Ulkomaat

Theresa May kertoi Venäjän-vastatoimista: Britannia karkottaa 23 diplomaattia, ministeri­tapaamiset jäihin ja kuninkaalliset boikotoimaan jalkapallon MM-kisoja

Venäjän Britannian suurlähetystö: Brittijohto vastuussa suhteiden huononemisesta.

Lontoo/ Helsinki

Pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona, että Britannia aikoo karkottaa 23 venäläistä diplomaattia, joiden uskotaan toimivan vakoojina. Heillä on viikko aikaa poistua maasta.

”Viestimme on selvä niille, jotka haluavat meille pahaa: ette ole tänne tervetulleita”, May sanoi brittiparlamentissa.

Karkotukset ovat yksi Britannian vastatoimista venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären myrkytyksen johdosta. Britannia ei ole ryhtynyt yhtä mittaviin venäläisdiplomaattien karkotuksiin yli 30 vuoteen.

Brittihallitus aikoo myös ottaa rajoille käyttöön uusia tarkastuksia, ja väkivaltaisista aikomuksista epäiltyjä ei päästetä maahan. Tarkastuksia aiotaan tehdä myös yksityisissä lentokoneissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkean tason tapaamiset venäläisten kanssa Britannia panee jäihin. Ministerivierailuita ei ole lähiaikoina luvassa.

”Aiomme jäädyttää Venäjän valtion omaisuutta, jos saamme todisteita siitä, että sitä aiotaan käyttää Britannian kansalaisten tai asukkaiden hengen tai omaisuuden vahingoittamiseen”, May kertoi kansanedustajille.

Brittiministerit ja kuninkaallisen perheen jäsenet eivät aio myöskään osallistua Venäjällä kesällä järjestettäviin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin.

Venäjän suurlähetystö Lontoossa vastasi venäläisagenttien karkotukseen heti tuoreeltaan. Lähetystön verkkosivuilla julkistetun tiedotteen mukaan 23 diplomaatin karkottaminen on ”vihamielinen ja lyhytnäköinen teko, jota on mahdotonta hyväksyä ja oikeuttaa”.

Lähetystön mukaan brittijohto on vastuussa Britannian ja Venäjän suhteen huononemisesta.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko sanoi, että Moskovan pitäisi reagoida Britannian tekoihin nopealla, ankaralla ja vastavuoroisella tavalla, uutistoimisto Reuters kertoi venäläisen uutistoimiston Ria Novostin perusteella.

Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan Britannian toimien olevan törkeää provosointia ja että Britannia haluaa näin ottaa yhteen Venäjän kanssa. Ulkoministeriön mukaan Venäjä tulee vastaamaan pian Britannian toimiin.

"Britannian hallitus on on valinnut ottaa yhteen Venäjän kanssa. Vastatoimistamme kuulette pian”, ulkoministeriön tiedotteessa todettiin.

May sanoi alahuoneessa, että Venäjä ei antanut määräaikaan mennessä mitään uskottavaa selitystä myrkytyksistä. Hän kuvaili Venäjän hallinnon asennetta ”uhmakkaaksi, ivalliseksi ja halveksuvaksi”.

Pääministerin mukaan moni katsoi neuvostoaikojen jälkeiseen Venäjään toiveikkaana, mutta on joutunut pettymään:

”Halusimme paremman suhteen, joten on traagista, että presidentti [Vladimir] Putin on valinnut käyttäytyä tällä tavoin. Emme suvaitse Venäjän hallituksen aiheuttamaa hengenvaaraa Britannian kansalaisille tai muillekaan, jotka ovat Britannian maaperällä.”

May on ohjeistanut sisäministeri Amber Ruddin selvittämään, voisiko Britannia käynnistä uusia toimi kitkeäkseen ulkomailta tulevaa vihamielisten toimintaa Britanniassa. Hallitus aikoo myös tehdä esityksen pakotteiden kiristämisestä, jos ihmisoikeuksia rikotaan.

”Näin osallistumme kansainvälisiin ponnisteluihin rangaistaksemme niitä, jotka ovat vastuussa sen tyylisistä pahoinpitelyistä, joista kärsi Sergei Magnitsky.”

Venäläinen lakimies Magnitsky tapettiin 2009, kun hän selvitti korruptiovyyhteä Venäjällä. Yhdysvallat rankaisi vastuussa pitämiään henkilöitä epäämällä heiltä pääsyn Yhdysvaltoihin ja jäädyttämällä heidän Yhdysvalloissa olevat varansa.

Venäjä vastaa karkotuksiin todennäköisesti karkottamalla brittejä. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Skripalien myrkyttämiseen neuvostoaikaisella novitšok-hermomyrkyllä, joka voidaan lukea kemiallisiin aseisiin.

”Ymmärrämme, että edessä voi olla lisää provokaatiota Venäjän taholta. Jos näin käy, ryhdymme jatkotoimiin”, May sanoi parlamentissa.

BBC kertoi keskiviikkoiltapäivänä, että Britannia aikoo vaatia YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta.

May ilmoitti jo maanantaina, että brittihallitus pitää Venäjän osallisuutta erittäin todennäköisenä. Hän antoi samalla Venäjän hallinnolle tiistain aikaa vastata epäilyihin.

”On selvää, että herra Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin sotilasluokan hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjällä”, May sanoi.


Keskiviikkoaamuna May johti Britannian sisäisen turvallisuuden neuvoston kokousta Lontoossa.

Britannia nosti huolensa esiin myös YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä.

”Ihmisoikeusneuvosto ja YK:n yleisistunto ovat joutuneet tuomitsemaan Venäjän kansainvälisoikeudelliset rikkomukset huolestuttavan usein. Venäjän piittaamaton toiminta loukkaa kaikkea sitä, mitä ihmisoikeusneuvosto edustaa”, Britannian suurlähettiläs Julian Braithwaite sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi keskiviikkona solidaarisuudestaan Britanniaa kohtaan. Tuskin mukaan ”brutaalin hyökkäyksen innoitti mitä todennäköisimmin Moskova”.

Tusk ilmoitti, että Skripalien tapaus otetaan käsiteltäväksi ensi viikon EU-huippukokouksessa. May vahvisti brittiparlamentissa, että sen Venäjän-vastatoimet otetaan puheeksi huippukokouksessa.

Neuvonpito EU-kumppanien kanssa sai suosionosoitukset brittiparlamentissa. Näin myös Britannian ja EU:n väliset brexit-neuvottelut saavat pakostakin uutta maustetta.

Helsingissä vieraillut Tusk ilmaisi surunvalittelunsa Maylle:

”Täällä Suomessa, Euroopan hybridiuhkien vastaisen taistelun sydämessä, ei tarvitse erikseen selittää, mikä merkitys eurooppalaisten ja amerikkalaisten läheisellä yhteistyöllä on aikana, jolloin joku ulkopuolelta levittää valeuutisia, sotkeutuu vaaleihimme ja käyttää hermomyrkkyä ihmisiä vastaan maaperällämme. Vastauksemme ei saa olla transatlanttinen nahistelu vaan transatlanttinen liittolaisuus. Todellisille ystäville tämän pitäisi olla ilmiselvää.”

Ensi viikon huippukokouksessa asia nousee esille. Tusk haluaa päämiesten vaihtavan viimeisimpiä tietoja muista hybridisodan uhista Eurooppaa vastaan, eritoten silmällä pitäen lähestyviä vaaleja EU-jäsenmaissa.

Millaisia toimia odotettavissa?

”Luulen, että meidän täytyy odottaa jonkinlaisia ehdotuksia Lontoosta, jotta voimme pohtia yhteistä vastaustamme tähän brutaaliin iskuun. Yksi asia on selvä: yhtenäisyytemme on ensisijaisen tärkeää.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi keskiviikkona, että EU ottaa yhteisen kannan hermomyrkkyiskuun.

”Otamme Britannian hallituksen löydökset erittäin vakavasti”, Merkel kertoi saksalaiselle ARD:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Minun mielestäni emme kuitenkaan voi katkaista kaikkia yhteyksiä nyt. Meidän on edelleen keskusteltava venäläisten kanssa, vaikka näkemyksissä on eroja”, Merkel jatkoi.

Venäjällä taas ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Britannia yrittää johtaa kansainvälistä yhteisöä törkeällä tavalla harhaan, Reuters raportoi.

Lavrovin mukaan Britannia ei ole lähettänyt virallista vaatimusta saada lisätietoa hermomyrkystä. Ulkoministeri ilmoitti myös, että Venäjällä ei ole motiivia hyökätä Skripalin kimppuun, vaan taustalla voi olla tekijöitä, jotka haluavat vahvistaa Venäjän vastaista mielialaa.

Britanniassa Skripalien myrkytys on tulkittu yritykseksi levittää pelkoa ja huolta. Britannian ja Venäjän välit ovat jo valmiiksi erittäin vaikeat.

Maylla on ollut todennäköisesti vaikeuksia päättää, millaiset vastatoimet olisivat tehokkaimmat. Diplomaattikarkotukset ja jalkapallokisojen boikotointi korkealla tasolla eivät välttämättä toimi pelotteena vastaisen varalle.

Tehokkaampia olisivat konkreettiset ja laajat taloudelliset pakotteet sekä nimettyihin henkilöihin kohdistuvat pakotteet. Sellaisiin brittihallitus ei kuitenkaan päätynyt.

EU:n lisäksi sotilasliitto Nato sekää useat eri valtiot ovat ilmaisseet Britannialle tukensa alkuviikon aikana. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini twiittasi jo tiistaina ulkoministeriön tililtä järkytyksestään myrkytystapausten johdosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toinenkin aikuisviihdemalli väittää olleensa Trumpin kanssa suhteessa – vaatii myös vaitiolosopimustaan kumottavaksi oikeudessa

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  5. 5

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  8. 8

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  9. 9

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  10. 10

   Espanjassa pitää varoa sanojaan: Räppäri joutuu vankilaan riimeistään, opiskelijaa uhkasi tuomio vitsailusta sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  7. 7

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  8. 8

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää