Ulkomaat

Miksi Gazassa leimahti juuri nyt, ja mitä siitä seuraa? HS selvitti vastaukset keskeisimpiin kysymyksiin konfliktin kärjistymisestä

HS kokosi vastauksia Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin kärjistymiseen verisimmäksi vuosiin.

Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on kärjistynyt pahimmaksi vuosiin. Israelin sotilaat ampuivat ainakin 60 palestiinalaista mielenosoittajaa tiistaihin mennessä. Maanantaina Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä kiistan keskipisteeseen Jerusalemiin. HS selvitti vastaukset keskeisimpiin kysymyksiin konfliktin kärjistymisestä.

Miksi jännitteet kärjistyivät juuri nyt?

Tänä vuonna Israelin itsenäisyyspäivän tienoille kasautui monia asioita, joiden perusteella oli jo viikkoja sitten mahdollista ennustaa myrskyn nousevan.

Israel julistautui itsenäiseksi 14. toukokuuta 1948. Sitä seuraavaa päivää eli toukokuun 15. päivää palestiinalaiset kutsuvat nakban eli katastrofin päiväksi.

Nakballa palestiinalaiset tarkoittavat joukkokarkotusta eli sitä kun sadattuhannet palestiinalaiset pakenivat tai heidät ajettiin kodeistaan Israelin itsenäistyttyä. Palestiinalaiset ovat vuosittain järjestäneet mielenosoituksia juuri nakba-päivänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna Israelissa ja Palestiinassa juhlitaan tai surraan pyöreitä vuosia, Israelin itsenäistymisen ja palestiinalaisten nakban 70-vuotispäivää.

Niinpä saarretussa Gazassa käynnistettiin jo kuusi viikkoa sitten ”Paluun suureksi marssiksi” kutsuttu mielenosoitusten sarja, jonka oli määrä päättyä toukokuun 15. päivänä. Kuluneina viikkoina Israel on ampunut kymmeniä palestiinalaisia Gazan rajalla pidetyissä, enimmäkseen rauhanomaisissa mielenosoituksissa.

Mielenosoitukset päätettiin järjestää vastareaktiona Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätökselle siirtää maansa suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Jerusalem on kiistanalainen kaupunki. Israel miehittää sen itäosaa, jonka asukkaista enemmistö on palestiinalaisia. Trumpin päätös oli sokki monille palestiinalaisille, jotka ovat toivoneet, että Itä-Jerusalemista tulisi heidän pääkaupunkinsa. Nyt he pelkäävät Trumpin päätöksen tehneen toiveet tyhjäksi.

Myöhemmin Yhdysvallat päätti, että lähetystö siirretään Jerusalemiin monella tapaa juuri herkimmällä hetkellä, Israelin itsenäisyysjulistuksen juhlapäivänä.

Vähän ennen lähetystön siirtoa jännitteet lisääntyivät, kun Yhdysvallat toimi täsmälleen Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toiveiden mukaisesti ja irrottautui Iranin ydinsopimuksesta.

Jännitteet purkaantuivat viime viikolla Israelin ja Syyriassa toimivan Iranin välisinä yhteenottoina.

Eikä tässä vielä kaikki. Tänä vuonna muslimien pyhän kuukauden eli ramadanin alku ajoittuu sattumoisin juuri nakba-päivälle eli toukokuun 15. päivälle. Ramadanin alkaessa uskonnolliset tuntemukset voimistuvat, mikä Lähi-idässä tarkoittaa usein poliittisten jännitteiden kiristymistä.

Miksi Yhdysvallat siirsi lähetystönsä?

Suurlähetystön avaaminen Jerusalemissa maanantaina pohjautuu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin joulukuiseen ilmoitukseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Trump lupasi lähetystön siirron jo vaalikampanjassaan vuonna 2016.


Yhdys­vallat on Israelin tärkein tukija, ja Trumpin päätöksen taustalla vaikuttaa eittämättä Israelin-­mielisten poliitik­kojen paine. Juutalaisten oikeutus Jerusalemiin nauttii kannatusta Yhdysvaltojen evankelikaalikristittyjen ja laajemminkin konservatiivien parissa. Kumpikin ryhmä asettui vaaleissa pääosin republikaani Trumpin taakse demokraatti Hillary Clintonin sijaan.

Yhdysvaltain kongressi sääti lain suurlähetystön siirtämiseksi Jerusalemiin jo vuonna 1995, mutta presidentit Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama lykkäsivät lain voimaantuloa poikkeusluvalla säännönmukaisesti puolen vuoden välein. Niin teki myös Trump viime kesänä, mutta ei enää toista kertaa.

Trump perusteli päätöstään sillä, ettei Yhdysvaltain aiempi politiikka ole johtanut rauhaan israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Itä-Jerusalemia koskevan kiistan takia kansainvälinen yhteisö on kieltäytynyt tunnustamasta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Muilla mailla on lähetystönsä Jerusalemin sijaan Tel Avivissa, joskin Yhdysvaltain päätös on saanut muutaman muunkin, Euroopasta toistaiseksi vain Romanian, valmistelemaan samaa.

Maanantaina tehty siirto oli paljolti symbolinen, sillä Tel Avivin entisestä suurlähetystöstä siirtyi vain osa henkilökunnasta konsulaattirakennukseen, joka oli jo ennalta Jerusalemissa. Loput suurlähetystön henkilökunnasta on määrä siirtää Jerusalemiin, kun uudelle suurlähetystölle saadaan paremmat tilat.


Mistä mielenosoitukset alkoivat?

Gazan palestiinalaiset aloittivat maaliskuun lopulla kuusiviikkoisen mielenosoitusten sarjan, jonka oli määrä päättyä tiistaina, nakban eli katastrofin päivänä, jossa muistetaan arabien joukkopakoa kotiseuduiltaan Israelin valtion syntymisen seurauksena.

Israel perustettiin 14. toukokuuta 1948. Sen ja sitä seuranneen Israelin ja neljän arabimaan sodan vuoksi sadat tuhannet palestiinalaiset pakenivat vanhoilta kotiseuduiltaan muun muassa Egyptin valtaamaan Gazaan ja Jordanian valtaamalle Länsirannalle. Myös Israeliin jäi palestiinalaisia.

Gazan mielenosoitusten päävaatimus on sallia palestiinalaisten palata kotiseuduilleen 70 vuoden jälkeen. Ne saivat huomattavasti lisävoimaa Trumpin päätöksestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö sinne.

Tunnelma Gazassa on muutenkin räjähdysherkkä. Noin Espoon kokoisella alueella asuu lähes kaksi miljoonaa ihmistä käytännössä eristettyinä ja köyhyydessä, mikä on lisännyt turhautuneisuutta.

Israel valtasi Gazan Egyptiltä kuuden päivän sodassa 1967. Vuonna 1994 Israel luovutti Gazan johtamisen palestiinalaishallinnolle, ja vuonna 2005 se purki alueen juutalaissiirtokunnat ja veti virallisesti sotilaansa sieltä.

Tilanne muuttui jälleen, kun Israelin verivihollinen, islamistinen äärijärjestö Hamas sai Gazan haltuunsa voitettuaan vaalit vuonna 2006. Israel aloitti alueen saarron, mitä se perustelee turvallisuudellaan. Israelin ja Egyptin ylläpitämä saarto on kuitenkin romahduttanut Gazan talouden ja johtanut surkeaan humanitaariseen tilanteeseen.

Gazasta on ammuttu raketteja Israelin puolelle, ja Israel on tehnyt alueelle muun muassa ilmaiskuja. Edellinen sota käytiin vuonna 2014, kun Israelin joukot etenivät Gazaan.

Muuttuuko mikään, ja mitä EU voi tehdä?

Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaiseminen ja koko Lähi-idän rauhoittaminen ovat kroonisia ongelmia. Kaikki uudet väkivaltaisuudet vaikeuttavat ratkaisu­yrityksiä entisestään. Riski sille, että väkivallan kierre vauhdittuu, on todellinen. Euroopan näkökulmasta edessä on kuitenkin vain tasapainoilua ja toisaalta ja toisaalta -politiikkaa.

Tästä esimerkki on YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Rupert Colvillen reaktio väkivaltaisuuksiin. Hän sanoi Israelilla olevan kansainvälisen oikeuden mukaisesti oikeus puolustaa rajojaan, mutta tappavaa voimaa saa käyttää vain viimeisenä keinona.

Eri maiden reaktiot Israelin ja Gazan rajan väkivaltaan kertovat suuresta avuttomuudesta. Etelä-Afrikka veti suurlähettiläänsä Israelista, Turkki puolestaan lähetti Israelin suurlähettilään takaisin kotimaahan. Saksa esitti vakavan toiveen maltista ja ilmaisi aikeensa lisätä humanitaarista apua Gazaan – sillä edellytyksellä, että mielenosoittajat eivät käytä väkivaltaa.

EU:lle kärjistyvä Israelin ja Palestiinan kysymys on vain yksi osa vauhdilla huonontuvaa kansainvälistä turvallisuustilannetta. Erityinen huoli on, että suhde Yhdysvaltoihin voi kiristyä entisestään, vaikka juuri Yhdysvallat on Euroopan oman turvallisuuden tae. Silti paine tuomita presidentti Trumpin provokaa­tiot Lähi-idässä on kova.

Jo parikymmentä vuotta EU on etsinyt ratkaisua kahden valtion mallista, jossa sekä Israel ja Palestiina olisivat itsenäisiä val­tioita. EU on hyvin huolissaan siitä, että tämä tavoite käy lopullisesti mahdottomaksi toteuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel
 • Israel-Palestiina
 • Palestiina
 • Gaza
 • Konfliktit

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  5. 5

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  9. 9

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  10. 10

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää