Ulkomaat

Kuningatar Viktoria oli vallankahvassa yli 60 vuotta, mutta vähätteli naisia ja itseään: ”Emme sovi hallitsemaan”

Kuningatar Viktoria sai 9 lasta ja 42 lastenlasta. Hän on nykyisen kuningatar Elisabet II:n isoisän isoäiti. Elisabet II täyttää tänään lauantaina 92 vuotta.

Lontoo

Voihan Viktoria minkä teit.

Kuningatar Viktoriaa (1819–1901) ihailisi mielellään vaikuttajanaisten esiäitinä. Hän ei kuitenkaan oikein istu feministiseksi esikuvaksi.

Viktoriasta nainen hallitsijana oli epänormaali otus.

”Olen päivä päivältä vakuuttuneempi siitä, että me naiset – jos haluamme olla hyviä, rakastettavia ja kotoisia – emme sovi hallitsemaan”, hän kirjoitti päiväkirjaansa 33-vuotiaana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin hän itse oli ehtinyt hallita Britanniaa jo 15 vuotta.

Voihan Viktoria. Kärsitkö ehkä huijarisyndroomasta?

Nuori kuningatar oli tietysti aikansa lapsi, eli virallisestikin heikompi astia. Myös ankea lapsuus jätti jälkensä.

”Isä kuoli kun Viktoria oli alle vuoden. Isältä jäi isot velat. Perhe myi huonekalujaan”, kertoo Kensingtonin palatsin kuraattori Deirdre Murphy.

Viktorian äiti, saksalainen prinsessa, haukkui tytärtään tyhmäksi ja rumaksi ja eristi hänet ulkomaailmasta. Kun Viktoriasta tuli kuningatar 18-vuotiaana, pani hän äitiinsä välit poikki.


Viktoria on Britannian toiseksi pitkäaikaisin hallitsija. Vallankahvassa hän ehti olla peräti 63 vuotta ja 216 päivää.

Vielä pidempään on hallinnut nykyinen kuningatar Elisabet II. Tänään lauantaina 92 vuotta täyttäneelle Elisabetille kuningatar Viktoria on isoisän isoäiti.

Viktoriasta ei pitänyt koskaan tulla kuningatarta. Hänen isällään Kentin herttualla oli kolme isoveljeä. Veljet ehtivät siittää monta poikaa, mutta eivät yhtään aviovuoteessa.

Intian keisarinnaksikin itsensä kruunannut Viktoria on ajankohtainen tänä vuonna. Hänen syntymäpalatsinsa Lontoon Kensingtonissa saa asukkaakseen uudentyyppisen kuninkaallisen, kun prinssi Harry nai toukokuussa amerikkalaisen Meghan Marklen.

Palatsin museossa on avoinna Victoria Revealed -näyttely, jossa Viktoria kertoo elämästään omin sanoin.


Viktoria aloitti päiväkirjan pitämisen jo teinityttönä, ja kirjoitti joka ilta. Tekstiä kertyi lopulta 43 765 sivua. Päiväkirjat löytyvät verkosta.

Tarjolla on leikattu versio. Prinsessa Beatrice editoi äitinsä tekstit tämän kuoltua. Alkuperäiset päiväkirjat hän poltti, kertoo historioitsija Jane Ridley teoksessaan Victoria – Queen, Matriarch, Empress.

Kiinnostus Viktoriaa kohtaan kertoo myös toisesta ilmiöstä: Britanniassa on virinnyt jo joitakin vuosia sitten historiainnostus, joka kohdistuu entisiin kruunupäihin.

Televisiokanavilta tulee ilta illan perään dokumentteja, puolidokumentteja ja fiktioita entisistä kuninkaallisista.


Tietyssä mielessä voisi ajatella, että tämä on edistystä. Vielä 2000-luvun alussa vastaavaa ohjelmallista ylitarjontaa oli lähinnä natsi-Saksasta.

Britannia on täynnä Victoria-nimeä kantavia kohteita: löytyy taloa, museota, katua ja maanalaislinjaa. Nimi oli kuitenkin lähes tuntematon ennen Viktorian valtakautta.

Victoria-nimi oli versio hänen äitinsä Victoire-nimestä. Nimeä pidettiin liian ulkomaalaisena, ja nuorta kuningatarta kehotettiin vaihtamaan se. Viktoria piti päänsä ja nimensä. Nyt hänen aikansa tunnetaan viktoriaanisena aikakautena.

Viktoriaanisuus viittaa kainosteluun ja häveliäisyyteen. Pöytien jalkoja ei sentään säädyllisyyden takia verhoiltu, vaikka myytti näin yhä väittääkin.

Kuningatar Victoria itse ei ollut erityisen kaino. Hän kosi saksalaista serkkuaan Albertia ja nautti seksistä tämän kanssa. Raskausaikaa ja lapsivuoteutta Viktoria inhosi, sillä se pani stopin lemmiskelylle.

”En todellakaan voisi olla onnettomampi”, Viktoria kirjoitti tultuaan raskaaksi heti häiden jälkeen.

Prinssi Albertille vaimon raskaudet sopivat hyvin. Se lisäsi prinssipuolison valtaa.

Kymmenen ensimmäisen avioliittovuoden aikana Viktoria joutui tehtailemaan peräti seitsemän lasta.

Yhteensä lapsia kertyi yhdeksän. Lapsenlapsia tuli 42. Viktoria punoi naimakauppoja. Klaani valloitti Euroopan hovit.

Viktorian ja Albertin avioliitto esitetään usein suurena rakkaustarinana. Viktoria itsekin ylistää puolisoaan päiväkirjoissaan.

Ridleyn mukaan Albert oli kuitenkin vallanhimoinen kiipijä, joka kontrolloi vaimoaan. Albert uskotteli Viktorialle, että tämä oli moraalisesti ja älyllisesti heikompi.

Viktoria uskoi. Ja kun Albert kuoli, suri Viktoria prinssiään vuosia. Sitten hän vapautui.

Voihan Viktoria.

Oikaisu: Juttuun on korjattu 22. huhtikuuta kello 14:15 kohta, jonka mukaan pöydänjalat verhoiltiin säädyllisyyden takia. Kyse on kuitenkin vain myytistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Suomalainen unelma: Paula Seppä osti rintamamiestalon 100-vuotiaalta mieheltä, joka oli rakentanut sen – ”Mitään ei korjata, mikä ei ole rikki”

  4. 4

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  5. 5

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  6. 6

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  8. 8

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  10. 10

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää