Ulkomaat

Pohjois-Korean Kim Jong-un kutsui Trumpin tapaamiseen ja sanoo olevansa valmis luopumaan ydinaseista – maiden johtajat eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet kasvokkain

Presidentti Trump on vahvistanut, että tapaaminen on suunnitteilla. Sen toivotaan liennyttävän Korean niemimaan jännitteitä merkittävästi.

Peking / Helsinki

Pohjois-Korean yksinvaltainen johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat sopineet historiallisesta tapaamisesta.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kutsun esitti Kim.

Toteutuessaan tapaaminen on ensimmäinen kerta koskaan, kun Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajat kohtaavat kasvokkain.

Tapaamisesta kertoi varhain perjantaina Etelä-Korean erikoislähettiläs Chung Eui-yong, joka matkusti torstaina Washingtoniin kertomaan Pohjois- ja Etelä-Korean välisen alkuviikon tapaamisen tuloksista. Chung johti delegaatiota, joka tapasi Kim Jong-unin maanantaina Pjongjangissa Pohjois-Koreassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chung piti tiedotustilaisuuden Valkoisen talon pihalla.


Chung kertoi sanoneensa presidentti Trumpille, että Kim Jong-un totesi alkuviikon tapaamisessa olevansa sitoutunut ydinaseriisuntaan.

Presidentti Trump on vahvistanut, että tapaaminen on suunnitteilla. Myös hän twiittasi Kim Jong-unin puhuneet ydinaseista luopumisesta eteläkorealaisten kanssa, ei pelkästä ohjelman jäädyttämisestä.

”Hienoa edistystä, mutta pakotteet pysyvät kunnes yhteisymmärrys on saavutettu”, Trump kirjoitti.
Yllättävä uutinen tapaamisesta on herättänyt epäilyksiäkin asiantuntijoiden keskuudessa.

”Pohjois-Korean hinta ydinaseista luopumiselle voi olla liian kova Yhdysvalloille. Vaatimuksena voi olla amerikkalaisjoukkojen vetäminen Etelä-Koreasta tai Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean liittolaisuuden lopettaminen”, arvioi asiantuntija Frank Aum US Institute of Peacesta brittilehti Guardianin mukaan.

Alexandra Bell Center for Arms Control & Non-Proliferation -järjestöstä puolestaan arvioi, että neuvottelutarjous oli enemmän kuin kukaan uskalsi kuvitella.

”En kiellä sitä, että tämä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Tarjoukseen kannattaa suhtautua varovaisesti. Testien jäädyttäminen niin pitkään kuin mahdollista on etujemme mukaista”, Bell totesi.

Hän muistutti, että neuvottelut mahdollisesta ydinaseriisunnasta tulevat kestämään jopa vuosia, ja amerikkalaisten on syytä varautua hitaasti ja vaikeasti eteneviin neuvotteluihin.

Odotukset ja luottamus Pohjois-Koreaan eivät ole kovin korkealla muun muassa siksi, että diktatuuri on aiemminkin pettänyt lupauksensa ja vetäytynyt kansainvälisistä neuvotteluista.

Esimerkiksi vuonna 2005 Pohjois-Korea lupaili luopuvansa ydinaseohjelmasta, mutta teki vuotta myöhemmin ensimmäisen ydinkokeensa ja käänsi selkänsä neuvotteluille. Pohjois-Korea on jatkuvasti kehittänyt myös ohjusteknologiaansa kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.


Trumpin hallinnon edustaja kertoi Trumpin tapaamisperusteluiksi sen, että Kim on äärimmäisen vallan käyttäjä omassa maassaan eli Pohjois-Koreassa, kertoo Reuters.

”Trump on saavuttanut maineensa tekemällä diilejä”, anonyymi virkamies kertoi toimittajille Reutersin mukaan.

”Kim Jong-un on se ihminen, joka voi tehdä päätöksiä äärimmäisen autoritäärisessä tai jopa totalitaarisessa systeemissä. On järkevää hyväksyä kutsu ihmiseltä, joka voi tehdä päätöksiä itse.”

Chung välitti Trumpille suullisen viestin Kim Jong-unilta, ja kertoi Trumpin vastanneen, että tapaa Kimin niin pian kuin mahdollista. Tarkkaa ajankohtaa tai tapaamispaikkaa ei ole päätetty.

Presidentit tapaavat Chungin mukaan viimeistään toukokuussa. Tapaamisen odotetaan liennyttävän Korean niemimaan jännitteitä merkittävästi. Tilanne on ollut viime vuodet äärimmäisen kireä johtuen Pohjois-Korean lukuisista ydin- ja ohjuskokeista.

Mahdollisesta tapaamispaikasta ei ole vielä tietoa. Tapaaminen tulee olemaan merkittävin diplomaattinen kohtaaminen pitkiin aikoihin ja ykkösuutinen kaikissa maailman tiedotusvälineissä.

Mahdollisia tapaamispaikkoja voisi olla esimerkiksi Kiina tai Koreoiden rajalla oleva demilitarisoitu alue. Tapaaminen voitaisiin järjestää myös YK:n tiloissa Genevessä tai New Yorkissa. Kim Jong-un ei ole halunnut matkustaa ulkomaille, joten Panmunjomin rajapaikka Koreoiden välillä voisi olla todennäköinen vaihtoehto.


Luoviakin vaihtoehtoja tapaamispaikoista on maailmanhistoriassa nähty. Esimerkiksi 1989 Yhdysvaltojen presidentti George H. W. Bush ja neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov tapasivat Maltalle ankkuroidussa laivassa.

Pohjois-Korea on toistuvasti ilmoittanut rakentavansa mannertenvälistä ydinohjusta, jolla se voisi iskeä Yhdysvaltoihin. Maa on tehnyt kuusi ydinkoetta. Yhdysvallat on vastannut uhkauksiin sotaisin sanoin. Trump on uhannut Pohjois-Koreaa muun muassa ”tulella ja raivolla” ja nimittänyt Kim Jong-unia ”pieneksi rakettimieheksi”. Kim Jong-un on puolestaan haukkunut Trumpia seniiliksi.

Jos tapaaminen toteutuu, tehdään historiaa.

Yhdysvaltain istuva presidentti ja Pohjois-Korean valtaapitävä johtaja eivät ole tavanneet kasvokkain tai edes puhuneet puhelimessa aiemmin, kertoo Washington Post.

Presidenttiyden jälkeen Jimmy Carter tapasi Kim Jong-unin isoisän, Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin ja presidenttikautensa jälkeen myös Bill Clinton tapasi Kim Jong-unin isän Kim Jong-ilin.

Miksi Pohjois-Korea on valmis nyt neuvotteluihin?

Diktaattori Kim Jong-unin retoriikassa on nähty viime kuukausien aikana pehmentymistä, ja Pohjois-Korea halusi liennyttää suhteitaan Etelä-Koreaan maassa järjestettyjen talviolympialaisten aikaan.

Pohjois-Koreaa vastaan on asetettu lukuisia talouspakotteita ja maan talous on kärsinyt merkittävästi erityisesti kaupan hyytymisestä diktatuurin suurimman tukijan Kiinan kanssa. BBC:n mukaan Pohjois-Korean vienti väheni noin kolmanneksella viime vuonna talouspakotteiden vuoksi.

Mahdollista siis on, että talouspakotteet ovat alkaneet tuntua liiaksi ja Kim Jong-un haluaa niiden purkamista millä tahansa lupauksilla. Aiemmat vuosikymmenet ovat kuitenkin todistaneet, ettei Pohjois-Korean lupauksiin ole ollut luottamista.

Ydinaseiden lisäksi Pohjois-Korealla on myös hallussaan toinen valttikortti eli Etelä-Korean pääkaupungin Soulin uhkaaminen perinteisemmillä aseilla. Aiheesta voit lukea lisää tästä ja tästä HS:n jutusta.

Soulista Pohjois-Koreaan on sama matka kuin Hyvinkäältä Helsinkiin. Autolla se vie noin 45 minuuttia. Kranaatin matka Pohjois-Korean rajalta Souliin kestää 45 sekuntia.

Jos Pohjois-Korea iskisi Souliin, ensimmäisen tunnin aikana suurkaupunkiin sataisi arvioiden mukaan puoli miljoonaa kranaattia.

Soulin metropolialueella asuu noin 25 miljoonaa ihmistä. Heistä miljoona kuolisi sodassa, arvioi Yhdysvaltojen Koreaan sijoitettujen joukkojen komentaja jo 1990-luvulla.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää