttäjä on pystynyt kuvin ja videoin ja todistein osoittamaan, että Wallille on tehty väkivaltaa. Tämän osoittavat muun muassa Torson pistojäljet ja käteen jääneet jäljet sitomisesta.

-Sukellusveneessä ei ollut muita kuin Madsen ja Wall. Madsenin kasvoista ja jokapuolelta alusta löytyi Wallin verta.

-Merestä löytyi saha, joka on aiemmin kuvattu Madsenin seinällä.

-Wallin ruumiinosia oli yritetty upottaa painoilla, joista myös näytettiin kuvia.

-Todisteet, kuten Wallin pää, osoittavat, että Madsen on valehdellut tapauksen kulusta. Wall ei kallon perusteella voinut kuolla siihen, että luukku olisi pudonnut hänen päähänsä. Hyvin epäuskottavana on pidettävä myös Madsenin uutta selitystä siitä, että Wall kuoli ehkä hiilidioksimyrkytykseen.

-Madsenin koneelta löytyneet videot osoittavat, että hän halusi katsella naisille tehtävää raakaa väkivaltaa.

Sukellusveneestä löytyi monesta paikasta hyytynyttä verta. Näistä löydöistä näytetään nyt kuvia.

Syyttäjää osoittaa Wallin käden kuvan avulla, että hänet oli sidottu. Tieto sitomisesta kerrotiin jo tammikuussa, kun esitutkintamateriaalia tehtiin julkiseksi murhasyytteen nostamisen yhteydessä.

Tauon jälkeen näytetään kuvaa sisältä sukellusveneestä sen löytämisen jälkeen. Tilat näyttävät sotkuisilta, lattialla on siteitä. Näytetään myös kuvaa siteistä, joita löytyi Wallin torson kanssa yhtä aikaa. Ne näyttävät sellaisilta, joita käytetään kuormien kiinnittämiseen.

Istunto jatkuu.

Nyt oikeus pitää kymmenen minuutin tauon.

Syyttäjä näyttää todistelunsa tueksi videokuvaa siitä, kun sukeltajat noutavat ruumiin osia meren pohjasta. Heillä on mukanaan läpinäkyvä tiivis muovilaatikko, johon todisteet suljetaan.

Merestä löytyi myös saha, jolla Madsen mitä luultavimmin paloitteli ruumiin. Nyt näytetään aikaisempaa arkistokuvaa Madsenin verstaasta. Kuvissa sama saha näkyy roikkumassa naulassa verstaan seinällä.

Kuvaa näytetään myös pussista, josta löytyi Wallin pää. Se oli merkittävä löytö, koska Madsenin yksi selitys oli, että Wall olisi kuollut sukellusveneen luukun pudottua hänen päähänsä. Tämä selitys pystyttiin pään avulla osoittamaan valheeksi, koska kallosta ei löytynyt siihen sopivia vammoja. Sukeltajat tekivät löydön sen jälkeen kun Ruotsista tuodut ruumiskoirat olivat merkanneet alueen haukkumalla.

Näemme sukeltajien ottamaa kuvaa merenpohjassa olevasta pussista. Siitä löytyivät Kim Wallin vaatteet ja kengät. Tanskalaiset sukeltajat ja Ruotsista tuodut ruumiskoirat tekivät suuren ja tärkeän työn etsiessään kaikki Wallin jäänteet valtavalta alueelta. Se parantaa huomattavasti todennäköisyyttä sille, että Madsen saadaan tuomittua.

Twitterin perusteella tanskalaisten puheenaiheissa olisivat Madsenia keskeisemmällä sijalla eilinen jalkapallon Mestarien liigan ottelu Tottenham-Juventus sekä Tanskan työtaistelu, jossa hallitus uhkaa satojentuhansien virkamiesten työsululla.

Vaikea uskoa.

Syyttäjä näyttää piirroskuvan avulla, mistä eri kohdista Wallin ruumiinosista löytyi pistojälkiä. On hirvittävää ajatella, että Wallin salissa olevat omaiset joutuvat katsomaan tätä. Wallin vanhemmat ovat antaneet haastatteluja. Heidän toiveensa on, että Wall tultaisiin muistamaan ennen kaikkea työstään. Hänen nimissään on perustettu nuoria naistoimittajia tukeva rahasto, johon on kertynyt lahjoituksia jo yli 200 000 dollaria.

Näemme kuvaa metallipainoista, joilla Madsen oli yrittänyt saada Wallin torsoa uppoamaan. Ne näyttävät paksun metalliputken palasilta.

Madsen kääntyi juuri sanomaan jotain asianajajalleen lyhyesti. Muuten heidän välillään näyttää olevan vähän kontaktia.

Peter Madsen ei ole noussut Twitterissä Tanskan "trendaavien" eli paraikaa pinnalla olevien kymmenen aiheen listalle. Ruotsin vastaavalla listalla Peter Madsen on.

Nyt näytetään lähikuvaa Madsenin kasvoista, joka otettiin heti pidätyksen jälkeen. Ensimmäisessä oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa hänen kasvoistaan löytyi Kim Wallin verta. Tutkimuksen tehneen lääkärin mukaan Madsen oli sitä tehtäessä rauhallinen.

Videokuvaa, jossa Madsen kävelee rannassa kiiltävä pelastuspeite kainalossa ja puhuu toimittajalle rennon oloisena. Toisessa kädessä on vesipullo. ”Olen ok, Nautiluksen puolesta harmittaa”, hän sanoo. Sitten hän jatkaa: ”Se ei ollut erityisen vakavaa, yritin kyllä korjata sitä.”

Näemme kuvan jossa Madsen noukitaan suurehkon yksityismoottoriveneen kyytiin. Sen jälkeen on kuva Madsenista rannassa näyttämässä peukaloa kameralle maastopuvussa. Nyt tosiaan tiedämme, että hän upotti sukellusveneensä tahallisesti.

”Vedessä sukellusveneen edessä on mies!” huutaa ääni nyt kuullulla radiopuhelulla.

Kuulemme äänitteitä radiopuheluista, jotka liittyvät Madsenin Nautilus-sukellusveneen etsintöihin. Sukellusveneeseen yritetään saada yhteyttä.

Oikeuden on määrä kokoontua kahtenatoista päivänä seitsemän viikon aikana.

Ruotsalaisen Wallin poikaystävä oli tanskalainen, ja Wall kirjoitti viimeiset tekstiviestinsä tälle englanniksi.

Asetelma salissa on hevosenkengän muotoinen. Salin päädyssä istuu tuomareiden paikalla muita korkeammalla neljä ihmistä. Madsen istuu vasemmalla asianajajansa kanssa. Oikealla seisoo syyttäjä, joka jatkaa esitystään kohdistaen sanansa Madsenin suuntaan. Yleisö on rajattu ulos kuvasta, jota tähän vieressä olevaan mediasaliin suorana lähetetään.

Nyt oikeussalissa näytetään Wallin viimeisiä tekstiviestejä poikaystävälleen. Ne on lähetetty alkuillasta. Niissä lukee: ”Olen yhä elossa, muuten.” ”Mutta nyt mennään alas!” ”Rakastan sinua!”

Sanomalehti Berlingske kertoo, että syyttäjän mukaan poliisi on kuullut tapaukseen liittyen 215:tä todistajaa.

Syyttäjä varoittaa Tanskan TV2:n mukaan, että oikeudenkäyntiin liittyy väkivaltaista ja mahdollisesti häiritsevää kuva- ja videomateriaalia. Tänään näytetään muun muassa kuva irti sahatusta Wallin kädestä.

Kyse on myös Walliin suoraan liittymättömästä materiaalista, ilmeisesti ainakin Madsenin tietokoneelta löytyneistä ulkomaisista videoista, joilla kidutetaan ja tapetaan naisia. Ne aiotaan kuitenkin näyttää vain henkilöille, joiden tehtävään kuuluu arvioida todisteita. Yleisölle saatetaan soittaa videoiden äänet.

Tanskan TV2 kertoo Madsenin kuiskanneen jotain puolustusasianajajansa korvaan.

Wallin perhe ei ole vilkuillutkaan Madsenia vaan keskitti katseensa syyttäjään tämän puheenvuoron aikana.

Tervehdys minunkin puolestani. Olen HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula ja seuraan Madsenin oikeudenkäyntiä toimituksestamme Helsingistä.

Annetaan kirjeenvaihtajamme Petja Pellin hoitaa havainnointi paikan päältä. Minä pyrin seuraamaan tanskalaisen median huomioita ja sosiaalista mediaa.

Madsenin asianajaja sanoo, että Madsen kiistää syytteet murhasta ja seksuaalirikoksesta sekä velvollisuutensa vahingonkorvauksiin.

Syyttäjä vaatii, että Madsen tuomitaan elinikäiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi syyttäjä vaatii Madsenia maksamaan korvauksia uhri Kim Wallin perheelle ja jopa Tanskan merivartiostolle, joka suoritti Nautilus-sukellusveneen etsinnät. Tekninen tutkinta osoitti vastoin Madsenin omia väitteitä, että Madsen upotti sukellusveneen tahallisesti.

Syyttäjä puhuu salissa jossa on korkeat kaari-ikkunat ja kattokruunu. Nyt myös Madsen näkyy tänne mediasaliin lähetettävään tv-kuvaan. Hän kuuntelee syyttäjän puhetta rauhallisena asianajajansa vierellä ikkunan edessä.

Syyttäjä lukee nyt syytteitä. Hän tiivistää, mitä Madsenin epäillään tehneen Wallille sukellusveneessään 10. elokuuta 2017. Hän mainitsee muun muassa Wallin torsosta löytyneet pistohaavat. Syyttäjä kertoo myös, että ruumiinosia oli selvästi yritetty upottaa niihin liitettyjen painojen avulla. Murhan lisäksi Madsenia syytetään hautarauhan rikkomisesta ja seksuaalirikoksesta raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Madsen myöntää paloitelleensa ruumiin, mutta kiistää murhasyytteen.

Madsen ei ainakaan nyt näy videoyhteyden kautta tähän mediasaliin. Aftonbladetin mukaan Madsenilla on lyhyt tukka, tumma paita ja silmälasit.

Istunto alkaa. Peter Madsen on tuotu paikalle.

Ylipäänsä koko oikeustalon sisällä kuvaaminen on kielletty. Ulkona oli kuitenkin kymmenittäin kuvaajia ja tv-kameroita, jotka syöksyilivät eri suuntiin sitä mukaa, kun oikeustalolle ajoi mustia pakettiautoja, joiden ikkunat olivat tummennetut. Ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta syytetyn keksijä Peter Madsenin lisäksi istuntosalissa tulee olemaan Wallin omaisia.

Tervehdys Kööpenhaminan oikeustalolta hyvät lukijat. Olen HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja Petja Pelli ja seuraan tänään Peter Madsenin oikeudenkäynnin kulkua tässä live-seurannassa täältä paikan päältä. Olen nyt sisällä Kööpenhaminan oikeustalolla salissa, josta on tv-yhteys varsinaiseen oikeussaliin. Paikalla tässä tilassa on noin sata median edustajaa, joille selitetään juuri seurannan sääntöjä: mitään kuvaa tai ääntä ei saa tallentaa tai julkaista, mutta piirrokset ja teksti ovat sallittuja.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Tanska
 • Ruotsi
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää Etelä-Suomea myöten – Meteorologi kehottaa varautumaan ”kunnolliseen lumentuloon”

  2. 2

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojenjaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Suomessa ei saa myydä nuuskaa – Miksi kioskeista ja kaupoista sitten saa ostaa pussinuuskaa muistuttavaa ja sellaisena käytettyä nikotiinivalmistetta?

  5. 5

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  6. 6

   Kommentti: Tässä ovat uuden Putous-kauden onnistumiset, flopit ja kovimmat hokemat – Yksi sketsihahmo tiivistää sen, kenelle ohjelma on oikein suunnattu

  7. 7

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää tappelua Turussa – uhrit kertovat miesjoukon hyökänneen yllättäen keskellä päivää heidän kimppuunsa

  9. 9

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  10. 10

   Pääministeri Sipilä tapasi SAK:n keskeistä johtoa – Kulisseissa valmistellaan muun muassa määräaikaisuuksien helpottamista kiistellyn irtisanomislain korvaajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  9. 9

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  10. 10

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääministeri Sipilä tapasi SAK:n keskeistä johtoa – Kulisseissa valmistellaan muun muassa määräaikaisuuksien helpottamista kiistellyn irtisanomislain korvaajaksi
  3. Tältä näyttää koulujen eväsruoka lakkopäivänä – Veikko Arveli, 11, aikoo hakea huomisen lounaan kaupasta: ”Lihapiirakat on aika hyviä”
  4. Poliisi selvittää tappelua Turussa – uhrit kertovat miesjoukon hyökänneen yllättäen keskellä päivää heidän kimppuunsa
  5. Helsingin kirjamessut hylkäsi piispat esiintymislavoilta, kirkko pahoitti mielensä – ”Tapahtuma uudistuu säännöllisin väliajoin”, perustelee ohjelmajohtaja Ronja Salmi
  6. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  7. Makeita juureksia, suolaista fetaa ja kananmunaa – Paista juuresraasteesta rapea yhden pellin rösti, joka käy iltaruuasta sellaisenaan
  8. Makkaranpaistoa ja soppatykkejä – Tällaisilla tempauksilla yrittäjät yrittävät vesittää lakon vaikutuksia
  9. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin” – Espoossa vaikutus kattavampi, Vantaalla ”tilanne rauhallinen”
  10. Vammaisia työnhakijoita on kohdeltava reilummin
  11. Donald Trumpin puheet kalpenevat Brasilian presidentinvaalien suosikkiehdokkaan rinnalla – Miksi vihaa tihkuva äärioikeistolainen menestyy Brasiliassa?
  12. Näytä lisää