Ulkomaat

Atte Kaleva joutui al-Qaidan panttivangiksi, ja keskustelut sieppaajien kanssa muuttivat hänen käsityksiään jihadisteista – uudessa tietokirjassaan hän vaatii Suomeen terveempää keskustelua islamista

Suomalaista keskustelua vaivaa ”islamofoobikoiden” ja ”islamofiilien” keskinäinen huutelu, jihadismin tutkija sanoo.

Oletko sitä mieltä, ettei islamilla ole mitään tekemistä jihadistijärjestöjen kuten Isisin ja al-Qaidan ideologian kanssa?

Vai ajatteletko päinvastoin, että väkivalta ja terrori ovat islamin ydintä?

Jos vastasit jompaankumpaan kysymykseen kyllä, sinulla on nyt hyvä tilaisuus päivittää käsityksiäsi.

Atte Kalevan tuore kirja Jihad ja terrori (Otava 2018) täyttää kokoisensa aukon suomenkielisessä tietokirjallisuudessa. Kirja käy läpi väkivaltaista pyhää sotaa korostavan, radikaaliin islamintulkintaan pohjautuvan maailmanlaajuisen jihadistisen liikkeen keskeisimmät ajattelijat, olennaisimmat uskonnolliset käsitteet sekä liikkeen syntyyn vaikuttaneet merkittävimmät historialliset tapahtumat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Englannin-, ranskan-, ja saksankielisissä maissa aiheesta on julkaistu valtava määrä kirjallisuutta. Jostakin syystä Suomesta on tähän asti puuttunut suomenkielinen yleisteos.

Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin miekka (Otava 2012) kävi kyllä kiitettävästi läpi islamilaisen maailman ja läntisen maailman vastakkainasettelun historiaa ja sen kytköksiä uskontoon, mutta nykyajan jihadistijärjestöille kirjassa annettiin vähän huomiota.

Jihadismi on tullut entistä ajankohtaisemmaksi ilmiöksi viime vuosina, kun al-Qaida ja erityisesti Isis ovat kiihdyttäneet propagandaansa ja lietsoneet terroristista väkivaltaa Lähi-idän lisäksi myös Euroopassa. Tämä on lisännyt turvallisuushuolia – ja samalla luonut hyvin polarisoituneen keskustelukulttuurin.

Tärkein syy kirjan kirjoittamiseen olikin Suomen epäterve keskustelukulttuuri, Kaleva kertoi julkistamistilaisuudessa torstaina. Hän toivoi kirjastaan työkalupakkia, joka auttaisi käymään keskustelua vaikeista asioista niiden oikeilla nimillä.

Kalevan mukaan islam- ja maahanmuuttokeskustelun ovat vallanneet Suomessa äänekkäät ääripäät.

Toisessa päässä ovat ”islamiin ja muslimeihin kategorisen kielteisesti suhtautuvat islamofoobikot”, toisessa päässä ”islamofiilit”, jotka eivät suostu näkemään islamissa mitään kielteistä.

”Ei anneta ääripäiden huutaa, vaan päästetään ääneen myös keskellä olevat tolkun ihmiset”, Kaleva toisti jo hieman kliseiseksi muodostunutta ääripäät-narratiivia.

Kalevasta ja hänen kirjastaan tekee kiinnostavan erityisesti se, että hänellä on poikkeuksellinen kokemus jihadisteista.

Entinen ammattiupseeri ja nykyinen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu virui viisi kuukautta al-Qaidan panttivankina yhdessä vaimonsa Leila Kalevan ja ystävänsä Dominik Neubauerin kanssa Jemenissä 2012–2013.

Kaleva oli jo ennen sieppausdraamaa perehtynyt jihadistiseen ajatteluun. Hän matkusti Jemeniin nimenomaan keräämään aineistoa jihadismia käsittelevään väitöskirjaansa.

Tätä kokemusta Kaleva sivuaa kirjassaan vain ohimennen. Mutta hän paljastaa, että panttivankikokemus auttoi näkemään jihadistit myös ihmisinä.

”Kuvittelin ennen, että he ovat demonisia hahmoja, jotka ovat keskittyneet sataprosenttisesti jihadiin ja vihaamaan länsimaita”, Kaleva sanoi.

Iltapäivien teetuokioilla jihadisteista kuoriutui esille myös inhimillisiä piirteitä. Jihadistitkaan eivät eläneet vain yhdessä roolissa tai toimineet vain yhden motiivin ajamina.

Kalevan kirja pysyttelee asiapitoisella linjalla. Se esittelee oppikirjamaisesti islamin käsitteitä ja jihadistiliikkeen historiaa pyrkien osoittamaan, mikä on jihadistien ajattelun taustalla vaikuttava logiikka ja toiminnan motivoiva voima.

Eikä niitä voi Kalevan mukaan ymmärtää tai selittää ilman uskontoa.

Kaleva muistuttaa kirjassaan toistamiseen, että jihadistit edustavat vain pientä vähemmistöä maailman muslimien joukossa. Silti jihadistit katsovat olevansa ennen kaikkea hartaita muslimeja, jotka ammentavat innoituksensa islamin tietyistä traditioista.

Nykyaikaisen jihadismin kehityskulkuja voidaan lähteä vetämään 1200-luvulla eläneen Ibn Taymiyyahin ja 1700-luvulla eläneen Muhammad ibn Abd al-Wahhabin ajattelusta, kuten Kaleva esittelee kirjassaan.

Muslimiveljeskunnan nousu 1900-luvun alun Egyptissä liittyy olennaisesti jihadistisen liikkeen syntyhistoriaan.

Tärkein vuosiluku on silti 1979.

Tuolloin Iranissa tehtiin shiialainen vallankumous. Se näyttäytyi sunnimuslimeille vääräuskoisten uhkaavana vallankumouksena. Samana vuonna ateistinen Neuvostoliitto miehitti Afganistanin. Tästä käynnistyi sunnalaisten uskonsotureiden virta kohti Afganistania, missä nykyaikaisen jihadismin perustukset valettiin.

Myöhemmät sodat Irakissa ja Syyriassa ovat pitäneet liikkeen hengissä ja nostaneet ilmiön aina uusiin ulottuvuuksiin.

Kalevan kirja vilisee nimiä, tapahtumia ja käsitteitä, jotka saattavat tuntua asiaan vihkiytymättömästä puuduttavilta. Tarvitseeko suomalaisen kadunmiehen tietää kaikkia yksityiskohtia?

Ainakin, jos haluaa osallistua keskusteluun enemmän tieto- kuin tunnepohjalta.

Sillä keskustelua aiheesta tullaan käymään jatkossakin. Jihadismi ilmiönä ei ole katoamassa, ei vaikka Isis-järjestön kalifaatti Syyriassa ja Irakissa on tuhottu ja jihadistinen liike lyöty sen myötä sirpaleiksi. Syyrian sodan jihadistiveteraanit vaikuttavat keskuudessamme vielä vuosia.

Kaleva ei silti maalaile liikoja piruja seinille. Hänen mielestään jihadismi on kyllä turvallisuusuhka, johon vastaamiseen tarvitaan sekä kovia että pehmeitä keinoja. Mutta erityisesti suomalaisille jihadismi ei ole välttämättä suurin uhkakuva – Venäjä on yhä naapurimme.

Kaleva ei myöskään usko villeimpiin salaliittoteorioihin, joiden mukaan jihadistit pyrkisivät suunnitelmallisesti valtaamaan Euroopan. Hänen mielestään jihadistien toiminnan ydinalue on ja tulee olemaan Lähi-itä. Se mitä täällä koetaan, on vain Lähi-idästä lyöviä laineita.

Maahanmuutosta johtuen islamin äärimuotoihin liittyvät ongelmat pitää tuntea ja tiedostaa, ja siksi Kalevan kirja on tarpeellinen. Kirja myös muistuttaa, ettei islam itsessään ole uhka. Jihadismiksi kutsuttu länsimaihin vihamielisesti suhtautuva islamin tulkinta sen sijaan on.

Kun nämä kaksi asiaa osataan erotella, suomalaisena ja muslimina olemisen välillä ei Kalevan mukaan pidä eikä saa olla ristiriitaa.

”Jos luomme sellaisen yhteiskunnan, jossa nämä asiat ovat keskenään ristiriidassa, lietsomme silloin radikalisoitumiseen työntäviä tekijöitä”, hän sanoo.

Nykyaikaisen jihadismin keskushenkilöitä


Sayyid Qutb

Muslimiveljeskunnan propagandisti Sayyid Qutb (1906–1966) oli egyptiläinen kirjailija, joka piti länsimaita turmeltuneina ja julisti Lähi-idän korruptoituneet hallinnot vääräuskoisiksi. Qutb vangittiin, häntä kidutettiin ja lopulta hirtettiin.


Abdallah Azzam

Palestiinalaistaustainen Abdallah Azzam (1941–1989) loi opillisen perustan jihadismille 1980-luvulla, kun Neuvostoliitto miehitti Afganistania. Azzamin mukaan kaikkien maailman muslimien velvollisuus oli sotia aseellisesti ateistista miehittäjää vastaan. Kuoli epäselväksi jääneessä pommi-iskussa.


Osama bin Laden

Abdallah Azzamin oppilas ja Afganistanin sodan veteraani Osama bin Laden (1957–2011) nousi 1990-luvulla al-Qaidan johtajaksi. Lähi-itää dominoiva Yhdysvallat oli hänelle vihollinen numero yksi. Bin Ladenin mukaan jokaisen muslimin velvollisuus oli taistella Yhdysvaltoja vastaan terrorin keinoin kaikkialla maailmassa. Kuoli Yhdysvaltain iskussa Pakistanissa.


Abu Musab al-Zarqawi

Rikollistaustainen jordanialainen Afganistan-veteraani, jota al-Qaidan johto ensin vieroksui raakuuden vuoksi. Zarkawi (1966–2006) nousi Irakin sodan aikana perustetun Isisin johtoon ja käynnisti iskut shiioja vastaan. Kuoli Yhdysvaltojen täsmäiskussa, mutta se ei pysäyttänyt Isis-järjestön nousukiitoa.


Anwar al-Awlaki

Amerikkalais-jemeniläinen saarnaaja, josta tuli al-Qaidan propagandisti. Al-Awlakin (1971–2011) englanninkieliset saarnat levisivät verkossa ja vetosivat varsinkin nuoriin muslimeihin. Terroriin inspiroiva propagandatyö oli esikuva Isisin myöhemmälle propagandalle. Kuoli Yhdysvaltain iskussa Jemenissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • jihad
 • Jukka Huusko

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  3. 3

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  4. 4

   Kymmenen perhettä haastoi EU:n ilmasto­politiikan oikeuteen ennen­näkemättömässä jutussa, joka kyseen­alaistaa unionin keskeiset ilmasto­toimet

  5. 5

   Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”

  6. 6

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  7. 7

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  9. 9

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  10. 10

   Trumpin ja Kimin huippu­kokouksen peruminen ei ollut yllätys, mutta ei se tähän lopu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  6. 6

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  7. 7

   Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

  8. 8

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  9. 9

   VR myy Vallilan konepajan Bruce Oreckille 11 miljoonalla eurolla – Olemme jäljessä aikataulusta, Oreck sanoo

  10. 10

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-koripalloilija sai kovan kohtelun pysäköintivirheestä – poliisi julkaisi kuukausien jälkeen rajun pidätysvideon ja anteeksipyynnön
  3. Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”
  4. Macron ja Putin yrittävät pelastaa Pietarissa Iranin ydin­sopimuksen – suora lähetys noin kello 19.30
  5. Britannia haluaa jäädä Galileo-hankkeeseen, ja osalle EU:sta se saattaisi sopia hyvin – muuten britit haluavat takaisin yli miljardi euroa
  6. ”Kuin siivous rikospaikalla” – Räjäytykset toki tuhosivat todisteita Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta, mutta ennen kaikkea kyseessä oli show
  7. Ihminen kohtelee robottilennokkia automaattisesti kuin lemmikkiään – Tutkimuksessa sekä amerikkalaiset että kiinalaiset halusivat olla lennokeille ”kohteliaita”
  8. Egypti pidätti tunnetun blogaajan ja ihmisoikeusaktivistin Wael Abbasin – ”Kävelen miinakentällä”, Abbas sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa
  9. Fortumin Uniper-kaupan hyväksyminen viivästyy Venäjällä
  10. Tunti sitten
  11. Toimittajaa keskustelupalstalla huoritellut mies sai sakot ja tuomittiin maksamaan 800 euron korvaukset
  12. Viranomainen vaatii: Kiivaasti vastustetulle lämpö­voimalalle etsittävä muitakin paikkoja kuin Helsingin koillis­nurkka
  13. Näytä lisää