Ulkomaat

Pelastaako Macronin vierailu Trumpin luona Iranin ydinsovun? EU-maille asetettu takaraja ehtojen kiristämiselle on umpeutumassa, ja Iranin uho yltyy

Euroopan maiden diplomaatit eivät suhtaudu toiveikkaasti mahdollisuuksiin kääntää Yhdysvaltain presidentin päätä.

Iran varoitti lauantaina, että se aikoo ”tarmokkaasti” jatkaa uraanin rikastamista, mikäli Yhdysvallat vetäytyy presidentti Donald Trumpin uhkauksen mukaisesti suurmaiden välisestä ydinsopimuksesta.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif ei uhannut suoraan ydinpommin valmistamisella, mutta siihen tarvitaan rikastettua uraania. Zarifin mukaan Iran harkitsee ”äärimmäisiä toimia” ja tuskin kunnioittaisi ydinsopimusta muiden allekirjoittajien kanssa ilman Yhdysvaltoja.

Vuonna 2016 voimaan tulleessa sopimuksessa ovat mukana Iranin ja Yhdysvaltojen lisäksi Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina sekä EU.

Zarif puhui toimittajille vieraillessaan YK:n päämajassa New Yorkissa. Hänen kommenttinsa olivat aiempaa kärkkäämpiä. Myös Iranin presidentti Hassan Ruhani varoitti vastikään, että Yhdysvallat saisi katua perääntymistä.


Trump on sanonut vetävänsä Yhdysvallat pois sopimuksesta ja kiristävänsä Iranin pakotteita, mikäli Yhdysvaltojen kumppanimaat Britannia, Ranska ja Saksa eivät suostu kiristämään Iranille asetettuja ehtoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin mukaan eurooppalaisten päätöksen takaraja on 12. toukokuuta.

Jatkosopimus neuvoteltaisiin ilman Irania, ja ehtojen rikkominen tietäisi sille uusi pakotteita.

Uusi sopimus antaisi kansainvälisille tarkkailijoille välittömän pääsyn mihin tahansa paikkaan Iranissa sekä laajentaisi Iranin uraanin rikastamiselle annettuja rajoitteita määräämättömäksi ajaksi. Vanhassa sopimuksessa rajoitteille on annettu kymmenen vuoden määräaika.

Muut maat pitäisivät Yhdysvaltojen vetäytymistä katastrofina, sillä Iranin ydinsopua on pidetty merkkipaaluna ydinaseiden leviämisen vastaisessa työssä.

EU:n suurmaat suhtautuvat nihkeästi Trumpin vaatimuksiin, mutta pitääkseen Yhdysvallat yhä mukana ne ovat ehdottaneet Iranille uusia pakotteita ja AFP:n mukaan pohtineet Iranin ohjuskokeiden rajoittamista ja maan toimien hillitsemistä Jemenissä, Syyriassa ja Libanonissa. Jemenissä Iran tukee huthikapinallisia, Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja Libanonissa shiialaista äärijärjestöä Hizbollahia.

Euroopan maiden edustajat ovat kuitenkin epävarmoja, riittävätkö Trumpille uudet esitykset, jotka eivät kajoaisi vanhaan sopimukseen.

”Hän vihaa sitä sopimusta”, eräs eurooppalaisdiplomaatti sanoi AFP:lle. ”Kyse on kuurojen vuoropuhelusta”, toinen valitti.

Euroopan mailla ei vaikuta olevan varasuunnitelmaa ydinsovun romuttumiselle.

”Iran-sopimuksen räjäyttämistä haluavien olisi syytä ensin kertoa meille, mitä he aikovat tehdä, jos Iran alkaa taas rikastaa uraania”, Ranskan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Gérard Araud kirjoitti Twitterissä.

Eurooppalaisten toiveikkuutta on AFP:n mukaan vähentänyt haukkamaista ulkopolitiikkaa suosivan John Boltonin nimeäminen Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi.

Niin ikään kovan linjan edustajana pidetty CIA:n johtaja Mike Pompeo sen sijaan rauhoitteli tulkintoja Trumpin asettamasta takarajasta, kun hän kävi senaatin kuultavana liittyen esitettyyn nimittämiseensä ulkoministeriksi.

”Jos sopimusta ei saada korjattua, suosittelen presidentille, että teemme parhaamme yhdessä liittolaistemme kanssa saavuttaaksemme paremman lopputuloksen ja paremman sopimuksen. Jopa toukokuun 12. päivän jälkeen on paljon diplomaattista työtä tehtävänä”, Pompeo sanoi AFP:n mukaan.


Alkuperäisen sopimuksen mukaan Iran suostui rajoittamaan ydinmateriaalinsa tuotantoa niin, että sen ydinasevalmius pysyisi aina vähintään kolmen vuoden päässä. Vastaavasti Iranin pakotteita alettiin purkaa asteittain. Iraniin alkoi virrata kauppavaltuuskuntia, ja sen taloudellinen ahdinko helpottui.

Osin juuri siksi Iran on vahvistunut viime vuosina. Sen aseryhmät ovat nousseet suuriksi pelureiksi Syyriassa ja Irakissa, ja se teki röyhkeän ohjuskokeen heti Trumpin virkakauden alussa. Iranin voimistuminen huolettaa erityisesti Israelia ja Yhdysvaltojen arabiliittolaisia Persianlahdella.

Iranin ydinsovun neuvotteli Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman hallinto. Trump on toistuvasti haukkunut sopimusta huonoimmaksi, johon Yhdysvallat on koskaan suostunut. Samalla Trump tavoittelee sopimusta Pohjois-Korean ydinohjelmasta.


Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan aiemmin huhtikuussa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ”on arvioinut Iranin sopimusta ja nähnyt, miten porsaanreikiä voi hyödyntää, emmekä anna sen tapahtua uudestaan”.

Iranin ulkoministerin Zarifin mukaan Yhdysvaltojen toiminta osoittaa, että muiden maiden ei tulisi koskaan neuvotella sen kanssa.

Iranin ydinsopua pidetään keskeisenä aiheena, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapuu maanantaina Washingtoniin Trumpin presidenttikauden ensimmäisenä virallisena valtiovieraana.

Yhteisen sävelen löytymistä saattaa auttaa, että Trump näyttää tulevan toimeen paremmin Macronin kuin yhdenkään muun eurooppalaisjohtajan kanssa.

Zarif varoitti AFP:n mukaan EU-maita tarjoamasta Trumpille mitään myönnytyksiä. Sen sijaan hän kehotti niitä painostamaan Trumpia kunnioittamaan voimassa olevaa sopimusta, mikäli Yhdysvallat ”aikoo säilyttää lainkaan uskottavuutta kansainvälisessä yhteisössä”.

Fakta

Suojasään aika jäi lyhyeksi


 Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet kireät vuoden 1979 vallankumouksesta asti.

 Presidentti Barack Obama liennytti suhteita ja puhui historiallisesti Iranin presidentin kanssa puhelimessa 2013.

 Ydinsopimus solmittiin Obaman kaudella kesällä 2015. Se astui voimaan tammikuussa 2016.

 Sopimuksella rajoitettiin Iranin mahdollisuuksia saada ydinase. Vastaavasti Iranin pakotteita höllennetään asteittain.

 Iran on toteuttanut ydin­ohjelmaa sopimusten mukaan.

 Viime vuosina Iran on vahvistunut Lähi-idässä onnistuneiden sotilaallisten operaatioiden ja sopimuksen turvaaman liikkumavaran myötä.

 Iranin voimistuminen huolettaa Israelia ja Yhdysvaltain arabiliittolaisia Persianlahdella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähi-itä
 • Iran
 • Iranin ydinohjelma
 • Yhdysvallat
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  8. 8

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää