Ulkomaat

Maailmalla on edessään turistiräjähdys, joka koettelee luonnon rajoja – HS:n tulevaisuus­kirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski raportoi Islannin matkailubuumista

Islanti on tyyppiesimerkki suositusta kohdemaasta, jossa matkailun kiihtyminen koettelee jo kantokykyä.

Shirley Wee on tullut kaukaa. Noin 11 500 kilometrin päästä, jos tarkahkoja ollaan.

”Halusin nähdä revontulet”, hän sanoo.

Wee on 60-vuotias kotirouva Singaporesta. Hän matkustaa ystäväporukassa ja on juuri näpsäissyt muutaman kuvan itsestään ja kavereistaan Thingvellirin näköalapaikalla.

Selfiekepillä piisaa hommia. Islannista kun eivät huikeat näköalat lopu kesken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Revontulia Shirley Wee ei tosin ole vielä päässyt kokemaan. Yötaivas ei ole ollut suosiollinen.

Muuten Wee on yhdeksän päivän matkaansa tyytyväinen. Hän on matkustellut paljon, niin Aasiassa kuin Euroopassa. Matkakohteista suosikki on Hokkaidon saari Japanissa, koska sen luonto on niin kaunis.

Luonto oli tärkeänä syynä myös tämänkertaisen matkakohteen valinnassa.

”Halusimme kokea jotain erilaista”, Wee sanoo.

Shirley Wee ei ole yksin – ei Islannissa eikä maailmassa. Globaalit turistivirrat ovat kasvaneet 1900-luvun lopulta lähtien kiivaasti, ja nyt vapaa-ajan matkojen määrän voi sanoa olevan suorastaan räjähtämässä.

Jos YK:n turismijärjestö ­UNWTO:n ennuste osuu oi­keaan, vuonna 2020 tehdään noin 1,4 miljardia turistimatkaa oman maan rajojen yli. Vuonna 2030 määrä olisi jo 1,8 miljardia.


Turismiräjähdykselle on monta syytä. Painavin on talous: maailma on vaurastunut. Yhä useammalla on halu ja mahdollisuus matkustaa kauaskin kotoa.

”Kiinan jättimäinen keskiluokka tuo suurimman kasvun globaaliin turismiin”, sanoo amerikkalainen matkailun tutkija Amy Savener. Hän arvelee, että seuraavana on vuorossa Intia.

Savener on matkailun professori islantilaisessa Hólarin korkeakoulussa. Hän sattui tulemaan vastaan – kuinkas muuten – Reykjavíkin uimahallin höyryävässä ulkoaltaassa.

”2000-luvulla iso juttu on ollut niche-turismi”, Savener kertoo myöhemmin kahvikupin ääressä. Niche tarkoittaa kapeaa erikoisalaa.

Matkailijoiden joukossa on siis koko ajan enemmän niitä, joille ei riitä valmismatka Thaimaahan, Kiinan muurilla käppäily tai Manhattanin äimistely.

”Ruokaharrastajat matkustavat kokkauskursseille ja maratoonarit maratoneille”, Savener sanoo. ”Jos ihminen suhtautuu johonkin intohimoisesti, hän etsii intohimojaan maailmaltakin.”

Kapeiden erikoisalojen turismin voi olettaa saavan vaurastuvista maista uusia harrastajia.

Enemmistö kulkenee kuitenkin totutuissa uomissa. Eiffel-tornin jonot taitavat vain pidetä, eikä Colosseumilla tarvitse tulevaisuudessakaan kulkea yksin.

Kansainvälisen matkailun kasvu kielii myönteisestä kehityksestä. Vaurastumisen myötä vieraat mannut ovat yhä ­useamman ulottuvilla. Verraten vähän aikaa sitten, 1900-luvun alussa, vain yläluokalla oli kahisevaa kaukomatkailuun.

Turismin kasvussa on myönteistä myös se, että moni maailmankolkka hyötyy, kun turistit tuovat rahaa ja matkailu luo työpaikkoja. Sadat miljoonat saavat elantonsa turismista.

Ongelmallista matkailu on ympäristön kannalta. Lentoliikenne kasvaa rajusti, ja turismi kuormittaa matkakohteiden luontoa.


Globaalin keskiluokan edelleen laajetessa tullaan kiperän yhtälön ääreen. Jos kaukomatkailua haluttaisiin rajoittaa, tarvittaisiin järeitä toimia, kuten tuntuvia ympäristöveroja lentoliikenteelle.

Tuntuu kuitenkin epätodennäköiseltä, että matkustamista ryhdyttäisiin kansainvälisellä tasolla rajoittamaan. Paikallisesti tilanne voi olla toinen: jos jossakin kohteessa tulee kantokyky vastaan, tulijoiden määrää on helppo vähentää vaikkapa mätkäisemällä veroluontoisia matkailumaksuja.

Islannissa vastaanottokyky on selvästi ylärajoilla. Maa onkin tyyppiesimerkki turismiräjähdyksestä.

2010-luvulla matkailijoiden määrä on nelinkertaistunut, ja kasvuluvut ovat vuosi toisensa jälkeen huidelleet kymmenissä prosenteissa.

Islannin asukasluku on noin 340 000, ja vuonna 2016 matkailijoita saapui UNWTO:n mukaan 1,8 miljoonaa. Asukaslukuun suhteutettuna se tarkoittaisi samaa kuin jos Suomeen saapuisi 20 miljoonaa turistia. (Vuonna 2016 määrä oli 2,8 miljoonaa.)

Islannin suursuosioon on vaikuttanut moni tekijä.

Niistä eksoottisin on luontoäiti, joka päätti ryhtyä Islannin matkailun edistäjäksi.

Kun Eyjafjallajökullin tulivuori keväällä 2010 purkautui, se halvaannutti Euroopan lentoliikenteen. Katastrofi kääntyi islantilaisille lopulta voitoksi: tulen ja jään maa sai maailmanlaajuista medianäkyvyyttä niin runsaasti, ettei samaan olisi pystynyt edes kosmisen mittaluokan markkinointibudjetilla.

Eyjafjallajökullin purkauksesta on jo kahdeksan vuotta. Ilmaisella näkyvyydellä on silti yhä merkitystä, kuten Reykjavíkin pormestari Dagur Eggertsson sanoo.

”Instagram”, hän toteaa yhdellä sanalla.

Eggertsson tarkoittaa, että Islannin paras mainoskanava on sosiaalinen media, jossa Islannin-kävijät jakavat miljoonittain otoksia henkeäsalpaavista jäätiköistä, laavakivimaisemista ja kuumista lähteistä.

”Me emme yritä kilpailla Lontoon, Pariisin tai Berliinin kanssa”, Eggertsson sanoo. Islannin valttina on omintakeisuus: ”Me tarjoamme jotain erilaista.”

Eggertsson sanoo, että Islannin vetovoimaa lisää turvallisuus.

Käänteisesti tämä tarkoittaa turvattomuutta muualla. Niin ikävä kuin syy onkin, terrori-iskut Euroopan suurkaupungeissa tekevät suojaisista pikkumaista turistien silmissä houkuttelevampia.


Terrorismi ja poliittinen epävakaus ovat taloussuhdanteiden ohella tekijöitä, joilla on välitön vaikutus globaaleihin turistivirtoihin.

Tämän on joutunut kokemaan nahoissaan esimerkiksi Turkin matkailuala. Länsieurooppalaisten turistien määrät ovat nyt kaukana muutaman vuoden takaisista huippuluvuista.

Islannissa suunta näyttäisi olevan aina vain ylöspäin. Matkailualan järjestö WTTC ennustaa, että vuonna 2027 peräti 40 prosenttia Islannin työpaikoista kytkeytyisi matkailuun suoraan tai epäsuorasti.

Matkailijatulvaan suhtaudutaan Islannissa lähtökohtaisesti myönteisesti.

Maassa vallitsee täystyöllisyys, ja turismi on noussut pääelinkeinoksi. Kaikkialla rakennetaan. Reykjavíkin keskustassa pyörii aamusta yöhön turistiralli.

Monia meno myös ärsyttää. Pormestari Eggertsson kuitenkin huomauttaa, että matkailubuumi pelasti keskustakorttelit näivettymiseltä:

”Laugavegurillakin [pääkadulla] monessa myymälässä oli ennen laudat ikkunoissa, kun esikaupunkien suuret kauppakeskukset olivat vieneet asiakkaat.”


Yksi tyypillinen pulma Reykjavíkilla on: asuntomarkkinat.

Eggertssonin mukaan asunnonvälityspalvelu Airbnb:n listoilla on koko ajan vähintään satoja asuntoja, satunnaisemmin jopa tuhansia. Reykjavíkin seudulla asuu parisataatuhatta ihmistä, joten asuntomarkkinoille syntyy kovia paineita, kun asunnonomistajat tarjoavat asuntojaan turisteille eivätkä paikallisille.


Turismiin sisältyy yksi universaali ja ikuinen piirre: turistien edesottamuksille on tapana puistella päätä.

Islannissa osa tarinoista on uskottavia. Koska maaseudulla on pitkät välimatkat, tienvarsilta löytyy turhan paljon jälkiä turisteista, jotka ovat pysähtyneet tekemään tarpeensa pientareille.

Osalla tarinoista taas lienee vähän hatarampi totuuspohja. Yhden jutun mukaan Islannin maanteillä ajelee vuokra-autoilla ensikertalaisia kiinalaiskuljettajia, jotka ovat hankkineet ajotaitonsa kotimaassaan simulaattoreilla.

Tarina on niin posketon, ettei sitä kannata lähteä pilaamaan tarkistamalla faktoja. Matkailuhan sitä paitsi elää hyvistä tarinoista.


Turismin trendejä: harmaat pantterit ja hyvinvointi

Merkittävistä kehityskuluista käytetään toisinaan hieman mahtipontista sanaa megatrendi.

Turismin alalla on ainakin yksi ilmiö, jonka kohdalla sana ei ole ylimitoitettu: maapallon väestön ikääntyminen. Se heijastuu kaikkeen, myös matkailuun.

Konsulttiyhtiö Horwath kirjoitti vuonna 2015 ilmestyneessä Turismin megatrendit -raportissaan ”hopeahapsisista turisteista”.

Samoilla linjoilla on rikkaiden teollisuusmaiden OECD-järjestö viime syksyn julkaisussaan, jonka aiheena ovat niin ikään turismin megatrendit.

”Yli 60-vuotiaiden osuuden maailman väestöstä odotetaan lähes kaksinkertaistuvan seuraavan 35 vuoden aikana”, OECD ennakoi.

”Vanhemmille ihmisille suunnattujen matkailumarkkinoiden odotetaan kasvavan merkittävästi.”

Maailmassa on nyt noin miljardi yli 60-vuotiasta. Vuoteen 2050 mennessä määrä on tuplaantunut noin kahteen miljardiin. Maapallon koko väestö on tuolloin ennusteiden mukaan liki kymmenen miljardia.

”Ikääntyvä väestö kasvaa erityisesti Kiinassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa”, Horwath toteaa. ”Jokaisessa näistä maista arvioidaan vuonna 2050 olevan yli sata miljoonaa yli 60-vuotiasta.”

Vauraiden maiden eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät ovat jo nyt hyvin aktiivisia matkailijoita.


Väestön ikääntymisen lisäksi on kaksi muuta megatrendiä, jotka tekevät kohderyhmästä entistä merkittävämmän.

Ensinnäkin globaalin keskiluokan uskotaan edelleen kasvavan, ja monilla eläkeläisillä on paitsi aikaa myös varaa matkustaa.

Toiseksi lääketieteen kehityksen myötä ihmiset elävät aiempaa pidemmän ja myös laadukkaamman vanhuuden.

”Seniorit eivät pelkästään elä pidempään, he ovat myös terveempiä ja aktiivisempia kuin edeltävät sukupolvet”, Horwath toteaa.

Mikäli kehitys toteutuu odotusten kaltaisena, tulevaisuuden matkakohteissa on siis nykyistä tuntuvasti suurempi joukko varttuneita turisteja, joille passiivinen oleskelu ei missään nimessä riitä. He haluavat räätälöityjä palveluja ja toimintaa.

”Hopeahapsisten turistien” sijasta olisikin ehkä paikallaan käyttää dynaamisempaa ilmausta ja puhua harmaista panttereista.

Yksi Horwathin nimeämistä matkailun megatrendeistä on sitä paitsi terveys- ja hyvinvointimatkailun suosion kasvu. Tämä trendi ei tosin katso ikäryhmää, mutta sen merkitys korostuu vuosien karttuessa.

Kirjoittaja on HS:n teemakirjeen­vaihtaja, joka selvittää vuoden ajan, millainen maailma on tulevaisuudessa.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turismi
 • Matkailu
 • Ympäristö

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Koulujen ilmanvaihtokoneet sammutetaan öisin ja viikon­loppuisin, ja se päästää haitallista ilmaa rakennuksiin – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  4. 4

   Uudet ylioppilaat saavat todistuksen, joka on tärkeämpi kuin koskaan – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla arvo­sanojen paino­arvo paljastui

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus?

   Tilaajille
  7. 7

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lähdin Kaliforniaan tekemään juttua seksiroboteista, en osannut kuvitella, mitä löytäisin

   Tilaajille
  9. 9

   Entisajan huumori oli julmaa, ja sen kohteeksi joutuivat kaikkein heikoimmat – mikä sai yhteisöt kohtelemaan naisia, vammaisia ja vähemmistöjä sadistisesti?

   Tilaajille
  10. 10

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  5. 5

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  6. 6

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  7. 7

   Uusi tutkimus: Nokiaa johdettiin pelolla ja se esti pitkään yhtiön välttämättömän muutoksen

  8. 8

   Poirot’n tapaus on nyt selvitetty – John Malkovich ottaa ikonisen roolin haltuunsa

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”
  3. Yhdysvallat muuttuu, Venäjän politiikka jakaa Eurooppaa – ”EU säröilee, ja olen siitä hyvin huolissani”, sanoo Suomessa vieraileva Saksan ulko­ministeri Heiko Maas HS:lle
  4. Heiko Maasin vierailu on Suomelle todella tärkeä, ja Saksa-suhteiden merkitys vain korostuu tulevina vuosina
  5. Voimistelija Helmi Murto, 18, harjoittelee kuusi tuntia päivässä ja tietää, millaista on nousta takaisin vaikeista loukkaantumisista – nyt tähtäimessä ovat olympialaiset
  6. Irlannissa ”lehmälläkin on paremmat oikeudet kuin naisella”, sillä abortti­kielto on naisille lähes ehdoton – irlantilaiset äänestävät abortista perjantaina
  7. Sähköauto sytytti tulipalon Helsingissä jo vuonna 1931, ja Suomessakin autoja valmistettiin 1980-luvulta – Björn Achrenilla on yhä käytössä kaksi lyijyakuilla liikkuvaa vanhaa Elcatia
  8. HS:n Aamusaunassa keskustellaan seksiroboteista – Kirjeenvaihtaja kertoo, miten päätyi viisi seksirobottia omistavan amerikkalaisen makuuhuoneeseen
  9. Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus? Tilaajille
  10. Kun lähdin Kaliforniaan tekemään juttua seksiroboteista, en osannut kuvitella, mitä löytäisin Tilaajille
  11. Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?
  12. Näytä lisää