Ulkomaat    |   HS-analyysi

Venäjän ja USA:n kiihtyneessä pakote­sodassa näyttää tulevan raja vastaan – ja Ukraina näyttää ostavan omaa hiiltään venäläisiltä

Venäjä ja Yhdysvallat ottivat hengähdystauon. Suurimmat paineet pakotteiden purkamiseen tai kiertämiseen kypsyvät siellä, mistä kaikki alkoi: Ukrainassa.

Moskova

Krimin vuoden 2014 miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi alkaneet Venäjän-vastaiset talouspakotteet ja vastapakotteet ovat saavuttaneet kiihtyvän kierteen.

Tuoreimmat pakoteuhkailut liittyivät Syyrian epäiltyyn kaasuiskuun. Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, minkä vuoksi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi Yhdysvaltojen määräävän Venäjälle pakotteita. Sekavuutta lisäsi, että presidentti Donald Trump pyörsi Haleyn puheet ja peruutti pakotekaavailut.

Venäjä ei jäänyt katsomaan Yhdysvaltojen uhkailua sivusta, vaikka elinkeinoelämän huolet pakotesodan aiheuttamista menetyksistä ovat lisääntyneet. Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemiesneuvosto käsitteli hallituksen esitystä uusista vastapakotteista, jotka merkitsisivät laajoja tuontikieltoja Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tuotteille ja palveluille.

Yllättävintä Venäjän vastapakote-esityksessä olivat vientikiellot ja erityisesti arvometallien vientikiellot. Ne vahingoittaisivat Venäjän elinkeinoelämää merkittävästi, minkä vuoksi vastalauseet ovat olleet poikkeuksellisen äänekkäitä. Tosin lakiesitys ei vielä asettaisi pakotteita vaan antaisi presidentille ja hallitukselle valtuudet niiden julistamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhemiesneuvosto lähetti lakiesityksen lausuntokierrokselle ja uuteen valmisteluun. Duuman suureen saliin sen on määrä tulla vasta toukokuun 15. päivänä.

Talouspakotteita on runsaan neljän vuoden aikana julisteltu sellaiseen tahtiin, että raja näyttää tulevan vähitellen vastaan. Raivokkain Venäjän-vastaisten pakotteiden ja rajoitusten asettaja on ollut Ukraina, joka katsoo olevansa Venäjän kanssa sodassa. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014 ja ryhtyi sen jälkeen tukemaan Itä-Ukrainan separatistista sotaa.

Venäjän ja Ukrainan välinen kauppa on romahtanut sittemmin neljännekseen, ukrainalaiset siirtotyöläiset ovat siirtyneet Venäjältä Puolaan ja diplomaattisuhteet ovat pakkasen rajoilla. Ukrainan pakotelistoilla on 1 228 Venäjän kansalaista ja firmat päälle.

Venäjä puolestaan on antanut ukrainalaisista poliitikoista ja liikemiehistä etsintäkuulutuksia. Sanasodan kaikki ilmaukset eivät sovi suomalaiseen perhelehteen.

Sitä mielenkiintoisempia ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden Arkadi Mošesin ja Ryhor Nizhnikaun havainnot Venäjän ja Ukrainan suhteiden kehityksestä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Mošes ja Nizhnikau panevat tuoreessa katsauksessaan merkille Venäjän-vastaisen mielialan selvän lientymisen Ukrainassa.

Eikä kysymys ole pelkistä mielialoista. Ukrainan vienti Venäjälle kasvoi viime vuonna 11,6 prosenttia ja tuonti Venäjältä peräti 38,2 prosenttia Ukrainan kauppatilastojen mukaan. Kuten olettaa sopii, tuonnista melkoinen osa on energiaa eli öljyä ja kaasua, joita on tuotu rajoitusten aikana kolmansien maiden kautta.

Niin, ja hiiltä. Hiilen tuonti Venäjältä Ukrainaan kaksinkertaistui viime vuonna. Yli puolet Ukrainan kuluttamasta hiilestä ostetaan Venäjältä, ja laatu on antrasiittia, parasta mahdollista. Missähän sellaista lähiseuduilla tuotettaisiin? Aivan, Donbassin alueella eli separatististen ”kansantasavaltojen” hallitsemilla Itä-Ukrainan alueilla. Ukraina siis näyttää ostavan omaa hiiltään venäläisiltä.

Mielenkiintoisinta on yhteistyö aseteollisuudessa, jonka Ukraina on yksiselitteisesti kieltänyt. Mošesin ja Nizhnikaun mukaan ukrainalaiset ja venäläiset yhtiöt ovat perustaneet paperiyhtiöitä jatkaakseen aseyhteistyötä entiseen malliin.

Ukrainan uuden Venäjä-myönteisyyden keihäänkärkenä ovat oligarkit, joiden asemaa vuoden 2014 vallankumous ei näytä muuttaneen.

Liiketoiminnassa vilisevät samat nimet kuin lähes kaksikymmentä vuotta sitten: sellaiset idänkaupan asiantuntijat kuin Ukrainan rikkain mies Rinat Ahmetov, Kiovan Kremlin-kuiskuttelija Viktor Medvedtšuk, nerokkailla kaasuvedätyksillä miljardööriksi noussut ex-palomies Dmytro Firtaš ja ex-presidentti Leonid Kutšman vävypoika Viktor Pintšuk.

Lisäksi kaikesta pakotesodasta ja julmista puheista huolimatta Rosatomin tytäryhtiö tekee edelleen ydinreaktoreiden runkoja Kramatorskissa Ukrainan terrorisminvastaisen sodan esikunnan naapurissa. Myös Venäjän valtiollisen vähittäispankin Sberbankin konttorit ovat Ukrainassa auki.

Venäjään myönteisesti suhtautuvat puolueet ovat hyvässä nosteessa erityisesti Etelä- ja Itä-Ukrainassa. Sekä Ukrainan presidentinvaalit että parlamenttivaalit ovat edessä ensi vuonna. Mošesin ja Nizhnikaun arvion mukaan presidentti Petro Porošenko voi hyvinkin joutua turvautumaan Venäjä-mielisten puolueiden tukeen, jos mielii toiselle kaudelle.

”Yhteiskunnallinen pettymys ja eliittien vastainen viha voi johtaa Venäjä-myönteisten puolueiden menestykseen vaaleissa, naapurimaa Moldovan tapaan”, Mošes ja Nizhnikau kirjoittavat. ”Tämä olisi vakava isku Ukrainan eurooppalaisille pyrkimyksille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Yhdysvallat
 • Ukraina
 • Pakotteet
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  2. 2

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan siirtää tai purkaa, Museo­virasto hämmentyi – ”Nyt on menty pikkuisen takapuoli edellä puuhun”

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Soluasunnot kelpaavat opiskelijoille niin huonosti, että Hoas tarjoaa asukkaiden käyttöön sähköautoja maksutta

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rikkoiko nuori korkeushyppylupaus Ella Junnila sääntöjä harvinaisella ihomainoksellaan? Näin vastaa SUL:n kilpailupäällikkö

  7. 7

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  9. 9

   WhatsApp yrittää rajoittaa Intiassa lynkkauksiin johtaneita valeuutisia – Viimeisin uhri on nainen, joka ”liikkui epäilyttävästi”

  10. 10

   ”Ilmaisia illallisia” Helsingin keskustan ravintoloissa syövä mies vangittiin – Poliisin mukaan mies on jättänyt laskun maksamatta jo yhdeksän kertaa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  9. 9

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää