Ulkomaat

Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

Prinssi William ja Catherine saivat pojan maanantaina. Tässä neljä uraohjetta vauvalle, joka on sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä.

Lontoo

Cambridgen herttuapari on saanut uuden vauvan, mikä on luonnollisesti iloinen perhetapahtuma. Kensingtonin palatsi tiedotti prinssi Williamin ja Catherinen poikavauvan syntymästä Twitter-tilillään. Poika syntyi kello 11.01 paikallista aikaa eli kello 13.01 Suomen aikaa.


Tulokas kiilasi heti myös viidennelle sijalle kruununperimysjonoon. Edellä ovat isoisä kruununprinssi Charles, William-isä, George-isoveli ja Charlotte-isosisko.

Kolmanneksi lapseksi syntyminen on kuitenkin hieman ongelmallista tulevaisuuden uraa ajatellen. Tulokas kuuluu toki Britannian kuninkaallisen perheen ytimeen, mutta hänellä ei ole selkeää roolia aikuistuttuaan.

Isoveljestä kasvatetaan tulevaa kuningasta, ja isosisko on hänen varahenkilönsä. Tälle perinteiselle asetelmalle on oma loppusointuinen ilmauskin: an heir and a spare (perillinen ja varamies).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin pojan syntymästä kerrottiin synnytyssairaalan ulkopuolella:

Mutta mitä tekee kolmas lapsi? Tässä ovat tärkeimmät uraohjeet tulevaisuuden varalle.

1. Täytyy tunnustaa tosiasiat

Kolmannella lapsella ei ole luontevaa ja itsestään selvää roolia enää 2000-luvulla. Hän on väliinputoaja.

Vielä viime vuosisadan alkupuolella kuninkaallinen perhe oli suuri, eikä kansalaisilla eikä juuri poliitikoillakaan ollut oikeutta kysellä kuninkaallisten tekemisten ja rahankäytön perään.

1900-luvun loppupuolelta lähtien kuninkaallisen perheen ydinjoukkoa on kutistettu tuntuvasti. Nyt ytimeen kuuluvat kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, prinssi Charles Camilla-vaimoineen, William perheineen sekä prinssi Harry morsiamineen.

Kuningattaren kolme muuta lasta – Anne, Andrew ja Edward – jälkikasvuineen eivät pääse enää parrasvaloihin, hyvä jos edes parvekkeelle vilkuttamaan. Hovi ei halua antaa mielikuvaa, että veronmaksajien kustannuksella elää iso liuta tyhjäntoimittajia.

2. Tulee näkyä vaan ei kuulua

Kolmannen lapsen (ja häntä vähäisempien kuninkaallisten) ongelma on se, että heidän pitää näkyä ja olla käytettävissä tarvittaessa, mutta he eivät saa kuulua liikaa ja aiheuttaa riitasointuja.

Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että aikuinen kolmas lapsi ei voi voittaa.

Toisaalta hänen odotetaan näyttävän kuninkaalliselta ja osallistuvan protokollan mukaisiin kissanristiäisiin. Toisaalta taas hän ei saa maksaa mitään tai vaatia etuoikeuksia – tai olla liikaa esillä.

Hyvä esimerkki tästä on prinssi Andrew, 58, kuningattaren kolmas lapsi. Andrew palveli 1970- ja 1980-luvuilla laivastossa ja ilmavoimissa ja osallistui jopa Falklandin sotaan. Sen jälkeen alkoi alamäki.

Kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä Andrew nykyään puuhailee. Vienninedistämishankkeet ja muut bisnekset eivät ole ottaneet tulta. Kolmas lapsi on ollut ammatillisesti eksyksissä. Nimelliseen eläkeikään on vielä aikaa.

3. Puuseppää aina tarvitaan

Kuninkaallisen perheen kolmaskaan lapsi ei voi kuitenkaan valita vapaasti ammattiaan. Helikopterilentäjäksi hän saa vielä ryhtyä, mutta linja-autonkuljettajan urasta on turha haaveilla. Hovi panisi moiselle stopin.

Jos lahjoja riittää, kilparatsastus on aina hyväksytty uravalinta. Prinsessa Anne, 67, ensimmäisine aviomiehineen oli olympiatason ratsastaja. Pariskunnan Zara-tytär seurasi vanhempiensa esimerkkiä hevosten pariin – ja nai siinä sivussa rugbyammattilaisen. Rugby onkin täysin hovikelkoinen laji. Jalkapallo sen sijaan ei olisi.

Puuseppäkin on hovin kelpuuttama ammatti. Tuotteet on kuitenkin parasta brändätä tarpeeksi kalliiksi.

Kuningattaren edesmenneen Margaret-sisaren poika David Armstrong-Jones, 56, on puuseppä, joka pyörittää omaa Linley-huonekaluliikettään. Valikoimiin kuuluu muun muassa eukalyptuspuusta käsinveistetty pöytä, joka maksaa 56 000 puntaa eli 64 000 euroa.

4. Digi-aika haastaa myös hovin

Digitalisaatio uhkaa monia tavallisen kansan ammatteja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmistyö loppuisi maailmasta. Työ muuttaa muotoaan, kun koneet tekevät perushommat.

Mutta mitä digitalisaatio tekee kuninkaallisille? Muuttuuko heidän työnsä?

Kuningashuoneen ylläpidon järkevyydestä voi olla montaa mieltä. Britit ovat järkeilleet ainakin tähän asti, että show on loppupeleissä hintansa väärti. Joillekin kuninkaallisissa on viihdearvoa, toisille perinne- ja historia-arvoa. Jotkut ajattelevat, että kuninkaallinen perhe on hyvä olla olemassa Britanniaa markkinoimassa ja brändäämässä.

Kuninkaallisten tärkein tehtävä on näkyä oikeaan aikaan oikeassa paikassa: parlamentin avajaisissa, sotalaivan kastajaisissa, mielenterveyskampanjan käynnistämistilaisuudessa ja valtiovierailujen koristeellisena isäntä- ja emäntäväkenä.

Nyt kuninkaalliset ovat heittäneet verkkonsa vieläkin kauemmaksi. Yleisöä tavoitellaan sosiaalisen median kautta. Buckinghamin palatsilla eli kuningattarella on yli 3,5 miljoonaa Twitter-seuraajaa, Kensingtonin palatsilla (eli Williamilla, Katella ja Harrylla) yli 1,2 miljoonaa seuraajaa, ja Clarence Housella (eli Charlesilla ja Camillalla) hieman alle 750 000 seuraajaa.

Kolmas lapsi on vahvoilla, jos hän keksii uuden tavan vahvistaa kuninkaallista brändiä digiajassa. Siinä hän joutuu olemaan oman onnensa seppä. Aivan niin kuin tavallisetkin ihmiset.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  7. 7

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  8. 8

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  9. 9

   Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää