Ulkomaat

Senaattori Bernie Sanders valjasti suomalais­toimittajan selittämään, miksi Yhdys­valtojen pitäisi ottaa oppia Suomesta – Anu Partanen kertoo, kuinka huiman suosion saanut video syntyi

Demokraattipuolueen senaattori on jo vuosia taistellut ilmaisen terveydenhuollon ja koulutuksen puolesta.

Demokratian ja vapauden omiksi vientituotteikseen monesti historiassa nostaneella Yhdysvalloilla on vaikea suhde sosiaalidemokratian kanssa. Ajatus siitä, että yhteisillä veroilla maksettaisiin kaikille kansalaisille mahdollisimman paljon hyvää, ei jotenkin istu amerikkalaiseen mielenmaisemaan.

Demokraattipuolueen senaattori ja pitkän linjan poliitikko Bernie Sanders, 76, on kuitenkin vannoutunut pohjoismaisen hyvinvointivaltioajattelun fani.

Sanders kampanjoi Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien esivaaleissa tarjoamalla pohjoismaista ratkaisua maassaan vallitsevaan elintasojen valtavaan repeämään, kallistuvaan koulutukseen ja terveydenhuoltoon sekä keskiluokan ahdinkoon.

Äskettäin hän hehkutti Facebook-sivullaan Suomea, jonka YK:n alainen kestävän kehityksen järjestö valitsi maailman onnellisimmaksi maaksi maaliskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Katsokaa, mitä tekee Suomi, maailman onnellisin maa. Jos Suomi pystyy tarjoamaan jokaiselle terveydenhoidon, ilmaisen korkeakoulukoulutuksen ja kohtuuhintaisen päivähoidon, miksi me emme pysty samaan Yhdysvalloissa?” Sanders kirjoitti julkaisemansa videon johdannoksi.


Siitä eteenpäin hän antoi asiantuntijan puhua. Videolla esiintyy Yhdysvalloissa asuva suomalaistoimittaja Anu Partanen.

Hänen pohjoismaisia ja yhdysvaltalaisia yhteiskuntamalleja ja kansalaisten arkea toisiinsa vertaava kirjansa The Nordic Theory of Everything sai julkaisuvuonnaan 2016 amerikkalaismediassa laajaa huomiota.

Partanen kertoo videolla suomalaisten onnellisuuden johtuvan valinnanvapaudesta, joka syntyy verovaroilla kannatellusta yhteiskuntarakenteesta ja siitä, kuinka se haastaa amerikkalaisen vapauskäsityksen.

”Amerikkalaiset todella arvostavat ja vaalivat vapauttaan, ja pitkään amerikkalaiset todella ovatkin olleet maailman vapainta kansaa. Kun amerikkalaiset ajattelevat Pohjoismaita, usein ajatellaan, että ne nyt ovat jonkinlaisia sosialistisia holhousvaltioita, joissa ihmiset uhraavat vapautensa yhteisen hyvän vuoksi”, Partanen sanoo videolla.

”Oikeasti asia on kyllä ihan toisin päin. Pohjoismaat tarjoavat kansalaisilleen enemmän vapautta kuin Yhdysvallat”, hän jatkaa ja selittää, kuinka yhteiskuntarakenne Suomessa ja muissa Pohjoismaissa mahdollistaa valinnanvapauden kaikille eikä vain niille, joilla on siihen tarpeeksi omia varoja.

Esimerkeiksi Partanen nostaa Sandersin puheista amerikkalaisille tuttuja teemoja kuten ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon. Väliin on leikattu lyhyitä pätkiä Bernie Sandersin pitämistä puheista.

Torstaina Facebookissa julkaistu video oli sunnuntai-iltapäivään mennessä ehtinyt kerätä yli kaksi miljoonaa katselukertaa, 42 000 reaktiota ja kaksituhatta kommenttia, ja sitä oli jaettu 29 000 kertaa. Suomen virallinen maabrändityöryhmä voisi olla vastaavista luvuista kateellinen.
Helsingin Sanomien New Yorkista sunnuntaina tavoittama Partanen kertoo videon syntyneen Sandersin toimiston aloitteesta. Yhteydenotto tuli Partasen mukaan muutama viikko sitten ja video kuvattiin, kun senaattorina maan pääkaupungissa Washingtonissa työskentelevän Sandersin sosiaalisen median videopuolesta vastaava henkilö saapui työmatkalle New Yorkiin.

”Kaikki oli hyvin epävirallista. Hän kertoi lukeneensa kirjani ja olevansa aiheesta kiinnostunut”, Partanen sanoo.

Aihe oli noussut ajankohtaiseksi juuri siksi, että Suomi nousi maailman onnellisimmaksi maaksi Norjan, Tanskan, Islannin ja Sveitsin kaltaisten maiden ohi.

Videota ei Partasen mukaan sen kummemmin suunniteltu tai käsikirjoitettu.

”Hän tuli tänne, pani kameran pystyyn ja kyseli kaikenlaisia kysymyksiä asioista, jotka häntä kiinnostivat. Näillä mentiin.”

Partanen ei itse ole tavannut Sandersia, mutta kertoo kuulleensa videon tehneeltä senaattorin toimiston työntekijältä, että Sanders on hänen kirjastaan tietoinen.

”Tarina ei kerro, onko Bernie itse jopa lukenut kirjan.”

Yhdysvalloissa ilmaista terveydenhuoltoa ja koulutusta kannattavaa Bernie Sandersia pidetään monin paikoin lähes radikaalina ja hänen ajatuksiaan utopistisina.

”Näin suomalaisena sanoisin, että hänen ajatuksensa ovat ihan järkeviä”, Partanen sanoo.


Sanders teki syys­kuussa senaatissa laki­aloitteen, jossa ehdotettiin Yhdys­valtoihin kaikille ilmaista terveyden­huoltoa. Aloitteen pohjana oli vanhuksille tarjottavan Medicare-terveyden­huolt­ojärjestelmän laajentaminen asteittain kaikille kansalaisille.

Laskun­maksajana olisi ollut valtio eli veronmaksajat. Aloite sai aikaan paljon keskustelua, mutta lopulta sen allekirjoitti vain 14 senaattoria sadasta. Allekirjoittajista kaikki edustivat demokraattipuoluetta. Republikaanien mielestä ajatus oli mahdoton.

Tämän kaltaista keskustelua Yhdysvalloissa käydään koko ajan. Presidentti Donald Trumpin kaudella on tuskin mahdollista tehdä liittovaltiotasolla suurempia veroilla maksettavia uudistuksia, mutta Partasen mukaan pohjoismainen malli on jo jollakin tavalla otettu käyttöön vaihtelevalla menestyksellä joissakin osavaltioissa.

Esimerkiksi Partasen kotiosavaltiossa New Yorkissa on tehty uudistus, jonka johdosta on mahdollista saada kahden vanhempainvapaalla vietetyn kuukauden ajalta puolet palkasta.

Sanders tunnetaan pohjoismaisen mallin nimekkäimpänä puolestapuhujana, ja hän on onnistunut keräämään ympärilleen kasvavan joukon kannattajia. Hänen ajatuksensa vetoavat nuorista amerikkalaisista erityisesti milleniaaleihin eli 1980–1990-luvuilla syntyneisiin. Partasen harmiksi moni Sandersin politiikan kannattaja ei tosin kutsu itseään pohjoismaisen mallin kannattajaksi vaan sosialistiksi.

”En ole hirveän innostunut sen sanan käytöstä. Mielestäni se on turhaa ärsyttämistä ja voi työntää luotaan niitä, jotka muuten ajattelisivat, että Sandersin ajamat asiat ovat hyvä juttu.”

Sosialisti-sanan käyttäminen ikään kuin vahvistaa sitä kuvaa, joka Yhdysvalloissa on suurella joukolla, jolle pohjoismainen malli ja sen pohjana oleva sosiaalidemokratia tarkoittavat samaa kuin kommunismi.

”He sulkevat heti silmänsä ja korvansa, kun kuulevat jotain siihen viittaavaa edes. Ylipäänsä amerikkalaiset ajattelevat jotain Venezuelaa tai Kuubaa tai Kiinaa, kun puhutaan sosiaalidemokratiasta”, Partanen sanoo.

Hänen mukaansa parempi tapa olisi painottaa, että pohjoismaiseen malliin liittyvät vahvasti amerikkalaiseen mielenmaisemaankin paremmin istuvat vapaat markkinat jonkinlaisella yhdistelmällä kapitalismia ja hyviä julkisia palveluita.

Keskustelu kuitenkin jatkuu, ja se miellyttää Partasta.

Sandersin julkaiseman videon voit katsoa tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhteiskunta
 • Yhdysvallat
 • Suomi
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  10. 10

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää