Ulkomaat

Britanniassa käytetty hermomyrkky luotiin Neuvostoliiton huippusalaisessa ohjelmassa – Venäjä julisti tuhonneensa kemialliset aseensa, Putinin mukaan ”niillä olisi voinut tuhota kaiken, mikä Maan päällä liikkuu”

Neuvostoliitossa oli aikanaan maailman suurin kemiallisten aseiden tuotantoketju.

Venäjä ilmoitti viime syyskuussa tuhonneensa varastoistaan viimeisetkin kemialliset aseensa. Niihin kuului sekä hermomyrkkyjä että syövyttäviä aineita.

”Ilman erityisiä fanfaareja voimme pitää tätä historiallisena hetkenä ottaen huomioon, miten valtava määrä kemiallisia aseita on ollut Neuvostoliiton ajoilta”, presidentti Vladimir Putin sanoi Tass-uutistoimiston mukaan.

”Asiantuntijoiden mukaan sillä olisi voinut moneen kertaan tuhota kaiken, mikä Maan päällä liikkuu.”

Yhdysvallat, jolla on Venäjän tavoin ollut kymmeniätuhansia tonneja kemiallisia aseita, ei ole vielä tuhonnut kaikkia varastojaan. Marraskuussa Putin kehottikin kaikkia maita seuraamaan Venäjän esimerkkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt, vain kuukausia myöhemmin, syyttävä sormi osoittaa Venäjälle, kun entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal yritettiin murhata kemiallisiin aseisiin luettavalla novitšok-hermomyrkyllä Englannin Salisburyssa maaliskuun alussa.

”On selvää, että herra Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin sotilasluokan hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä”, Britannian pääministeri Theresa May sanoi maanantaina.

”Joko kyse oli suorasta Venäjän valtion hankkeesta maatamme vastaan. Tai sitten Venäjän hallitus menetti kontrollin potentiaalisesti katastrofaalisesti haitallisesta hermomyrkystä ja antoi sen joutua vääriin käsiin.”

Tiistaina Venäjä toisti ulkoministeri Sergei Lavrovin suulla, että sillä ei ole mitään tekemistä tapauksen kanssa. KGB-taustainen rjazanilainen senaattori Igor Morozov vakuutti sanomalehti Kommersantille, että kaikki Venäjän novitšok-myrkky on tuhottu kansainvälisten sopimusten mukaisesti ja kansainvälisessä valvonnassa.

Venäjä on mukana Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) valvomassa kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa (CWC), joka kieltää valmistuksen, varastoinnin ja käytön.

Sopimuksen ulkopuolella on vain neljä YK:n jäsenvaltiota: Egypti, Israel, Pohjois-Korea ja Etelä-Sudan. Sopimus astui voimaan vuonna 1997, ja Venäjä ratifioi sen myöhemmin samana vuonna.

OPCW kertoi marraskuussa, että tiedossa olevista maailman kemiallisista aseista oli tuhottu 96 prosenttia. Se on käsitellyt Skripalien myrkyttämistä suljettujen ovien takana tiistaina alkaneessa kolmepäiväisessä kokouksessaan Haagissa.


Neuvostoliitossa oli aikanaan maailman suurin kemiallisten aseiden tuotantoketju. Siihen kuului neljä tutkimuskeskusta, kaksi testipaikkaa ja kahdeksan varastoaluetta, listaa poliittisesti riippumaton yhdysvaltalainen Nuclear Threat Initiative -järjestö (NTI), jonka tavoite on vähentää joukkotuhoaseiden uhkaa.

Tärkein testipaikka oli Šihanyssä, joka sijaitsee Volgan varrella Saratovin alueella.

Novitšok – suomeksi noviisi tai tulokas – on yleisnimitys joukolle hermomyrkkyjä, joita luotiin Foliant-nimisessä kehittämisohjelmassa 1970-luvulta 1990-luvun alkuun.

Ohjelmassa työskennellyt johtava tutkija Vil Mirzajanov paljasti lokakuussa 1991, että Neuvostoliitto kehitti uuden sukupolven hermomyrkkyjä, vaikka se oli jo sopinut lopettavansa Yhdysvaltojen kanssa kemiallisten aseiden tuotannon. Hänen mukaansa kehitystyö jatkui, koska Yhdysvalloilla oli jo hallussaan vastaavia kemikaaleja, eikä Neuvostoliiton johto suostunut jäämään kakkoseksi.

”Tämä tapahtui perestroikan aikaan, jolloin Moskova teki kaikkensa osoittaakseen aikeidensa rauhanomaisuuden, kannattamalla ehdotuksia uusista aserajoituksista ja hölläämällä otettaan Itä-Euroopan satelliittivaltioista”, Mirzajanov kirjoitti vuonna 1995.

NTI kertoo, että 110 ulkomaista asiantuntijaa 45 maasta ja lisäksi 55 toimittajaa vieraili lokakuussa 1987 Šihanyn testipaikalla, jossa heille avoimuuden nimissä esiteltiin kemialliseen sodankäyntiin tarkoitettuja kranaatteja, raketteja ja ballistisen Scud-ohjuksen taistelukärkeä – mutta ei novitšok-hermomyrkkyjä.

”Olin oikeastaan yllättynyt, miten hyvin onnistuimme yrityksissämme suojella näitä ohjelmia”, Mirzajanov kirjoitti.

Hän kertoi työn jatkuneen Venäjällä Neuvostoliiton romahdettua, mutta hän uskoi kehityksen tyssänneen lopulta valtion talousongelmiin.

Yhdysvaltoihin muuttanut Mirzajanov kertoi sanomalehti The Washington Postin mukaan, että salaisuuden varjelemiseksi erä novitšokia tuhottiin räjäyttämällä.

”Mutta en ole varma, tuhottiinko niitä kaikkia.”

Kehitysohjelman paljastuminen johti jo aikanaan epäilyihin, että sitoutuessaan kemiallisten aseiden tuhoamiseen Venäjä ei ollut kertonut kaikista sen hallussa olevista hermomyrkyistä.

Venäjällä on uskottu olleen hallussaan tuhansia tonneja novitšokia, kertoi NTI-järjestö raportissaan vuonna 2014.

Laatulehtenä pidetyn Kommersantin mukaan novitšokin tiedetään aiheuttaneen kaksi kuolemaa. Pankkiiri Ivan Kivelidi ja hänen sihteerinsä kuolivat palkkamurhaajan levitettyä myrkkyä pankkiirin toimistoon Moskovassa kesällä 1995. Tutkinnan mukaan myrkky oli peräisin valtiollisen laboratorion työntekijältä Šihanystä. Murhan tilaamisesta tuomittiin pankkiirin kilpailija.

Novitšok-myrkyt ”hidastavat sydäntä ja rajoittavat hengitysteiden toimintaa johtaen tukehtumiskuolemaan”, farmakologian asiantuntija Gary Stephens Readingin yliopistosta kertoi Reutersille.

Niitä pidetään moninkertaisesti tappavampina kuin selvästi tunnetumpia sariini-, somaani- ja VX-hermomyrkkyjä. Näistä kolmesta poiketen novitšok-myrkyt voi sekoittaa kahdesta huomattavasti vaarattomammasta osa-aineesta valmiiksi vasta juuri ennen käyttöä, mikä tekee niistä turvallisempia käsittelijöilleen.

NTI:n mukaan Venäjällä olisi ollut väitetysti hallussaan kymmeniä tonneja sekä novitšok-myrkkyjä että niiden edeltäjiä, joista osan olemassaolo olisi ilmoitettu kansainväliselle kieltojärjestölle VX-myrkkynä.

Novitšokin kehittämisessä on käytetty maatalouskemikaaleja, jotta niiden valmistamisen voisi naamioida lailliseksi liiketoiminnaksi, kertoi yhdysvaltalainen kemiallisten aseiden asiantuntija Amy Smithson uutistoimisto Reutersin mukaan.

Stephensin mukaan on olennaista, että novitšokin valmistamisen osa-aineet eivät kuulu kieltolistalle.

Kemiallisten aseiden kieltosopimus tosin kieltää minkä tahansa kemikaalin käyttämisen aseena.

Neuvostoliitto kehitti 1980-luvulla myös biologisia joukkotuhoaseita, vaikka se oli allekirjoittanut biologiset aseet kieltävän sopimuksen jo vuonna 1972.

Näennäisesti siviililääketiedettä palvelleessa Biopreparat-virastossa yritettiin kehittää bioaseita muun muassa pernarutosta, isorokosta ja ebolasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kemialliset aseet
 • Myrkytykset
 • Neuvostoliitto
 • Venäjä

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Nuori mies potki kaupassakävijää päähän S-marketin tuulikaapissa Helsingissä, uhkasi myös tappaa poliisin – oikeus määräsi seitsemän kuukautta vankeutta

  4. 4

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  5. 5

   Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”

  6. 6

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  7. 7

   SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja

  8. 8

   Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari

  9. 9

   Yksityisautoilu ei menetä suosiotaan yhteiskäyttöautoille ja julkiselle liikenteelle – tässä 10 syytä, miksi oma auto menestyy

  10. 10

   Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  5. 5

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  6. 6

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  7. 7

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  8. 8

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  9. 9

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  10. 10

   Tuore tutkimus tyrmää lopullisesti salaliittoteoriat paosta: Hitler kuoli syanidiin bunkkerissaan vuonna 1945

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  3. 3

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  4. 4

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”
  3. Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari
  4. Belgialainen jihadisti sai kuolemantuomion Irakissa – tänä vuonna jo yli sata ulkomaalaista tuomittu kuolemaan
  5. Mark Zuckerberg muuttui rehvakkaasta jullista nöyräksi kriisiviestijäksi – Tänään Facebook-johtaja joutuu EU:n grillattavaksi
  6. SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja
  7. Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja
  8. Tunti sitten
  9. Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti
  10. Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta
  11. Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät Tilaajille
  12. Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”
  13. Näytä lisää