Ulkomaat

Yhdysvaltain ulko­ministeriksi on nousemassa suora­puheinen panssari­vaunu-upseeri – Mike Pompeo näyttää olevan mies Trumpin makuun

Pompeota pidetään älykkäänä, kunnianhimoisena ja vahvana persoonana. Hän on myös osoittanut kykynsä tulla toimeen presidentin kanssa.

Washington

Presidentti Donald Trumpin ehdokas Yhdysvaltain seuraavaksi ulkoministeriksi, Mike Pompeo, on mies Trumpin makuun.

Trump erotti tiistaina Rex Tillersonin ulkoministerin tehtävästä ja ilmoitti Pompeon korvaavan hänet.

Trump on osoittanut pitävänsä karskeista sotilaallisista tyypeistä, jotka puhuvat suoraan, selvästi ja Trumpin puolesta. Juuri sellainen Pompeo on.

Pompeo siirtyy ulkoministeriöön tiedustelupalvelu CIA:sta, jota hän ehti johtaa runsaan vuoden. Sitä ennen 54-vuotias Pompeo toimi kolme kautta kongressissa, jonne hänet valittiin konservatiivisen teekutsuliikkeen tuella Kansasista vuonna 2011.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pompeota pidetään älykkäänä, kunnianhimoisena ja vahvana persoonana. Hän valmistui vuonna 1986 West Pointin sotilasakatemiasta ja vartioi viisi vuotta panssarivaunu-upseerina Euroopassa kylmän sodan rajaa. Sen jälkeen hän opiskeli itsensä juristiksi Harvardissa.

Pompeolla ei ole illuusioita Venäjästä. Hän syytti Barack Obamaa liiasta pehmeydestä Venäjän suhteen. Senaatin kuulemisessa ennen CIA:n johtajaksi nimittämistään hän sanoi Venäjän miehittävän Ukrainaa ja uhkaavan Eurooppaa.

Pompeo on sanonut hyväksyvänsä amerikkalaisten tiedusteluelimien yhteisen kannan, jonka mukaan Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

CIA:n johtaja teki kuitenkin viime syksynä Trumpin kannalta tärkeän myönnytyksen väittämällä tiedustelujärjestöjen todenneen, ettei Venäjän sekaantuminen ratkaissut vaaleja Trumpin eduksi. Tosiasiassa tiedustelujärjestöt eivät ole ottaneet siihen asiaan kantaa.

Maanantaina edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan republikaanijäsenet menivät vielä pitemmälle julkaisemalla raportin, jonka mukaan ei ole näyttöä siitä, että Venäjä olisi yrittänyt tukea vaaleissa juuri Trumpia. Väite on ristiriidassa niin CIA:n kuin muidenkin tiedustelupalveluiden kannan kanssa.

Pompeon osoittama valmius puolustaa Valkoista taloa on epäilemättä tärkeä asia presidentille, joka pitää alaistensa henkilökohtaista uskollisuutta suuressa arvossa.

Pompeo on osoittanut kykynsä tulla toimeen presidentin kanssa. Hän on hoitanut henkilökohtaisesti presidentin päivittäisen turvallisuusselvityksen. Se on lisännyt Pompeon vaikutusvaltaa presidenttiin, jonka mielipiteet vaihtuvat usein sen perusteella, keitä hän tapaa.

Erotettu ulkoministeri Rex Tillerson ei koskaan pystynyt rakentamaan Trumpiin kovin läheistä suhdetta, ja hän saikin lukea monista presidentin päätöksistä lehdistä.

Presidentin on kerrottu pitävän Pompeon yksinkertaisesta tavasta esittää asiansa. Pompeo jakaa presidentin tavoin maailman omiin ja vihollisiin ja on usein kannattanut asioiden ratkaisua suoralla rynnäköllä. Esimerkiksi Iranin ydinohjelman olisi Pompeon mielestä voinut lopettaa ilmaiskuilla.

Suomen ja arktisen yhteistyön kannalta merkille pantavaa on se, että Pompeo on julkisesti epäillyt ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Hän toimi aikaisemmin öljyteknologia-alalla ja on saanut uransa aikana merkittävää rahoitusta ympäristömääräyksiä vastustavilta Kochin miljardööriveljeksiltä.

Pompeon uskotaan vedelleen lankoja Yhdysvaltain Pohjois-Korean politiikan taustalla. Hän on avainroolissa Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin toukokuuksi suunnitellun tapaamisen valmistelussa.

Mike Pompeosta odotetaan selvästi vahvempaa ulkoministeriä kuin edeltäjästään, sillä tuleva ulkoministeri tuntee pääkaupungin poliittiset pelit ja hänellä on presidentin luottamus – ainakin tällä hetkellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää