Ulkomaat

Britanniassa käytetty hermomyrkky luotiin Neuvostoliiton huippusalaisessa ohjelmassa – Venäjä julisti tuhonneensa kemialliset aseensa, Putinin mukaan ”niillä olisi voinut tuhota kaiken, mikä Maan päällä liikkuu”

Neuvostoliitossa oli aikanaan maailman suurin kemiallisten aseiden tuotantoketju.

Venäjä ilmoitti viime syyskuussa tuhonneensa varastoistaan viimeisetkin kemialliset aseensa. Niihin kuului sekä hermomyrkkyjä että syövyttäviä aineita.

”Ilman erityisiä fanfaareja voimme pitää tätä historiallisena hetkenä ottaen huomioon, miten valtava määrä kemiallisia aseita on ollut Neuvostoliiton ajoilta”, presidentti Vladimir Putin sanoi Tass-uutistoimiston mukaan.

”Asiantuntijoiden mukaan sillä olisi voinut moneen kertaan tuhota kaiken, mikä Maan päällä liikkuu.”

Yhdysvallat, jolla on Venäjän tavoin ollut kymmeniätuhansia tonneja kemiallisia aseita, ei ole vielä tuhonnut kaikkia varastojaan. Marraskuussa Putin kehottikin kaikkia maita seuraamaan Venäjän esimerkkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt, vain kuukausia myöhemmin, syyttävä sormi osoittaa Venäjälle, kun entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal yritettiin murhata kemiallisiin aseisiin luettavalla novitšok-hermomyrkyllä Englannin Salisburyssa maaliskuun alussa.

”On selvää, että herra Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin sotilasluokan hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä”, Britannian pääministeri Theresa May sanoi maanantaina.

”Joko kyse oli suorasta Venäjän valtion hankkeesta maatamme vastaan. Tai sitten Venäjän hallitus menetti kontrollin potentiaalisesti katastrofaalisesti haitallisesta hermomyrkystä ja antoi sen joutua vääriin käsiin.”

Tiistaina Venäjä toisti ulkoministeri Sergei Lavrovin suulla, että sillä ei ole mitään tekemistä tapauksen kanssa. KGB-taustainen rjazanilainen senaattori Igor Morozov vakuutti sanomalehti Kommersantille, että kaikki Venäjän novitšok-myrkky on tuhottu kansainvälisten sopimusten mukaisesti ja kansainvälisessä valvonnassa.

Venäjä on mukana Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) valvomassa kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa (CWC), joka kieltää valmistuksen, varastoinnin ja käytön.

Sopimuksen ulkopuolella on vain neljä YK:n jäsenvaltiota: Egypti, Israel, Pohjois-Korea ja Etelä-Sudan. Sopimus astui voimaan vuonna 1997, ja Venäjä ratifioi sen myöhemmin samana vuonna.

OPCW kertoi marraskuussa, että tiedossa olevista maailman kemiallisista aseista oli tuhottu 96 prosenttia. Se on käsitellyt Skripalien myrkyttämistä suljettujen ovien takana tiistaina alkaneessa kolmepäiväisessä kokouksessaan Haagissa.


Neuvostoliitossa oli aikanaan maailman suurin kemiallisten aseiden tuotantoketju. Siihen kuului neljä tutkimuskeskusta, kaksi testipaikkaa ja kahdeksan varastoaluetta, listaa poliittisesti riippumaton yhdysvaltalainen Nuclear Threat Initiative -järjestö (NTI), jonka tavoite on vähentää joukkotuhoaseiden uhkaa.

Tärkein testipaikka oli Šihanyssä, joka sijaitsee Volgan varrella Saratovin alueella.

Novitšok – suomeksi noviisi tai tulokas – on yleisnimitys joukolle hermomyrkkyjä, joita luotiin Foliant-nimisessä kehittämisohjelmassa 1970-luvulta 1990-luvun alkuun.

Ohjelmassa työskennellyt johtava tutkija Vil Mirzajanov paljasti lokakuussa 1991, että Neuvostoliitto kehitti uuden sukupolven hermomyrkkyjä, vaikka se oli jo sopinut lopettavansa Yhdysvaltojen kanssa kemiallisten aseiden tuotannon. Hänen mukaansa kehitystyö jatkui, koska Yhdysvalloilla oli jo hallussaan vastaavia kemikaaleja, eikä Neuvostoliiton johto suostunut jäämään kakkoseksi.

”Tämä tapahtui perestroikan aikaan, jolloin Moskova teki kaikkensa osoittaakseen aikeidensa rauhanomaisuuden, kannattamalla ehdotuksia uusista aserajoituksista ja hölläämällä otettaan Itä-Euroopan satelliittivaltioista”, Mirzajanov kirjoitti vuonna 1995.

NTI kertoo, että 110 ulkomaista asiantuntijaa 45 maasta ja lisäksi 55 toimittajaa vieraili lokakuussa 1987 Šihanyn testipaikalla, jossa heille avoimuuden nimissä esiteltiin kemialliseen sodankäyntiin tarkoitettuja kranaatteja, raketteja ja ballistisen Scud-ohjuksen taistelukärkeä – mutta ei novitšok-hermomyrkkyjä.

”Olin oikeastaan yllättynyt, miten hyvin onnistuimme yrityksissämme suojella näitä ohjelmia”, Mirzajanov kirjoitti.

Hän kertoi työn jatkuneen Venäjällä Neuvostoliiton romahdettua, mutta hän uskoi kehityksen tyssänneen lopulta valtion talousongelmiin.

Yhdysvaltoihin muuttanut Mirzajanov kertoi sanomalehti The Washington Postin mukaan, että salaisuuden varjelemiseksi erä novitšokia tuhottiin räjäyttämällä.

”Mutta en ole varma, tuhottiinko niitä kaikkia.”

Kehitysohjelman paljastuminen johti jo aikanaan epäilyihin, että sitoutuessaan kemiallisten aseiden tuhoamiseen Venäjä ei ollut kertonut kaikista sen hallussa olevista hermomyrkyistä.

Venäjällä on uskottu olleen hallussaan tuhansia tonneja novitšokia, kertoi NTI-järjestö raportissaan vuonna 2014.

Laatulehtenä pidetyn Kommersantin mukaan novitšokin tiedetään aiheuttaneen kaksi kuolemaa. Pankkiiri Ivan Kivelidi ja hänen sihteerinsä kuolivat palkkamurhaajan levitettyä myrkkyä pankkiirin toimistoon Moskovassa kesällä 1995. Tutkinnan mukaan myrkky oli peräisin valtiollisen laboratorion työntekijältä Šihanystä. Murhan tilaamisesta tuomittiin pankkiirin kilpailija.

Novitšok-myrkyt ”hidastavat sydäntä ja rajoittavat hengitysteiden toimintaa johtaen tukehtumiskuolemaan”, farmakologian asiantuntija Gary Stephens Readingin yliopistosta kertoi Reutersille.

Niitä pidetään moninkertaisesti tappavampina kuin selvästi tunnetumpia sariini-, somaani- ja VX-hermomyrkkyjä. Näistä kolmesta poiketen novitšok-myrkyt voi sekoittaa kahdesta huomattavasti vaarattomammasta osa-aineesta valmiiksi vasta juuri ennen käyttöä, mikä tekee niistä turvallisempia käsittelijöilleen.

NTI:n mukaan Venäjällä olisi ollut väitetysti hallussaan kymmeniä tonneja sekä novitšok-myrkkyjä että niiden edeltäjiä, joista osan olemassaolo olisi ilmoitettu kansainväliselle kieltojärjestölle VX-myrkkynä.

Novitšokin kehittämisessä on käytetty maatalouskemikaaleja, jotta niiden valmistamisen voisi naamioida lailliseksi liiketoiminnaksi, kertoi yhdysvaltalainen kemiallisten aseiden asiantuntija Amy Smithson uutistoimisto Reutersin mukaan.

Stephensin mukaan on olennaista, että novitšokin valmistamisen osa-aineet eivät kuulu kieltolistalle.

Kemiallisten aseiden kieltosopimus tosin kieltää minkä tahansa kemikaalin käyttämisen aseena.

Neuvostoliitto kehitti 1980-luvulla myös biologisia joukkotuhoaseita, vaikka se oli allekirjoittanut biologiset aseet kieltävän sopimuksen jo vuonna 1972.

Näennäisesti siviililääketiedettä palvelleessa Biopreparat-virastossa yritettiin kehittää bioaseita muun muassa pernarutosta, isorokosta ja ebolasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kemialliset aseet
 • Myrkytykset
 • Neuvostoliitto
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  3. 3

   Toinenkin aikuisviihdemalli väittää olleensa Trumpin kanssa suhteessa – vaatii myös vaitiolosopimustaan kumottavaksi oikeudessa

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  7. 7

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  8. 8

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  9. 9

   Voidaanko flunssaan löytää lääke? Helsingin Viikissä on saatettu löytää ratkaisu, ainakin teoriassa

  10. 10

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  7. 7

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  8. 8

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää