Ulkomaat

Ydinase on Pohjois-Korean henkivakuutus, josta se tuskin koskaan luopuu – Miksi hirmuvaltion diktaattori silti kerta toisensa jälkeen lupailee moista?

Pohjois-Korea on luvannut luopua ydinaseista jo ainakin neljä kertaa ennenkin ja pettänyt joka kerta, kirjoittaa HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Peking

Tämän viikon uutiset Pohjois-Korean ydinasekriisiin liittyen ovat sinänsä hyviä.

Maanantaina Kim Jong-un kertoi Etelä-Korealle olevansa valmis neuvottelemaan ydinaseista luopumisesta arkkivihollisensa Yhdysvaltojen kanssa, jos Pohjois-Korean turvallisuus taataan eikä siihen kohdistu sotilaallista uhkaa.

Varhain perjantaina tuli todellinen uutispommi: Kim Jong-un ja Donald Trump aikovat tavata kevään aikana. Se on historiallista. Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole tavannut Pohjois-Korean johtajaa koskaan aiemmin.

Tuliko tässä nyt siis ensisoitto potentiaaliselle maailmanrauhalle?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen varaan ei kannata laskea.

Torstaina Washingtoniin saapunut Etelä-Korean erikoislähettiläs Chung Eui-yong toi Trumpin hallinnolle osoitetun viestin Kim Jong-unilta. Sen oletetaan sisältäneen Pohjois-Korean ehdot maiden välisille neuvotteluille.

Julkisuudessa liikkui huhuja siitä, että Kim ehdottaisi sisarensa Kim Yo-jongin matkustamista Yhdysvaltoihin paikan päälle. Sisko keräsi runsaasti positiivista huomiota vieraillessaan Pyeongchangin talviolympialaisissa muutama viikko sitten.

Tulikin enemmän: Diktaattori tapaa Trumpin itse.

Neuvotteluissa Pohjois-Korea todennäköisesti sanoo olevansa valmis riisumaan ydinaseet, jos Yhdysvallat ja Etelä-Korea suostuvat luopumaan vuosittaisista sotilasharjoituksistaan tai ainakin pienentämään niitä, Korea Society -tutkimuslaitoksen vanhempi johtaja Stephen Noerper arvioi South China Morning Postille.

”Etelä-Korean kautta eteneminen on Pohjois-Korean uusi taktiikka”, Noerper arvioi lehdelle torstaina jo ennen tapaamisuutista.

”Se voi olla yritys lyödä kiilaa USA:n ja Etelä-Korean välille sanomalla, että ´katsokaa, tässä on tarjouksemme, mutta Amerikka ei vain kuuntele´.”

Perjantaina Chung totesi Kim Jong-unin ymmärtävän, että ”rutiininomaisten sotaharjoitusten täytyy jatkua”.

Pohjois-Korean tavoite on saada Yhdysvallat pysyvästi pois Korean niemimaalta. On äärimmäisen epätodennäköistä, että niin tapahtuu.

Sen jälkeen se haluaisi Koreoiden yhdistyvän Pohjois-Korean ehdoilla. Niinkään tuskin käy.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen välillä on vahva liittolaisuus. Koreassa asuu yli 130 000 Yhdysvaltain kansalaista.

Koreoiden johtajat ovat sopineet huippukokouksesta huhtikuun lopulle, Trump ja Kim tapaavat toukokuun loppuun mennessä.

Sitä ennen ehtii kuitenkin tapahtua vielä paljon.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean vuoden suurin yhteinen sotaharjoitus alkaa maaliskuun viimeinen päivä. Aiempina vuosina harjoitukseen on osallistunut yhteesä liki 250 000 sotilasta maa-, ilma- ja merivoimista.

Aiempina vuosina harjoitukset ovat ärsyttäneet Pohjois-Koreaa äärimmilleen.

Pohjois-Korean suhteen kannattaa muistaa, että se on luvannut luopua ydinaseista ennenkin – ja pettänyt joka kerta.

Ensimmäinen petetty lupaus tehtiin vuonna 1991, kun Koreat sopivat ydinaseettomasta niemimaasta.

Toinen kerta oli vuonna 1994. Silloin presidentti Bill Clinton ilmoitti, että nyt on sopimus: Pohjois-Korea keskeyttää kahden ydinreaktorin rakentamisen, ja Yhdysvallat antaa vaihtokaupassa öljyä ja kaksi kevytvesireaktoria, jotka eivät samalla tavalla sovellu ydinmateriaalin tuottamiseen.

”Tämä on hyvä diili Yhdysvalloille”, Clinton totesi tuolloin New York Timesin videon mukaan.

Muutaman vuoden päästä kävi ilmi, että Pohjois-Korea oli koko ajan rikastanut uraania salassa Pakistanin opeilla.

Yhdysvallat keskeytti lupaamiensa reaktoreiden rakentamisen. Vuonna 2002 tuore presidentti George W. Bush totesi Pohjois-Korean kuuluvan pahan akseliin, ja Yhdysvallat ja Japani lopettivat öljynviennin maahan.

Taas neuvoteltiin. Seurasi kolmas pettymys – vuonna 2005 Pohjois-Korea lupasi jälleen luopua ydinaseista. Ei kulunut kuin vuosi, kun se teki ensimmäisen ydinkokeensa.

Vuonna 2012 Pohjois-Korean kansa kärsi niin pahasta nälästä, että lupaukset olivat jälleen höllässä. Tuli neljäs kerta: Pohjois-Korea lupasi pysäyttää ydinaseiden kehityksensä ja päästä kansainväliset tarkkailijat maahan, kun Yhdysvallat ja muu maailma lupasivat ruoka-apua.

Muutama viikko sopimuksen jälkeen Pohjois-Korea laukaisi satelliitin. Sen jälkeen Pohjois-Korea on tehnyt neljä ydinkoetta ja kymmeniä ohjustestejä.


Toistaiseksi ei ole yhtään syytä olettaa, että tälläkään kertaa kävisi radikaalisti toisin.

Koreoiden maanantaisen tapaamisen jälkeen presidentti Donald Trump sanoi pitävänsä kuulemiaan tuloksia ”hyvinä asioina maailmalle.” Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats totesi CNN:n haastattelussa, ettei usko läpimurtoon.

Vuonna 1994 Pohjois-Korean kriisin neuvotteluja johtanut Robert Gallucci sanoi niinikään CNN:lle, ettei pidä olettaa, että Pohjois-Korean suhteen olisi olemassa sellaista asiaa kuin luottamus.

On olennaista muistaa, että perusasiat eivät ole muuttuneet. Ydinaseet ovat yhä nykymuotoisen Pohjois-Korean olemassaolon takuu. Niistä se ei luovu.

Miksi Pohjois-Korea tekee nyt sovinnon elkeitä juuri nyt? Vaihtoehtoja on lukuisia.

Ehkä kyse on maineesta. Olympialaisten jälkihuumassa Kim Jong-un haluaa saada lisää positiivisia uutisia Pohjois-Koreasta maailmalle. Ehkä pakotteet ovat purreet, ja maa on öljypulassa.

Ehkä Pohjois-Korea yrittää aiheuttaa ryppyjä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen rakkauteen. Se tietää, että Etelä-Korean linja sen suuntaan on yhteistyöhaluisempi ja sovittelevampi kuin Yhdysvaltojen.

Tai ehkä se on niin kuin ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi: Ydinaseohjelma voi olla sopivassa kehitysvaiheessa, ettei testejä juuri nyt tarvita. Tai sitten maassa on nälkä ja Pohjois-Korea tarvitsee kansainvälistä ruoka-apua. Avustusjärjestöjenkin mukaan ihmisten auttamishalu suljetun diktatuurin suhteen on tyrehtynyt viime aikoina.

Oli miten oli, joka tapauksessa Pohjois-Korea pelaa aikaa, Kallio sanoo.

Arvostettu Pohjois-Korea-asiantuntija Rüdiger Frank nosti esille erityisen mielenkiintoisen skenaarion: Voisiko kyse olla pelistä Kiinan suuntaan?

Frank kirjoittaa Pohjois-Korea-analyysiin keskittyvällä 38 North -sivustolla pitävänsä mahdollisena, että Pohjois-Korean neuvotteluhalukkuuden myötä Kiina voi hyvällä omallatunnolla katsoa, että kansainväliset pakotteet purivat – ja niistä voidaan luopua nyt, kun tavoite on saavutettu ja Pohjois-Korea istuu Yhdysvaltain kanssa samassa neuvottelupöydässä.

Pohjois-Korea tarvitsee Kiinaa selvitäkseen. Sen on käytännössä ainoa maa, joka kanssa Pohjois-Korea tekee ulkomaankauppaa.

Kiina puolestaan tarvitsee puskurin itsensä ja Yhdysvaltain sotilaita kuhisevan Etelä-Korean väliin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen

  7. 7

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  8. 8

   Usain Bolt näytti, mitä nopeus jalkapalloilussa merkitsee – teki päällään maalin Dortmundin puolustajan nenän edestä

  9. 9

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  8. 8

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan
  3. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  4. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  5. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  6. KalPa koki mustan hetken, mutta tuli väkisin rinnalle ja ohi
  7. Tunti sitten
  8. Espanjan korkein oikeus vahvisti kapinasyytteet 13 katalonialais­politiikolle – Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys
  9. Valtio ryhtyy tukemaan kaupunkien kävely- ja pyöräteiden kunnossapitoa – Pyöräilijöille halutaan yhtä hyvät yhteydet kuin autoillekin
  10. ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen
  11. Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”
  12. Nauraminen ja internetin käyttö kielletty – kultinomaisen ryhmän johtaja orjuutti jäseniään ruokavalion avulla Italiassa
  13. Näytä lisää