Ulkomaat

Pohjois- ja Etelä-Korea aikovat virallisesti päättää sodan – mitä muuta maiden johtajat sopivat ja mitä seuraavaksi tapahtuu? Tämä historiallisesta tapaamisesta tiedetään

Osapuolet lupasivat maiden rajalla julistetussa yhteislausunnossaan sitoutua ydinaseettomaan Korean niemimaahan.

Peking/Helsinki

Koreoiden johtajat ovat päättäneet historiallisessa tapaamisessaan lopettaa virallisesti sotatilan maiden välillä vielä tänä vuonna, uutistoimistot kertovat.

Osapuolet ovat myös luvanneet maiden rajalla julistetussa yhteislausunnossaan sitoutua ydinaseettomaan Korean niemimaahan.

Lisäksi Koreoiden johtajat sopivat, että osapuolet järjestävät kokouksen maiden välille jakautuneiden perheiden yhdistämiseksi. Etelä-Koreassa asuu noin 57 000 ihmistä, joiden perheenjäseniä on yhä Pohjois-Koreassa.

Korean sota päättyi 65 vuotta sitten aselepoon, mutta tämän jälkeen maiden välit ovat olleet vihamieliset. Rauhansopimusta ei ole vieläkään solmittu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantain tapaamisessa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi, ettei vanhoja virheitä enää toisteta.

”Tiellä voi olla takaiskuja, vaikeuksia ja turhautumia”, Kim sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, ”mutta voittoa ei saavuteta ilman tuskaa.”

Historiallinen tapaaminen päättyi noin kello 15.30 Suomen aikaa, kun Kim palasi rajan yli Pohjois-Koreaan.


Miksi Koreoiden johtajat tapasivat maiden rajalla?

Vuosikymmeniä jatkunut Korean kriisi kärjistyi entisestään viime vuonna, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un käynnisti ohjus- ja ydinkokeiden sarjan. Tämän jälkeen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Kimin välillä käytiin hyvin kärkevää sananvaihtoa.

Ennen helmikuussa järjestettyä Etelä-Korean olympialaisia Pohjois-Korean puolelta alkoi kuulua sovinnollisempia lausuntoja. Pohjois-Korea osallistui olympialaisiin, mikä liennytti maiden välisiä suhteita.

Viime kuussa Kim vieraili tärkeimmässä tukijamaassaan Kiinassa.

Viikkoa ennen historiallista tapaamista Kim Jong-un ilmoitti Pohjois-Korean luopuvan ydinkokeiden ja ballististen ohjusten testauksesta ja tuhoavansa maan ydintestausalueen. Sittemmin kiinalaiset tutkijat ilmoittivat, että alue oli mahdollisesti jo romahtanut ennen ilmoitusta.

Alla oleva video näyttää, miten maiden johtajat kättelivät rajalinjan ylitse. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Mitä Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat sopivat?

Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in julistivat yhteislausuman, jossa osapuolet lupasivat päättää virallisesti Koreoiden välisen sotatilan vielä tänä vuonna.

Samalla osapuolet lupasivat sitoutua ydinaseettomaan Korean niemimaahan. Konfliktin vaarallisin piirre on ollut jo vuosia jatkunut Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelma sekä ohjuksilla uhkailu.

Lupaus ohjus- ja ydinkokeiden päättämisestä on ”hyvin merkittävä”, Etelä-Korean presidentti Moon sanoi perjantaina.

”Se on tärkeä askel kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseettomaksi muuttamista.”

Osapuolet lupasivat myös tehdä kaikkensa, jotta Koreoiden jakaantumisen myötä jakaantuneet suvut ja perheet voisivat jälleen tavata toisiaan.

Moon lupasi vierailla Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa myöhemmin tänä vuonna. Osapuolet lupasivat myös lopettaa propagandalähetykset sekä lentolehtisten pudottamisen raja-alueella.

Millainen tunnelma tapaamisessa oli?

Jo tapaaminen itsessään oli historiallinen. Varhain perjantaiaamuna Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un astui Etelä-Korean rajan yli. Kyseessä on ensimmäinen kerta koskaan, kun nykymuotoisen Pohjois-Korean johtaja vierailee Etelä-Koreassa.

Kim tapasi rajalla Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin.

Suorassa lähetyksessä tapahtunut miesten tapaaminen oli sydämellinen. Kim Jong-un saapui jalkaisin noin kolmenkymmenen miehen ympäröimänä, mutta käveli lopulta rajamuurille yksin.

Moon ja Kim kättelivät hymyillen ensin muurin yli, sitten astuivat Pohjois-Korean puolelle ja kättelivät uudelleen. Sitten he jatkoivat seremoniaan Etelä-Korean puolelle.

Rauhantahdon merkiksi he istuttivat yhdessä männyn taimen rajaseudun maaperään.


Tapaamishetken symboliikka oli ilmeinen. Myös Etelä-Korean presidentti astui Pohjois-Korean puolelle.

Edellisestä Koreoiden johtajien tapaamisesta on kulunut 11 vuotta. Uutistoimisto AFP:n mukaan Kim totesi rajalle kävelyn olleen niin helppoa, että ihmetteli miksi sen toteutumiseen kului niin monta vuotta.

Tapaamisen turvatoimet ovat korkeat. Alla oleva video näyttää, mitä kaikkea turvamiehet tekevät. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Aamupäivällä neuvoteltiin puolitoista tuntia. Lounastauolla Moon totesi keskustelujen olleen hyviä.

Kim ja Moon keskustelivat ydinaseiden riisumisesta ja pysyvästä rauhasta jo aamupäivällä. Paikan päällä olleet kuvailivat keskusteluja ”suoriksi ja rehellisiksi”.

Tapaamisessa mukana ollut virkamies kertoi AFP:lle Moonin sanoneen Kimille, että hän voisi esitellä näkymiä paljon paremmin, jos tämä tulisi Siniseen taloon eli Etelä-Korean presidentin asuntoon.

”Todellako? Tulen heti kun kutsut minut”, Kim vastasi virkamiehen mukaan.

Toinen virkamies kertoi Reutersille Kimin vitsailleen Moonille ohjustesteistä. Kimin kerrotaan sanoneen, että hän tuli tapaamiseen päättämään konfliktin ja pahoitteli, että Moonia on joutunut olemaan hereillä pitkin yötä.

Olen pahoillani, että ohjustestini valvottivat, virkamies kertoi Kimin sanoneen.


Molemmat johtajat puhuivat tapaamisen avajaistilaisuudessa. Kim Jong-un puhuu harvoin julkisesti.

Nyt hän sanoi puhuvansa suoraan, rehellisesti ja sydämestä. Hän vitsaili tuoneensa pohjoiskorealaisia kylmiä nuudeleita tapaamiseen ja myös lupasi tarjota niitä, jos Moon tulee Pohjois-Koreaan.

”Uusi historia alkaa nyt”, Kim Jong-un kirjoitti vieraskirjaan.

”Odotukset ovat korkealla ja olemme oppineet läksymme edellisistä kerroista. Toivon, että voimme kirjoittaa uuden kappaleen välillemme. Uskon, että voimme saada aikaan uuden alun, sillä aikeilla tulin tähän tapaamiseen”, Kim sanoi.

”Teen parhaani, jotta saamme hyvän lopputuloksen.”

Puolilta päivin Suomen aikaa myös Kimin puoliso Ri Sol saapui rajan yli tapaamispaikalle.

Miten tapaamista on kommentoitu?

Koreoiden johtajien rauhanhakuinen tapaamista kommentoidaan maailmalla toiveikkaasti.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump twiittasi asiasta innostuneen oloisesti. Hän kirjoitti suurin kirjaimin: KOREAN SOTA LOPPUU. Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ja kaikkien yhdysvaltalaisten on syytä olla hyvin ylpeitä siitä, mitä Korean niemimaalla nyt tapahtuu.
Trump luonnehti Koreoiden johtajien tapaamista historialliseksi. Hän ilmaisi, että hyviä asioita tapahtuu mutta vasta aika näyttää, miten lopulta käy.

Japanin pääministeri Shinzo Abe piti Koreoiden tapaamista tervetulleena, mutta kehotti Pohjois-Koreaa konkreettisiin toimiin niemimaan ydinaseettomuuden hyväksi ja muissakin kysymyksissä, uutistoimisto AFP kertoo. Aben luonnehdinnan mukaan Koreoiden johtajat käyvät vilpittömiä keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta.

Venäjä ylisti Koreoiden johtajien tapaamista erittäin hyväksi uutiseksi, kertoo AFP. Venäjän mukaan suorat keskustelut Koreoiden välillä olivat lupaavia.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja sanoi, että kumpikin osapuoli näyttää haluavan päästä sopimukseen ja jatkavan keskusteluja.

Kiina ilmoitti olevansa mielissään siitä, että Koreoiden johtajat lupasivat työskentelevänsä ydinaseettoman Korean niemimaan hyväksi ja julistaa virallisesti Korean sodan loppuneeksi. Kiina toivoi, että kaikki osapuolet jatkavat keskusteluja, uutistoimisto Reuters kertoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti tapaamista ”rohkaisevaksi” mutta varoitti, että edessä on vielä paljon haasteita.

”Tärkein asia tänään oli se, että he tapasivat, ja vaikka kriisin ja Korean niemimaan ongelmien ratkaisuun on pitkä matka, pidän tätä tärkeänä ensimmäisenä askeleena”, Stoltenberg sanoi Brysselissä AFP:n mukaan.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson totesi, että Pohjois-Korean pitää nyt kunnioittaa tekemiään sitoumuksia ja edetä konkreettisesti ydinaseriisunnassa.


Mitä tapahtuu jatkossa?

Kimin ja Moonin tapaaminen on esinäytös kevään toiselle suurelle kohtaamiselle. Kimin pitäisi tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viimeistään kesäkuun alussa. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun maiden johtajat tapaavat kasvotusten.

Trump sanoi torstaina, että tapaamispaikaksi on ehdolla viisi maata, mutta ei eritellyt niitä tarkemmin. Mahdollisia tapaamispäiviä on Trumpin mukaan neljä. Trump totesi jälleen kerran, että tapaamista ei tule, jos alkaa näyttää siltä, ettei konkreettisia tuloksia saavuteta.

”Se voi olla, että kävelen ulos nopeasti – toki kunnioituksella – . . . tai se voi olla, ettei tapaaminen edes toteudu”, Trump totesi Fox Newsin puhelinhaastattelussa Reutersin mukaan. ”Kuka tietää. Mutta voin kertoa, että tällä hetkellä he haluavat tavata.”

Korean niemimaan jakanut Korean sota päättyi aktiivisten sotatoimien osalta jo vuonna 1953, mutta varsinaista rauhansopimusta ei ole ikinä tehty. Nyt odotetaan, että rauhansopimus maiden välillä voitaisiin lopulta solmia.

Kyseessä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta kun Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat julistivat rauhantahtoaan. Kaksi aiempaa huippukokousta, jotka pidettiin Pjongjangissa 2000 ja 2007, epäonnistuivat lopettamaan Pohjois-Korean ydinaseohjelman sekä parantamaan maiden välisiä suhteita.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat presidenttiparista Suomessa: Donald ja Melania Trump saapuivat vakavina Helsinki-Vantaalle

  5. 5

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  9. 9

   Trump jatkoi hämmentämistä Helsingin-huippukokouksen alla: ”Euroopan unioni on vihollinen” – EU:n Tusk tuomitsi puheet valeuutisiksi

  10. 10

   Kuvakooste: Helsinki paistattelee nyt koko maailman parrasvaloissa, näin kaupungissa on valmistauduttu maanantain h-hetkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää