Ulkomaat |HS seuraa

Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

Nato tukee Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tekemää ohjusiskua.

HS päättää hetki hetkeltä -seurannan.

Naton Stoltenberg: Täysi tuki ohjusiskuille

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato antaa täyden tuen Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan tekemille ohjusiskuille. Stoltenberg sanoo kannanotossa, ettei kemiallisten aseiden käyttöä voida normalisoida ja pitää rankaisemattomana.

Saudi-Arabia on antanut täyden tukensa Yhdysvaltain johtamalle ohjusiskulle, kertoo maan virallinen uutistoimisto SPA. Saudi-Arabia on merkittävä Syyrian oppositiojoukkojen tukija.

YK-lähettiläs Haley: Yhdysvallat valmis iskemään uudestaan

Yhdysvallat on valmis tekemään uuden iskun Syyriaan jos Bashar al-Assadin hallinto tekee uusia kemiallisia iskuja, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokousessa.

YK:n turvallisuusneuvostossa oleva Venäjän YK-lähettiläs Vassily A. Nebenzia on sanonut lännen ohjusiskun räikeästi rikkoneen kansainvälistä lakia. Venäjä on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa äänestämään iskujen tuomitsemikseksi.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan väitteet kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa vaatii YK:n tutkintaa. Hänen mukaansa kansainvälinen tutkijaryhmä on valmiina lähtemään Doumaan niille alueille, joissa Assadin joukkojen epäillään käyttäneen kemiallisia aseita iskuissaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoo Saksan liittyvän Ranskan rinnalle, jotta Syyriaan saadaan pysyvä aselepo. Maas sanoo Saksan käyttävän kaikkia diplomaattisia keinoja pysäyttäkseen väkivallan Syyriassa. Ratkaisun löytymiseen täytyy kuuluu myös Venäjä. Maasin mukaan Saksa, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat aikovat sunnuntaina tavata Lontoossa ja keskustella seuraavista askelista Syyrian osalta, kertoo Reuters.

YK:n turvallisuusneuvostossa olevan Britannian YK-lähettilään Karen Piercen mukaan ohjusiskut Syyriassa olivat sekä oikeutettuja että laillisia. Pierce puolusti lehdistölle Britannian osallisuutta iskuihin ennen kello 18 Suomen aikaan alkanutta YK:n turvallisuusneuvoston kokousta, kertoo AFP.

Uutistoimisto AFP: Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan ohjusiskut.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsee tiedotustilaisuudessaan lännen iskut ja pitää niitä laittomina.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusiskut ovat antaneen viestin, ettei Bashar al-Assadin toimet Syyriassa jää ilman vastausta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkki ja Syyria ajautuivat avoimeen sotaan helmikuussa. Syyrian sodassa Turkki on ollut myös Yhdysvaltojen tukemia kurdijoukkoja vastaan.

Pentagon: Syyrian kyky tuottaa kemiallisia aseita heikentynyt, mutta ei täysin tuhottu

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aloittanut oman tiedotustilaisuudensa. Pentagonin mukaan iskujen tarkoituksena oli antaa selkeä viesti Syyrialle ja estää kemiallisten aseiden käyttö. Sen mukaan iskut tuhosivat Syyrian armeijan hallussa olevaa välineistöä ja on rampauttanut Assadin mahdollisuuksia tuottaa uusia kemiallisia aseita, mutta kaikkia kemiallisiin aseisiin liittyvää välineistöä ei ole tuhottu. Yhdysvaltojen tiedossa ei ole siviiliuhreja, eikä vastaiskuja ole havaittu Syyriassa lännen tekemien ohjusiskujen jälkeen. Tiedotustilaisuuden sisällöstä kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain puolustusministeriön on tarkoitus pitää tiedotustilaisuus kello 16 Suomen aikaa. Syyrian operaatiosta kertovat puolustusministeriön päätiedottaja Dana D. White ja kenraali Kenneth McKenzie Jr.

Donald Trump jatkaa Twitterissä kiittämällä Yhdysvaltain asevoimia.

Trump Twitterissä: Täydellinen isku

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan yöllinen isku onnistui täydellisesti. Twitter-tilillään Trump kiittelee Ranskan ja Britannian asevoimia. "Ei olisi voinut olla parempi lopputulos. Tehtävä suoritettu!", Trump kirjoittaa.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua Venäjän pyynnöstä klo 18 Suomen aikaan. Aamulla Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskun ja sanoi sen tapahtuneen ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden alustavan tiedon mukaan kello 18.45 Suomen aikaan.

Alkuperäisestä tiedosta poiketen HS ei näytä tiedostustilaisuutta suorana lähetyksenä.

Venäjän varaulkoministerin Sergei Ryabkovin mukaan Moskova aikoo olla yhteydessä Yhdysvaltojen ja muiden ohjusiskuun osallistuneiden maiden kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian oppositiojohtaja kritisoi pääministeri Theresa Mayta maan osallistumista iskuun. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn pitää iskuun osallistumista laillisesti kyseenalaisena ja pahentavan tilannetta.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan edustajat ovat kertoneet lisätietoja Syyriaan tehdystä ohjusiskusta muiden Nato-maiden lähettiläille.

Tapaaminen on tarkoitus pitää lauantaina Naton päämajassa Brysselissä noin kello kolmelta Suomen aikaa.

Euroopan unioni pyysi lauantaisessa lausunnossaan etenkin Venäjää ja Irania käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Syyrian hallinto ei jatkossa käytä kemiallisia aseita.

Lausunnon mukaan EU tukee toimia, joiden tarkoituksena on estää kemiallisten aseiden käyttöä.

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan on tarkoitus antaa muiden Nato-maiden lähettiläille alustavia tietoja Syyriaan tehdystä ohjusiskusta. Tapaaminen on tarkoitus aloittaa lauantai-iltapäivällä Suomen aikaa.

Sotilasliitto Nato ei osallistunut ohjusiskuihin, mutta pääsihteeri Jens Stoltenberg antoi lauantaina tukensa iskuille.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltojen johtamat ohjusiskut vaikuttavat kielteisesti Syyrian rauhanneuvotteluihin, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja lauanataina uutistoimisto Reutersin mukaan. Reuters nojasi uutisoinnissaan Venäjän valtion uutistoimiston Ria Novostin tietoihin.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi ohjusiskuja toteamalla, että kaikki sotilaalliset toimet, jotka ohittavat YK:n turvallisuusneuvoston rikkovat kansainvälistä oikeutta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Syyrian kapinnaliset pitävät Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskuja farssina, jos presidentti Bashar al-Assad jää lopulta valtaan. Lauantaina opposition edustajat ilmoittivat, etteivät ohjusiskut hallituksen sotilaskohteisiin menneet tarpeeksi pitkälle. Eräät opposition kannattajat puolestaan harmittelivat sitä, että tehdyt ohjusiskut eivät estä al-Assadin hallintoa tappamasta siviilejä perinteisten aseiden avulla.

HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala kommentoi: Putin näyttää juuri nyt viihtyvän informaatiosodan juoksuhaudassa:

Venäjän nykyinen sotilasdoktriini lähtee ajatuksesta, että Venäjä on koko ajan sodassa kaikilla rintamilla, ja päävastustaja on Yhdysvallat. Sota ei siis ala huomenna vaan se alkoi jo eilen. Tiedotusrintama on rintamista kenties kaikkein tärkein.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin mukaan [ohjus]hyökkäys vahvistaa päätöstä jatkaa "taistelua ja terroristien murskaamista Syyrian jokaisessa kolkassa", kertoi uutistoimisto Reuters.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin mukaan Yhdysvaltojen johtama ohjusisku tapahtui sen jälkeen, kun länsi ymmärsi, että "se on menettänyt kontrollin ja uskottavuuden konfliktissa". Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön tutkijat ovat aikeissa matkata Syyrian Dumaan, jossa Syyrian hallinnon väitetään käyttäneen kemiallisia aseita siviilejä vastaan huhtikuun alussa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Matkaan on tarkoitus lähteä, jos alue on riittävän turvallinen.

Venäjä: ohjusiskussa ei kuollut ainuttakaan syyrialaista siviiliä tai sotilasta

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina, että Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tekemässä ohjusiskussa ei kuollut ainuttakaan syyrialaista siviiliä tai sotilasta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Syyrian valtion median tietojen mukaan iskussa loukkaantui kolme siviiliä.

Ulkoministeri Soini: ”Suurvalloilla on paitsi valta myös vastuu koko ihmiskunnan puolesta – olen niin pettynyt”

Mitä Syyrian iskulla saavutettiin ja mitä Venäjä tekee seuraavaksi? – HS etsi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin

Ranska: Suuri osa Syyrian kemiallisesta arsenaalista tuhottu

Ranska ilmoitti lauantaina, että "suuri osa" Syyrian kemiallisesta arsenaalista on tuhottu. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan edessä on uusi väliintulo, jos Syyria ylittää uudestaan "punaiset viivat" [viittaus kemiallisiin aseisiin], kertoi uutistoimisto Reuters. Le Drian ilmoitti kuitenkin uskovansa, että viesti on uponnut Syyrian hallintoon.

Ranskan ulkoministerin mukaan Syyrian ohjusiskun tavoitteet on saavutettu

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kertoi, että Syyrian ohjusiskun tavoitteet on saavutettu ja kaikki operaatioon osallistuneet ranskalaiset hävittäjät ovat palanneet onnistuneesti takaisin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters ranskalaisen BFM-TV:n tietojen perusteella.

Ranskan puolustusministeriön edustajat kertoivat, että Ranska laukaisi 12 ohjusta Syyriaan osana Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa tehtyä ilmaiskua. Viranomaisten mukaan ei ole viitteitä siitä, että ohjuksia olisi pysäytetty. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Saksan liittokansleri Merkel kommentoi ohjusiskuja: "Tarpeellisia ja asianmukaisia"

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi lauantaina, että Syyrian hallintoa vastaan tehdyt ohjusiskut olivat "tarpeellisia ja asianmukaisia". Taustalla vaikuttivat väitteet Syyrian hallinnon tekemästä kemiallisesta iskusta.

"Tuemme sitä, että yhdysvaltalaiset, ranskalaiset ja brittiläiset liittolaisemme...omaksuivat velvollisuutensa. Sotilaallinen väliintulo oli tarpeellinen ja asianmukainen", Merkel sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Liittokansleri oli aiemmin linjannut, ettei Saksa osallistu sotilasoperaatioihin Syyriassa.

Venäjän asevoimien mukaan Syyriaan laukaistiin 103 risteilyohjusta, joista 71 onnistuttiin torjumaan

Venäjän asevoimien mukaan Syyrian ilmatorjuntajärjestelmät onnistuivat torjumaan 71 risteilyohjusta. Venäläislähteiden mukaan Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian iskussa Syyriaan olisi laukaistu yhteensä 103 risteilyohjusta. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkaisi lauantaina Twitterissä lausunnon, jossa hän tuomitsi kemiallisten aseiden käytön. Hän myös totesi, että kansainvälisen yhteisön velvollisuutena on saattaa kemiallisten iskujen tekijät vastuuseen.

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusiskuja hän ei juurikaan kommentoinut.

Ranskan julkaiseman raportin mukaan luotettava tiedustelutieto viittaa siihen, että Syyrian hallinnon sotilasjohtajat koordinoivat kemiallisten aseiden käytön Duman iskussa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Väitteet Duman kaupungissa toteutetusta kemiallisesta iskusta vaikuttivat Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan päätökseen tehdä ohjusiskuja Syyriaan.

Britannian pääministeri Theresa May kertoi, että on olemassa varmuus siitä, että Syyrian hallinto on vastuussa Duman kaupunkiin tehdystä kemiallisesta iskusta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjä kutsuu YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon

Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskun lauantaiaamuna jyrkin sanoin.

”Yhdysvallat ja sen liittolaiset tekivät huhtikuun 14. päivänä ohjushyökkäyksen Syyrian arabitasavallan sotilas- ja siviilikohteisiin”, Putin sanoi uutistoimisto Ria Novostille antamassaan lausunnossa. ”Vihamielinen teko tehtiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, YK:n peruskirjan vastaisesti ja kansainvälistä oikeutta loukaten ja se kohdistui maahan, joka käy terrorisminvastaista sotaa.”

Venäjä kutsuu YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon.

Lue laajemmin Venäjän reaktioista ohjusiskuihin omasta artikkelistaan täältä.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi, että hän on luottavainen sen suhteen, että ohjusiskut Syyriaan ovat olleet onnistuneita, kertoi uutistoimisto Reuters.

Ranska julkaisee kansallisen tiedusteluraportin, jossa käsitellään todisteita Syyrian hallinnon kemiallisesta iskusta, jonka kerrotaan tapahtuneen huhtikuussa Duman kaupungissa Syyriassa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Syyrian hallinto on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi ohjusiskuja Twitterissä. Viesti oli sama kuin aiemmin julkaistussa lausunnossa

"Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan Syyriaan tekemät iskut tehtiin valikoituihin kohteisiin. Uskon, että Venäjä pitää mahdolliset vastatoimensa harkittuina. Kuitenkin tilanteen kärjistyminen luo vaaraa konfliktin laajenemisesta. Dialogin vahvistaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää."

Iranin korkein johtaja kutsui Trumpia, Macronia ja Mayta "rikollisiksi"

Iranin korkein johtaja suurajatollah Ali Khamenei tuomitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin, Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Britannian pääministeri Theresa Mayn Syyriaan tehdyn ohjusiskun takia, kertoi uutistoimisto AFP.

AFP:n mukaan Khamenei kutsui Trumpia, Macronia ja Mayta "rikollisiksi".

"Aamuinen hyökkäys Syyriaa vastaan on rikos. Yhdysvaltain presidentti, Ranskan presidentti ja Britannian pääministeri ovat rikollisia", Khamenei sanoi.

Iran on Syyrian hallinnon liittolainen.

Britannian puolustusministeri: "Iskut olivat erittäin onnistuneita"

Britannian tekemät ilmaiskut Syyriaan ovat olleet "erittäin onnistuneita", Britannian puolustusministeri Gavin Williamson sanoi uutistoimistojen mukaan.

"Kaikki alustavat merkit viittaavat siihen, että operaatio on ollut erittäin onnistunut", Williamson sanoi AFP:n mukaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Williamsonin mukaan iskuun osallistuneet Britannian hävittäjät ovat palanneet turvallisesti takaisin.

Presidentti Niinistö: "Uskon, että Venäjä pitää mahdolliset vastatoimensa harkittuina"

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi presidentti Niinistön lausunnon Syyrian ohjusiskuun liittyen. Alla lausunto kokonaisuudessaan.

"Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan Syyriaan tekemä ohjusisku oli ennakoidulla tavalla rajoitettu. Iskua on perusteltu reaktiona viikon takaiseen kemiallisen aseen käyttöön. Nyt tehdyn ohjusiskun tarkoituksena on myös ehkäistä kemiallisten aseiden käyttökiellon rikkomista jatkossa. 

Iskut tehtiin valikoituihin kohteisiin. Uskon, että Venäjä pitää mahdolliset vastatoimensa harkittuina. Kuitenkin tilanteen kärjistyminen luo vaaraa konfliktin laajenemisesta. 

On viitteitä siitä, että kovista julkisista puheenvuoroista huolimatta on ylläpidetty jonkintasoista keskusteluyhteyttä rintamalinjojen yli. Dialogin vahvistaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää."

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan on ilmeistä, että Syyriassa on käytetty jonkinlaista kemiallista asetta

"Ei minulla ole syytä epäillä sitä", Soini sanoi Ylelle.

Ulkoministeri Timo Soini Ylelle: "Yhdysvallat ei suin surminkaan halua sitoa itseään Syyriaan tai muihin kansainvälisiin konflikteihihin."

Ulkoministeri Soinin mukaan on olemassa vaara, että ohjusiskut ruokkivat kostonkierrettä. Soini puhuu parhaillaan Ylen lähetyksessä.

Ulkoministeri Soini Ylelle: "Eskaloitumisen ja tilanteen kärjistymisen vaara on olemassa".

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan kaikki kemialliset aseet pitäisi hävittää maailmasta. Hän harmitteli Ylen Ykkösaamussa, että joku on kemiallisia aseita käyttänyt tai varastoinut.

Ylelle puhuneen ulkoministeri Soinin mukaan isku oli odotettavissa

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan ohjusiskut olivat odotettavissa, koska kemiallista asetta on mitä ilmeisimmin käytetty Syyrian hallinnon toimesta.

"Se on sotarikos", Soini sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twitterissä: Iskut tekevät selväksi, ettei Syyrian hallinto yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa voi jatkaa inhimillistä tragediaa.

Tasavallan presidentti Niinistö kommentoi iskuja Ylelle: "Isku on ollut odotettavissa"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Syyriaan tehtyjä ohjusiskuja lauantaina Ylen erikoislähetyksessä.

"Se [ohjusisku] on oikeastaan ollut odotettavissa viime aikojen dramaattisten uutisten myötä", Niinistö sanoi.

"Näillä [iskuilla] on rangaistuksen luonteinen elementti, mutta ne ovat myös ennakkovaroitus. Ennakkovaroituksia on annettu aiemminkin."

Niinistö muistutti, että kemiallisten aseiden käyttöä ei saa arkipäiväistää. Hän ei lähtenyt arvioimaan, miten iskut vaikuttavat Syyrian presidentti Bashar al-Assadin toimiin.

Venäjä viranomaiset toistivat lauantaina epäilyksiä, että länsivaltojen ilmaiskujen perusteena oleva kemiallinen isku on vale, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Eero Heinäluoma: Iskut olivat välttämättömiä

Iskut Syyriaan ovat "tärkeä viesti" Syyrialle, Iranille ja libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle, kommentoivat israelilaiset hallituslähteet uutistoimistoille.

"Kemiallisten aseiden käyttäminen ylittää punaisen viivan, mitä ihmiskunta ei voi enää sietää", pääministeri Benjamin Netanjahun turvallisuuskabinettiin kuuluva henkilö sanoi Reutersin mukaan.

Libanonissa toimiva shiiamuslimien järjestö Hizbollah tuomitsi Syyriaa vastaan tehdyt ohjusiskut. Hizbollah on Syyrian hallinnon liittolainen.

Hizbollahin mukaan "Yhdysvaltojen sota Syyriassa ei pääse tavoitteisiinsa". Asiasta kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Turkin ulkoministeriö pitää Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskuja Syyriaan tervetulleina. Ministeriön mukaan kyse on "asianmukaisesta vastatoimesta". Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Ranskan puolustusministeri Florence Parly kertoi, että Ranska osallistui Syyrian ilmaiskuihin laukaisemalla risteilyohjuksia Välimerellä olleilta fregateilta ja lähettämällä hävittäjiä kotitukikohdista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ilmatorjuntaa ei käytetty ohjusten torjumiseen

Venäjän puolustusministeriön mukaan sen ilmatorjuntajärjestelmiä ei käytetty ohjusten torjumiseen Syyriassa, kertoo uutistoimisto Reuters venäläismedian tietojen perusteella.

Aiemmin puolustusministeriöstä kerrottiin, että mikään Syyriaan laukaistuista ohjuksista ei saapunut alueille, joissa Venäjän ilmatorjuntajärjestelmät suojelevat Tartusin ja Khmeimimin tukikohtia.

HS kertoi aiemmin, että Venäjän moderneita ilmatorjunta-aseita ei ole käytetty vielä kertaakaan.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Syyrian hallinto tuomitsee "länsimaiden brutaalin ja barbaarimaisen hyökkäyksen". Syyrian hallinnon mukaan ohjusiskuilla on haluttu viivyttää Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n tutkimuksia. Syyrian hallinto on toistuvasti kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita.

Syyrian ulkoministeriön mukaan "länsimaiden hyökkäys ei vaikuta millään tavalla Syyrian armeijan päättäväisyyteen jatkaa taisteluja militantteja vastaan", kertoi uutistoimisto Reuters syyrialaisen uutistoimisto Sanan tietojen perusteella.

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan tekemä ohjusisku oli riittävän vahva symbolinen vastalause Syyrian hallinnon viikko sitten tekemää kemiallista iskua vastaan. Syyrian sodan kokonaistilanteeseen sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta, arvioi Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä HS:n haastattelussa.

"Lähi-idän tilanne on sellaisessa kaaoksessa, että siitä on tullut uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle. Tänään Syyria kuvastaa vakavinta ulottuvuutta tuosta uhasta", YK:n pääsihteeri António Guterres kirjoitti Twitterissä.

Venäjän puolustusministeriö: Syyriaan laukaistiin yli sata ohjusta, "merkittävä määrä" pysäytettiin

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tekemässä iskussa Syyriaan laukaistiin yli sata ohjusta, joista "merkittävä määrä" pysäytettiin, kerrotaan Venäjän puolustusministeriöstä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Ranska ei ole "vastakkainasettelun kannalla".

Hänen mukaansa Ranskan ilmavoimien tekemät iskut kohdistuivat kemiallisia aseita tutkivaan syyrialaiseen laitokseen ja kahteen muuhun kohteeseen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjä saattaa kutsua YK:n turvallisuusneuvoston koolle

Venäjän ulkoasiainkomitean varapuheenjohtajan mukaan Venäjä kutsuu todennäköisesti YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriaan tehtyjen iskujen takia, kertoo uutistoimisto Reuters venäläisen uutistoimisto Ria Novostin perusteella.

Iran varoittaa Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusiskujen "alueellisista seurauksista".

"Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla ei ole todisteita. He eivät odottaneet Kemiallisten aseiden kieltojärjestön kantaa asiaan [väitteisiin Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden käytöstä], ja toteuttivat sotilaallisen hyökkäyksen. He ovat vastuussa alueellisista seurauksista", Iranin ulkoministeriön tiedottaja kertoi sosiaalisessa mediassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannian pääministeri May: "Tarkoituksena ei ole sekaantua sisällissotaan"

Britannian pääministeri Theresa May jakoi Twitterissä ohjusiskuja koskevan lausuntonsa.

"Emme voi hyväksyä sitä, että tällaisten [kemiallisten] aseiden käyttöä estävä kansainvälinen normi rapautuu", May perusteli ohjusiskuja Syyriaan.

Pääministerin mukaan iskujen tarkoituksena ei ole sekaantua Syyrian sisällissotaan.

Iskujen jälkeen YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti kaikkia jäsenmaita käyttämään malttia, kertoo uutistoimisto AFP.

Syyrian sota on nyt kestänyt seitsemän vuotta. HS kertoi laajassa erikoisartikkelissa, millaista on ollut elämä sodan keskellä. Voit lukea artikkelin tästä: Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

Iranin ulkoministeriö on ilmoittanut tuomitsevansa vahvasti Syyriaan tehdyt ohjusiskut, kertoo uutistoimisto Reuters libanonilaisen televisioyhtiö al-Manarin tietojen pohjalta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoitti lauantaina, että Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusiskuissa pitäisi "minimoida siviileille koituvat vahingot". Samalla järjestö kehotti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia ottamaan Yhdysvaltoihin syyrialaisia pakolaisia.

Venäjän ulkoasiainkomitean puheenjohtajan mukaan Yhdysvaltojen ja liittolaisten isku Syyriaan "loukkaa törkeästi kansainvälistä lakia, ja on perusteeton hyökkäys suvereenia hallintoa vastaan", kertoo uutistoimisto Reuters venäläismedian tietojen perusteella.

Syyrian valtion median mukaan Homsissa loukkaantui kolme siviiliä. Valtion omistaman median mukaan Homsissa sijaitsevia sotilasalueita kohti laukaistut ohjukset saatiin pysäytetty tai käännettyä muualle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän puolustusministeriöstä kerrotaan, että mikään Syyriaan laukaistuista raketeista ei saapunut alueille, joissa Venäjän ilmatorjuntajärjestelmät suojelevat Tartusin ja Khmeimimin tukikohtia, kertoo uutistoimisto Reuters venäläisen Tass-uutistoimiston tietojen perusteella.

Syyrian valtion median mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ilmaiskut aiheuttivat ainoastaan materiaalisia vahinkoja pääkaupunki Damaskoksen lähellä sijaitsevaan tutkimuskeskukseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ranskan hallinnon Twitterissä jakamalla videolla näkyy sotilaskoneita, joiden kerrotaan osallistuneen operaatioon Syyriassa.

"Tuen Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan toimia Syyrian hallinnon kemiallisia aseita valmistavia laitoksia vastaan. Nato ei hyväksy kemiallisten aseiden käyttämistä. Syylliset on saatava vastuuseen", Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kirjoitti Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen syyrialaisen viranomaisen mukaan ohjusiskujen kohteiksi valikoituneet paikat oli evakuoitu päiviä aikaisemmin. Viranomaisen mukaan taustalla oli Venäjän antama varoitus.

Syyrian viranomaiset: Syyriaan ammuttiin noin 30 ohjusta

Syyrian presidentti Bashar al-Assadia tukeva viranomainen kertoi, että Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian tekemässä iskussa Syyriaan ammuttiin noin 30 ohjusta. Viranomaisen mukaan kolmannes ohjuksista ammuttiin alas. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Sotilasliitto Naton johtaja "tukee" Syyriaan tehtyjä iskuja, kertoo uutistoimisto AFP.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden käyttöä Twitterissä. Hänen mukaansa "punainen viiva on ylitetty, ja sen takia Ranskan sotilajoukot on määrätty puuttumaan tapahtumiin".

Syyrian valtiollisen Sana-uutistoimiston mukaan "hyökkäys rikkoo kansainvälistä lakia ja on tuomittu epäonnistumaan".

Ohjusiskun mahdollisista uhreista ei ole vielä tarkempaa tietoa, sanoo tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rights AFP:n mukaan.

BBC jakaa twiittiä, johon liitetty video näyttää väitetysti syyrialaisten torjuntaohjusten laukaisun.

Venäjän ulkoministerin mukaan "länsimaiden media on osittain vastuussa iskusta, koska hyökkäys on toteutettu sen välittämien tietojen pohjalta", kertoo Reuters.

Venäjän ulkoministeriön mukaan isku Syyriaan tapahtui hetkellä, jolloin "maalla oli mahdollisuus rauhanomaiseen tulevaisuuteen", kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti Reutersin mukaan.

Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs Anatoli Antonov sanoi lausunnossaan, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin loukkaamista on "mahdotonta hyväksyä", kertoo Reuters.

Venäjän suurlähettiläs: " Varoitimme, että tällaiset toimet eivät jää seuraamuksitta"

Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs Twitterissä: "Pahimmat pelot ovat toteutuneet. Varoituksiamme ei ole kuunneltu. Ennakolta suunniteltu skenaario on toteutettu. Meitä on jälleen uhattu. Varoitimme, että tällaiset toimet eivät jää seuraamuksitta."

Länsivaltojen iskut osuivat armeijan tutkimuskeskukseen ja varastoihin Homsin provinssissa, kertoo Reuters. Lähteenä ovat Syyrialaisjärjestön tiedot, joidin mukaan kolme Homsissa oli kuultu kolme räjähdystä.

Uutistoimisto Reuters siteeraa Syyrian mediaa, jonka mukaan iskut kohdistuivat Syyrian armeijan asemiin Homsin alueella.

Puolustusministeri Mattis: Odotan valeuutiskampanjaa

Lopuksi Mattis sanoi vielä, että hän odottaa valeuutiskampanjaa iskuihin liittyen. Hän ei tarkentanut, mitä tarkoitti, mutta todennäköisesti Venäjän reaktiota iskuihin.

Seuraava puolustusministeriön briiffi on lauantaina Suomen aikaa kello 16, Mattis sanoi.

Kohteet oli valikoitu niin, että ne halvaannuttavat Syyrian kemiallisten aseiden ohjelman, Mattis sanoi. Muita kohteita ei ollut, hän sanoi viitaten siihen, että Yhdysvallat ei yrittänyt syrjäyttää Assadia.

Kloriinia käytettiin Syyriassa ainakin, sariinista emme ole ihan varmoja, Mattis sanoi.

On aina tärkeä toimia yhdessä tämänkaltaisia raakuuksia vastaan, Mattis sanoi. Ranskan ja Britannian kanssa on toimittu aiemminkin pahoissa paikoissa. Tämä osoittaa, kuinka luja luottamus maidemme välillä on.

Tämä oli kova isku, sanoi Mattis.

Mistä tiedätte, että kolme kohdetta, johon tänään iskettiin, tuhosivat kemialliset aseet, Dunfordilta ja Mattisilta kysyttiin. Dunford vastasi, että mahdollisia kohteita oli useampia kuin kolme, mutta Yhdysvallat halusi välttää siviiliuhreja.

USA: Venäjälle ei kerrottu iskuista

Dunford lisää, että venäläisille ei kerrottu kohteista, mutta amerikkalaiset välittivät venäläisille rutiiniviestin, joka koski Syyrian ilmatilan käyttöä. Sen perusteella venäläiset eivät kuitenkaan välttämättä tienneet, että isku alkaisi.

Lisätietoja on kuulemma tulossa aamulla. Yhdysvaltain itärannikolla kello on 22.15.

Emme voi taata, ettei myrkyllisiä kaasuja pääse iskuissa ilmaan, mutta "teemme parhaamme", Mattis sanoi.

Me valitsimme kohteet sen perusteella, että siviiliuhreja tulee mahdollisimman vähän. Kohteet liittyvät kemiallisten aseiden käyttöön, Dunford sanoo.

Lisäiskuja ei juuri nyt suunnitteilla

Lisäiskuja ei juuri nyt ole suunnitteilla, Mattis sanoo.

Dunford ei halua kommentoida, ampuivatko Syyrian joukot alas osan Yhdysvaltain risteilyohjuksista, kuten Syyrian valtion media on kertonut. Hän sanoo, että saa lisää tietoa myöhemmin.

USA: Iskut tältä yöltä ohi

Dunfordin mukaan iskut ovat tältä yöltä ohi.

Mattisin mukaan Yhdysvalloilla on tiedustelutietoa, jonka mukaan kemiallisia aseita on käytetty Syyriassa.

Mattisin rinnalla esiintyy Yhdysvaltain asevoimain komentaja Joseph Dunford. Hän sanoo, ettei venäläisiä varoitettu etukäteen iskusta, kuten viime vuonna.

USA ei ole kärsinyt henkilövahinkoja iskussa, Mattis sanoo.

Mattis jatkaa, että iskujen jatkuminen riippuu siitä, jatkaako Assad kemiallisten aseiden käyttöä. Juuri nyt kyse on yksittäisestä iskusta, Mattis sanoo, ja sen tarkoitus on estää Assadia käytämästä kemiallisia aseita uudestaan.

May: Ei kyse puuttumisesta sisällissotaan

Uutistoimisto Reuters: Britannian pääministeri Theresa May ilmoittaa, että hän on antanut Britannialle luvan iskuihin kemiallisia aseita valmistavia laitoksia vastaan. Kyse ei Mayn mukaan ole sisällissotaan puuttumisesta eikä tarkoitus ole vaihtaa maan hallintoa.

"Tämä on ensimmäinen kerta pääministerinä kun olen tehnyt päätöksen lähettää aseistetut joukkomme taisteluun - tämä ei ole päätös, jonka olisin tehnyt kevyesti."

Ensimmäinen kohde kemiallisten aseiden kehittämiskeskus

Ensimmäinen iskujen kohde oli kemiallisten aseiden kehittämiskeskus Damaskoksen lähellä. Toinen oli asevarasto. Kolmas oli kemiallisten aseiden varasto ja komentokeskus, sanoo Yhdysvaltain armeijan edustaja, joka puhuu Mattisin jälkeen.

Korostamme, että iskut on suunnattu Syyrian hallintoa, ei siviileitä vastaan, Mattis sanoo.

Isku osoittaa kansainvälistä halua estää kemiallisten aseiden käyttö, Mattis sanoo.

Mattis: Tällä kertaa iskemme kovemmin

Selvästikään Assadille ei vienyt viesti perille viime vuonna, Mattis sanoi. Tällä kertaa iskemme kovemmin.

Yhdysvallat haluaa estää kemiallisten aseiden käytön ja leviämisen, Mattis sanoo.

Raakuuksia ei voida hyväksyä, Mattis sanoo.

Syyrialaiset ovat kärsineet hirvittävästi Assadin alaisuudessa, puolustusministeri Jim Mattis sanoo.

Puolustusministeri Pentagonin tiedotustilaisuus alkaa nyt, kello 5 Suomen aikaa.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Yhdysvallat
 • Syyria
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Valtion pokeripeli ongelmien kaivoksella saattaa kääntyä voitoksi – HS seurasi Sotkamossa, miten toiveet Terrafamen muuttumisesta rahasammoksi kasvavat

  5. 5

   Entinen ”kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa Suomeen taiteilijapalkkaa, ja yksi ratkaisu olisi ottaa varat poliiseilta – ”Nyt on taiteilijoiden vuoro!”

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Ikäihmiset kertovat harrastamastaan seksistä kanadalais-ranskalaisen ryhmän esityksessä – ”Ehkä vapauttavin teatterikokemukseni”, kirjoittaa kriitikko Laura Kytölä

  9. 9

   Julkaisematon luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä lamauttaisi Suomen lentoliikenteen

  10. 10

   Aiemmin musiikillisesti varautunut Jenni Vartiainen vakuutti areenakonsertissa kuin uudestisyntyneenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ikäihmiset kertovat harrastamastaan seksistä kanadalais-ranskalaisen ryhmän esityksessä – ”Ehkä vapauttavin teatterikokemukseni”, kirjoittaa kriitikko Laura Kytölä
  3. Entinen huippu-urheilija Sami Itani nousi yllättäen SUL:n puheenjohtajaksi – ”Haluan olla rohkea ja urheilijoita kuunteleva puheenjohtaja”
  4. Jukka Tarkasta kehkeytyy äksy sättijä, kun hän tuoreessa kirjassaan patistaa presidentti Niinistöä johtamaan Suomen Natoon
  5. Helsingin kaupunginorkesteri on noussut uudelle tasolle – se soittaa aiempaa enemmän uudempaa ja aivan uutta musiikkia
  6. Tunti sitten
  7. Lauri Kilpiön uusi ooppera avasi vahvasti pimeyttä vastustavan festivaalin Siuntiossa
  8. Poliisia paennut autoilija törmäsi Hausjärvellä ensin autoon, sitten traktoriin ja lopulta hänet löydettiin dronen avulla
  9. Valtion pokeripeli ongelmien kaivoksella saattaa kääntyä voitoksi – HS seurasi Sotkamossa, miten toiveet Terrafamen muuttumisesta rahasammoksi kasvavat
  10. Pekka Haavisto käytti linjapuheessaan sanaparia ”lapsiystävällinen Suomi” seitsemän kertaa ja piikitteli Sdp:tä synnytystalkoista
  11. 2 tuntia sitten
  12. Entinen ”kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa Suomeen taiteilijapalkkaa, ja yksi ratkaisu olisi ottaa varat poliiseilta – ”Nyt on taiteilijoiden vuoro!”
  13. Profaani kohtaa sakraalin fanikirkossa Sisilian koillisnurkassa, jonne Coppolan Kummisetä on jättänyt pysyvän jäljen
  14. Näytä lisää