Ulkomaat

”Sain tänään puhelun Yhdysvaltain presidentiltä” – lue yhteen­veto, mitä ulkoministeri Tillersonin potkuista tiedetään

Trump antoi ulkoministeri Tillersonille tiistaina potkut, tilalle CIA-johtaja Pompeo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti Rex Tillersonin ulkoministerin tehtävästä tiistaina. Tillersonin korvaa tiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja Mike Pompeo, Trump kertoi tiistaina Twitter-tilillään.

”Hän tulee tekemään fantastista työtä! Kiitos Rex Tillersonille hänen palveluksistaan”, Trump kirjoitti. The Washington Post uutisoi Tillersonin potkuista jo aiemmin tiistaina.
Tillerson antoi potkuistaan tiistaina medialle reilun kahdeksan minuutin mittaisen lausunnon, jossa hän keskittyi jättämään jäähyväisiä. Erottamistaan hän kommentoi niukasti.

”Sain tänään puhelun Yhdysvaltain presidentiltä”, Tillerson sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän painotti lausunnossaan ministerivaihdoksen sujuvuuden tärkeyttä ja delegoi kaikki ministerin toimiin liittyvät asiat varaulkoministeri John J. Sullivanille. Tillerson ilmoitti, että hänen pestinsä päättyy maaliskuun 31.päivä.

”Nyt palaan yksityiselämään ja yksityishenkilöksi”, Tillerson sanoi.

Hän ei vastannut paikalla olleiden toimittajien kysymyksiin tai avannut tarkemmin erottamisen syitä tai tarkempia yksityiskohtia.

Trump: Olimme asioista eri mieltä

Trump ei kertonut twiitissään, oliko Tillerson erotettu vai lähtikö hän itse. Myöhemmin Trump kuitenkin kertoi tehneensä päätöksen itse.

”Oikeastaan tulimme ihan hyvin toimeen, mutta olimme asioista eri mieltä”, Trump sanoi muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Kun katsotaan Iranin [ydin]sopimusta, minun mielestäni se on kamala, hänen mielestään se oli ihan okei.”

Julkisuudessa oli tiistaina eriäviä tietoja siitä, kuinka Tillerson erotettiin.

Washington Post kertoi alun perin, että Trump olisi jo perjantaina pyytänyt Tillersonia jättämään tehtävänsä. Myöhemmin lehti tarkensi, että Trump ei soittanut Tillersonille itse, vaan puhelu tuli kansliapäällikkö John Kellyltä, joka varoitti häntä tulossa olevista potkuista. Maanantaina ministeri keskeytti Afrikan-matkansa ja palasi Washingtoniin.

Uutistoimisto AP:n lähteet puolestaan sanoivat, ettei Kelly olisi kertonut potkuista suoraan, vaan pelkästään varoittanut Tillersonia, että presidentiltä olisi tulossa häntä koskeva twiitti.

Tillersonin avustaja Steve Goldstein ilmoitti Twitterissä, että tämä olisi halunnut jäädä virkaansa. Goldsteinin mukaan Tillersonille ei kerrottu erottamisen syytä eikä presidentti tiistaina keskustellut hänen kanssaan ennen kuin tieto asiasta julkistettiin.
Virallisen ilmoituksen potkuistaan Tillerson sai vasta Trumpin Twitter-viestistä, Goldstein lisäsi CNN:n mukaan.

Goldsteinin kommenttien jälkeen Valkoisen talon lähteet kertoivat, että myös hänet oli erotettu. Goldstein vahvisti asian uutistoimisto AFP:lle.

Erimielisyyksiä Pohjois-Koreasta

Valkoinen talo tiedotti Trumpin luottavan siihen, että Mike Pompeo on ”tehtävään oikea henkilö tässä kriittisessä vaiheessa”, Reuters kertoo.

Reutersin ja Washington Postin virkamieslähteiden mukaan päätöksen ajoitukseen vaikutti muun muassa suunnitteilla oleva tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

”Viimeisten neljäntoista kuukauden ajan on saatu aikaan paljon, ja toivotan kaikkea hyvää [Tillersonille] ja hänen perheelleen”, Trump sanoi Washington Postin mukaan.

Valkoisen talon virkamiehiä on Trumpin presidenttikaudella vaihtunut tiuhaan. Tillersonin erottamisen myötä jo kaksi ministeriä ja parikymmentä läheistä avustajaa on jättänyt tai joutunut jättämään työnsä.


Yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä on jo kuukausien ajan liikkunut tietoja, joiden mukaan Trumpin hallinto on harkinnut Tillersonin vaihtamista Pompeoon. Aiemmin Valkoinen talo on kiistänyt tiedot.

Viime vuoden syksyllä uutisoitiin, että Tillerson olisi kesällä kutsunut Trumpia ”ääliöksi” ja ollut vähällä erota tehtävästään riitojen vuoksi. Tuolloin Tillerson kiisti eroaikeet.

Trumpin ja Tillersonin välit ovat olleet kireät. HS kertoi marraskuussa miesten välisistä ristiriidoista: ulkoministeri Tillerson on korostanut liittolaissuhteita, jatkuvuutta ja diplomatiaa, kun taas presidentti on suosinut nopeita käänteitä ja räväköitä lausuntoja.

Tiistaina Trump kertoi olleensa ulkoministerinsä kanssa eri mieltä muun muassa Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta sopimuksesta, johon Tillerson suhtautui Trumpia suopeammin.

Trump ja Tillerson ovat olleet useaan otteeseen julkisesti eri mieltä myös Pohjois-Koreasta. Syksyllä Tillerson sanoi valtiovierailulla Kiinassa, että Yhdysvalloilla oli Pohjois-Korean kanssa suora keskusteluyhteys, ja kommentoi aihetta myöhemmin myös CNN:lle.

Trump ojensi Tillersonia Twitterissä. Hän kehotti ministeriä vielä tuolloin ”säästämään voimiaan” ja uskoi, että tämä tuhlaa aikaansa yrittäessään keskustella ”pienen rakettimiehen kanssa”. The New York Timesin mukaan yhteenoton taustalla oli muun muassa Tillersonin diplomaattinen munaus: vihjaus salaisista keskusteluista Pohjois-Korean kanssa oli epämiellyttävä yllätys Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille.

Erimielisyyttä on ollut myös muista kysymyksistä. Tillerson on esimerkiksi kannattanut Pariisin ilmastosopimusta, kun taas Trump päätti vetäytyä siitä.

Venäjää kohtaan Tillerson on puolestaan ollut pomoaan kriittisempi. Esimerkiksi maanantaina hän kertoi uskovansa Britannian arvioon, jonka mukaan Venäjä on ”hyvin mahdollisesti” kaksoisagentti Sergei Skripalin myrkyttämisen takana. Valkoinen talo oli aiemmin ollut lausunnoissaan varovaisempi.


Uusi ulkoministeri on Trumpin uskollinen kannattaja

Mike Pompeo tunnetaan Trumpin uskollisena kannattajana ja suosikkina, jonka tämä nimitti CIA:n johtoon presidenttikautensa alussa. Trump kertoi tiistaina, että hän ja Pompeo ajattelevat ”hyvin samalla tavoin”.

”Mike on ansainnut kummankin puolueen jäsenten ylistyksen vahvistamalla tiedustelutietojemme keruuta, nykyaikaistamalla puolustus- ja hyökkäysvalmiuksiamme sekä luomalla tiiviitä siteitä ystäviemme ja liittolaistemme kanssa kansainvälisessä tiedusteluyhteisössä”, presidentti kehui Pompeota The New York Timesin mukaan.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kehui Trumpin päätöstä Twitter-tilillään ja onnitteli Pompeota. Myös muun muassa varapresidentti Mike Pence twiittasi onnittelunsa.
Monet demokraattien kongressiedustajat ovat puolestaan olleet tyytymättömiä Tillersonin potkuihin ja arvelleet, että muutos horjuttaa Trumpin hallinnon vakautta entisestään, Reuters kertoo.

Kritiikkiä kuului tiistaina myös Saksasta. Maan Eurooppa-asioista vastaava apulaisministeri, SPD:tä edustava Michael Roth, kirjoitti Twitterissä, että Tillersonin erottaminen ”ei paranna mitään”.

CIA:n johtoon ensimmäinen nainen

CIA:n pääjohtajana Pompeota seuraa Gina Haspel, joka tulee olemaan ensimmäinen nainen tehtävässä, Trump kertoi Twitterissä. Haspel on työskennellyt CIA:n varajohtajana helmikuusta 2017 lähtien.

Aiemmin Haspelin on kerrottu muun muassa olleen merkittävässä roolissa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeisessä toiminnassa. The New York Timesin mukaan hän johti vuonna 2002 CIA:n palveluksessa Thaimaassa salaista vankilaa, jossa kidutettiin terroristiepäiltyjä.

Sekä Pompeon että Haspelin nimityksiin tarvitaan vielä vahvistus senaatilta, jossa republikaaneilla on hyvin niukka enemmistö. Asiasta järjestetään kuuleminen huhtikuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Rex Tillerson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää