Ulkomaat

Angela Merkelin uusi hallitus haluaa EU:n, josta on vastusta Trumpille, Putinille ja Xille

Saksan uusi hallitus lähtee uudistamaan EU:ta ja ja euroaluetta aiempaa selkeämmin yhdessä Ranskan kanssa. Tavoitteena on uusi alku Euroopalle.

Berliini. Angela Merkelin neljäs kausi Saksan liittokanslerina alkaa keskiviikkona, kun liittopäivät äänestää hänet kanslerinvaalissa Saksan johtoon.

Saksan liittopäivävaaleista on pian puoli vuotta, ja Merkel kokosi hallitusta ennätyspitkään. Neuvottelut olivat poikkeuksellisen vaikeat.

Yhdessä on vaalit hävinnyt kolmikko, jota yhdistää pakko. Kaiken lisäksi niin Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU-puolue, sen baijerilainen sisarpuolue CSU kuin Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD:kin ovat kukin keskellä omaa identiteettikriisiään etsimässä tulevaa suuntaa ja uutta johtajaa.

Demareista kolmannes vastusti hallitukseen lähtöä, ja SPD:llä on paine näyttää, ettei hallituksessa olla vain Merkelin perävaununa. Myös Merkel on saanut huomata, että hänellä on haastajia muuallakin kuin oppositiossa, joka sekin on uudenlainen ja vaatii huomiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan suurin oppositiopuolue on oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD, joka pitää kovaa ääntä muun muassa euro- ja pakolaispolitiikasta.

Kritiikkiä tulee myös liberaalipuolue FDP:ltä, jonka johtaja Christian Lindner sanoo hallitusohjelman vanhentuneen ennen kuin hallitus edes on ehtinyt aloittaa.

Myös Merkel tietää, miten nopeasti maailma nyt mullistuu. ”Meidän on ajateltavat monet asiat nyt uusiksi. Kaikki muuttuu, ja silloin emme voi vain jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut”, Merkel sanoi maanantaina.

Nämä sanat painavat, sillä Merkel on ollut symboli vakaudelle ja jatkuvuudelle. Enää jatkuvuus ei riitä.

Merkelin uusi hallitus haluaa Saksaan uutta dynamiikkaa ja yhteenkuuluvuutta. Se aikoo lisätä Saksan sitoutumista maailman kriisien ratkaisemiseen. Niitä myös tulee koko ajan uusia.

Euroopalle Saksan hallitus haluaa uuden alun. Mitä Saksa sillä oikein tarkoittaa?

Euroopan on pidettävä yhtä

Saksan päätavoite EU-politiikassa on se, että EU pysyy niin yhtenäisenä, että siitä on neuvottelukumppaniksi myös vaikeille vastustajille. EU-maiden on pystyttävä pitämään yhtä, kun vastassa on Donald Trumpin Yhdysvallat kauppasotauhkailuineen, vauhdilla varustautuva Xi Jingpingin Kiina ja ydinasemahtiaan kasvattava Vladimir Putinin Venäjä.

Syyt ovat niin turvallisuudessa kuin taloudessa. Saksa haluaa Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden pysyvän hyvinä, vaikka Trump tekisi mitä. Juuri nyt uhittelu kauppasodalla, terästulleilla ja erikseen myös saksalaisten Mercedes Benz - ja BMW-autojen tulleilla on Saksalle ja koko EU:lle vakava ongelma.

Välejä ei voi silti rikkoa. Ilman Yhdysvaltoja Naton eurooppalaisista jäsenmaista ei olisi tosi paikan tullen turvaamaan Eurooppaa.

Saksan tahto vaalia yhtenäisyyttä näkyy paitsi hallitusohjelmassa, myös budjetissa. Saksa antaa enemmän rahaa EU:lle ja YK:lle ja kasvattaa puolustusmenojaan Nato-sitoumusten mukaisesti.

Transatlanttisten suhteiden lisäksi myös Euroopan yhtenäisyyden vaaliminen on juuri nyt vaikeaa. EU riitelee brexitistä, euroalueen uusista pelisäännöistä, vastuusta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. Jopa perusarvoista on kiistaa, ja uudet nationalistiset ja populistiset puolueet ympäri Eurooppaa ovat tuoneet EU-politiikkaan aggressiivista vastakkainasettelua. Saksalle arvokonflikti Puolan ja Unkarin kanssa on raskas.

EU:n yhtenäisyyttä Saksa vaalii vahvistamalla yhteistyötä presidentti Emmanuel Macronin johtaman Ranskan kanssa. Muutos on selvä, ja se vaikuttaa koko EU:n dynamiikkaan.

Saksan uudelle ulkoministerille Heiko Maasille, 51, yhteistyö Ranskan kanssa on monesta syystä hyvin luontevaa, sillä Maas on kotoisin Ranskan rajan pinnasta Saarlandista.

Maas on entinen oikeusministeri ja triathlonisti, joka tunnetaan istuvista puvuista ja terävistä puheenvuoroista. Hän on ottanut kantaa vihapuhetta, populismin nousua ja islamvihaa vastaan, mikä on tuonut Maasille myös vihamiehiä. Postilaatikosta löytyneen luodin jälkeen Maas on tarvinnut turvamiehiä.


Vakautta euroalueelle

Euroopan rahaliiton uudistaminen on yksi kevään keskeisimpiä politiikan kysymyksiä Euroopassa. Vaikka Saksa tukee osaa Macronin euroalueen uudistusehdotuksista, se ei tue niitä kaikkia.

Saksan on keskeisessä asemassa, kun euromaat etsivät kompromisseja, jotka tyydyttäisivät niin Macronin leiriin kuuluvia yhteisvastuun lisäämistä haluavia Etelä-Euroopan maita kuin tiukan talouskurin maita.

Saksa on kuullut Suomen, Hollannin, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron huolen siitä, että euroalueen uudistaminen ei saa tarkoittaa talouskurista tinkimistä. Suomen on silti varauduttava siihen, että edessä on iso euroalueen remontti ja kompromisseja, jotta euro kestäisi myös tulevat talouskriisit.

Uudistuksilla on kiire, jos ne aiotaan tehdä ensi vuoden EU-vaaleja, jotka tuovat katkon uudistuksiin.

Rahaa puolustukseen

Saksa haluaa kehittää vauhdilla EU:n yhteistä puolustusta. Suomelle se sopii. Saksalla riittää kuitenkin kirittävää, sillä puolustusvoimat ovat rapakunnossa. Kalustoa on uusittava ja puolustusmenoja kasvatettava, vaikka se on SPD:lle vastentahtoista.

Saksa myös nostaa puolustusmenojaan itselleen tyypilliseen tyyliin. Kun puolustusmenot kasvavat, saman verran kasvaa myös kehitysyhteistyöhön käytetty summa. Rahaa puolustukseen ja kehitykseen ohjataan vuosina 2018–2021 kaksi miljardia euroa nykyistä enemmän. Tämä ei silti nosta Saksan puolustusmenoja Naton tavoittelemaan kahteen prosenttiin kokonaismenoista.


Pakolaislinja kiristyy yhä

Pakolaiskriisi toi Saksaan miljoona turvapaikanhakijaa ja tilanteen, jossa maahanmuuttoon, integraatioon ja kotoutumiseen liittyvät aiheet aiheuttavat jatkuvasti kiistoja ja ratkaistavia ongelmia.

Uudella hallituksella on yhä paine kiristää maahanmuuttolinjaa. Paine tulee niin Saksasta kuin Puolan, Unkarin ja Itävallan kaltaisista kovan maahanmuuttolinjan EU-maista. Merkelillä on hallituksessa myös kaksi hänen oman maahanmuuttopolitiikkansa kovinta arvostelijaa, uusi sisäministeri Horst Seehofer ja uusi terveysministeri Jens Spahn.


Saksa tarvitsee toimivan Schengen-alueen, ja myös siksi se taiteilee EU:n maahanmuuttoriidassa – valittavana on, ajaako taakanjakoa vai joustaako Visegrád-maille. Kyse on EU:n yhtenäisyyden hinnasta.


Digitalisaatio mullistaa

Saksan hallitus on vihdoin tajunnut, että digitalisaatio ei tarkoita vain lasikuitukaapeleita ja nopeaa internetiä, vaan se mullistaa monin tavoin yhteiskuntia, työelämää ja arkea siinä missä globalisaatiokin. Hallitus ottaa nyt aiempaa vakavammin sen epävarmuuden, jonka suuret yhteiskunnalliset murrokset tuovat tullessaan.

Fakta

Saksan uusi hallitus


 Angela Merkel valitaan keskiviikkona neljännen kerran Saksan liittokansleriksi.

 Hallituksen muodostaa kolme puoluetta: kristillisdemokraattinen CDU, Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU ja sosiaalidemokraatit eli SPD.

 CDU:lla on liittokanslerin lisäksi kuusi ministeriä, CSU:lla kolme ja SPD:llä kolme.

 SPD:llä on kolme keskeistä avainministeriä: ulkoministeri on Heiko Maas, valtiovarainministeri Olaf Scholz ja työministeri Hubertus Heil.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan

  5. 5

   Nainen ei ole enkeli eikä mies paholainen – koston kierre sukupuolten välillä on katkaistava

  6. 6

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  7. 7

   Kovan linjan John Boltonista tulee Trumpin uusi turvallisuusneuvonantaja – USA:n ulkopolitiikka siirtyy askelen nationalistisempaan suuntaan

  8. 8

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  9. 9

   Kelvotonta jälkeä, väkivaltaa ja uhkailevia liivimiehiä – remontoijaa vaanivat hämärät rikollisfirmat, ja näin ne voi välttää

   Tilaajille
  10. 10

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää