Ulkomaat |HS seuraa

Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

Nato tukee Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tekemää ohjusiskua.

HS päättää hetki hetkeltä -seurannan.

Naton Stoltenberg: Täysi tuki ohjusiskuille

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato antaa täyden tuen Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan tekemille ohjusiskuille. Stoltenberg sanoo kannanotossa, ettei kemiallisten aseiden käyttöä voida normalisoida ja pitää rankaisemattomana.

Saudi-Arabia on antanut täyden tukensa Yhdysvaltain johtamalle ohjusiskulle, kertoo maan virallinen uutistoimisto SPA. Saudi-Arabia on merkittävä Syyrian oppositiojoukkojen tukija.

YK-lähettiläs Haley: Yhdysvallat valmis iskemään uudestaan

Yhdysvallat on valmis tekemään uuden iskun Syyriaan jos Bashar al-Assadin hallinto tekee uusia kemiallisia iskuja, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokousessa.

YK:n turvallisuusneuvostossa oleva Venäjän YK-lähettiläs Vassily A. Nebenzia on sanonut lännen ohjusiskun räikeästi rikkoneen kansainvälistä lakia. Venäjä on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa äänestämään iskujen tuomitsemikseksi.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan väitteet kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa vaatii YK:n tutkintaa. Hänen mukaansa kansainvälinen tutkijaryhmä on valmiina lähtemään Doumaan niille alueille, joissa Assadin joukkojen epäillään käyttäneen kemiallisia aseita iskuissaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoo Saksan liittyvän Ranskan rinnalle, jotta Syyriaan saadaan pysyvä aselepo. Maas sanoo Saksan käyttävän kaikkia diplomaattisia keinoja pysäyttäkseen väkivallan Syyriassa. Ratkaisun löytymiseen täytyy kuuluu myös Venäjä. Maasin mukaan Saksa, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat aikovat sunnuntaina tavata Lontoossa ja keskustella seuraavista askelista Syyrian osalta, kertoo Reuters.

YK:n turvallisuusneuvostossa olevan Britannian YK-lähettilään Karen Piercen mukaan ohjusiskut Syyriassa olivat sekä oikeutettuja että laillisia. Pierce puolusti lehdistölle Britannian osallisuutta iskuihin ennen kello 18 Suomen aikaan alkanutta YK:n turvallisuusneuvoston kokousta, kertoo AFP.

Uutistoimisto AFP: Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan ohjusiskut.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsee tiedotustilaisuudessaan lännen iskut ja pitää niitä laittomina.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusiskut ovat antaneen viestin, ettei Bashar al-Assadin toimet Syyriassa jää ilman vastausta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkki ja Syyria ajautuivat avoimeen sotaan helmikuussa. Syyrian sodassa Turkki on ollut myös Yhdysvaltojen tukemia kurdijoukkoja vastaan.

Pentagon: Syyrian kyky tuottaa kemiallisia aseita heikentynyt, mutta ei täysin tuhottu

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aloittanut oman tiedotustilaisuudensa. Pentagonin mukaan iskujen tarkoituksena oli antaa selkeä viesti Syyrialle ja estää kemiallisten aseiden käyttö. Sen mukaan iskut tuhosivat Syyrian armeijan hallussa olevaa välineistöä ja on rampauttanut Assadin mahdollisuuksia tuottaa uusia kemiallisia aseita, mutta kaikkia kemiallisiin aseisiin liittyvää välineistöä ei ole tuhottu. Yhdysvaltojen tiedossa ei ole siviiliuhreja, eikä vastaiskuja ole havaittu Syyriassa lännen tekemien ohjusiskujen jälkeen. Tiedotustilaisuuden sisällöstä kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain puolustusministeriön on tarkoitus pitää tiedotustilaisuus kello 16 Suomen aikaa. Syyrian operaatiosta kertovat puolustusministeriön päätiedottaja Dana D. White ja kenraali Kenneth McKenzie Jr.

Donald Trump jatkaa Twitterissä kiittämällä Yhdysvaltain asevoimia.

Trump Twitterissä: Täydellinen isku

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan yöllinen isku onnistui täydellisesti. Twitter-tilillään Trump kiittelee Ranskan ja Britannian asevoimia. "Ei olisi voinut olla parempi lopputulos. Tehtävä suoritettu!", Trump kirjoittaa.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua Venäjän pyynnöstä klo 18 Suomen aikaan. Aamulla Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskun ja sanoi sen tapahtuneen ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden alustavan tiedon mukaan kello 18.45 Suomen aikaan.

Alkuperäisestä tiedosta poiketen HS ei näytä tiedostustilaisuutta suorana lähetyksenä.

Venäjän varaulkoministerin Sergei Ryabkovin mukaan Moskova aikoo olla yhteydessä Yhdysvaltojen ja muiden ohjusiskuun osallistuneiden maiden kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  5. 5

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää