Ulkomaat

Trumpin arvaamattomuus sotki EU-kokoukseen kärkiaiheen – Juha Sipilän mukaan USA:n ”erikoiset päätökset vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä”

Trumpin irtautuminen Iran-sopimuksesta ja uhkaukset EU-maiden vastaisista tuontitulleista sai EU-johtaja Tuskin kiivastumaan: ”Kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?”

Bryssel

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan huippukokoukseen, jonka tähtivieras on kokouksen varsinaisen aihepiirin sijaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamaton ulko- ja kauppapolitiikka. Trumpin äskettäiset päätökset ovat luoneet kriisi-ilmapiirin EU-pöytiin.

”Kun katsoo Trumpin viimeisiä päätöksiä, voisi ajatella, että kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?” huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi Twitter-viestissään.
Sofian huippukokouksen pääaihe oli kuukausia sitten tehdyn suunnitelman mukaan Länsi-Balkanin maiden ja EU:n suhteet.

Keskiviikon illallisen alla päähuomio keskittyi kuitenkin Trumpiin, joka on irtautunut Iranin ydinsopimuksesta ja uhkaa EU-maita metallituotteiden tulleilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Erikoisia, arvaamattomia, yllättäviä päätöksiä, ja vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä, mihin olemme aikaisemmin tottuneet”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi tiedotustilaisuudessaan, jota HS kuunteli puhelimen välityksellä.

Sipilän mukaan nyt tarvitaan EU:n johtajuutta, että Iran saadaan pysymään ydinaseet kieltävässä sopimuksessa. Hänen mukaansa EU:n on oltava tiukka Trumpin uhittelun ja ”lyhytjänteisen” politiikan suhteen, mutta malttiakin tarvitaan.

”Tiukempi linja otetaan. Ja samanaikaisesti ei ole kenenkään etu, että mennään tällaiseen täysmittaiseen kauppasotaan”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan on tärkeää pitää huolta siitä, että Euroopan yritykset voivat jatkaa toimintaansa Iranissa Yhdysvaltain kaavailemien pakotteiden aikanakin. Se voi Sipilän mukaan olla vaikeaa, jos rahoitusmarkkinat alkavat reagoida kiristyneeseen poliittiseen tilanteeseen.

Ranskalainen energiajätti Total ilmoitti keskiviikkona, että se vetäytyy miljardien eurojen osuuksistaan iranilaisessa kaasuhankkeessa, ellei yhtiö saa takeita, että Yhdysvaltain pakotteet eivät kohdistu sen toimiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Myös muut eurooppalaisyritykset, kuten saksalaiset Siemens ja Allianz, ovat kertoneet, että ne aikovat vähentää liiketoimiaan Iranissa.

Yhdysvallat on uhannut, että Euroopan yritykset joutuvat pakotetoimien kohteeksi, mikäli ne jatkavat Iranissa. Saksassa hätkähdettiin viikko sitten, kun Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell komensi saksalaisyrityksiä ajamaan välittömästi alas toimensa Iranissa.
Trump irtautui äskettäin sopimuksesta, jonka Yhdysvallat ja EU punnersivat kokoon vuonna 2015. Sopimuksen mukaan Iran luopuu ydinaseohjelmastaan, kun taas länsimaat ryhtyvät tekemään kauppaa maan kanssa.

Iran-sovussa on kyse kenties EU:n suurimmasta ulkopoliittisista saavutuksesta vuosiin, ja sitä on pidetty osoituksena siitä, kuinka EU:sta voisi tulla merkittävämpi peluri maailmanpolitiikassa. EU:n mukaan sopimus toimii mainiosti, Trumpin mukaan se on yhtä suurta huijausta.

Nyt sopimusta yritetään pelastaa hiki hatussa.

Samanaikaisesti EU-maita uhkaavat Trumpin asettamat tuontitullit eurooppalaisia teräs- ja alumiinituotteita vastaan. Trumpin läimäisemille tulleille annettiin aiemmin EU-maita koskeva poikkeus, jonka aikaraja umpeutuu kesäkuun alussa.

Nyt EU-puoli yrittää saada asiaan neuvotteluratkaisun ja tulleista pysyvän poikkeuksen. Samalla EU:ssa on laadittu suunnitelma vastatoimista, joilla kuritettaisiin amerikkalaisia vientiyrittäjiä vastaavanlaisilla tulleilla.

”Totta puhuen Euroopan pitäisi olla kiitollinen presidentti Trumpille. Kiitos hänelle, olemme päässeet eroon haavekuvistamme. Hän on saanut meidät tajuamaan, että jos tarvitsee auttavaa kättä, se löytyy oman käsivarren päästä”, Donald Tusk totesi.

Isäntämaalle Bulgarialle huippukokous on taatusti melkoinen pettymys aiempiin odotuksiin verrattuna. Tammikuussa Bulgaria aloitti puolen vuoden mittaisen puheenjohtajuuskauden EU:ssa ja julisti Länsi-Balkanin maiden EU-pyrkimykset asialistansa ykköshankkeeksi.

Torstaina pidettävässä Balkanin maiden johtajien ja EU-johtajien huippukokouksessa julkaistaan HS:n näkemä julistus, jossa Balkanin maiden haaveille päästä EU-jäseniksi annetaan vain epämääräisiä viitteitä.

Keskiviikon illallinen liittyy Tuskin pyörittämiin epävirallisiin ”johtajien agenda” -keskusteluihin, joissa yritetään puhumalla rakentaa EU:n tulevaisuutta Britannian EU-eron aiheuttamassa hämmennyksessä. Virallinen ohjelma sisältää pohdintaa innovaatioista ja EU:n paikasta suurten datamassojen eli big datan maailmassa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  5. 5

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  6. 6

   Irlantilaiset kaatoivat abortti­kiellon – äänestys­tulos on tärkeä uutinen naisille, miehille, Euroopalle ja maailmalle

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  9. 9

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  10. 10

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää