Ulkomaat

Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

Prinssi William ja Catherine saivat pojan maanantaina. Tässä neljä uraohjetta vauvalle, joka on sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä.

Lontoo

Cambridgen herttuapari on saanut uuden vauvan, mikä on luonnollisesti iloinen perhetapahtuma. Kensingtonin palatsi tiedotti prinssi Williamin ja Catherinen poikavauvan syntymästä Twitter-tilillään. Poika syntyi kello 11.01 paikallista aikaa eli kello 13.01 Suomen aikaa.


Tulokas kiilasi heti myös viidennelle sijalle kruununperimysjonoon. Edellä ovat isoisä kruununprinssi Charles, William-isä, George-isoveli ja Charlotte-isosisko.

Kolmanneksi lapseksi syntyminen on kuitenkin hieman ongelmallista tulevaisuuden uraa ajatellen. Tulokas kuuluu toki Britannian kuninkaallisen perheen ytimeen, mutta hänellä ei ole selkeää roolia aikuistuttuaan.

Isoveljestä kasvatetaan tulevaa kuningasta, ja isosisko on hänen varahenkilönsä. Tälle perinteiselle asetelmalle on oma loppusointuinen ilmauskin: an heir and a spare (perillinen ja varamies).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin pojan syntymästä kerrottiin synnytyssairaalan ulkopuolella:

Mutta mitä tekee kolmas lapsi? Tässä ovat tärkeimmät uraohjeet tulevaisuuden varalle.

1. Täytyy tunnustaa tosiasiat

Kolmannella lapsella ei ole luontevaa ja itsestään selvää roolia enää 2000-luvulla. Hän on väliinputoaja.

Vielä viime vuosisadan alkupuolella kuninkaallinen perhe oli suuri, eikä kansalaisilla eikä juuri poliitikoillakaan ollut oikeutta kysellä kuninkaallisten tekemisten ja rahankäytön perään.

1900-luvun loppupuolelta lähtien kuninkaallisen perheen ydinjoukkoa on kutistettu tuntuvasti. Nyt ytimeen kuuluvat kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, prinssi Charles Camilla-vaimoineen, William perheineen sekä prinssi Harry morsiamineen.

Kuningattaren kolme muuta lasta – Anne, Andrew ja Edward – jälkikasvuineen eivät pääse enää parrasvaloihin, hyvä jos edes parvekkeelle vilkuttamaan. Hovi ei halua antaa mielikuvaa, että veronmaksajien kustannuksella elää iso liuta tyhjäntoimittajia.

2. Tulee näkyä vaan ei kuulua

Kolmannen lapsen (ja häntä vähäisempien kuninkaallisten) ongelma on se, että heidän pitää näkyä ja olla käytettävissä tarvittaessa, mutta he eivät saa kuulua liikaa ja aiheuttaa riitasointuja.

Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että aikuinen kolmas lapsi ei voi voittaa.

Toisaalta hänen odotetaan näyttävän kuninkaalliselta ja osallistuvan protokollan mukaisiin kissanristiäisiin. Toisaalta taas hän ei saa maksaa mitään tai vaatia etuoikeuksia – tai olla liikaa esillä.

Hyvä esimerkki tästä on prinssi Andrew, 58, kuningattaren kolmas lapsi. Andrew palveli 1970- ja 1980-luvuilla laivastossa ja ilmavoimissa ja osallistui jopa Falklandin sotaan. Sen jälkeen alkoi alamäki.

Kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä Andrew nykyään puuhailee. Vienninedistämishankkeet ja muut bisnekset eivät ole ottaneet tulta. Kolmas lapsi on ollut ammatillisesti eksyksissä. Nimelliseen eläkeikään on vielä aikaa.

3. Puuseppää aina tarvitaan

Kuninkaallisen perheen kolmaskaan lapsi ei voi kuitenkaan valita vapaasti ammattiaan. Helikopterilentäjäksi hän saa vielä ryhtyä, mutta linja-autonkuljettajan urasta on turha haaveilla. Hovi panisi moiselle stopin.

Jos lahjoja riittää, kilparatsastus on aina hyväksytty uravalinta. Prinsessa Anne, 67, ensimmäisine aviomiehineen oli olympiatason ratsastaja. Pariskunnan Zara-tytär seurasi vanhempiensa esimerkkiä hevosten pariin – ja nai siinä sivussa rugbyammattilaisen. Rugby onkin täysin hovikelkoinen laji. Jalkapallo sen sijaan ei olisi.

Puuseppäkin on hovin kelpuuttama ammatti. Tuotteet on kuitenkin parasta brändätä tarpeeksi kalliiksi.

Kuningattaren edesmenneen Margaret-sisaren poika David Armstrong-Jones, 56, on puuseppä, joka pyörittää omaa Linley-huonekaluliikettään. Valikoimiin kuuluu muun muassa eukalyptuspuusta käsinveistetty pöytä, joka maksaa 56 000 puntaa eli 64 000 euroa.

4. Digi-aika haastaa myös hovin

Digitalisaatio uhkaa monia tavallisen kansan ammatteja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmistyö loppuisi maailmasta. Työ muuttaa muotoaan, kun koneet tekevät perushommat.

Mutta mitä digitalisaatio tekee kuninkaallisille? Muuttuuko heidän työnsä?

Kuningashuoneen ylläpidon järkevyydestä voi olla montaa mieltä. Britit ovat järkeilleet ainakin tähän asti, että show on loppupeleissä hintansa väärti. Joillekin kuninkaallisissa on viihdearvoa, toisille perinne- ja historia-arvoa. Jotkut ajattelevat, että kuninkaallinen perhe on hyvä olla olemassa Britanniaa markkinoimassa ja brändäämässä.

Kuninkaallisten tärkein tehtävä on näkyä oikeaan aikaan oikeassa paikassa: parlamentin avajaisissa, sotalaivan kastajaisissa, mielenterveyskampanjan käynnistämistilaisuudessa ja valtiovierailujen koristeellisena isäntä- ja emäntäväkenä.

Nyt kuninkaalliset ovat heittäneet verkkonsa vieläkin kauemmaksi. Yleisöä tavoitellaan sosiaalisen median kautta. Buckinghamin palatsilla eli kuningattarella on yli 3,5 miljoonaa Twitter-seuraajaa, Kensingtonin palatsilla (eli Williamilla, Katella ja Harrylla) yli 1,2 miljoonaa seuraajaa, ja Clarence Housella (eli Charlesilla ja Camillalla) hieman alle 750 000 seuraajaa.

Kolmas lapsi on vahvoilla, jos hän keksii uuden tavan vahvistaa kuninkaallista brändiä digiajassa. Siinä hän joutuu olemaan oman onnensa seppä. Aivan niin kuin tavallisetkin ihmiset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   ”Pohjoismaiden mustana lampaana” pidetyn Suomen tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomio­istuimessa kääntyivät laskuun – vielä 2000-luvun alussa langettavia tuli roimasti enemmän

  10. 10

   Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  9. 9

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat