Ulkomaat

Theresa May kertoi Venäjän-vastatoimista: Britannia karkottaa 23 diplomaattia, ministeri­tapaamiset jäihin ja kuninkaalliset boikotoimaan jalkapallon MM-kisoja

Venäjän Britannian suurlähetystö: Brittijohto vastuussa suhteiden huononemisesta.

Lontoo/ Helsinki

Pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona, että Britannia aikoo karkottaa 23 venäläistä diplomaattia, joiden uskotaan toimivan vakoojina. Heillä on viikko aikaa poistua maasta.

”Viestimme on selvä niille, jotka haluavat meille pahaa: ette ole tänne tervetulleita”, May sanoi brittiparlamentissa.

Karkotukset ovat yksi Britannian vastatoimista venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären myrkytyksen johdosta. Britannia ei ole ryhtynyt yhtä mittaviin venäläisdiplomaattien karkotuksiin yli 30 vuoteen.

Brittihallitus aikoo myös ottaa rajoille käyttöön uusia tarkastuksia, ja väkivaltaisista aikomuksista epäiltyjä ei päästetä maahan. Tarkastuksia aiotaan tehdä myös yksityisissä lentokoneissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkean tason tapaamiset venäläisten kanssa Britannia panee jäihin. Ministerivierailuita ei ole lähiaikoina luvassa.

”Aiomme jäädyttää Venäjän valtion omaisuutta, jos saamme todisteita siitä, että sitä aiotaan käyttää Britannian kansalaisten tai asukkaiden hengen tai omaisuuden vahingoittamiseen”, May kertoi kansanedustajille.

Brittiministerit ja kuninkaallisen perheen jäsenet eivät aio myöskään osallistua Venäjällä kesällä järjestettäviin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin.

Venäjän suurlähetystö Lontoossa vastasi venäläisagenttien karkotukseen heti tuoreeltaan. Lähetystön verkkosivuilla julkistetun tiedotteen mukaan 23 diplomaatin karkottaminen on ”vihamielinen ja lyhytnäköinen teko, jota on mahdotonta hyväksyä ja oikeuttaa”.

Lähetystön mukaan brittijohto on vastuussa Britannian ja Venäjän suhteen huononemisesta.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko sanoi, että Moskovan pitäisi reagoida Britannian tekoihin nopealla, ankaralla ja vastavuoroisella tavalla, uutistoimisto Reuters kertoi venäläisen uutistoimiston Ria Novostin perusteella.

Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan Britannian toimien olevan törkeää provosointia ja että Britannia haluaa näin ottaa yhteen Venäjän kanssa. Ulkoministeriön mukaan Venäjä tulee vastaamaan pian Britannian toimiin.

"Britannian hallitus on on valinnut ottaa yhteen Venäjän kanssa. Vastatoimistamme kuulette pian”, ulkoministeriön tiedotteessa todettiin.

May sanoi alahuoneessa, että Venäjä ei antanut määräaikaan mennessä mitään uskottavaa selitystä myrkytyksistä. Hän kuvaili Venäjän hallinnon asennetta ”uhmakkaaksi, ivalliseksi ja halveksuvaksi”.

Pääministerin mukaan moni katsoi neuvostoaikojen jälkeiseen Venäjään toiveikkaana, mutta on joutunut pettymään:

”Halusimme paremman suhteen, joten on traagista, että presidentti [Vladimir] Putin on valinnut käyttäytyä tällä tavoin. Emme suvaitse Venäjän hallituksen aiheuttamaa hengenvaaraa Britannian kansalaisille tai muillekaan, jotka ovat Britannian maaperällä.”

May on ohjeistanut sisäministeri Amber Ruddin selvittämään, voisiko Britannia käynnistä uusia toimi kitkeäkseen ulkomailta tulevaa vihamielisten toimintaa Britanniassa. Hallitus aikoo myös tehdä esityksen pakotteiden kiristämisestä, jos ihmisoikeuksia rikotaan.

”Näin osallistumme kansainvälisiin ponnisteluihin rangaistaksemme niitä, jotka ovat vastuussa sen tyylisistä pahoinpitelyistä, joista kärsi Sergei Magnitsky.”

Venäläinen lakimies Magnitsky tapettiin 2009, kun hän selvitti korruptiovyyhteä Venäjällä. Yhdysvallat rankaisi vastuussa pitämiään henkilöitä epäämällä heiltä pääsyn Yhdysvaltoihin ja jäädyttämällä heidän Yhdysvalloissa olevat varansa.

Venäjä vastaa karkotuksiin todennäköisesti karkottamalla brittejä. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Skripalien myrkyttämiseen neuvostoaikaisella novitšok-hermomyrkyllä, joka voidaan lukea kemiallisiin aseisiin.

”Ymmärrämme, että edessä voi olla lisää provokaatiota Venäjän taholta. Jos näin käy, ryhdymme jatkotoimiin”, May sanoi parlamentissa.

BBC kertoi keskiviikkoiltapäivänä, että Britannia aikoo vaatia YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta.

May ilmoitti jo maanantaina, että brittihallitus pitää Venäjän osallisuutta erittäin todennäköisenä. Hän antoi samalla Venäjän hallinnolle tiistain aikaa vastata epäilyihin.

”On selvää, että herra Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin sotilasluokan hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä”, May sanoi.


Keskiviikkoaamuna May johti Britannian sisäisen turvallisuuden neuvoston kokousta Lontoossa.

Britannia nosti huolensa esiin myös YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä.

”Ihmisoikeusneuvosto ja YK:n yleisistunto ovat joutuneet tuomitsemaan Venäjän kansainvälisoikeudelliset rikkomukset huolestuttavan usein. Venäjän piittaamaton toiminta loukkaa kaikkea sitä, mitä ihmisoikeusneuvosto edustaa”, Britannian suurlähettiläs Julian Braithwaite sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi keskiviikkona solidaarisuudestaan Britanniaa kohtaan. Tuskin mukaan ”brutaalin hyökkäyksen innoitti mitä todennäköisimmin Moskova”.

Tusk ilmoitti, että Skripalien tapaus otetaan käsiteltäväksi ensi viikon EU-huippukokouksessa. May vahvisti brittiparlamentissa, että sen Venäjän-vastatoimet otetaan puheeksi huippukokouksessa.

Neuvonpito EU-kumppanien kanssa sai suosionosoitukset brittiparlamentissa. Näin myös Britannian ja EU:n väliset brexit-neuvottelut saavat pakostakin uutta maustetta.

Helsingissä vieraillut Tusk ilmaisi surunvalittelunsa Maylle:

”Täällä Suomessa, Euroopan hybridiuhkien vastaisen taistelun sydämessä, ei tarvitse erikseen selittää, mikä merkitys eurooppalaisten ja amerikkalaisten läheisellä yhteistyöllä on aikana, jolloin joku ulkopuolelta levittää valeuutisia, sotkeutuu vaaleihimme ja käyttää hermomyrkkyä ihmisiä vastaan maaperällämme. Vastauksemme ei saa olla transatlanttinen nahistelu vaan transatlanttinen liittolaisuus. Todellisille ystäville tämän pitäisi olla ilmiselvää.”

Ensi viikon huippukokouksessa asia nousee esille. Tusk haluaa päämiesten vaihtavan viimeisimpiä tietoja muista hybridisodan uhista Eurooppaa vastaan, eritoten silmällä pitäen lähestyviä vaaleja EU-jäsenmaissa.

Millaisia toimia odotettavissa?

”Luulen, että meidän täytyy odottaa jonkinlaisia ehdotuksia Lontoosta, jotta voimme pohtia yhteistä vastaustamme tähän brutaaliin iskuun. Yksi asia on selvä: yhtenäisyytemme on ensisijaisen tärkeää.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi keskiviikkona, että EU ottaa yhteisen kannan hermomyrkkyiskuun.

”Otamme Britannian hallituksen löydökset erittäin vakavasti”, Merkel kertoi saksalaiselle ARD:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Minun mielestäni emme kuitenkaan voi katkaista kaikkia yhteyksiä nyt. Meidän on edelleen keskusteltava venäläisten kanssa, vaikka näkemyksissä on eroja”, Merkel jatkoi.

Venäjällä taas ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Britannia yrittää johtaa kansainvälistä yhteisöä törkeällä tavalla harhaan, Reuters raportoi.

Lavrovin mukaan Britannia ei ole lähettänyt virallista vaatimusta saada lisätietoa hermomyrkystä. Ulkoministeri ilmoitti myös, että Venäjällä ei ole motiivia hyökätä Skripalin kimppuun, vaan taustalla voi olla tekijöitä, jotka haluavat vahvistaa Venäjän vastaista mielialaa.

Britanniassa Skripalien myrkytys on tulkittu yritykseksi levittää pelkoa ja huolta. Britannian ja Venäjän välit ovat jo valmiiksi erittäin vaikeat.

Maylla on ollut todennäköisesti vaikeuksia päättää, millaiset vastatoimet olisivat tehokkaimmat. Diplomaattikarkotukset ja jalkapallokisojen boikotointi korkealla tasolla eivät välttämättä toimi pelotteena vastaisen varalle.

Tehokkaampia olisivat konkreettiset ja laajat taloudelliset pakotteet sekä nimettyihin henkilöihin kohdistuvat pakotteet. Sellaisiin brittihallitus ei kuitenkaan päätynyt.

EU:n lisäksi sotilasliitto Nato sekää useat eri valtiot ovat ilmaisseet Britannialle tukensa alkuviikon aikana. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini twiittasi jo tiistaina ulkoministeriön tililtä järkytyksestään myrkytystapausten johdosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  10. 10

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää