Ulkomaat

Kosovon serbit luottivat vain yhteen poliitikkoon, mutta hänetkin murhattiin – HS:n reportaasi kymmenenvuotiaasta Kosovosta, joka on täynnä toivottomuutta, mutta myös nuorta tarmoa

Kymmenvuotias Kosovo toivoo EU-jäsenyyttä ja taistelee sodan haamujen ja korruption kanssa. Luottamus poliittisen eliitin kykyyn muuttaa asioita on tyrmistyttävän vähäistä, etenkin serbien parissa.

Pristina/Mitrovica

Kosovossa asuu tuhansia kun­nian­himoi­sia lapsia ja nuoria, jotka halua­vat oppia vieraita kieliä, 3d-tulos­tusta ja robot­tien suun­nit­te­lua. Moni nuori etsii rahoi­tusta innova­tiivisten startup-yritys­tensä kas­vat­ta­miseksi.

He haluavat viedä maata tai ainakin itseään eteenpäin. Mutta menestyksen tiellä seisoo rappeutunut, kommunismin ja sodan haamujen sekä etnisten jakolinjojen tahrima järjestelmä, jota poliitikot ovat haluttomia tai kyvyttömiä korjaamaan.

Näin voisi tiivistää sen, mitä Kosovossa ehtii muutaman päivän vierailulla oppia. Ihmisten suusta voi kuulla sekä riemukasta optimismia että äärimmäisen synkkää näköalattomuutta.

Kosovo on sama maa, jonka sota johti kansainväliseen väliintuloon 1990-luvun lopussa ja joka julistautui kymmenen vuotta sitten itsenäiseksi Serbiasta. Nyt Kosovo haluaisi liittyä Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon, mutta sitä ei ole huolittu vielä edes YK:n jäseneksi.


”Olemme väsyneet puhumaan asioistamme, koska mikään ei muutu miksikään. Ihmiset ovat menettäneet toivonsa jo kauan sitten”, sanoo Aleksandar Arsić Mitrovican jaetun kaupungin pohjoispuolella, jossa suuri enemmistö asukkaista on serbejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haluaisiko kolmannes Kosovon noin 1,9 miljoonasta asukkaasta todella jättää maansa, kuten kyselyt näyttävät? Serbialueilla lähtöä harkitsee miltei puolet.

Arsić päättää tehdä ravintolassa pikakyselyn. Ympärillä istuvista viidestä serbistä neljä kertoo suunnittelevansa lähtöä.

Pöydässä istuu myös matkaseuraksi Mitrovicaan lähtenyt suomenkosovolainen, albaani Arben Sejdaj, 27, joka saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 1997 mutta on palannut synnyinmaahansa. Hän työskentelee European Center for Minority Issues Kosovo -järjestössä ja on tutkinut Kosovon jakolinjoja ja politiikan ongelmapisteitä. Tutkittavaa ja ongelmia riittää.


”Kansalaisten tasolla on paljon etnistä nationalismia molemmin puolin, mutta moni pystyy katsomaan eripuran ja vihan yli ja keskittymään tärkeisiin asioihin, kuten huonolaatuisen koulutus- ja terveysjärjestelmän parantamiseen sekä taisteluun köyhyyttä ja työttömyyttä vastaan”, Sejdaj kertoo.

Noin 90 prosenttia kosovolaisista on albaaneja ja seitsemisen prosenttia serbejä. Molemmat osapuolet suhtautuvat toisiinsa yhä kyräillen ja jopa pelokkaasti.

Mitrovicassa kahden kansanryhmän asuinalueita jakavaa Ibarjoen siltaa vartioivat tiesuluillaan kosovolaiset ja italialaiset poliisit. Turvallisuussyistä sitä ei voi ylittää autolla.

Luottamus poliittisen eliitin kykyyn muuttaa asioita on tyrmistyttävän vähäistä, etenkin serbien parissa. Aktiv-kansalaisjärjestön viime vuoden kyselyssä 96 prosenttia serbeistä kertoi, että he eivät luota yhteenkään albaanipoliitikkoon.

Luottamus myös ”omiin” serbipoliitikkoihin oli niukkaa: 78 prosenttia ei luottanut kehenkään. Kyselyssä suosituin poliitikko oli Oliver Ivanović, johon kertoi luottavansa 10 prosenttia. Tammikuussa hänet surmattiin kuudella luodilla puoluetoimistonsa edessä. Murha on edelleen selvittämättä.


Kaiken mutkikkuudesta kertoo se, että Ivanovićia vastaan käytiin sotarikosoikeudenkäyntiä mutta häntä pidettiin myös harvinaisena sillanrakentajana kahden kansanryhmän välillä. Hän puhui hyvää albaniaa ja tarjosi Kosovossa vaihtoehdon Serbia-johtoiselle serbipolitiikalle.

”Vie pitkään, että Kosovon serbit saavat jonkun vastaavanlaisen poliittisen johtajan”, sanoo Ivanovićin henkilökohtaisesti tuntenut Aktiv-järjestön ohjelmajohtaja Miodrag Marinković.

Ivanovićin murha oli ikävä ajoitukseltaankin, sillä juuri tämän vuoden alussa EU on yrittänyt valaa uutta uskoa kuuden Länsi-Balkanin maan – myös Kosovon – jäsenyysunelmiin. Tosin viisi EU-maata ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kosovon albaanit ovat vahvasti länteen suuntautuneita ja haluavat unioniin. Yhdysvaltoja maassa suorastaan rakastetaan: Pristinan keskustassa on kosovolaiset Nato-johtoisilla pommituksilla vapauttaneen presidentti Bill Clintonin patsas ja sen vierellä muotiliike nimeltä Hillary.


”Kosovossa voi kritisoida Jumalaa mutta ei Yhdysvaltoja tai Natoa”, sanoo maan suurimman päivälehden Koha Ditoren EU-kirjeenvaihtaja Augustin Palokaj.

Maassa on yhä noin 4 000 Naton Kfor-operaation sotilasta, jotka muodostavat ainoan maan alueella toimivan armeijan. Sen vuoksi Natoon pääsyä ei pidetä niin tarpeellisena kysymyksenä kuin EU-jäsenyyttä.

Serbeistä taas vain joka kymmenes haluaisi Kosovon liittyvän EU:hun. Moni serbi vastustaa jopa Kosovon itsenäisyyttä, eikä sitä hyväksy ”emomaa” Serbiakaan. Kosovon serbeistä 65 prosenttia pitää Venäjää tärkeimpänä kansainvälisenä liittolaisena.

Pohjois-Kosovon neljässä serbienemmistöisessä kunnassa julkiset instituutiot ovat Serbian hallituksen alaisia ja rahoittamia. Noin 80 prosenttia näistä serbeistä sanoo käyvänsä vain harvoin tai ei ollenkaan albaanienemmistöisillä alueilla.

Kosovon EU-taipaleen edessä on monia kansainvälisen politiikan kyynisiä käänteitä, mutta yleisesti tunnustetaan, että maa ei ole lähelläkään EU-jäsenyyskuntoa. Järjestäytynyt rikollisuus, kuten huumeiden salakuljetus, oikeusvaltion ongelmat ja etenkin korruptio, tulevat keskusteluissa esiin toistuvasti.


Korruption sanotaan jäytävän joka tasolla terveydenhuollosta epämääräisesti kilpailutettuihin julkisiin suurhankkeisiin. Marinković kertoo, että hänen veljensä joutui maksamaan 1 200 euroa päästäkseen läpi tentistä, jonka läpäisy oli ehtona hänen valmistumiselleen yliopistosta.

”Hän yritti kuusitoista kertaa läpäistä tentin. Sitten hän maksoi, eikä sen jälkeen tarvinnut opiskella ollenkaan.”

Tutkintojen ostaminen tai lahjusten maksaminen opinto- ja työpaikoista on joidenkin mukaan tavallista. Kaiken lisäksi peruskoulujärjestelmä on huterassa tilassa. Suuren syntyvyyden vuoksi luokissa voi istua yli 40 oppilasta.

Koska maan poliitikot eivät osoita halua korjata koululaitosta, eräs kosovolainen on päättänyt tehdä sen omin käsin ja järjestelmän ulkopuolelta. Toivo herää, kun tapaa Vllaznim Xhihan ja tutustuu hänen Bone.vet-projektiinsa.


Bone vet on suomeksi ”tee se itse”. Järjestön kahdessa toimipaikassa, Gjakovassa ja Pristinassa, 6–16-vuotiaat lapset oppivat kursseilla esimerkiksi koodaamista sekä robottien ja muiden elektronisten laitteiden rakentamista omin käsin.

Yhdellä kurssilla kuuden 16-vuotiaan nuoren ryhmä rakensi Kosovon historian ensimmäisen sähköauton.


Xhiha kutsuu synnyinmaansa koulujärjestelmää ”aikansa eläneeksi katastrofiksi”.

”Poliitikkojen pitäisi palvella maataan eikä toisin päin. Heidän ahneutensa on rajatonta, ja ihmiset ovat väsyneet siihen.”

Xhiha opiskeli nuoruudessaan sähköinsinööriksi Sveitsissä. Hän perusti virransyöttöjärjestelmiä kehittäneen Newave-yrityksen, jonka suuryhtiö ABB osti 150 miljoonan euron hintaan. Nyt niillä miljoonilla rakennetaan Kosovon tulevaisuutta.

Xhihan itsensä ja kansainvälisten tukijoiden rahoittama järjestö tekee yhteistyötä 55 koulun kanssa ja houkuttelee mukaan Kosovon jokaista tuhatta koulua. Xhiha laskee, että vuosikymmenen päästä maassa on ”70 000 taitavan lapsen armeija”, joka on saanut inspiraatiota Bone.vetin kursseilta. Se voisi mullistaa Kosovon yrityskentän.

Järjestön yhtenä apuohjaajana toimii 21-vuotias Andi Dragusha. Hän oli aiemmin aikeissa muuttaa ulkomaille, mutta nyt mieli on muuttunut.

”Vllaznimin innostus on tarttunut minuun. Haluan jäädä tänne.”

Yhtä Bone.vetin kurssia vetää melko erikoinen persoona: 51-vuotias Glenn Noble, Yhdysvaltain Idahosta kotoisin oleva sähköinsinööri. Hän on asunut perheineen Kosovossa kymmenen vuotta.

”Rakastan Kosovoa. Tämä on nuori ja dynaaminen maa, jossa on paljon energiaa ja potentiaalia. Olen hyvin optimistinen ja luulen, että olen täällä kuolemaani asti.”

Noblen takana kaksi teinityttöä rakentaa auringon liikkeitä seuraavaa laitetta. Toisella puolella pöytää häärätään robotin kimpussa.

Samanlaista ”uuden Kosovon” intoa hehkuu Kosovon innovaatiokeskuksen ICK:n johtaja Uranik Begu, joka tekee yhteistyötä esimerkiksi Helsingin Slush-tapahtuman kanssa.

Hänen johtamissaan tiloissa toimii monenlaisia huipputekniikan startup-yrityksiä. Esimerkiksi Formon-yrityksen nuori miesjoukko esittelee ylpeänä itse kehittämäänsä 3d-tulostinta, jonka osat on valmistettu luonnossa hajoavasta materiaalista.

Toisessa huoneessa on kehitetty Happy Feet -kännykkäsovellus. Sillä skannataan jalkojen muoto, jotta netistä voisi ostaa täydellisen mukavat kengät.

Yhdellä seinällä komeilee palkinto Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan sovelluskilpailusta.

Begu sanoo, että ICK-keskuksen tavoitteena on uudistaa Kosovon taloudellinen rakenne ja päästä eroon lahjakkuuksien ”aivovuodosta”.

”Jos saamme luotua yrityksille kunnon ekosysteemin, voimme tuoda aivot takaisin. Meistä voi tulla tämän alueen Berliini tai Piilaakso”, Begu haaveilee.

Suomenkosovolainen Arben Sejdaj sanoo, että Kosovon tulehtuneen politiikan ja yhteiskunnan keskeneräisyyden takia nuoret on pakotettu omatoimiseen ponnisteluun.

”Tämä on se kultasuoni, joka vie tätä maata eteenpäin. On positiivista, että ihmiset eivät luovuta. Toivo ei ole kuollut.”


Oikaisu tiistaina 27.3. kello 9.10. Artikkelissa korjattu kohta, jossa viitataan Pohjois-Kosovon neljään serbienemmistöiseen kuntaan. Aiemmin artikkelissa puhuttiin virheellisesti Pohjois-Serbian kunnista.

Fakta

Köyhä maa, nuori väestö


 Entisen Jugoslavian hajoamissotien seurauksena syntynyt Kosovo julistautui itsenäiseksi helmikuussa 2008. Itsenäisyyden on tunnustanut yli 110 maata, mutta Serbia pitää aluetta yhä omana maakuntanaan.

 EU-maista viisi ei ole tunnustanut Kosovoa. Venäjän ja Kiinan vastustuksen takia Kosovo ei kuulu YK:hon.

 Kosovo on köyhin kuudesta Länsi-Balkanin maasta, jotka tavoittelevat EU-jäsenyyttä. Bruttokansantuote asukasta kohden on viidennes Saksan tasoon verrattuna. Työttömiä on kolmannes väestöstä, nuorista miltei 60 prosenttia.

 Kosovossa on Euroopan nuorimpiin kuuluva väestö. Mediaani-ikä on vain 29 vuotta, kun esimerkiksi Suomessa se on 42 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kosovo
 • Euroopan unioni
 • Balkan
 • Pekka Mykkänen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  3. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  4. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  5. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  6. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  7. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  8. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  9. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  10. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  11. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  12. Näytä lisää