Ulkomaat

Tamperelainen tietoturva-asiantuntija Janne Ahlberg on internetin huijareiden metsästäjä, jonka paljastama kuva­huijaus levisi jälleen Syyrian ohjus­iskun jälkeen

Isojen uutisten aikaan internet täyttyy huijauksista ja kuvaväärennöksistä. Suomalainen tietoturva-asiantuntija Janne Ahlberg paljastaa huijauksia ja kannustaa muitakin kriittisyyteen.

Kun maailmalla paukahtaa, so­siaalinen media sakenee salaliittoteorioista, huijauksista ja kuvaväärennöksistä. Tämä nähtiin viimeksi viikonloppuna, kun Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät ohjusiskuja syyrialaisiin sotilastukikohtiin.

Mutta ei hätää. Jos verkko vilisee huijareita, niin liikkeellä on myös huijareiden metsästäjiä. Yksi heistä on tamperelainen tietoturva-asiantuntija Janne Ahlberg, joka paljastaa vapaa-aikanaan vapaaehtoisesti ja ilman korvauksia verkossa leviäviä kuva­väärennöksiä.

Kaikki alkoi vuonna 2014, kun Ahlberg törmäsi Twitterissä kuvaan amerikkalaisista sotilaista. Kuvan twiittaaja väitti, että sotilaat ovat Blackwater-yhtiön palkkasotureita, joita Yhdysvallat on lähettänyt sotimaan Ukrainaan.
Ahlberg ”debunkkasi” eli kumosi väitteen jäljittämällä kuvan alkuperän. Tosiasiassa kuvassa oli Yhdysvaltain poliisin erikoisjoukkoja, jotka olivat partioimassa New Orleansin kaduilla hurrikaani Katrinan iskettyä vuonna 2005.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paljastus nostatti Twitter-myrskyn. Muun muassa Yhdysvaltain viranomaiset jakoivat sitä todistuksena Ukrainan sotaan liittyvästä disinformaatiosta.

”Se oli silmiä avaavaa, millaisen tapahtumasarjan yksikin paljastus voi aiheuttaa”, Insta Defsec-yhtiössä työskentelevä Ahlberg kertoo.

Tämän jälkeen Ahlberg päätti perustaa Hoaxeye-nimisen Twitter-tilin sekä samannimisen blogin. Molemmat keskittyvät kuvaväärennösten paljastamiseen. Twitter-tilillä on jo yli 16 000 seuraajaa.

”Kuvaväärennös kertoo yhtä paljon kuin nolla sanaa (A fake picture is worth zero words)”, kuuluu HoaxEyen iskulause vapaasti käännettynä.

Ahlberg on huomannut, etteivät poliittiset tahot tai poliittiset aktivistit ole ainoita kuvaväärennösten levittäjiä. Huijareiksi ovat paljastuneet myös monet automaattisesti kuvia levittävät tilit, jotka twiittaavat esimerkiksi historiallisiksi väitettyjä kuvia tai luontokuvia.

Nämä väärennöksiä suoltavat tilit ovat yleensä kaupallisia, eli niiden tarkoituksena on yksinkertaisesti tahkota mainosrahaa.

Esimerkiksi tässä kuvassa ei oikeasti ole nuori Adolf Hitler ilman viiksiä, vaan kyseessä on kuvamanipulaatio:
Tämä kuva taas ei ole aito kuva toisesta maailmansodasta vaan kuvakaappaus elokuvasta Die Brücke vuodelta 1959:
Alhberg kertoo, että moni opettaja on ollut häneen yhteydessä ja ilmiantanut väärennöksiksi epäiltyjä kuvia.

”Automaattiset kuvaspämmääjät levittävät miljoonayleisöille väärennettyjä kuvia historian tapahtumista. Monet opettajat ovat huolissaan siitä, että käsitykset historian tapahtumista vääristyvät”, hän sanoo.

Politiikkaan tai tiettyihin val­tioihin kytkeytyvät ammattitrollit taas aktivoituvat heti, kun maailmalla tapahtuu järisyttäviä asioita, kuten terrori-isku tai huomiota herättävä sotilasoperaatio. Tuolloin yksityiset tilit tai bottiarmeijat ryhtyvät nopeasti jakamaan kuvamanipulaatioita tai vanhoja kuvia, jotka eivät välttämättä liity millään tavalla kyseiseen tilanteeseen.

Venäjä tai Venäjää lähellä olevat trollit lienevät tunnetuin taho, joka jää toistuvasti kiinni kuvaväärennöksistä. Itänaapurimme ei ole kuitenkaan ainoa verkkopetkuttaja. Monet saattavat syyllistyä kuvaväärennösten levittämiseen jopa tiedostamattaan.

Britannian työväenpuolueen kansanedustaja Diane Abbott esimerkiksi twiittasi sunnuntaina viestin liittyen Syyrian ohjusiskuun. Twiittiinsä hän liitti kuvan, jossa hävittäjä pommittaa kaupunkia.


Abbott ei ollut suinkaan yksin. Sama kuva julkaistiin viikonloppuna useassa vähemmän tunnetussa verkkojulkaisussa.

Ahlbergille kuva oli tuttu jo vuosien takaa. Sen on väitetty esittävän milloin Israelin ilmaiskua Gazaan, milloin Yhdysvaltain iskua Isisiä vastaan tai Turkin iskua kurdeja vastaan.

Todellisuudessa kuva on vuonna 2012 The Aviation -lehdessä julkaistu kuvamanipulaatio siitä, miltä Israelin hyökkäys Iranin pääkaupunkiin Teheraniin saattaisi näyttää. Ahlberg paljasti tämän verkossa leviävän kuvahuijauksen blogissaan jo vuonna 2015.

Saman kuvamanipulaation on Suomessa julkaissut ilman minkäänlaista selitystä ainakin Kansan Uutiset blogissa, joka käsittelee Suomen hävittäjähankintoja.


Syyriassa sodan suurin kansainvälinen kädenvääntö liittyy tällä hetkellä siihen, tehtiinkö Dumassa todella huhtikuun alussa kemiallinen isku. Ja jos isku tehtiin, kuka sen takana oli?

Länsivallat pitävät varmana, että isku ja siihen liittyvä videomateriaali on totta, ja että iskun tekijä on Syyrian armeija. Syyrian hallitus ja sen tukija Venäjä puolestaan väittävät, että kyseessä oli Syyrian kapinallisten puolella toimivan vapaaehtoisjärjestö Valkokypärien virittämä lavastus, jonka päämääränä oli yllyttää länsi Syyrian kimppuun.

Venäjän valtion tv-kanavalla pyörivässä Vesti-ohjelmassa esitettiin jopa kuvatodisteita siitä, että Valkokypärät lavastavat iskuja elokuvaajien tuotantokoneistojen tavoin. Faktantarkastaja Bellingcat kuitenkin osoitti nopeasti, että Venäjän televi­sion todisteina käyttämät kuvat olivat syyrialaisen elokuvan kuvauspaikalta, eikä kuvilla ollut mitään tekemistä Valkokypärien kanssa.

”Verkossa on levitetty jo pitkään väitteitä, että Valkokypärät lavastavat tilanteita. Faktantarkistajat ovat tästä kuitenkin eri mieltä”, Ahlberg sanoo.

Tästä huolimatta Ahlberg ei usko sinisilmäisesti, että Syy­rian sodassa vain yksi osapuoli pysyisi totuudessa ja toinen tuuttaisi valheita.

”Totuus on aina sodan ensimmäinen uhri. Tällä hetkellä esimerkiksi käydään kädenvääntöä siitä, kuinka monta [Britannian, Yhdysvaltojen ja Ranskan] ampumaa ohjusta meni perille ja kuinka monta ammuttiin alas. Tämä voi jäädä epäselväksi.”


Ahlberg paljastaa kuvahuijauksia esimerkiksi tekemällä Googlen kuvahakupalvelussa käänteisiä kuvahakuja. Näin voidaan mahdollisesti selvittää, missä yhteydessä ja milloin kuva on alun perin julkaistu.

Varsinaisten kuvamanipulaatioiden paljastamiseen tarvitaan enemmän ammattitaitoa ja työkaluja. Ahlberg käyttää apunaan esimerkiksi kuva-analyysejä tekevää www.fotoforensics.com-palvelua.

Huijausten paljastamiseen liittyviä työkaluja on siis olemassa, ja kuka tahansa voi oppia niitä käyttämään. Tästä huolimatta Ahlberg ei usko, että verkossa leviävät kuvahuijaukset olisivat vähenemässä.

Kasvava haaste on videoväärennösten lisääntyminen, hän sanoo. Jos manipuloidut videot tehdään ammattimaisesti, niiden osoittaminen huijaukseksi voi olla teknisesti vaikeaa.

Poliittisen disinformaation levittämisessä olennaista on nopeus ja ajoitus. Huijaukset on saatava leviämään nopeasti, jopa nopeammin kuin tosiasioihin pohjaavat uutiset. Tämän vuoksi ammattimaisten huijausvideoiden tuottaminen voi olla haastavaa, sillä ammattimainen tuotantokoneisto vaatii aikaa ja rahaa, Ahlberg pohtii.

Verkossa leviävät kuvahuijaukset ovat usein melko kömpelöitä ja helposti huijauksiksi osoitettavissa. Poliittisista syistä disinformaatiota levittäviä tahoja ei välttämättä edes haittaa se, että huijaukset paljastuvat.

”Tärkeintä on se, että saa levitettyä epävarmuutta ja eripuraa. Jo se riittää heille”, Ahlberg sanoo.

Korjaus 19.4. 2018 klo 10.15: Ukrainan sotaan liittyvässä kuvahuijauksessa ei ollut Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaita vaan New Orleansin poliisin erikoisjoukkoja. Lisäksi Kansan uutiset käytti kuvamanipulaatiota Suomen hävittäjähankintoja koskevassa blogikirjoituksessa, ei Syyrian ohjusiskuja koskevassa kirjoituksessa, toisin kuin otsikosta saattoi ensin ymmärtää.

Tausta

Ahlbergin ohjeet kuvahuijausten paljastamiseksi


 Suhtaudu kaikkeen kriittisesti. Jos joku asia näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se ei välttämättä ole totta. Tarkasta lähteet ja niiden luotettavuus.

 Jos epäilet kuvaa väärennökseksi, tee käänteinen kuvahaku esimerkiksi Googlella vetämällä kuvatiedosto tai sen verkko-osoite kuvahakukenttään. Näin voi selvittää, onko kuva esiintynyt julkisuudessa jo aiemmin. Myös Tineye on helppo työkalu, joka on erikoistunut löytämään kuvan alkuperän mediapankeista ja monista tunnetuista lähteistä.

 Seuraa faktantarkastajia (kuten Hoaxeye, Bellingcat, Snopes). Pyydä tarvittaessa apua faktantarkastajilta – moni niistä vastaa ja auttaa mielellään, jos vain ehtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Venäjä
 • Hybridisota
 • Jukka Huusko
 • Internet

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  5. 5

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  6. 6

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  9. 9

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  10. 10

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää