Ulkomaat

”Sain tänään puhelun Yhdysvaltain presidentiltä” – lue yhteen­veto, mitä ulkoministeri Tillersonin potkuista tiedetään

Trump antoi ulkoministeri Tillersonille tiistaina potkut, tilalle CIA-johtaja Pompeo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti Rex Tillersonin ulkoministerin tehtävästä tiistaina. Tillersonin korvaa tiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja Mike Pompeo, Trump kertoi tiistaina Twitter-tilillään.

”Hän tulee tekemään fantastista työtä! Kiitos Rex Tillersonille hänen palveluksistaan”, Trump kirjoitti. The Washington Post uutisoi Tillersonin potkuista jo aiemmin tiistaina.
Tillerson antoi potkuistaan tiistaina medialle reilun kahdeksan minuutin mittaisen lausunnon, jossa hän keskittyi jättämään jäähyväisiä. Erottamistaan hän kommentoi niukasti.

”Sain tänään puhelun Yhdysvaltain presidentiltä”, Tillerson sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän painotti lausunnossaan ministerivaihdoksen sujuvuuden tärkeyttä ja delegoi kaikki ministerin toimiin liittyvät asiat varaulkoministeri John J. Sullivanille. Tillerson ilmoitti, että hänen pestinsä päättyy maaliskuun 31.päivä.

”Nyt palaan yksityiselämään ja yksityishenkilöksi”, Tillerson sanoi.

Hän ei vastannut paikalla olleiden toimittajien kysymyksiin tai avannut tarkemmin erottamisen syitä tai tarkempia yksityiskohtia.

Trump: Olimme asioista eri mieltä

Trump ei kertonut twiitissään, oliko Tillerson erotettu vai lähtikö hän itse. Myöhemmin Trump kuitenkin kertoi tehneensä päätöksen itse.

”Oikeastaan tulimme ihan hyvin toimeen, mutta olimme asioista eri mieltä”, Trump sanoi muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Kun katsotaan Iranin [ydin]sopimusta, minun mielestäni se on kamala, hänen mielestään se oli ihan okei.”

Julkisuudessa oli tiistaina eriäviä tietoja siitä, kuinka Tillerson erotettiin.

Washington Post kertoi alun perin, että Trump olisi jo perjantaina pyytänyt Tillersonia jättämään tehtävänsä. Myöhemmin lehti tarkensi, että Trump ei soittanut Tillersonille itse, vaan puhelu tuli kansliapäällikkö John Kellyltä, joka varoitti häntä tulossa olevista potkuista. Maanantaina ministeri keskeytti Afrikan-matkansa ja palasi Washingtoniin.

Uutistoimisto AP:n lähteet puolestaan sanoivat, ettei Kelly olisi kertonut potkuista suoraan, vaan pelkästään varoittanut Tillersonia, että presidentiltä olisi tulossa häntä koskeva twiitti.

Tillersonin avustaja Steve Goldstein ilmoitti Twitterissä, että tämä olisi halunnut jäädä virkaansa. Goldsteinin mukaan Tillersonille ei kerrottu erottamisen syytä eikä presidentti tiistaina keskustellut hänen kanssaan ennen kuin tieto asiasta julkistettiin.
Virallisen ilmoituksen potkuistaan Tillerson sai vasta Trumpin Twitter-viestistä, Goldstein lisäsi CNN:n mukaan.

Goldsteinin kommenttien jälkeen Valkoisen talon lähteet kertoivat, että myös hänet oli erotettu. Goldstein vahvisti asian uutistoimisto AFP:lle.

Erimielisyyksiä Pohjois-Koreasta

Valkoinen talo tiedotti Trumpin luottavan siihen, että Mike Pompeo on ”tehtävään oikea henkilö tässä kriittisessä vaiheessa”, Reuters kertoo.

Reutersin ja Washington Postin virkamieslähteiden mukaan päätöksen ajoitukseen vaikutti muun muassa suunnitteilla oleva tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

”Viimeisten neljäntoista kuukauden ajan on saatu aikaan paljon, ja toivotan kaikkea hyvää [Tillersonille] ja hänen perheelleen”, Trump sanoi Washington Postin mukaan.

Valkoisen talon virkamiehiä on Trumpin presidenttikaudella vaihtunut tiuhaan. Tillersonin erottamisen myötä jo kaksi ministeriä ja parikymmentä läheistä avustajaa on jättänyt tai joutunut jättämään työnsä.


Yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä on jo kuukausien ajan liikkunut tietoja, joiden mukaan Trumpin hallinto on harkinnut Tillersonin vaihtamista Pompeoon. Aiemmin Valkoinen talo on kiistänyt tiedot.

Viime vuoden syksyllä uutisoitiin, että Tillerson olisi kesällä kutsunut Trumpia ”ääliöksi” ja ollut vähällä erota tehtävästään riitojen vuoksi. Tuolloin Tillerson kiisti eroaikeet.

Trumpin ja Tillersonin välit ovat olleet kireät. HS kertoi marraskuussa miesten välisistä ristiriidoista: ulkoministeri Tillerson on korostanut liittolaissuhteita, jatkuvuutta ja diplomatiaa, kun taas presidentti on suosinut nopeita käänteitä ja räväköitä lausuntoja.

Tiistaina Trump kertoi olleensa ulkoministerinsä kanssa eri mieltä muun muassa Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta sopimuksesta, johon Tillerson suhtautui Trumpia suopeammin.

Trump ja Tillerson ovat olleet useaan otteeseen julkisesti eri mieltä myös Pohjois-Koreasta. Syksyllä Tillerson sanoi valtiovierailulla Kiinassa, että Yhdysvalloilla oli Pohjois-Korean kanssa suora keskusteluyhteys, ja kommentoi aihetta myöhemmin myös CNN:lle.

Trump ojensi Tillersonia Twitterissä. Hän kehotti ministeriä vielä tuolloin ”säästämään voimiaan” ja uskoi, että tämä tuhlaa aikaansa yrittäessään keskustella ”pienen rakettimiehen kanssa”. The New York Timesin mukaan yhteenoton taustalla oli muun muassa Tillersonin diplomaattinen munaus: vihjaus salaisista keskusteluista Pohjois-Korean kanssa oli epämiellyttävä yllätys Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille.

Erimielisyyttä on ollut myös muista kysymyksistä. Tillerson on esimerkiksi kannattanut Pariisin ilmastosopimusta, kun taas Trump päätti vetäytyä siitä.

Venäjää kohtaan Tillerson on puolestaan ollut pomoaan kriittisempi. Esimerkiksi maanantaina hän kertoi uskovansa Britannian arvioon, jonka mukaan Venäjä on ”hyvin mahdollisesti” kaksoisagentti Sergei Skripalin myrkyttämisen takana. Valkoinen talo oli aiemmin ollut lausunnoissaan varovaisempi.


Uusi ulkoministeri on Trumpin uskollinen kannattaja

Mike Pompeo tunnetaan Trumpin uskollisena kannattajana ja suosikkina, jonka tämä nimitti CIA:n johtoon presidenttikautensa alussa. Trump kertoi tiistaina, että hän ja Pompeo ajattelevat ”hyvin samalla tavoin”.

”Mike on ansainnut kummankin puolueen jäsenten ylistyksen vahvistamalla tiedustelutietojemme keruuta, nykyaikaistamalla puolustus- ja hyökkäysvalmiuksiamme sekä luomalla tiiviitä siteitä ystäviemme ja liittolaistemme kanssa kansainvälisessä tiedusteluyhteisössä”, presidentti kehui Pompeota The New York Timesin mukaan.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kehui Trumpin päätöstä Twitter-tilillään ja onnitteli Pompeota. Myös muun muassa varapresidentti Mike Pence twiittasi onnittelunsa.
Monet demokraattien kongressiedustajat ovat puolestaan olleet tyytymättömiä Tillersonin potkuihin ja arvelleet, että muutos horjuttaa Trumpin hallinnon vakautta entisestään, Reuters kertoo.

Kritiikkiä kuului tiistaina myös Saksasta. Maan Eurooppa-asioista vastaava apulaisministeri, SPD:tä edustava Michael Roth, kirjoitti Twitterissä, että Tillersonin erottaminen ”ei paranna mitään”.

CIA:n johtoon ensimmäinen nainen

CIA:n pääjohtajana Pompeota seuraa Gina Haspel, joka tulee olemaan ensimmäinen nainen tehtävässä, Trump kertoi Twitterissä. Haspel on työskennellyt CIA:n varajohtajana helmikuusta 2017 lähtien.

Aiemmin Haspelin on kerrottu muun muassa olleen merkittävässä roolissa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeisessä toiminnassa. The New York Timesin mukaan hän johti vuonna 2002 CIA:n palveluksessa Thaimaassa salaista vankilaa, jossa kidutettiin terroristiepäiltyjä.

Sekä Pompeon että Haspelin nimityksiin tarvitaan vielä vahvistus senaatilta, jossa republikaaneilla on hyvin niukka enemmistö. Asiasta järjestetään kuuleminen huhtikuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Rex Tillerson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   Jari Sillanpään haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari Sillanpään haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  3. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  4. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  5. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  6. Tunti sitten
  7. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  8. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  9. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  10. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  11. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  12. Hallitus aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen yksinkertaistamisen helpoimmasta päästä Tilaajille
  13. Näytä lisää