Ulkomaat

Venäjän presidentin­vaaleissa Putin on varma voittaja, mutta äänestys­prosentti uhkaa jäädä matalaksi – kansalaisia maanitellaan uurnille alennus­kupongeilla ja selfie-kilpailulla

Presidentinvaalien viimeiset äänestyspaikat sulkeutuvat sunnuntai-iltana, ja äänestysaktiivisuutta pyritään nostamaan erilaisilla kikoilla. HS kysyi kansalaisilta Moskovassa ja Pietarissa, miltä Venäjän asiat näyttävät heidän mielestään.

Moskova/Pietari.

Venäjällä äänestetään tänään sunnuntaina presidentinvaaleissa – tosin Vladimir Putinin voitto on käytännössä varma ja vaalijännitys liittyy lähinnä siihen, kuinka suuri osa kansasta lähtee äänestyspaikoille.

Presidentinvaalien äänestysaktiivisuuden uskotaan jäävän ennätyksellisen alhaiseksi, erityisesti suurissa kaupungeissa. Putinin ylivoima on suuri ja kilpailevien ehdokkaiden vetovoima on liian vähäinen, jotta kansa jaksaisi innostua.

Venäjän itäosissa äänestyspaikat aukesivat jo myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Maan läntisimmässä kolkassa, Kaliningradissa, uurnat sulkeutuvat vasta sunnuntaina illalla. HS seuraa Venäjän vaalipäivää Moskovassa ja Pietarissa sunnuntaina.

Valtiollisen Vtsiom-tutkimuslaitoksen viimeisten tiedustelujen mukaan äänestysaktiivisuus nousisi 63–67 prosenttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riippumattoman Levada-keskuksen arviot ovat olleet huomattavasti matalammat. Levada ilmoitti aiemmin, ettei se julkaise vaaleihin liittyviä raportteja, koska tutkimuslaitos on julistettu niin sanotuksi ”ulkomaiseksi agentiksi”.


Sunnuntaina Moskovassa äänestänyt Vladimir Putin kertoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän on tyytyväinen mihin tahansa vaalitulokseen, joka takaa hänelle uuden presidenttikauden.

Kremlistä vuodettujen tietojen mukaan hallinnon tavoitteena oli vielä vuodenvaihteessa niin sanottu 70–70-skenaario.

Se olisi tarkoittanut sekä äänestysaktiivisuuden että Putinin kannatuksen nousua 70 prosentin lukemiin. Viime aikoina tällaisia puheita ei ole kuulunut.

Äänestysahkeruutta on muun muassa AFP:n mukaan pyritty parantamaan samalla tavalla kuin usein aiemminkin eli niin kutsutuilla hallinnollisilla resursseilla.

Tämä tarkoittaa, että virastot, oppilaitokset ja muut val­tiolliset työpaikat Venäjällä valjastetaan lähettämään väkensä uurnille joko pakolla tai puolipakolla. AFP:n mukaan esimerkiksi joitakin opiskelijoita on varoitettu, että äänestämättä jättämisestä voi koitua ongelmia.


Venäjän keskusvaalilautakunta oli kuluneen viikon alussa saanut yli 320 valitusta tällaisten Venäjän lain vastaisten ”resurssien” käytöstä, kertoi kriittinen sanomalehti Novaja Gazeta.

Yleisradioyhtiö BBC puolestaan kertoi kuluneella viikolla saaneensa käsiinsä valtiollisen öljyjätin Rosneftin johdon muistion ”korporatiivisesta mobilisaatiosta”.

AFP:n mukaan kansalaisia on myös houkuteltu uurnille muun muassa ruoka-alennuskupongeilla ja kilpailulla, jossa parhaista äänestyspaikoilla otetuista selfie-kuvista on luvattu palkintoja.

Hallinnollisiin resursseihin on kuulunut myös erilaisia tuloksen väärennystapoja, ja epäilemättä niistä raportoidaan myös tällä kertaa. Toissa syksyn parlamenttivaalit olivat kuitenkin useimpien arvioiden mukaan edeltäviä vaaleja rehellisemmät. Putinin voitolle mahdollisella vilunkipelillä ei ole merkitystä.


Putinia arvostellut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on AFP:n mukaan kerännyt yli 30 000 tarkkailijan tiimin, joka aikoo tarkkailla ja paljastaa vaaleihin liittyviä väärinkäytöksiä. Navalnyi kehotti ihmisiä boikotoimaan presidentinvaaleja sen jälkeen, kun hänen oma ehdokkuutensa evättiin hänen saamansa petostuomion vuoksi. Tuomio oli hänen mukaansa poliittinen.

HS tapasi venäläisiä Moskovassa Gorkin puistossa viime keskiviikkona ja Pietarissa tiistaina.

Haastatelluilta kysyttiin kolme kysymystä:

1. Miltä Venäjän asiat näyttävät?

2. Mikä on parasta, mitä omassa elämässäsi on tapahtunut viimeksi kuluneen kuuden vuoden aikana?

3. Entä pahinta?


Näin moskovalaiset vastasivat:


Svetlana Pahareva, 22, biotekniikan opiskelija:

1. ”Moskovassa on kaikki hyvin, mutta Moskova ei ole Venäjää. Kaikissa muissa kaupungeissa asiat ovat huonommalla tolalla. Muissa Venäjän kaupungeissa elämä on hankalaa, eikä näköaloja juuri ole. Äänestämään en mene, kaikki on siinä mielessä jo selvää. Meillä on vain Putin.”

2. ”Pääsin opiskelemaan neljä vuotta sitten, ja sitten muutimme vanhempien kanssa Volgogradista Moskovaan ja ostimme täältä asunnon. Vanhemmat ajattelivat, että minulla on helpompaa, jos hekin muuttavat tänne ja voivat tukea minua. Moskova on mahdollisuuksien kaupunki!”

3. ”Aluksi oli vaikeaa raha-asioiden kanssa. Kun olimme muuttaneet tänne, ostimme halvinta ruokaa, mitä kaupasta löytyi. Mutta ei se masentanut.”


Gleb Krasnov, 45, autonkuljettaja:

1. ”Politiikka on minulle aivan vierasta, mutta en kyllä keksi nykyisestä Venäjästä mitään pahaa sanottavaa. Ja Moskova on aivan erityinen kaupunki. Vaalipäivänä menen äänestämään Putinia, koska en näe mitään vaihtoehtoja. Minulla on kaikki asiat kunnossa.”

2. ”Minulle syntyi poika! Hän on jo kolmas lapseni. Kaksi edellistä ovat jo aikuisia, ja päätimme vaimon kanssa, että haluamme vielä yhden lapsen. Minun pikkupoikani Danila on nyt 11 kuukauden ikäinen, ja minä olen onnellisempi kuin koskaan. Vanhempi poikani on 22-vuotias ja tytär 16 vuotta. En olisi kolmatta lasta hankkinut, ellei minulla olisi kunnon työtä.”

3. ”Nyt on kyllä käynyt niin, että viimeiset kuusi vuotta ovat olleet todella hienoja. Olen ollut merkittävän liikemiehen yksityisenä autonkuljettajana jo 23 vuotta. Kauhein hetki elämässäni oli, kun isäni kuoli, mutta siitä nyt on jo 20 vuotta.”


Tatjana Sinitsyna, 68, lukion englannin kielen opettaja:

1. ”Minä en lähde Venäjältä ikinä. Olen matkustellut paljon, ja kyllä hienoja maita riittää, kuten Englanti ja Irlanti vaikka. Mutta en silti muuttaisi sinne ikinä.”

2. ”Joka päivä tapahtuu jotain ihanaa! Ihmiset eivät vain huomaa sitä. Nyt esimerkiksi olen menossa [1800-luvun venäläisen sotamaalarin Vasili] Vereštšaginin näyttelyyn, ja tämä on siksi mahtava päivä elämässäni. Ja onhan näitä ollut, todella hienoja reissuja esimerkiksi, kuten viime vuonna Montenegroon. Mutta itse asiassa minusta tuntuu aivan samalta joka päivä, arvostan elämää. Tragediaa riittää elämässä rauhankin aikana, täytyy vain iloita jokaisesta päivästä ja arvostaa sitä. Täytyy rakastaa lähimmäisiään ja jakaa itse rakkautta. Voihan sitä valittaa likaisista kaduista ja rikkinäisistä laatoista, mutta voi myös iloita mistä tahansa säästä ja jokaisesta päivästä. Ihmiset haluavat rahaa ja tuottoisaa bisnestä, mutta ei semmoinen tuo onnea.”

3. ”Siskoni vaikea sairaus. Mutta uskon, että hän selviää.”


Aleksei Žutškov, 21, Moskovan yliopiston matemaattis-mekaanisen tiedekunnan opiskelija:

1. ”Monet asiat ovat tietysti paremmin kuin ennen. Viimeisen kuuden vuoden aikana Moskovassa on otettu käyttöön hyviä kaupunkiliikenteen busseja ja koko liikennejärjestelmä on parantunut. Mutta ehkä näin on vain Moskovassa. Jos joka paikassa asiat olisivat kuten Moskovassa, niin voisi ehkä sanoa, että kaikki on kunnossa. Mutta kun menen Nižni Novgorodiin ja näen, mitkä siellä ovat palkat ja miten asiat siellä ovat, ihmiset elävät tosi kurjasti. Jos olisivat päästäneet [oppositiohahmo Aleksei] Navalnyin ehdokkaaksi vaaleihin, niin olisin äänestänyt häntä. En kannata kaikkia hänen ajatuksiaan, mutta ei hän nyt Putinia huonompi voisi olla, varmaankin parempi. Nyt aion äänestää Ksenija Sobtšakia.”

2. ”Tapasin tyttöystäväni Kuubassa kuusi vuotta sitten.”

3. ”On surullista, kun iäkkäät vanhempani joutuvat etsimään töitä, koska eläkkeet eivät riitä mihinkään. Molemmat saavat 15 000 ruplaa [210 euroa] kuussa. Se on Moskovassa todella vähän. He hakevat töitä, mutta sitä ei löydy, koska he ovat vanhoja, yli 70-vuotiaita. Minä olen heidän iltatähtensä, isoveljeni on nelikymppinen. Opiskelen yliopistossa ja asun asuntolassa. En saanut sieltä aluksi paikkaa, koska olen moskovalainen, mutta onnistuin hankkiutumaan kirjoille Nižni Novgorodiin, josta äiti on kotoisin.”

Näin pietarilaiset vastasivat:


Andrei Romaštšik, 77, eläkkeellä oleva rakennusinsinööri:

1. ”Yhteiskunta on polarisoitunut varsinkin Krimin valtauksen jälkeen. Väestön jakautumisen eri kerroksiin huomaa kotonakin. Minä seuraan tietokoneelta riippumatonta Eho Moskvya ja televisiokanva Doždia. Vaimo katsoo televisiosta valtion Rossija 1 -kanavaa. Mutta ei se mitään, hän on upea nainen ja hyvä emäntä.”

2. ”Omassa elämässäni ei ole tapahtunut mitään sen kummempaa. Eläke on vaatimaton mutta riittää. Kävelen näillä kotikulmillani niin kauan kuin jalat kantavat. Pakotteet jatkuvat, joten meitä yllytetään edelleen patriotismiin. Kyllästyttää jo. Korkeakoulutetut ovat ymmärtäneet tämän kauan sitten, mutta eivät voi tehdä mitään – tavalliset ihmiset.”

3. ”Politiikassa ei ole tapahtunut mitään hyvää, mutta minkä sille voisi. Kaikki tehdään, kuten vallanpitäjät haluavat. Toista mieltä olevilta tukitaan suut. Jos pidät oikein kovaa meteliä, niin tapetaan. Minä kannatan demokratiaa, joten en oikein pidä tällaisesta. Tuloerot ovat kasvaneet. Se ei ole oikeudenmukaista, eivätkä vallanpitäjät tee asialle mitään. Siitä en pidä yhtään.”


Anna Izotova, 35, vaatesuunnittelija:

1. ”Venäjällä menee upeasti, koska meillä on hyvä johtaja. Kansa on sopuisaa ja vahvaa. Patriotismi nostaa hyvin voimakkaasti päätään, mikä on hyvä. Yhdessä olemme vahvoja.”

2. ”Minulle syntyi poika, ja meillä on kaikki hyvin. Pietarissa meille on rakennettu upea stadion, jolla järjestetään kesällä jalkapallon MM-kisat. Se valmistui lopultakin. Teitä on korjattu. Kaupunki tulee pikkuhiljaa kuntoon. Ja Krim on meidän – matkustamme sinne lomailemaan jo neljättä vuotta peräjälkeen.”

3. ”Minulle surullisinta ovat olleet ihmisten kuolemat. Menetimme läheisen, kun mummo kuoli. Surullisia ovat olleet myös monien lahjakkaiden ja legendaaristen venäläisten taiteilijoiden kuolemat. Muuten en haluaisi ajatella ikäviä asioita, kuten Syyrian sotaa tai taloutta.”


Aleksandr Karpov, 31, baarimikko:

1. ”Kävelimme vaimon kanssa tänään Pietari-Paavalin linnoituksella ja puhuimme siitä, miten ennen rakennettiin tällaisia. Entä nyt? Nyt ei rakenneta mitään. Jalkapallon MM-kisojen takia on sentään restauroitu muutamia kirkkoja, joita ei ollut remontoitu vuosikymmeniin.”

2. ”Minulle syntyi poika kolme vuotta sitten. Olen ryhtynyt viettämään perhe-elämää. On pääsy ulkomaille, ja olen pystynyt aina matkustamaan. Viime kesänä lomailimme Prahassa, Wienissä ja Venetsiassa.”

3. ”Valuuttakurssien vaihtelu on ollut pahinta. Palkkani on pysynyt samana neljä vuotta, mutta tomaatit maksavat nyt neljä kertaa enemmän kuin ennen. Tänä vuonna perheemme ei aio edes lähteä minnekään lomalle, koska se on liian kallista.”

”Lapsen vieminen tarhaan kestää 20 minuuttia, eikä kolme minuuttia, kuten minun lapsuudessani. Valtio ei anna minulle mahdollisuutta viedä lastani päiväkotiin, joka olisi lähempänä. Käsketään vain jonottamaan, vaikka jonotimme päiväkotipaikkaa jo kaksi vuotta. Julkinen liikenne kallistuu. Taloja ei remontoida. Hyvä, etten äsken jäänyt katolta tippuneen lumilohkareen alle. Politiikastahan tämä kaikki johtuu, vaikka en sitä seuraakaan.”


Katja Tšerkašena, 19, taidealan opiskelija:

1. ”Venäjä on jakautunut kahteen osaan. Vallanpitäjät elävät omaa elämäänsä, eivätkä ymmärrä muiden ongelmia. Toinen kansanosa katsoo televisiota ja luulee, että meillä on kaikki hyvin.”

2. ”Pääsin opiskelemaan taideakatemiaan. Koulussa en sopinut yhteisöön, mutta täällä tunnen kuuluvani joukkoon ja olen löytänyt paikkani. Yhteiskunnallisessa mielessä kaikki on hyvin stabiilia.”

3. ”Ukrainan tilanne on katkaissut ihmisten välit. Minulla on Ukrainassa paljon ystäviä, mutta emme ole enää tekemisissä, koska ihmiset ovat jakautuneet kahteen leiriin. Se harmittaa minua todella paljon. Vaaleissa aion äänestää Ksenija Sobtšakia, koska hän on tuore kasvo, aktivisti ja nuori nainen. Meillä ei ole ollut koskaan naista presidenttinä, ja feminismiä pitäisi vahvistaa Venäjällä. Odotan häneltä parempia suhteita muiden maiden kanssa.”

 


Alla olevalta videolta voit katsoa suoraa lähetystä äänestyspaikoilta.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  2. 2

   FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa

  5. 5

   Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole

  6. 6

   Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

  7. 7

   Finnair vetosi WC-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  8. 8

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  9. 9

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  10. 10

   Terhi Kokkonen purkaa Vain elämää -kohun aiheuttamia tuntoja yhtyeensä uudessa kappaleessa: ”Oon kivierämaa kun mua käsketään itkemään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  8. 8

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  9. 9

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  10. 10

   Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet HS:n hakukoneessa – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla kevään arvosanojen poikkeuksellinen painoarvo paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää
  3. Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa
  4. Tunti sitten
  5. Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija
  6. Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole
  7. Lakkoilu lamauttaa Brasilian talous­keskusta, presidentti määräsi armeijan hajottamaan rekka­kuskien tiesulut
  8. Pietarin lähellä on kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä, joista osan Fortum haluaa tuoda ”esimerkiksi Riihimäelle” – Krasnyi Borin myrkyt ovat ympäristöriski myös Itämerelle
  9. Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
  10. Supernuori vaihtoi pallon keihääseen ja nyt Oliver Helanderia jo tervehditään ”tulevana olympiavoittajana” – ”Hyvältähän ne puheet kuulostavat”
  11. Sakari Oramolle uudet sopimukset Suomessa ja Lontoossa – kapellimestari paljastaa HS:lle, mitä kolmen orkesterin herruuden jälkeen tapahtuu
  12. 2 tuntia sitten
  13. Fortum suunnittelee Ämmässuolle lämpövoimalaa – polttoaineena haketta ja purkupuuta
  14. Näytä lisää