Ulkomaat

Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

HS:n Tapakoulu-juttusarjan kolmannessa osassa tutustutaan kohteliaisuussanoihin. Britanniassa pitää muistaa käyttää please-sanaa joka välissä. Yhtä tärkeää on kiittäminen. ”Kiitos” ja ”ole hyvä” eivät osoita erityistä kohteliaisuutta, vaan ovat perustaito.

Eton

Suomenkielinen henkilö saa pitää Britanniassa varansa, jotta häntä ei leimattaisi töykeäksi tai jopa moukaksi. Eikä se ole edes suomalaisparan syy.

Ongelma suomen kielessä: siitä puuttuu kunnon vastine englannin please-sanalle.

Emme ole tottuneet käyttämään pientä apusanaa, kun pyydämme jotain. Siksi sitä on vaikea muistaa silloin, kun puhuu vierasta kieleltä.

Suomessa ei ole aivan tavatonta mennä kahvilaan ja tokaista: ”Yksi kahvi maidolla!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos saman sanoo englanniksi, kuulostaa töksäytys tylyltä ja yrmeältä.

Englanniksi pitää sanoa: ”May I please have a white coffee?”

Se on pyyntö, jonka avainsana on please. Ilman sitä ei tule kahvia – tai kahvi tarjoillaan pitkin hampain.

Toki suomestakin löytyvät sanat ole hyvä ja kiitos, joista kumpikin sopii joskus please-sanan tilalle. Please-sanaa ne eivät silti täysin korvaa.

Etonin pikkukaupungissa Lontoon länsipuolella makeiskauppaa pitävä Heather Shelley muistaa, kuinka please-sanasta iskostui selkäytimeen jo pikkutyttönä.

Isoäiti muistutti please-sanasta aina, kun pikku-Heather pyysi jotain. Ilman sitä ei tippunut mitään.

”Pikkulasten piti oppia puhumaan nätisti. Muuten oli turha odottaa herkkupalaa tai mitään muutakaan.”

Saman Shelley on opettanut omille lapsilleen. Ja sama opetusprosessi on käyty läpi kaikissa tuttava- ja sukulaisperheissä.

”En edes tunne ketään, joka olisi epäkohtelias ja jättäisi sanomatta kiitos ja ole hyvä. Nuorilla voi olla hetken kapinavaihe, mutta se menee ohi”, Shelley kertoo höyryävän kermakaramellipadan vieressä.


Peruskohteliaisuudet opitaan Britanniassa kaikissa perheissä yhteiskuntaluokasta riippumatta. Töykeyttä ei voi puolustella syntyperällä tai taustalla, tai huonolla päivällä.

Tiuhaan asutussa maassa pitää muistaa olla kohtelias, jotta arki sujuisi. Kiitoksen ja ole hyvän lisäksi pitää muistaa tietysti myös pyytää anteeksi: sorry.

Vanhan vitsin mukaan britti ei pyydä vain anteeksi henkilöltä, johon on itse törmännyt. Hän pyytää anteeksi myös siltä, joka on törmännyt häneen.

Shelleyn kaupassa käy paljon ulkomaalaisia, sillä Eton on turistien suosima päiväretkikohde. Ulkomaalaiset eivät muista aina pyytää kauniisti ja kiittää, mutta se ei Shelleytä häiritse.

Shelley on huomannut, että esimerkiksi kiinalaisturistit eivät juuri kiitä sanallisesti, mutta kumartelevat sitäkin enemmän. Sama on japanilaisten kanssa.

”Se on heidän tapansa kiittää.”

Kaupan ovi käy, ja sisään astuu eteläafrikkalainen pariskunta ostamaan toffeepussit. Kumpikin lisää please-sanan pyyntöönsä, ja kumpikin muistaa myös kiittää.

”Kiittivät”, Shelley kuiskaa asiakkaiden lähdettyä. ”No voi hyvänen aika, nyt olen ruvennut oikein seuraamaan!”

Katso videolta Heather Shelleyn neuvot sopivista kohteliaisuuksista. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Hyvien tapojen edistäminen oli Shelleylle aiemmin jopa osa ammattia. Hän toimi kymmenen vuotta alakoulun opettajana ja vastasi lasten tapakasvatuksesta.

Urakka ei ollut niitä helpoimpia: koulu sijaitsi ongelma-alueella Manchesterissa. Suurin osa vanhemmista eli sosiaalitukien varassa, oli huume- ja alkoholiongelmaa.

Silti useimmat vanhemmat pyrkivät tekemään parhaansa, jotta lapset oppisivat peruskohteliaisuudet. Aina eivät voimat kuitenkaan riittäneet.

”Lapset saattoivat olla kohteliaita, mutta vihaisia. Se ei ollut tietenkään lasten syy.”

Koulu tukee kohteliasuuskasvatusta, jos kotona ei osata. Jos ei opi kohteliaaksi, ei pärjää työmarkkinoillakaan.

Suomalaisesta tuntuu helposti, että yletön brittityylinen kiitteleminen ja please-sanan hokeminen voi vaikuttaa teennäiseltä ja koukeroiselta.

Pelko on turha.

Kiittää ei yksinkertaisesti voi liian montaa kertaa. Eikä pyyntö ilman please-sanaa ole koskaan kohtelias.

Saksalaisten taikasana on bitte, vinkkaa Berliinin kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen

Saksalaisten please on bitte. Molemmat sanat ovat omissa maissaan miltei yhtä käytettyjä.

Saksalaisia ei tosin aina voi kehua kovin kohteliaiksi. Palvelu kahviloissa tai ravintoloissa voi esimerkiksi Berliinissä olla joskus aika karua. Bitte, olkaa hyvä, sentään aina sanotaan. Ilman taikasana bitteä mikään ei sujuisi.

Saksalaiseen muodolliseen kohteliaisuuteen kuuluu teititellä, ja varsinkin silloin bitte on oleellinen osa puhuttelua. Mutta miltei yhtä tärkeää on tervehtiä.

Kun astutaan lääkärin vastaanoton odotussaliin, tervehditään. Kun noustaan bussiin, tervehditään. Hallo on heippa-tyyppinen tervehdys, sitä kuulee jo paljon. Baijerissa Grüß Gott on normaali hyvän päivän toivotus ilman sen suurempia siunailuja. Ja sama tietenkin silloin, kun postutaan. Huikataan Tschüss tai vähän muodollisemmin Auf Wiedersehen, näkemiin.

Bitte on paljon käytössä. Se on joka pyynnön perässä. Kun joku kiittää ja sanoo Danke, vastataan bitte.

Jos joku kysyy, saisiko olla vaikka toinen kuppi kahvia, bitte tarkoittaa, että kyllä vain. Jos vastaakin Danke ja tekee pienen torjuvan eleen sormenpäillään, sanoo ei kiitos.

Kiinassa palaute pitää lukea rivien välistä, ohjeistaa Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari

Kiinassa on äärimmäisen tärkeää säilyttää kasvonsa – sekä vastapuolen että omat. Tästä syystä palaute pitää monesti osata lukea rivien välistä, sillä negatiivisista asioista puhutaan kiertoteitse.

Se pätee yksinkertaisiinkin asioihin. Asioista kieltäydytään harvoin suoraan. Jos joku kysyy mielipidettä ruokalajista, jota inhoat, on silti kohteliasta sanoa ”oi, en syö sitä usein” sen sijaan, että kertoisit, ettet lainkaan pidä sen mausta.

Kiinalaiset ovat lämminsydämistä mutta kohteliasta ja pidättäytyvää kansaa, joka ei ole tottunut halailemaan ensitapaamisella. Vanhempia ihmisiä kunnioitetaan, ja kun esimerkiksi työtapaamisissa vaihdetaan käyntikortteja, on kohteliasta katsoa vastaanotettua korttia huolella ja ehkä lausua siitä joku kehuva sanakin.

Kiinassa matkustaessa on hyvä muistaa, että etunimellä puhutellaan vain läheisiä ystäviä. Kiinalaisissa nimissä sukunimi tulee ensin, sitten vasta etunimi.

Lue HS:n tapakoulun aiemmin ilmestyneet osat täältä:

Tippaaminen voi tuntua kalliilta ja kiusalliselta, mutta Yhdysvalloissa se on välttämättömyys – näin tippaat matkalla oikein

Näin juot kuin ruotsalainen – alkuviinit, vähäsokerisuus ja kombutsa ovat in, muistinmenetys, kävelykalja ja viinamonopolin haukuskelu out

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Käytöstavat
 • Kulttuurierot
 • Annamari Sipilä
 • Tapakoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   ”Maailman pahin” supertippuri talttui lopulta – vasta vihoviimeinen antibiootti nujersi brittimiehen Kaakkois-Aasiasta saaman bakteerin

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Harkimo pettyi kärki­paikkojen karattua, arvelee Petteri Orpo HS:lle – Yhteydet venäläisiin liikemiehiin ”eivät ainakaan helpota” pääsyä ministeriksi

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Näyttelijä Natalie Portman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta Israelissa ”omantunnon syistä”

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  10. 10

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  4. 4

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  5. 5

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää