Ulkomaat

Trumpin arvaamattomuus sotki EU-kokoukseen kärkiaiheen – Juha Sipilän mukaan USA:n ”erikoiset päätökset vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä”

Trumpin irtautuminen Iran-sopimuksesta ja uhkaukset EU-maiden vastaisista tuontitulleista sai EU-johtaja Tuskin kiivastumaan: ”Kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?”

Bryssel

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan huippukokoukseen, jonka tähtivieras on kokouksen varsinaisen aihepiirin sijaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamaton ulko- ja kauppapolitiikka. Trumpin äskettäiset päätökset ovat luoneet kriisi-ilmapiirin EU-pöytiin.

”Kun katsoo Trumpin viimeisiä päätöksiä, voisi ajatella, että kun ystävät ovat tällaisia, mihin tarvitaan vihollisia?” huippukokouksia isännöivä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi Twitter-viestissään.
Sofian huippukokouksen pääaihe oli kuukausia sitten tehdyn suunnitelman mukaan Länsi-Balkanin maiden ja EU:n suhteet.

Keskiviikon illallisen alla päähuomio keskittyi kuitenkin Trumpiin, joka on irtautunut Iranin ydinsopimuksesta ja uhkaa EU-maita metallituotteiden tulleilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Erikoisia, arvaamattomia, yllättäviä päätöksiä, ja vastoin kaikkia diplomatian pelisääntöjä, mihin olemme aikaisemmin tottuneet”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi tiedotustilaisuudessaan, jota HS kuunteli puhelimen välityksellä.

Sipilän mukaan nyt tarvitaan EU:n johtajuutta, että Iran saadaan pysymään ydinaseet kieltävässä sopimuksessa. Hänen mukaansa EU:n on oltava tiukka Trumpin uhittelun ja ”lyhytjänteisen” politiikan suhteen, mutta malttiakin tarvitaan.

”Tiukempi linja otetaan. Ja samanaikaisesti ei ole kenenkään etu, että mennään tällaiseen täysmittaiseen kauppasotaan”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan on tärkeää pitää huolta siitä, että Euroopan yritykset voivat jatkaa toimintaansa Iranissa Yhdysvaltain kaavailemien pakotteiden aikanakin. Se voi Sipilän mukaan olla vaikeaa, jos rahoitusmarkkinat alkavat reagoida kiristyneeseen poliittiseen tilanteeseen.

Ranskalainen energiajätti Total ilmoitti keskiviikkona, että se vetäytyy miljardien eurojen osuuksistaan iranilaisessa kaasuhankkeessa, ellei yhtiö saa takeita, että Yhdysvaltain pakotteet eivät kohdistu sen toimiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Myös muut eurooppalaisyritykset, kuten saksalaiset Siemens ja Allianz, ovat kertoneet, että ne aikovat vähentää liiketoimiaan Iranissa.

Yhdysvallat on uhannut, että Euroopan yritykset joutuvat pakotetoimien kohteeksi, mikäli ne jatkavat Iranissa. Saksassa hätkähdettiin viikko sitten, kun Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell komensi saksalaisyrityksiä ajamaan välittömästi alas toimensa Iranissa.
Trump irtautui äskettäin sopimuksesta, jonka Yhdysvallat ja EU punnersivat kokoon vuonna 2015. Sopimuksen mukaan Iran luopuu ydinaseohjelmastaan, kun taas länsimaat ryhtyvät tekemään kauppaa maan kanssa.

Iran-sovussa on kyse kenties EU:n suurimmasta ulkopoliittisista saavutuksesta vuosiin, ja sitä on pidetty osoituksena siitä, kuinka EU:sta voisi tulla merkittävämpi peluri maailmanpolitiikassa. EU:n mukaan sopimus toimii mainiosti, Trumpin mukaan se on yhtä suurta huijausta.

Nyt sopimusta yritetään pelastaa hiki hatussa.

Samanaikaisesti EU-maita uhkaavat Trumpin asettamat tuontitullit eurooppalaisia teräs- ja alumiinituotteita vastaan. Trumpin läimäisemille tulleille annettiin aiemmin EU-maita koskeva poikkeus, jonka aikaraja umpeutuu kesäkuun alussa.

Nyt EU-puoli yrittää saada asiaan neuvotteluratkaisun ja tulleista pysyvän poikkeuksen. Samalla EU:ssa on laadittu suunnitelma vastatoimista, joilla kuritettaisiin amerikkalaisia vientiyrittäjiä vastaavanlaisilla tulleilla.

”Totta puhuen Euroopan pitäisi olla kiitollinen presidentti Trumpille. Kiitos hänelle, olemme päässeet eroon haavekuvistamme. Hän on saanut meidät tajuamaan, että jos tarvitsee auttavaa kättä, se löytyy oman käsivarren päästä”, Donald Tusk totesi.

Isäntämaalle Bulgarialle huippukokous on taatusti melkoinen pettymys aiempiin odotuksiin verrattuna. Tammikuussa Bulgaria aloitti puolen vuoden mittaisen puheenjohtajuuskauden EU:ssa ja julisti Länsi-Balkanin maiden EU-pyrkimykset asialistansa ykköshankkeeksi.

Torstaina pidettävässä Balkanin maiden johtajien ja EU-johtajien huippukokouksessa julkaistaan HS:n näkemä julistus, jossa Balkanin maiden haaveille päästä EU-jäseniksi annetaan vain epämääräisiä viitteitä.

Keskiviikon illallinen liittyy Tuskin pyörittämiin epävirallisiin ”johtajien agenda” -keskusteluihin, joissa yritetään puhumalla rakentaa EU:n tulevaisuutta Britannian EU-eron aiheuttamassa hämmennyksessä. Virallinen ohjelma sisältää pohdintaa innovaatioista ja EU:n paikasta suurten datamassojen eli big datan maailmassa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”

  2. 2

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  3. 3

   EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot

  4. 4

   Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia

  5. 5

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  6. 6

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  7. 7

   Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin

  8. 8

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  9. 9

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  10. 10

   Vaikuttiko Ramosin kyynärpää­taklaus Liverpoolin maalivahdin kömmähdyksiin Mestarien liigan finaalissa? Saksan entinen tähtimaalivahti Oliver Kahn: ”Tätä voi pohtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  7. 7

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ferrarilta yllättävä uutinen: pääsuunnittelija häipyy kilpailevaan talliin
  3. EU puuttuu muovijätteen tuottamiseen: Komissio kieltää kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot
  4. Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkautti liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”
  5. Aggressiiviset valkoposkihanhet hyökkäilevät lasten kimppuun Korkeasaaressa – Hanhia myös ärsytetään: päälle kaadettu jopa kuumaa kahvia
  6. Autoilijoiden riita väistämis­velvollisuudesta kärjistyi laajaksi rähinöinniksi Helsingin Puotinharjussa – ”Paikalla oli ainakin 200 henkilöä ja useita poliisipartioita”
  7. Hengenvaaralliset tulvavirtaukset uhkaavat Yhdysvaltain eteläosia – tuhansia ihmisiä evakuoitu Alberto-myrskyn tieltä
  8. Tunti sitten
  9. Italian poliittinen sekasorto jatkuu – sijoittajat helpottuivat populistien todennäköisesti tilapäisestä tappiosta
  10. 22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle, pelastaja saa Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan
  11. Pormestari käytti avajaispuhetta äärioikeistolaisen sanoman levittämiseen – ja neljä muuta asiaa, jotka juuri avautuneesta Venetsian arkkitehtuuri­biennaalista on hyvä tietää
  12. Kansainvälisesti ylistetty Kokkolan oopperayhdistys lopettaa ”hyvin mielin”, Anu Komsi kertoo HS:lle
  13. Näytä lisää