Ulkomaat

HS-gallup: Enemmistö suomalaisista valmis maksamaan haittaveroa lento­matkustamisesta

Harva on kuitenkaan vähentänyt lentämistä omien päästöjen pienentämiseksi.

Yli puolet suomalaisista olisi valmis lentomatkustamisen haittaveroon ilmastosyistä.

Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä teettämän tutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista kannattaa ja 37 prosenttia vastustaa lentoveroa.

Harva on sen sijaan itse vähentänyt lentämistä ympäristösyistä. Yhteensä 17 prosenttia kertoo vähentäneensä lentämistä huomattavasti tai jonkin verran päästöjen vähentämiseksi.


Lentäminen aiheuttaa usein merkittävän osan yksittäisen ihmisen kasvihuonekaasupäästöistä. Esimerkiksi yksi Thaimaan-matka vastaa keskimäärin kolmannesta suomalaisen vuotuisista päästöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lentoverosta on keskusteltu Suomessa viime kuukausina Ruotsin mallin perusteella. Ruotsi otti lentoveron käyttöön huhtikuun alussa.

Veron suuruus perustuu lentomatkan pituuteen. Vero on noin kuusi euroa Ruotsin ja EU:n sisäisistä lennoista. EU:n ulkopuolelle lennettäessä vero on noin 25 euroa, jos lento on alle 965 kilometriä. Kaukolennoista vero on 40 euroa.

Vero ei koske Ruotsissa lentoa vaihtavia matkustajia.

Ruotsin hallitus perusteli veroa sillä, että se ohjaisi matkustajia lentämistä ympäristöystävällisempiin matkustusmuotoihin.

Ruotsissa keskusteltiin paljon veron tasosta. Pelkona oli, että jos vero on korkea, ruotsalaiset saattavat alkaa lentää kaukolentoja esimerkiksi Kööpenhaminan tai Helsingin kautta.

”Ruotsin lentovero on symbolisesti merkittävä, mutta konkreettisena ohjauskeinona asetetut hinnat ovat melko matalat verrattuna lippujen hintoihin”, toteaa Sitran johtava asiantuntija Matti Kahra.

HS-gallupin perusteella lentovero näyttää Suomessa olevan hieman suositumpi kuin Ruotsissa. Svenska Dagbladetin maaliskuisessa tutkimuksessa 48 prosenttia ruotsalaisista kannatti lentoveroa.

Suomen nykyinen hallitus ei suunnittele lentoveroa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ei torstaina ehtinyt virkamatkaltaan kommentoida kyselyn tulosta.

HS-gallupissa kysyttiin, pitäisikö myös Suomessa verottaa lentomatkustamista ilmastosyistä Ruotsin tapaan. Naisista 58 prosenttia ja miehistä 49 prosenttia kannatti lentoveroa.

Eniten kannatusta vero sai korkeakoulututkinnon suorittaneiden (68 prosenttia) ja ylempien toimihenkilöiden sekä johtajien (60 prosenttia) ryhmissä.

Ikäryhmistä nuoret alle 25-vuotiaat vastustivat veroa eniten. Eniten sitä kannattivat yli 65-vuotiaat.

Vastustajat olivat enemmistönä vain työttömien (53 prosenttia) ja perussuomalaisten kannattajien (65 prosenttia) keskuudessa.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista lentoveroa kannatti yli 70 prosenttia ja keskustan ja Sdp:n kannattajista yli 60 prosenttia. Kokoomuslaisista 51 prosenttia oli veron puolesta.


Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki pitää Ruotsin kaltaista lentoveroa epäonnistuneena keinona vaikuttaa päästöihin.

Vero on matkustajalle samansuuruinen riippumatta siitä, onko hänen käyttämänsä lentoyhtiö panostanut päästöjen vähentämiseen. Minkään veron tuottoa ei voi korvamerkitä tiettyyn kohteeseen, eli ei tässäkään tapauksessa ympäristöhankkeisiin, Ihamäki huomauttaa.

Myös Ruotsissa lentoalan yritykset ovat arvostelleet lentoveroa kovin sanoin. Niiden mukaan vero heikentää ruotsalaisten yritysten kilpailuasemaa.

Lentoyhtiö SAS on uhannut muuttaa pitkien lentojensa lähdöt Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan.

Veron kaltaisia lentomaksuja on kerätty ympäristöperusteisina myös esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa, mutta ne on Ihamäen mukaan sittemmin muutettu yleisiksi matkustajaveroiksi.

Monen EU-maan lentokentillä kerätään lentoyhtiöiltä laskeutumismaksua. Esimerkiksi Genevessä laskeutumismaksussa on mukana melumaksu, jonka tuotto käytetään lentokentän lähistöllä sijaitsevien talojen eritykseen. Sellaista maksua Ihamäki pitää hyvänä.

Ihamäen mukaan EU-maiden lentoyhtiöt ovat nykyisin epäreilussa asemassa, koska EU:ssa lentoliikenne kuuluu päästökauppaan ja sen lisäksi monissa EU-maissa peritään erilaisia maksuja.

Suuri enemmistö suomalaisista ei ole valmis rajoittamaan omaa lentomatkailuaan ympäristösyistä. Lähes neljä viidestä sanoo, ettei ole vähentänyt lentämistä lainkaan tai juurikaan päästöjen vähentämiseksi.

Tilanne on selvä kaikissa väestöryhmissä.

”Suuri osa ajattelee varmaan, että valtio ratkaiskoon kaikkien osalta kysymyksen verotuksella eikä siten, että ihmisten pitää itse ajatella asiaa”, Kahra toteaa.

Vasemmistoliiton kannattajista 32 prosenttia ja vihreiden kannattajista 26 prosenttia sanoo vähentäneensä lentämistä huomattavasti tai jonkin verran. Korkeakoulututkinnon suorittaneista 23 prosenttia on vähentänyt lentämistä ympäristösyistä.

Harvinaisinta lentomatkustamisen vähentäminen on perussuomalaisten kannattajien keskuudesta. Heistä 92 prosenttia ei ole lainkaan tai juurikaan vähentänyt lentämistä ympäristösyistä.

 

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta puhelimitse 16.–27. huhtikuuta. Haastatteluja tehtiin 1 003. Otos edustaa 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille

  10. 10

   Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  3. 3

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  10. 10

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjän ulkoministeriö: Yhdysvallat tärvelee pidätyksellä Helsingin huippu­kokouksen vaikutuksia – Syytteiden mukaan Maria Butina on Venäjän agentti
  3. Molemmat suomalaisparit jatkoon rantalentopallon EM-kisoissa – ”Kolmannessa erässä oltiin rohkeampia, mikä toi tulosta”
  4. Jättimäiset maastopalot ovat Suomessa äärettömän harvinaisia – Usein palon syynä on ihmisen toiminta
  5. Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”
  6. Tunti sitten
  7. Imatran Pallo-Veikkojen Jere Dahlströmistä kaikkien aikojen lyöjäkuningas
  8. Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille
  9. Metsäpalot piinaavat Ruotsia – Helikoptereiden apu viipyy lentäjien kesälomien vuoksi, sammutus­lentokoneita saapunut Italiasta
  10. Helle tyhmentää – kuumuus ja kehon kuivuminen häiritsevät ajokykyä ja pilaavat keskittymiskyvyn, kertovat tutkimukset
  11. Ranskalaisnaiset kertovat sosiaalisessa mediassa seksuaalisesta häirinnästä MM-kisojen voitonjuhlissa – Poliisi pyytää ilmoittamaan asiasta viranomaisille
  12. Investointi­pankki Goldman Sachsin toimitus­johtaksi nimitettiin David Solomon, joka tunnetaan myös dj-taitelijanimellä ”D-Sol”
  13. Näytä lisää