Ulkomaat

Balkanin maiden EU-toiveet lässähtivät: huippukokous antamassa vesitetyn julistuksen, jossa jäsenyyttä ei edes mainita

HS:n näkemässä julistuksessa ei luvata edes niin paljoa kuin viime kertaisessa huippukokouksessa 15 vuotta sitten. Espanjan pääministeri ei saavu kokoukseen, koska ei halua antaa mitään tukea Kosovolle.

Bryssel

EU-maiden johtajat kokoontuvat keskiviikkona Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan epäviralliseen huippukokoukseen, jonka pääaiheena pitäisi olla Länsi-Balkanin maiden jäsenyysnäkymät.

Ennakkotietojen mukaan huippukokouksen muut aiheet Iranista kauppapolitiikkaan ovat kuitenkin jyräämässä jalkoihinsa Balkanin maat, joiden on tyytyminen vesitettyyn julistukseen.

Helsingin Sanomien näkemässä julistuksessa aiotaan torstaina lausua, että ”EU vakuuttaa jälleen yksiselitteistä tukeaan Länsi-Balkanin eurooppalaisille näkymille”. Tekstissä ei kuitenkaan sanota mitään EU-jäsenyyksistä eikä ylipäätään EU:n laajenemisesta, mikä on pettymys Balkanin maille.

Julistuksen luonnoksessa – jonka ei odoteta enää muuttuvan – viitataan 15 vuotta sitten pidetyn aiemman vastaavan Balkan-huippukokouksen julistukseen Thessalonikissa, mutta ei anneta jäsenyystoivoja edes silloisten sanamuotojen verran. Kesäkuussa 2003 Thessalonikissa lausuttiin, että Balkanin maat ”odottavat innolla” liittymistään unioniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuusi Länsi-Balkanin maata – Serbia, Montenegro, Albania, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina ja Kosovo – haluavat liittyä EU:hun. EU-komission mukaan Serbia ja Montenegro saattavat päästä unioniin jo seitsemän vuoden päästä, mutta tällaisesta tai muusta aikataulusta ei Sofian julistuksessa puhuta.

EU-johtajien mielestä nyt on keskityttävä Balkanin maitten uudistamiseen sekä rakentamaan niiden ja EU-maiden välistä ”tiheää yhteyksien ja mahdollisuuksien verkkoa”.

Huippukokouksen edellä painotettiin erikseen, että laajenemisesta ja jäsenyyksistä ei puhuta, vaan asia on seuraavan kerran esillä Eurooppa-ministereiden kokouksessa kesäkuussa.

Sofian julistuksen sanamuodot ovat laiha lopputulema keväälle, jonka aikana Balkan nostettiin puheenjohtajamaa Bulgarian toiveesta näkyvästi EU:n agendalle. Komissio antoi helmikuussa erityisen Balkan-strategiansa ja huhtikuussa valotettiin jäsenyysneuvottelujen seuraavia vaiheita.

Fanfaarien sijaan Sofian kokouksen taustalla soivat riitasoinnut ja pöydälle puskevat muut asiat. Huippukokouksen päähuomio oli kiinnittymässä torstain Balkan-osuutta edeltävään illalliskeskusteluun, jonka aihekirjoa hallitsivat Yhdysvaltain Iran- ja kauppapolitiikka, Gazan väkivalta, innovaatioiden edistäminen ja digitaalimaailman muutos.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei osallistu huippukokouksen Balkan-osuuteen, koska hän ei halua antaa viestiä, että Espanja tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden tai maan jäsenyyshalut. Espanjaa edustaa EU-suurlähettiläs Pablo García-Bedoy, ei edes ulkoministeri.

Serbia pitää Kosovoa omanaan. Espanjan lisäksi neljä muuta EU-maata ei ole vielä tunnustanut sodassa irtautuneen alueen itsenäisyyttä.

Korkea-arvoisen EU-virkamiehen mukaan pitää kuitenkin olla tyytyväinen, että ylipäätään mitään julistusta saatiin aikaan. Nyt annettavan laimean julistuksen siunasi ennalta myös Espanja. Espanjalla on oma Kosovonsa nimeltään Katalonia, joka on yrittänyt irtautua Espanjasta viime syksyn kansanäänestyksen kautta.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.EU-maiden varovaisuudesta kertoo sekin, että huippukokouksesta kertovassa tiedotteessa Balkanin maiden johtajien titteleitä ei mainita lainkaan. Näin vältetään vaikutelma, että esimerkiksi Kosovoa johtava Hashim Thaçi miellettäisiin itsenäisen valtion presidentiksi, mitä hän vaikkapa Suomen mielestä on.

Esimerkiksi Federica Mogherini määritellään tiedotteessa tittelillä ”EU:n korkea edustaja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, komission varapuheenjohtaja”. Sen sijaan Balkanin johtajat ovat poikkeuksellisen tuttavallisesti Edi Rama, Zorah Zaev, Duško Marković ja niin edelleen.

Huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi kuitenkin kutsukirjeessään, että Balkanin maiden kannattaa panostaa ja uskoa EU-suhteeseensa, vaikka useimmilla niistä jäsenyys on vasta etäisen tulevaisuuden asia.

”EU on ainoa kumppani, joka aidosti välittää koko alueen vakaudesta ja tulevaisuuden vauraudesta – ja vastustaa sitä, että alueella pelataan geopoliittista shakkia”, Tusk sanoi.

Balkanin maat ovat varoitelleet, että jos EU ei anna niille aitoa jäsenyysnäkymää, ihmisten mielet saattavat kääntyä Venäjän, Kiinan ja Lähi-idän suuntaan. Moni osapuoli huseeraakin alueella, ja Venäjän sanotaan tekevän ahkerasti töitä, että EU-vastaisuus alueella kasvaisi.

”Uskon, että on jokaisen eurooppalaisen maan, kansalaisen ja veronmaksajan etu, ettei niiden takapihalla ole kriisiä”, totesi HS:n haastattelema Kosovon pääministeri Ramush Haradinaj maaliskuussa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa.

EU-komissio kertoi helmikuun strategiassaan, että Serbia ja Montenegro saattavat olla EU-jäseniä vuoden 2025 loppuun mennessä ja muutkin maat myöhemmin. Serbian ja Montenegron kanssa jäsenyydestä on neuvoteltu virallisesti jo vuosia.

Huhtikuussa komissio suositteli jäsenyysneuvottelujen aloittamista myös Albanian ja Makedonian kanssa. Siihen tarvitaan kuitenkin kaikkien jäsenmaiden suostumus.

Makedonian jäsenyystien edessä seisoo kuitenkin nimikiista Kreikan kanssa. Diplomaattilähteiden mukaan nyt on toiveena, että kiista ratkeaisi kesäkuussa, minkä jälkeen jäsenyysneuvottelut voitaisiin käynnistää.

EU-puolen vaatimuksena on, että Balkanin maat sopivat kaikki keskinäiset riitansa, missä onkin nähty edistystä viime aikoina. Samoin maiden tulisi siivota itsensä lukemattomista ongelmista, kuten järjestäytyneestä rikollisuudesta, oikeusvaltion puutteista ja räikeästä korruptiosta.

Mikäli EU todella laajenisi Länsi-Balkanin maihin, jotka ovat EU- ja Nato-maiden ympäröimiä, EU:ssa olisi 33 jäsenmaata. Nykyään niitä on 28, mutta ensi vuoden keväänä joukosta tippuu eroneuvotteluja paraikaa käyvä Britannia.

Diplomaattien ja poliitikkojen mukaan EU:n ja Balkanin maiden lähentymistä vaivaa kaksi suurta ongelmaa: EU-puolen ”laajentumisähky” ja Balkanin maiden ”uudistusväsymys”. Jälkimmäiseen kietoutuu korruptoituneiden poliitikkojen haluttomuus viedä reformeja eteenpäin.

Sofiassa on kuitenkin tarkoitus juhlistaa yhteistä säveltä ja saavutuksia esimerkiksi yhteisten arvojen jakamisessa sekä erilaisten ongelmien – kuten aseiden salakuljetuksen, huumeiden kasvattamisen ja ihmiskaupan – kitkemisessä.

Julistuksen viimeisessä kohdassa luvataan, että Balkanin maiden ei tarvitse odottaa uudestaan viittätoista pitkää vuotta seuraavaa yhteistä huippukokousta. Sellainen pidetään jo Kroatiassa vuonna 2020.

Tästä on kyse

Laajenemiseen tuli ähky


 Kuusi Länsi-Balkanin maata haluaisi liittyä ­Euroopan unioniin: Serbia, Montenegro, Albania, ­Makedonia, Bosnia ja ­Hertsegovina ja Kosovo.

 Jäsenyysneuvottelut on aloitettu Serbian ja Montenegron kanssa, ja EU-komission mukaan ne saattavat päästä jäseniksi 2025. Seuraavina jonossa ovat Makedonia ja Albania.

 EU:ssa tunnetaan kuitenkin ”laajentumisähkyä”. Monien jäsenmaiden mielestä Itä-Euroopan jäsenmaiden kanssa on jo nyt riittämiin ongelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat presidenttiparista Suomessa: Donald ja Melania Trump saapuivat vakavina Helsinki-Vantaalle

  5. 5

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  9. 9

   Kuvakooste: Helsinki paistattelee nyt koko maailman parrasvaloissa, näin kaupungissa on valmistauduttu maanantain h-hetkeen

  10. 10

   Trump jatkoi hämmentämistä Helsingin-huippukokouksen alla: ”Euroopan unioni on vihollinen” – EU:n Tusk tuomitsi puheet valeuutisiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää