Ulkomaat

Balkanin maiden EU-toiveet lässähtivät: huippukokous antamassa vesitetyn julistuksen, jossa jäsenyyttä ei edes mainita

HS:n näkemässä julistuksessa ei luvata edes niin paljoa kuin viime kertaisessa huippukokouksessa 15 vuotta sitten. Espanjan pääministeri ei saavu kokoukseen, koska ei halua antaa mitään tukea Kosovolle.

Bryssel

EU-maiden johtajat kokoontuvat keskiviikkona Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan epäviralliseen huippukokoukseen, jonka pääaiheena pitäisi olla Länsi-Balkanin maiden jäsenyysnäkymät.

Ennakkotietojen mukaan huippukokouksen muut aiheet Iranista kauppapolitiikkaan ovat kuitenkin jyräämässä jalkoihinsa Balkanin maat, joiden on tyytyminen vesitettyyn julistukseen.

Helsingin Sanomien näkemässä julistuksessa aiotaan torstaina lausua, että ”EU vakuuttaa jälleen yksiselitteistä tukeaan Länsi-Balkanin eurooppalaisille näkymille”. Tekstissä ei kuitenkaan sanota mitään EU-jäsenyyksistä eikä ylipäätään EU:n laajenemisesta, mikä on pettymys Balkanin maille.

Julistuksen luonnoksessa – jonka ei odoteta enää muuttuvan – viitataan 15 vuotta sitten pidetyn aiemman vastaavan Balkan-huippukokouksen julistukseen Thessalonikissa, mutta ei anneta jäsenyystoivoja edes silloisten sanamuotojen verran. Kesäkuussa 2003 Thessalonikissa lausuttiin, että Balkanin maat ”odottavat innolla” liittymistään unioniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuusi Länsi-Balkanin maata – Serbia, Montenegro, Albania, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina ja Kosovo – haluavat liittyä EU:hun. EU-komission mukaan Serbia ja Montenegro saattavat päästä unioniin jo seitsemän vuoden päästä, mutta tällaisesta tai muusta aikataulusta ei Sofian julistuksessa puhuta.

EU-johtajien mielestä nyt on keskityttävä Balkanin maitten uudistamiseen sekä rakentamaan niiden ja EU-maiden välistä ”tiheää yhteyksien ja mahdollisuuksien verkkoa”.

Huippukokouksen edellä painotettiin erikseen, että laajenemisesta ja jäsenyyksistä ei puhuta, vaan asia on seuraavan kerran esillä Eurooppa-ministereiden kokouksessa kesäkuussa.

Sofian julistuksen sanamuodot ovat laiha lopputulema keväälle, jonka aikana Balkan nostettiin puheenjohtajamaa Bulgarian toiveesta näkyvästi EU:n agendalle. Komissio antoi helmikuussa erityisen Balkan-strategiansa ja huhtikuussa valotettiin jäsenyysneuvottelujen seuraavia vaiheita.

Fanfaarien sijaan Sofian kokouksen taustalla soivat riitasoinnut ja pöydälle puskevat muut asiat. Huippukokouksen päähuomio oli kiinnittymässä torstain Balkan-osuutta edeltävään illalliskeskusteluun, jonka aihekirjoa hallitsivat Yhdysvaltain Iran- ja kauppapolitiikka, Gazan väkivalta, innovaatioiden edistäminen ja digitaalimaailman muutos.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei osallistu huippukokouksen Balkan-osuuteen, koska hän ei halua antaa viestiä, että Espanja tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden tai maan jäsenyyshalut. Espanjaa edustaa EU-suurlähettiläs Pablo García-Bedoy, ei edes ulkoministeri.

Serbia pitää Kosovoa omanaan. Espanjan lisäksi neljä muuta EU-maata ei ole vielä tunnustanut sodassa irtautuneen alueen itsenäisyyttä.

Korkea-arvoisen EU-virkamiehen mukaan pitää kuitenkin olla tyytyväinen, että ylipäätään mitään julistusta saatiin aikaan. Nyt annettavan laimean julistuksen siunasi ennalta myös Espanja. Espanjalla on oma Kosovonsa nimeltään Katalonia, joka on yrittänyt irtautua Espanjasta viime syksyn kansanäänestyksen kautta.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.EU-maiden varovaisuudesta kertoo sekin, että huippukokouksesta kertovassa tiedotteessa Balkanin maiden johtajien titteleitä ei mainita lainkaan. Näin vältetään vaikutelma, että esimerkiksi Kosovoa johtava Hashim Thaçi miellettäisiin itsenäisen valtion presidentiksi, mitä hän vaikkapa Suomen mielestä on.

Esimerkiksi Federica Mogherini määritellään tiedotteessa tittelillä ”EU:n korkea edustaja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, komission varapuheenjohtaja”. Sen sijaan Balkanin johtajat ovat poikkeuksellisen tuttavallisesti Edi Rama, Zorah Zaev, Duško Marković ja niin edelleen.

Huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi kuitenkin kutsukirjeessään, että Balkanin maiden kannattaa panostaa ja uskoa EU-suhteeseensa, vaikka useimmilla niistä jäsenyys on vasta etäisen tulevaisuuden asia.

”EU on ainoa kumppani, joka aidosti välittää koko alueen vakaudesta ja tulevaisuuden vauraudesta – ja vastustaa sitä, että alueella pelataan geopoliittista shakkia”, Tusk sanoi.

Balkanin maat ovat varoitelleet, että jos EU ei anna niille aitoa jäsenyysnäkymää, ihmisten mielet saattavat kääntyä Venäjän, Kiinan ja Lähi-idän suuntaan. Moni osapuoli huseeraakin alueella, ja Venäjän sanotaan tekevän ahkerasti töitä, että EU-vastaisuus alueella kasvaisi.

”Uskon, että on jokaisen eurooppalaisen maan, kansalaisen ja veronmaksajan etu, ettei niiden takapihalla ole kriisiä”, totesi HS:n haastattelema Kosovon pääministeri Ramush Haradinaj maaliskuussa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa.

EU-komissio kertoi helmikuun strategiassaan, että Serbia ja Montenegro saattavat olla EU-jäseniä vuoden 2025 loppuun mennessä ja muutkin maat myöhemmin. Serbian ja Montenegron kanssa jäsenyydestä on neuvoteltu virallisesti jo vuosia.

Huhtikuussa komissio suositteli jäsenyysneuvottelujen aloittamista myös Albanian ja Makedonian kanssa. Siihen tarvitaan kuitenkin kaikkien jäsenmaiden suostumus.

Makedonian jäsenyystien edessä seisoo kuitenkin nimikiista Kreikan kanssa. Diplomaattilähteiden mukaan nyt on toiveena, että kiista ratkeaisi kesäkuussa, minkä jälkeen jäsenyysneuvottelut voitaisiin käynnistää.

EU-puolen vaatimuksena on, että Balkanin maat sopivat kaikki keskinäiset riitansa, missä onkin nähty edistystä viime aikoina. Samoin maiden tulisi siivota itsensä lukemattomista ongelmista, kuten järjestäytyneestä rikollisuudesta, oikeusvaltion puutteista ja räikeästä korruptiosta.

Mikäli EU todella laajenisi Länsi-Balkanin maihin, jotka ovat EU- ja Nato-maiden ympäröimiä, EU:ssa olisi 33 jäsenmaata. Nykyään niitä on 28, mutta ensi vuoden keväänä joukosta tippuu eroneuvotteluja paraikaa käyvä Britannia.

Diplomaattien ja poliitikkojen mukaan EU:n ja Balkanin maiden lähentymistä vaivaa kaksi suurta ongelmaa: EU-puolen ”laajentumisähky” ja Balkanin maiden ”uudistusväsymys”. Jälkimmäiseen kietoutuu korruptoituneiden poliitikkojen haluttomuus viedä reformeja eteenpäin.

Sofiassa on kuitenkin tarkoitus juhlistaa yhteistä säveltä ja saavutuksia esimerkiksi yhteisten arvojen jakamisessa sekä erilaisten ongelmien – kuten aseiden salakuljetuksen, huumeiden kasvattamisen ja ihmiskaupan – kitkemisessä.

Julistuksen viimeisessä kohdassa luvataan, että Balkanin maiden ei tarvitse odottaa uudestaan viittätoista pitkää vuotta seuraavaa yhteistä huippukokousta. Sellainen pidetään jo Kroatiassa vuonna 2020.

Tästä on kyse

Laajenemiseen tuli ähky


 Kuusi Länsi-Balkanin maata haluaisi liittyä ­Euroopan unioniin: Serbia, Montenegro, Albania, ­Makedonia, Bosnia ja ­Hertsegovina ja Kosovo.

 Jäsenyysneuvottelut on aloitettu Serbian ja Montenegron kanssa, ja EU-komission mukaan ne saattavat päästä jäseniksi 2025. Seuraavina jonossa ovat Makedonia ja Albania.

 EU:ssa tunnetaan kuitenkin ”laajentumisähkyä”. Monien jäsenmaiden mielestä Itä-Euroopan jäsenmaiden kanssa on jo nyt riittämiin ongelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin

  5. 5

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  6. 6

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  7. 7

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   ”Minun nimeni on John Anglin, pakenin Alcatrazista kesäkuussa 1962” – Salaperäinen kirje Alcatrazin vankilan mahdolliselta karkurilta vuosi julkisuuteen Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  9. 9

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri
  3. Tunti sitten
  4. Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ruotsi saattaa joutua katkaisemaan Suomen puolelta alkavan E4-tien metsä­palojen savun takia – Ukkoskuurot ovat sytyttäneet uusia paloja
  7. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  8. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  9. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  10. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  13. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  14. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  15. Näytä lisää