Ulkomaat

Myrkytys iltapalalla, mystinen kuolema lenkkipolulla, hermomyrkkyä kirjeessä – Venäjää on epäilty usein myrkkyjen käytöstä, HS käy läpi tunnetuimmat tapaukset

Britanniassa myrkytysoireista nyt kärsivät ex-agentti ja hänen tyttärensä eivät ole ensimmäiset, joiden epäillään joutuneen Venäjän myrkytysoperaation uhreiksi. HS kävi läpi viime vuosina tapahtuneita myrkytystapauksia, joiden epäillään olleen Venäjän tekosia.

Moskova

Salisburyssa Britanniassa hermomyrkyn vuoksi tehohoitoon viime sunnuntaina joutuneet venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija eivät ole ensimmäiset, joiden epäillään joutuneen Venäjän tai Neuvostoliiton salaisten myrkytysoperaatioiden uhriksi.


Edeltäjien lista on pitkä, vaikka näytöt ovat vähissä. Myös hermomyrkkyä on käytetty ennenkin.

HS kävi läpi viime vuosina tapahtuneita myrkytystapauksia, joiden epäillään olleen Venäjän tekosia.

Aleksandr Litvinenkon murhasta epäilty istuu nyt Venäjän parlamentin turvallisuusvaliokunnassa

Entinen Venäjän turvallisuus­palvelun FSB:n ja sen lakkautetun murharyhmä Urpon upseeri Aleksandr Litvinenko oli ensimmäinen, jonka nimi nousi esiin Skripalien tapauksen tultua julkisuuteen.


Tuliseksi presidentti Vladimir Putinin vastustajaksi kääntynyt Litvinenko kuoli polonium-myrkytykseen Lontoossa marraskuussa 2006.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Scotland Yard nimesi Neuvostoliiton turvallisuuskomitean KGB:n yhdeksännen hallinnon ja sittemmin Venäjän valtionjohdon suojelupalvelun FSO:n entisen työntekijän Andrei Lugovoin pääepäillyksi Litvinenkon murhassa. Venäjä ei luovuttanut Lugovoita, ja nykyisin hän on Venäjän parlamentin turvallisuusvaliokunnan jäsen.

Parlamentaarikon terveysongelmista ei ole raportoitu, joten jos Scotland Yardin epäilyt pitävät paikkansa, Lugovoi on ainakin käsitellyt radioaktiivista poloniumia kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

”Tiedusteluviranomaisten välillä on tiettyjä kirjoittamattomia sääntöjä”, Lugovoi kommentoi Skripalin tapausta tällä viikolla uutistoimisto Interfaxille.

”Skripal tuomittiin maanpetoksesta, mutta Venäjän presidentti armahti hänet vuonna 2010 ja hänet luovutettiin vakoojavaihdossa Britanniaan. Toisin sanoen tiedustelupalveluidemme välillä oli sopimus. Sellaisen jahtaaminen, joka on jo armahdettu, olisi absurdia.”

Lugovoin väite ei ole aivan perusteeton.

Esimerkiksi Litvinenko oli Venäjän avoin vastustaja kuten monet muutkin Venäjän salaisten myrkyttäjien kohteet. Skripal taas halusi aivan selvästi elää omissa oloissaan.

Neuvostoliiton turvallisuuspalveluiden sanotaan myrkyttäneen vastustajiaan ulkomailla ainakin kahdesti 1950-luvulla, mutta varsinaisesti myrkyt tulivat politiikkaan presidentti Putinin ensimmäisellä kaudella.

Ensimmäinen myrkkymenestys tuli Tšetšenian toisessa sodassa ja nimenomaan hermomyrkyllä.

Sauditerroristi Ibn al-Khattabin myrkytys onnistui, teatterin myrkkyoperaatio ei

Kammoksuttu sauditerroristi Ibn al-Khattab kuoli Tšetšeniassa maaliskuussa 2002 avattuaan myrkytetyn kirjeen.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ei ole kiistänyt tietoja, joiden mukaan se onnistui lähettämään ilmeisesti sariinilla tai vastaavalla hermomyrkyllä kyllästetyn kirjeen petturikuriirin välityksellä vihatulle ulkomaalaistaistelijalle.

Seuraavana syksynä myrkyn käyttö ylsi järkyttäviin mittasuhteisiin.

Dubrovka-teatterissa Moskovassa esitettiin suurta suosiota saavuttanutta Nord-Ost-näytelmää keskiviikkona lokakuussa 2002, kun joukko naamioituneita ja aseistautuneita terroristeja astui saliin. Seuraavana päivänä yleisön ja esiintyjät panttivangeiksi ottaneet terroristit päästivät saliin NTV-kanavan kuvausryhmän ja ruutuun ilmestyi tšetšeeniterroristi Movsar Barajev esittämään vaatimuksiaan.

Varhain seuraavana lauantaiaamuna turvallisuuspalvelu FSB sumutti teatterisaliin kaasua, joka paljastui myöhemmin fentanyyliksi. Taktisesti operaatio oli onnistunut, mutta kaasuisku erittäin voimakkaalla, synteettisellä opioidilla vaati loppujen lopuksi 215 kuolonuhria. Useat panttivangit tukehtuivat omaan oksennukseensa.

Päätoimittaja Juri Štšekotšin tutki tullipetosvyyhteä kuolemaansa saakka

Kansanedustaja ja kriittisen sanomalehden Novaja Gazetan varapäätoimittaja Juri Štšekotšihin kuoli heinäkuussa 2003, ilmeisesti Rjazanissa saatuun myrkytykseen.

Štšekotšihin kuului Terrori 99 -nimiseen tutkimuskomiteaan, joka halusi selvittää Venäjän vuoden 1999 kerrostaloräjähdyksiä. Lisäksi hän oli tutkimassa 2000-luvun alussa suurta huomiota Venäjällä saanutta niin sanottua Tri kita -tullipetosvyyhteä, jonka lonkerot ulottuivat korkealle Venäjän byrokratiassa.

Virallisen kuolinsyyselvityksen mukaan Štšekotšihin kuoli lääkeaineallergiaan. Myöhemmin oireita on epäilty radioaktiivisen myrkyn aiheuttamiksi.

Anna Politkovskaja selviytyi myrkytyksestä, ammuttiin myöhemmin

Novaja Gazeta -lehden toimittaja Anna Politkovskaja oli 1. syyskuuta 2003 matkalla Moskovasta Pohjois-Ossetiaan raportoimaan Beslanin koulukaappauksesta sekä välittämään terroristien ja viranomaisten neuvotteluja. Vaikeuksien jälkeen hän pääsi Moskovan Vnukovon lentokentällä Rostovin-koneeseen ensimmäisen kaappauspäivän iltana.


”Kello 21.50 juon teen”, Politkovskaja kirjoitti matkastaan myöhemmin.

”Kello 22 tajuan, että minun on kutsuttava lentoemäntä, sillä olen menettämässä nopeasti tajuntani. Muut muistoni ovat pätkittäisiä, lentoemäntä nyyhkii ja huutaa: ’Me laskeudumme, koeta kestää!’”

Politkovskaja tuli myöhemmin tajuihinsa Rostovin aluesairaalassa. Hänet ammuttiin Moskovassa lokakuussa 2006.

Pietarilainen liikemies Roman Tsepov huolehti Putinin turvallisuudesta

Pietarilainen liikemies Roman Tsepov sairastui ja kuoli yllättäen syyskuussa 2004 vain 42-vuotiaana. Myrkytystä epäiltiin, ja Pietarin syyttäjänvirasto epäili murhaa. Mitään ei selvinnyt, mutta Litvinenkon kuoleman jälkeen läheiset havaitsivat oireissa yhtäläisyyksiä.

Tsepov oli Neuvostoliiton romahtaessa pietarilainen miliisikapteeni, joka ryhtyi yksityisyrittäjäksi ja perusti Baltik-Eskort-nimisen turvallisuusalan yrityksen.

Se huolehti muun muassa Pietarin tuolloisen kaupunginjohdon, kuten pormestari Anatoli Sobtšakin ja hänen kakkosmiehensä Vladimir Putinin, perheenjäsenten turvallisuudesta. Huhuja Tsepovin mafiayhteyksistä oli riittävästi.

Ukrainen presidenttiehdokas Viktor Juštšenko sai myrkytyksen kesämökillä syödystä iltapalasta

Ukrainan presidenttiehdokas Viktor Juštšenko kiidätettiin syyskuussa 2004 henkitoreissaan tuolloisen liikemiehen Petro Porošenkon hankkimalla yksityiskoneella sairaalahoitoon Wieniin.

Länsimielinen Juštšenko oli sairastunut syötyään iltapalaa Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikön kesämökillä.

Analyysien mukaan Juštšenko oli nauttinut puhdasta TCDD:tä eli dioksiinia enemmän kuin yksikään hengissä säilynyt ihminen aikaisemmin. Sittemmin presidentiksi valittu Juštšenko ilmoitti myöhemmin olevansa varma, että Venäjä oli tavalla tai toisella sotkeutunut myrkytykseen.

Aleksandr Perepelitšnyi kuoli lenkkipolulle

Maailman kuuluisimman polonium-uhrin Aleksandr Litvinenkon vuoden 2006 kuoleman jälkeen epäilyttäviä venäläisiä myrkytyskuolemia on ollut ainakin yksi: venäläisen liikemiehen Aleksandr Perepelitšnyin tapaus vuonna 2012.

Perepelitšnyi lähti Venäjältä vuonna 2009 ja toimitti sittemmin Sveitsiin asiakirjoja, jotka liittyivät Hermitage Capital Managementin lakimiehen Sergei Magnitskin epäilyttävään kuolemaan moskovalaisessa pidätyssellissä.

Perepelitšnyi kuoli lenkkipolulle lähellä kotiaan Britannian Surreyssa.

Brittiviranomaiset eivät aluksi pitäneet liikemiehen kuolemaa mitenkään epäilyttävänä. Myöhemmin selvisi, että vainajan vatsassa oli yllin kyllin gelsemium-nimistä strykniinipähkinäkasvia.

Oikaisu 21.3. kello 09.35: Korjattu päätoimittaja Juri Štšekotšihinin sukunimi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Murhat
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

  6. 6

   Äitiä kiellettiin puhumasta lapselleen suomea – monikielisissä perheissä kielet sekoittuvat ja valtakieli jyrää

  7. 7

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan – Merihakakin näyttää pian pittoreskilta

  8. 8

   Röyhkeän naiskaksikon epäillään huijanneen vanhuksia mitä mielikuvituksellisimmin keinoin ympäri Helsinkiä – Poliisi: ”Todella hävytöntä”

  9. 9

   Älä palkkaa rikollista tekemään remonttiasi – HS:n ohjeilla voit välttää hämärämiesten pyörittämät firmat

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  2. 2

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  5. 5

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  6. 6

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  9. 9

   Video näyttää, kuinka jalankulkija käveli pimeydestä Uberin robottiauton eteen – Professori: Huippusensorien olisi pitänyt havaita nainen, oli pimeää tai ei

  10. 10

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää