Ulkomaat

Trumpin arvaamattomuus sotki EU-kokoukseen kärkiaiheen – Juha Sipilän mukaan USA:n ”erikoiset päätökset vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä”

Trumpin irtautuminen Iran-sopimuksesta ja uhkaukset EU-maiden vastaisista tuontitulleista sai EU-johtaja Tuskin kiivastumaan: ”Kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?”

Bryssel

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan huippukokoukseen, jonka tähtivieras on kokouksen varsinaisen aihepiirin sijaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamaton ulko- ja kauppapolitiikka. Trumpin äskettäiset päätökset ovat luoneet kriisi-ilmapiirin EU-pöytiin.

”Kun katsoo Trumpin viimeisiä päätöksiä, voisi ajatella, että kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?” huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi Twitter-viestissään.
Sofian huippukokouksen pääaihe oli kuukausia sitten tehdyn suunnitelman mukaan Länsi-Balkanin maiden ja EU:n suhteet.

Keskiviikon illallisen alla päähuomio keskittyi kuitenkin Trumpiin, joka on irtautunut Iranin ydinsopimuksesta ja uhkaa EU-maita metallituotteiden tulleilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Erikoisia, arvaamattomia, yllättäviä päätöksiä, ja vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä, mihin olemme aikaisemmin tottuneet”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi tiedotustilaisuudessaan, jota HS kuunteli puhelimen välityksellä.

Sipilän mukaan nyt tarvitaan EU:n johtajuutta, että Iran saadaan pysymään ydinaseet kieltävässä sopimuksessa. Hänen mukaansa EU:n on oltava tiukka Trumpin uhittelun ja ”lyhytjänteisen” politiikan suhteen, mutta malttiakin tarvitaan.

”Tiukempi linja otetaan. Ja samanaikaisesti ei ole kenenkään etu, että mennään tällaiseen täysmittaiseen kauppasotaan”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan on tärkeää pitää huolta siitä, että Euroopan yritykset voivat jatkaa toimintaansa Iranissa Yhdysvaltain kaavailemien pakotteiden aikanakin. Se voi Sipilän mukaan olla vaikeaa, jos rahoitusmarkkinat alkavat reagoida kiristyneeseen poliittiseen tilanteeseen.

Ranskalainen energiajätti Total ilmoitti keskiviikkona, että se vetäytyy miljardien eurojen osuuksistaan iranilaisessa kaasuhankkeessa, ellei yhtiö saa takeita, että Yhdysvaltain pakotteet eivät kohdistu sen toimiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Myös muut eurooppalaisyritykset, kuten saksalaiset Siemens ja Allianz, ovat kertoneet, että ne aikovat vähentää liiketoimiaan Iranissa.

Yhdysvallat on uhannut, että Euroopan yritykset joutuvat pakotetoimien kohteeksi, mikäli ne jatkavat Iranissa. Saksassa hätkähdettiin viikko sitten, kun Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell komensi saksalaisyrityksiä ajamaan välittömästi alas toimensa Iranissa.
Trump irtautui äskettäin sopimuksesta, jonka Yhdysvallat ja EU punnersivat kokoon vuonna 2015. Sopimuksen mukaan Iran luopuu ydinaseohjelmastaan, kun taas länsimaat ryhtyvät tekemään kauppaa maan kanssa.

Iran-sovussa on kyse kenties EU:n suurimmasta ulkopoliittisista saavutuksesta vuosiin, ja sitä on pidetty osoituksena siitä, kuinka EU:sta voisi tulla merkittävämpi peluri maailmanpolitiikassa. EU:n mukaan sopimus toimii mainiosti, Trumpin mukaan se on yhtä suurta huijausta.

Nyt sopimusta yritetään pelastaa hiki hatussa.

Samanaikaisesti EU-maita uhkaavat Trumpin asettamat tuontitullit eurooppalaisia teräs- ja alumiinituotteita vastaan. Trumpin läimäisemille tulleille annettiin aiemmin EU-maita koskeva poikkeus, jonka aikaraja umpeutuu kesäkuun alussa.

Nyt EU-puoli yrittää saada asiaan neuvotteluratkaisun ja tulleista pysyvän poikkeuksen. Samalla EU:ssa on laadittu suunnitelma vastatoimista, joilla kuritettaisiin amerikkalaisia vientiyrittäjiä vastaavanlaisilla tulleilla.

”Totta puhuen Euroopan pitäisi olla kiitollinen presidentti Trumpille. Kiitos hänelle, olemme päässeet eroon haavekuvistamme. Hän on saanut meidät tajuamaan, että jos tarvitsee auttavaa kättä, se löytyy oman käsivarren päästä”, Donald Tusk totesi.

Isäntämaalle Bulgarialle huippukokous on taatusti melkoinen pettymys aiempiin odotuksiin verrattuna. Tammikuussa Bulgaria aloitti puolen vuoden mittaisen puheenjohtajuuskauden EU:ssa ja julisti Länsi-Balkanin maiden EU-pyrkimykset asialistansa ykköshankkeeksi.

Torstaina pidettävässä Balkanin maiden johtajien ja EU-johtajien huippukokouksessa julkaistaan HS:n näkemä julistus, jossa Balkanin maiden haaveille päästä EU-jäseniksi annetaan vain epämääräisiä viitteitä.

Keskiviikon illallinen liittyy Tuskin pyörittämiin epävirallisiin ”johtajien agenda” -keskusteluihin, joissa yritetään puhumalla rakentaa EU:n tulevaisuutta Britannian EU-eron aiheuttamassa hämmennyksessä. Virallinen ohjelma sisältää pohdintaa innovaatioista ja EU:n paikasta suurten datamassojen eli big datan maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakaa oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon murhan motiivi tarkentui: Epäilty koki, ettei saanut yhtä paljon palkkaa kuin muut Ilmarisella, seurasi uhria yli kaksi kuukautta

  6. 6

   Koulukuljettaja peruutti ojaan ja tarvitsi 11-vuotiaan neuvoja – Nurmijärvellä jatkuvat ongelmat pakottivat vanhemmat perustamaan oman kuljetusringin

  7. 7

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  8. 8

   Uudet kirkuvanpunaiset katupisuaarit tyrmistyttävät pariisilaisia – ”Eivätkö miehet pysty hillitsemään rakkoaan?”

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  2. 2

   Video näyttää täpärän pelastumisen Genovan silta­turmassa – Italian liikenne­ministeri uhkaa irtisanoa moottori­tie­yhtiön ja maksattaa sillä 150 miljoonan sakot

  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakaa oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Inkeri Suomela yritti turhaan nostaa Espoossa Nordeasta rahaa 97-vuotiaalle tädilleen – ”Menkää Helsinkiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Video näyttää täpärän pelastumisen Genovan silta­turmassa – Italian liikenne­ministeri uhkaa irtisanoa moottori­tie­yhtiön ja maksattaa sillä 150 miljoonan sakot

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää