Ulkomaat

Theresa May kertoi Venäjän-vastatoimista: Britannia karkottaa 23 diplomaattia, ministeri­tapaamiset jäihin ja kuninkaalliset boikotoimaan jalkapallon MM-kisoja

Venäjän Britannian suurlähetystö: Brittijohto vastuussa suhteiden huononemisesta.

Lontoo/ Helsinki

Pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona, että Britannia aikoo karkottaa 23 venäläistä diplomaattia, joiden uskotaan toimivan vakoojina. Heillä on viikko aikaa poistua maasta.

”Viestimme on selvä niille, jotka haluavat meille pahaa: ette ole tänne tervetulleita”, May sanoi brittiparlamentissa.

Karkotukset ovat yksi Britannian vastatoimista venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären myrkytyksen johdosta. Britannia ei ole ryhtynyt yhtä mittaviin venäläisdiplomaattien karkotuksiin yli 30 vuoteen.

Brittihallitus aikoo myös ottaa rajoille käyttöön uusia tarkastuksia, ja väkivaltaisista aikomuksista epäiltyjä ei päästetä maahan. Tarkastuksia aiotaan tehdä myös yksityisissä lentokoneissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkean tason tapaamiset venäläisten kanssa Britannia panee jäihin. Ministerivierailuita ei ole lähiaikoina luvassa.

”Aiomme jäädyttää Venäjän valtion omaisuutta, jos saamme todisteita siitä, että sitä aiotaan käyttää Britannian kansalaisten tai asukkaiden hengen tai omaisuuden vahingoittamiseen”, May kertoi kansanedustajille.

Brittiministerit ja kuninkaallisen perheen jäsenet eivät aio myöskään osallistua Venäjällä kesällä järjestettäviin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin.

Venäjän suurlähetystö Lontoossa vastasi venäläisagenttien karkotukseen heti tuoreeltaan. Lähetystön verkkosivuilla julkistetun tiedotteen mukaan 23 diplomaatin karkottaminen on ”vihamielinen ja lyhytnäköinen teko, jota on mahdotonta hyväksyä ja oikeuttaa”.

Lähetystön mukaan brittijohto on vastuussa Britannian ja Venäjän suhteen huononemisesta.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko sanoi, että Moskovan pitäisi reagoida Britannian tekoihin nopealla, ankaralla ja vastavuoroisella tavalla, uutistoimisto Reuters kertoi venäläisen uutistoimiston Ria Novostin perusteella.

Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan Britannian toimien olevan törkeää provosointia ja että Britannia haluaa näin ottaa yhteen Venäjän kanssa. Ulkoministeriön mukaan Venäjä tulee vastaamaan pian Britannian toimiin.

"Britannian hallitus on on valinnut ottaa yhteen Venäjän kanssa. Vastatoimistamme kuulette pian”, ulkoministeriön tiedotteessa todettiin.

May sanoi alahuoneessa, että Venäjä ei antanut määräaikaan mennessä mitään uskottavaa selitystä myrkytyksistä. Hän kuvaili Venäjän hallinnon asennetta ”uhmakkaaksi, ivalliseksi ja halveksuvaksi”.

Pääministerin mukaan moni katsoi neuvostoaikojen jälkeiseen Venäjään toiveikkaana, mutta on joutunut pettymään:

”Halusimme paremman suhteen, joten on traagista, että presidentti [Vladimir] Putin on valinnut käyttäytyä tällä tavoin. Emme suvaitse Venäjän hallituksen aiheuttamaa hengenvaaraa Britannian kansalaisille tai muillekaan, jotka ovat Britannian maaperällä.”

May on ohjeistanut sisäministeri Amber Ruddin selvittämään, voisiko Britannia käynnistä uusia toimi kitkeäkseen ulkomailta tulevaa vihamielisten toimintaa Britanniassa. Hallitus aikoo myös tehdä esityksen pakotteiden kiristämisestä, jos ihmisoikeuksia rikotaan.

”Näin osallistumme kansainvälisiin ponnisteluihin rangaistaksemme niitä, jotka ovat vastuussa sen tyylisistä pahoinpitelyistä, joista kärsi Sergei Magnitsky.”

Venäläinen lakimies Magnitsky tapettiin 2009, kun hän selvitti korruptiovyyhteä Venäjällä. Yhdysvallat rankaisi vastuussa pitämiään henkilöitä epäämällä heiltä pääsyn Yhdysvaltoihin ja jäädyttämällä heidän Yhdysvalloissa olevat varansa.

Venäjä vastaa karkotuksiin todennäköisesti karkottamalla brittejä. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Skripalien myrkyttämiseen neuvostoaikaisella novitšok-hermomyrkyllä, joka voidaan lukea kemiallisiin aseisiin.

”Ymmärrämme, että edessä voi olla lisää provokaatiota Venäjän taholta. Jos näin käy, ryhdymme jatkotoimiin”, May sanoi parlamentissa.

BBC kertoi keskiviikkoiltapäivänä, että Britannia aikoo vaatia YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta.

May ilmoitti jo maanantaina, että brittihallitus pitää Venäjän osallisuutta erittäin todennäköisenä. Hän antoi samalla Venäjän hallinnolle tiistain aikaa vastata epäilyihin.

”On selvää, että herra Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin sotilasluokan hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä”, May sanoi.


Keskiviikkoaamuna May johti Britannian sisäisen turvallisuuden neuvoston kokousta Lontoossa.

Britannia nosti huolensa esiin myös YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä.

”Ihmisoikeusneuvosto ja YK:n yleisistunto ovat joutuneet tuomitsemaan Venäjän kansainvälisoikeudelliset rikkomukset huolestuttavan usein. Venäjän piittaamaton toiminta loukkaa kaikkea sitä, mitä ihmisoikeusneuvosto edustaa”, Britannian suurlähettiläs Julian Braithwaite sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi keskiviikkona solidaarisuudestaan Britanniaa kohtaan. Tuskin mukaan ”brutaalin hyökkäyksen innoitti mitä todennäköisimmin Moskova”.

Tusk ilmoitti, että Skripalien tapaus otetaan käsiteltäväksi ensi viikon EU-huippukokouksessa. May vahvisti brittiparlamentissa, että sen Venäjän-vastatoimet otetaan puheeksi huippukokouksessa.

Neuvonpito EU-kumppanien kanssa sai suosionosoitukset brittiparlamentissa. Näin myös Britannian ja EU:n väliset brexit-neuvottelut saavat pakostakin uutta maustetta.

Helsingissä vieraillut Tusk ilmaisi surunvalittelunsa Maylle:

”Täällä Suomessa, Euroopan hybridiuhkien vastaisen taistelun sydämessä, ei tarvitse erikseen selittää, mikä merkitys eurooppalaisten ja amerikkalaisten läheisellä yhteistyöllä on aikana, jolloin joku ulkopuolelta levittää valeuutisia, sotkeutuu vaaleihimme ja käyttää hermomyrkkyä ihmisiä vastaan maaperällämme. Vastauksemme ei saa olla transatlanttinen nahistelu vaan transatlanttinen liittolaisuus. Todellisille ystäville tämän pitäisi olla ilmiselvää.”

Ensi viikon huippukokouksessa asia nousee esille. Tusk haluaa päämiesten vaihtavan viimeisimpiä tietoja muista hybridisodan uhista Eurooppaa vastaan, eritoten silmällä pitäen lähestyviä vaaleja EU-jäsenmaissa.

Millaisia toimia odotettavissa?

”Luulen, että meidän täytyy odottaa jonkinlaisia ehdotuksia Lontoosta, jotta voimme pohtia yhteistä vastaustamme tähän brutaaliin iskuun. Yksi asia on selvä: yhtenäisyytemme on ensisijaisen tärkeää.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi keskiviikkona, että EU ottaa yhteisen kannan hermomyrkkyiskuun.

”Otamme Britannian hallituksen löydökset erittäin vakavasti”, Merkel kertoi saksalaiselle ARD:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Minun mielestäni emme kuitenkaan voi katkaista kaikkia yhteyksiä nyt. Meidän on edelleen keskusteltava venäläisten kanssa, vaikka näkemyksissä on eroja”, Merkel jatkoi.

Venäjällä taas ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Britannia yrittää johtaa kansainvälistä yhteisöä törkeällä tavalla harhaan, Reuters raportoi.

Lavrovin mukaan Britannia ei ole lähettänyt virallista vaatimusta saada lisätietoa hermomyrkystä. Ulkoministeri ilmoitti myös, että Venäjällä ei ole motiivia hyökätä Skripalin kimppuun, vaan taustalla voi olla tekijöitä, jotka haluavat vahvistaa Venäjän vastaista mielialaa.

Britanniassa Skripalien myrkytys on tulkittu yritykseksi levittää pelkoa ja huolta. Britannian ja Venäjän välit ovat jo valmiiksi erittäin vaikeat.

Maylla on ollut todennäköisesti vaikeuksia päättää, millaiset vastatoimet olisivat tehokkaimmat. Diplomaattikarkotukset ja jalkapallokisojen boikotointi korkealla tasolla eivät välttämättä toimi pelotteena vastaisen varalle.

Tehokkaampia olisivat konkreettiset ja laajat taloudelliset pakotteet sekä nimettyihin henkilöihin kohdistuvat pakotteet. Sellaisiin brittihallitus ei kuitenkaan päätynyt.

EU:n lisäksi sotilasliitto Nato sekää useat eri valtiot ovat ilmaisseet Britannialle tukensa alkuviikon aikana. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini twiittasi jo tiistaina ulkoministeriön tililtä järkytyksestään myrkytystapausten johdosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen

  7. 7

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  8. 8

   Usain Bolt näytti, mitä nopeus jalkapalloilussa merkitsee – teki päällään maalin Dortmundin puolustajan nenän edestä

  9. 9

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  8. 8

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan
  3. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  4. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  5. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  6. KalPa koki mustan hetken, mutta tuli väkisin rinnalle ja ohi
  7. Tunti sitten
  8. Espanjan korkein oikeus vahvisti kapinasyytteet 13 katalonialais­politiikolle – Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys
  9. Valtio ryhtyy tukemaan kaupunkien kävely- ja pyöräteiden kunnossapitoa – Pyöräilijöille halutaan yhtä hyvät yhteydet kuin autoillekin
  10. ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen
  11. Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”
  12. Nauraminen ja internetin käyttö kielletty – kultinomaisen ryhmän johtaja orjuutti jäseniään ruokavalion avulla Italiassa
  13. Näytä lisää