Ulkomaat

Saksalaiset saunovat kellon tahtiin – löylyä heittää vain sauna­mestari, eikä villi pyyhkeenpyöritys pään päällä ole vitsi

HS:n Tapakoulu-juttusarjan viidennessä ja viimeisessä osassa käydään saunassa. ”Saunominen ei ole saksalaisille ihan yhtä luonnollista kuin ehkä suomalaisille”, sanoo berliiniläissaunan pyörittäjä Sandra Wollgast.

Berliini. Harvoin tuntee itsensä yhtä suomalaiseksi kuin saksalaisessa yleisessä saunassa. Miten saunomisesta onkin syntynyt näin kekseliäs versio – ja miten paljon sääntöjä saksalaisilla oikein on saunomiseen?

”Suomalaisia enemmän saunaamme kyllä kommentoivat ruotsalaiset”, berliiniläistä Saunabad-saunaa Prenzlauer Bergissä pyörittävä Sandra Wollgast myöntää.

Tosin Saunabadissa sääntöjä on poikkeuksellisen vähän, Wollgast sanoo. ”Me olemme täällä epämuodollisia ja rentoja. Minusta on esimerkiksi tosi tärkeää, että ihmiset puhuisivat toisilleen. Yritän kannustaakin siihen.”


Monissa saksalaissaunoissa saa vihat niskaansa, jos juttelee. Pahinta on kuitenkin tulla saunaan pyyhe ympärillä. Saksassa saunassa ollaan alasti, ja saunat ovat yhteisiä miehille ja naisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saunominen ei ole saksalaisille ihan yhtä luonnollista kuin ehkä suomalaisille. Mutta alasti on oltava.”

Saksalaisessa saunassa löylykauhaan tarttuu vain saunamestari. Saunamestari astuu löylyhuoneeseen tavallisesti tasatunnein ja aloittaa seremoniansa. Sen oleellinen osa on tahdikas pyyhkeen pyöritys pään päällä. Pyyhe leyhyttää kuumaa ilmaa ympäri saunaa.

Ilma tosiaan on kuumaa, sillä saksalaisessa suomalaisessa saunassa on sata astetta. Jos haluaa vähän miedompaan, voi mennä biosaunaan, jossa on kosteaa lämpöä 50–60 astetta.

”Yksi säännöistä on se, että saunassa ollaan 15 minuuttia. Ja tämä toistetaan kolmasti. Välillä käydään kylmässä suihkussa ja vilvoittelemassa. Me tosin sanomme, että kukin olkoon saunassa niin kauan kuin voi ja haluaa”, Wollgast sanoo.

Osa noudattaisi kaikkia sääntöjä hyvinkin tarkkaan. ”On ihmisiä, jotka punnitsevat itsensä ennen saunaan menoa ja sen jälkeen ja juovat sitten juuri sen verran vettä kuin ovat menettäneet saunassa painoaan.”

Omalaatuisinta saksalaissaunassa on löylynheittoon kuuluva pyyhkeenpyöritys. Pyyhkeeseen tartutaan tietyllä otteella, näyttää André Kurzawe, yksi Saunabadin saunamestareista.

Ensin hän avaa löylyhuoneen oveen ja pyörittää pyyhkeellä ulkoa sisälle raitista ilmaa.

Löylyä saunamestari heittää kolmesti. Ensin löylyveteen tosin sekoitetaan eteeristä öljyä. ”Meillä nämä ovat aina ekoöljyjä”, Kurzawe sanoo.

Höyryn saunamestari levittää ympäri saunaa pyyhkeenpyörityksellä, joka voi kestää kymmenenkin minuuttia. ”Kovien kaverien laji”, Kurzawe kehuu.

Saksalaisille saunamestareille on omia kilpailuja pyyhkeenpyörityskoreografioista. Saunabadissa se tosin ole mikään show, Wollgast sanoo.

”Kun kiukaalle heittää vettä, se nostaa paitsi lämpötilaa myös ilmankosteutta saunassa. On kuuma, mutta silloin ei hikoile, sillä vettä kondensoituu iholle. Keho tekee itselleen eräänlaisen suojan, ja pyörittämällä pyyhettä häivytämme kuumalla ilmavirralla tämän suojan ihon päältä”, Wollgast sanoo.


Saunabad on korttelisauna, joka on 20 vuotensa aikana saanut uskolliset kanta-asiakkaansa. On paljon näyttelijöitä ja muusikoita sekä akateemista väkeä, Wollgast listaa.

Paikka on varsin boheemi. Sauna on sisäpihalla, ja pihalla on lepotuoleja. Sisällä pienestä baarista saa olutta ja 20:tä eri teelaatua. Ruotsalaiset tosin tuovat omat six packit mukanaan, Wollgast kertoo. Ja juuri ruotsalaiset ovat niitä, jotka haluaisivat itse heittää löylyä, eivät suomalaiset.

”Itse asiassa on aika ärsyttävää, jos suomalaiset tai ruotsalaiset neuvovat, että saunotaan. Saunakulttuureja on erilaisia.”

Saunakulttuureita on erilaisia myös Saksassa, Wollgast sanoo.

”Tämä meidän saunamme ei ole yhtään posh, ja fittness-tyypit menevät muualle. Itse asiassa pahinta, mitä tiedän, ovat ne joskus meidänkin lauteille eksyvät tyypit, jotka meditoivat näyttävästi. Täällä näkee myös yhteiskunnan muutoksen ja sen paineen, joka joillakuilla on näyttää hyvältä tai lihaksikkaalta tai tietynlaiselta.”

Wollgast ja muutama hänen tuttavistaan ovat omistaneet Saunabadin kuutisen vuotta. Sen saunamestareina on joukko innokkaita saunoja, joiden siviilityö on usein jotain luovaa. Kurwaze on esimerkiksi perinteikkään itäsaksalaisen sarjakuvalehden Mosaikin värittäjä. Wollgast itse on elokuvatuottaja.

Tiistaisin on naisten päivä. Se ei ole erityisesti Wollgastin mieleen. Naisten vuoro on kuitenkin tärkeä esimerkiksi monille rintaleikkauksissa ja muissa operaatioissa olleille, jotka arastelevat siksi alastomuutta, hän sanoo.

”Itse olen DDR:stä, siis Itä-Saksasta, jossa oli vahva nudismin perinne. Minusta on tärkeää, että yhä on paikkoja, joissa on ihan normaalia olla alasti.”

Belgiassa saunaksi kutsutaan ihan mitä vain, kertoo HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen

Belgia kuuluu niihin moniin maailman maihin, joissa saunakulttuuriin suhtaudutaan hyvin vapaamielisesti. Tarkoitan tällä sitä, että saunan käsitettä käytetään kirjavasti.

Olen nähnyt uimahallin, jossa on kahden ihmisen istuttava höyrykoppi ja joka oli ilmeisesti tarkoitettu jonkinlaiseksi spa-kokemukseksi. Koska se toimi kolikolla, eikä uimahousuni taskussa ollut kolikkoa, en päässyt kyseisiä löylyjä ottamaan.

Olen nähnyt saunaksi kutsuttuja huoneita, jotka toimivat infrapunavalolla mutta eivät ole juuri kerrostaloasuntoa lämpimämpiä.

Näin saunaksi kutsutun paikan, jossa asiakkaita houkuteltiin aulabaarin monilla ruuduilla pyörivillä pornovideoilla.

Ja sitten on niitä paikkoja, joihin on asennettu suomalainen kiuas. Harmikseni napun (kauhan) ja kipon sijaan löytyi kolmella virallisella kielellä varoituskyltti kaiken tämän toiminnan vaarallisuudesta kaikenikäisille ja vedenheittämisen ehdottomasta kiellosta.

Perheeni suosikkisauna on Brysselin lentokentän lähellä oleva kylpylä, jonka ykkössaunassa lämpöä saa 30 euron pääsylipulla 80 asteen edestä. Sielläkin on savusaunan ystävälle noloja infrapunahautomoita, mutta myös upeat altaat, jotka johtavat muovisen oviaukon läpi suoraan ulkoilmaan ja porealtaaseen. Talvella kokemus on upea!

Suosikkisaunassamme on se erikoisuus, että tilat on jaettu diskriminoivasti ihon peittävyyden mukaisesti. Sekasaunomiseen rennosti suhtautuville on paremmat palvelut: enemmän vaihtoehtoja, isommat altaat, paremmat löylyt.

Niille, jotka eivät halua saunoa alasti muiden kanssa, on kuitenkin tarjolla kaikille asiakkaille yhteinen – ja ainoa – pukuhuone, jossa ollaan alasti. Ja peseytymistä uima-asu päällä.

Venäläiset ovat maailman toiseksi paras saunakansa, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala

Maailman toiseksi paras saunakansa asuu Venäjällä. Yksityiseen saunomiseen lokakuun vallankumous toi sadan vuoden taantumajakson, mutta siitäkin Venäjä on hiljalleen toipumassa. Kerrostaloasuntoihin hikikoppeja ei sentään pahemmin rakenneta.

Julkiset saunat sen sijaan ovat kuuluneet venäläiskaupunkeihin koko ajan.

Tapakulttuuri vaihtelee paikasta toiseen. Useimmiten julkisessa saunassa löylytellään alasti, pefletti tai pyyheliina pyllyn alla. Uimahallisaunojen lauteilla voidaan olla uikkarit jalassa.

Päässä venäläissaunojalla on usein saunapipo, ja julkisessa kylpylässä käytetään muovisandaaleita. Saunassa ne jätetään lauteiden juurelle.

Selkänahkaa käristävät ajolähtölöylyt kuuluvat hölmöihin löylykilpailuihin. Keskimäärin venäläinen pitää pitkistä ja rauhallisista löylyistä.

Vihtaa arvostetaan, ja niitä saa usein julkisissa saunoissa ostaakin.

Miesten ja naisten puolet ovat erikseen, mutta suurkaupungeista löytyy myös vapaamielisiä sekasaunoja.

Tapakoulu-juttusarjassa aiemmin ilmestyneen jutun alkoholinkäytöstä voit lukea täältä, jutun tippien jättämisestä täältä, jutun käytöstavoista täältä ja jutun lahjojen antamisesta täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapakoulu
 • Saksa
 • Sauna
 • Saunominen
 • Berliini
 • Anna-Liina Kauhanen
 • Venäjä
 • Belgia

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  2. 2

   Rolling Stones palasi kotiyleisön eteen Lontoossa ja näytti siltä, ettei aio lopettaa keikkailua vielä pitkään aikaan

  3. 3

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  4. 4

   CNN: Useat naiset syyttävät Morgan Freemania seksuaalisesta häirinnästä ja sopimattomasta käytöksestä

  5. 5

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Putinin mukaan ”Kim Jong-un teki kaiken mitä lupasikin”

  6. 6

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  7. 7

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  8. 8

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  9. 9

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  10. 10

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  5. 5

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  6. 6

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  7. 7

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  8. 8

   Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

  9. 9

   Uusi tutkimus: Nokiaa johdettiin pelolla ja se esti pitkään yhtiön välttämättömän muutoksen

  10. 10

   Poirot’n tapaus on nyt selvitetty – John Malkovich ottaa ikonisen roolin haltuunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Samsung joutuu maksamaan lähes 460 miljoonan euron korvaukset Applelle puhelimen kopioinnista
  3. Tunti sitten
  4. Perustuslaki­valiokunnan lausuntoa ei saada tällä viikolla – Ilta-Sanomien mukaan valio­kunta olisi ehdottamassa soten valinnan­vapauden lykkäämistä
  5. Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Putinin mukaan ”Kim Jong-un teki kaiken mitä lupasikin”
  6. 2 tuntia sitten
  7. Egypti pidätti tunnetun blogaajan ja ihmisoikeusaktivistin Wael Abbasin – ”Kävelen miinakentällä”, Abbas sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa
  8. Kuvataiteilija keräsi Malesiassa auton alle jääneitä käärmeitä – Pytonit ja kobrat ovat nyt esillä gallerian seinillä
  9. Putin varoitti vakavista seurauksista, jos Iranin ydinsopimus kaatuu
  10. Naisten mestarien liigan loppuottelu heräsi huimaan eloon jatkoajalla – Lyon vei pokaalin jo kolmannen kerran peräkkäin
  11. 4 tuntia sitten
  12. Baseballin pelaaja sai kovalta kuulostavan 80 ottelun pelikiellon epo-hormonin käytöstä – pelaa jo syksyllä
  13. Teslan toimitusjohtaja Elon Musk suuttui medialle ja suunnittelee nyt sivustoa, jolla kansalaiset voisivat arvioida juttujen luotettavuutta – ja sen nimeksi on tulossa Pravda
  14. CNN: Useat naiset syyttävät Morgan Freemania seksuaalisesta häirinnästä ja sopimattomasta käytöksestä
  15. Näytä lisää