Ulkomaat

Tutkijat tekivät hälyttävän löydön: Otsonia tuhoavan kielletyn kemikaalin valmistus on alkanut uudelleen – juuri kun otsonikadon pahin vaihe ohitettiin

Otsonikerros oli jo toipumassa, mutta CFC-yhdisteiden määrän kasvu ilmakehässä voi hidastaa toipumista merkittävästi.

Otsonikadon pysäyttäminen on ollut yksi ilmastonsuojelun suurista menestystarinoista.­

Otsonikerrosta tuhoavat CFC-yhdisteet kiellettiin 30 vuotta sitten, ja yläilmakehän otsonikerros alkoi hitaasti palautua ennalleen.

Mutta nyt tutkijat ovat tehneet hälyttävän löydön: CFC-yhdisteiden määrä ilmakehässä on yllättäen noussut nopeasti. Tutkijoiden mukaan se johtuu siitä, että yhdisteiden tuotanto on aloitettu uudelleen Itä-Aasiassa.

Jos päästöjen lähdettä ei no­peasti saada paikannettua ja tuotantoa pysäytettyä, otsonikerroksen toipuminen voi hidastua merkittävästi, varoittavat löydön tehneet Yhdysvaltain sää- ja merentutkimusorganisaation NOAA:n tutkijat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen tehnyt tutkimusta 27 vuotta, ja tämä on yllättävintä, mitä olen koskaan nähnyt”, sanoi tutkimusryhmän johtaja Stephen Montzka brittilehti The Guardianille. Hänelle tulos oli järkytys.

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

”Jos näitä päästöjä ei saada vähennettyä, ne saattavat hidastaa otsonikerroksen toipumista. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että tunnistamme päästöjen täsmäl­lisen aiheuttajan ja ryhdymme tarvittaviin toimiin”, kommentoi YK:n ympäristöjohtaja Erik Solheim tutkimusta.

Yläilmakehän otsonikerros suojaa maapalloa haitalliselta ultraviolettisäteilyltä, joka voi vahingoittaa kasvien, eläinten ja ihmisten dna:ta. Maailma havahtui otsonikatoon 1980-luvulla.

Myös Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Erkki Kyrölä pitää tuoreita tutkimustuloksia yllättävinä.

”Näyttää selvästi, että olisi merkittävä ero siihen, mitä on ennustettu. Jotain on tapahtunut”, Kyrölä toteaa.

CFC-pitoisuuksia mitataan eri puolilla maailmaa sijaitsevissa mittauspisteissä. Mittaustuloksia verrataan mallinnuksiin ja niiden perusteella tehtyihin ennusteisiin, Kyrölä kertoo. Mittausverkko on kuitenkin liian harva yksittäisten päästölähteiden paljastamiseen.

Ilmakehään purkautuu CFC-yhdisteitä myös esimerkiksi ennen niiden kieltämistä rakennettujen rakennusten eristeistä ja vanhoista kylmälaitteista.

Yhdysvaltalaistutkijat sulkivat tutkimuksessaan pois mahdollisuuden, että tämä purkautuminen olisi voinut lisääntyä niin paljon, että se olisi aiheuttanut pitoisuuksien nousun. Siksi he päätyivät johtopäätökseen, että valmistus on alkanut uudestaan, ja paikansivat päästöjen lähteen Itä-Aasiaan.

Kyrölän mukaan lisätutkimuksia tarvitaan, että saadaan tarkennettua, missä maassa CFC-yhdisteitä mahdollisesti valmistetaan. Hän huomauttaa, että kysymys on ”tulenarka”, koska kaikki maailman maat ovat allekirjoittaneet Montrealin pöytäkirjan ja sitoutuneet valvomaan sen noudattamista.

Montrealin pöytäkirja kielsi CFC-yhdisteiden valmistuksen vuonna 1987. Kiellon takia valmistajat korvasivat yhdisteet muilla aineilla, ja niiden käyttö on vähentynyt 98 prosenttia.

Teknologisen kehityksen ansiosta otsonikadon torjumisesta tuli yksi kansainvälisen ympäristöpolitiikan suurimmista onnistumisista.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan video näyttää, miten otsonikerros on toipunut:Tutkijat havaitsivat mittauksissaan CFC-11-yhdistettä, jonka valmistusta ei ole raportoitu käytännössä lainkaan sitten vuoden 2007.

Kiellon ansiosta otsonikato saatiin pysäytettyä, ja otsonikerros on alkanut toipua hitaasti. Myös Etelämantereen yllä oleva suuri otsoniaukko on osoittanut merkkejä pienenemisestä.

Otsonikadon pahin vaihe on ehkä juuri nyt ohitettu, Kyrölä huomauttaa.

Otsonikerros on toipunut eri tahtiin eri puolilla maapalloa. Helmikuussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että napa-alueilla otsonikerros on toipunut nopeammin kuin tropiikissa ja keskileveysasteilla. Syytä ei vielä tiedetä.

Kyrölän mukaan otsonikerroksen toipumista ei uhkaa mikään muu kuin CFC-yhdisteet.

”Otsonia syntyy koko ajan ilmakehässä auringon vaikutuksesta. Otsonista ei tule puutetta, jos sitä ei tuhota ihmisen tuottamilla aineilla”, hän sanoo.

NOAA:n Montzka uskoo, että kielletyn aineen valmistaja löytyy ja tuotanto saadaan pysäytettyä. Jos tämä onnistuu pian, haitat otsonikerrokselle voivat jäädä pieniksi. Asian nyt saama julkisuuskin voi auttaa. ”Se, joka on ehkä valmistanut sitä tarkoituksella, tajuaa, että joku kiinnittää asiaan huomiota, ja lopettaa valmistuksen”, Montzka sanoi The Guar­dianille.

Aikaa otsonikerroksen toipumiseen kuluu joka tapauksessa vuosikymmeniä, ja se tapahtuu epätasaisesti eri puolilla maapalloa, Kyrölä sanoo.

Tutkijat ovat arvioineet, että tropiikin ja keskileveysasteiden kohdalla otsonikerros olisi palautunut 1980-luvun puolivälin tasolle tämän vuosisadan puolivälissä.

Etelänapamantereella toipuminen kestää pidempään, koska siellä otsonikato on ollut paljon voimakkaampaa kuin muualla. Arvioiden mukaan Etelämantereen otsonikerros olisi entisellään aikaisintaan vuonna 2070.

Myös ilmastonmuutos vaikuttaa otsonin määrään sekä alailmakehässä, jossa se on haitallista, että yläilmakehässä, jossa se on hyödyllistä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista otsonitasapainoon tarvitaan Kyrölän mukaan lisää tutkimusta.


Tausta: Otsoniaukko havaittiin 1980-luvulla

Toukokuussa 1985 kolme brittitutkijaa julkaisi Nature-tiedelehdessä hälyttävän tutkimuksen yläilmakehän otsonikerroksen ohenemisesta.

Kuvat Etelämantereen yläpuolella sijaitsevasta otsoni­aukosta levisivät ympäri maailmaa ja saivat vauhtia poliitikkoihin ja teknologiseen kehitykseen.

Otsonikerrosta tuhosivat klooratut ja fluoratut hiilivedyt eli niin sanotut CFC-yhdisteet. Freoneita oli 1930-luvulta asti käytetty muun muassa jääkaapin ja pakastimen jäähdytys­aineina ja aerosolien ponnekaasuissa.

Jo 1970-luvulla tutkijat olivat epäilleet, että tavallisen deodorantin ponnekaasu voisi tuhota ilmakehää.

Siksi Yhdysvallat, Kanada ja Norja olivat kieltäneet vuonna 1978 aerosolit, joissa oli ponnekaasuna CFC:tä.

Montrealin pöytäkirja kielsi vuonna 1987 aineiden käytön.

Valmistajat korvasivat CFC-yhdisteet muilla olemassa olevilla aineilla. CFC-yhdisteiden käyttö on vähentynyt 98 prosenttia.

Maapallon otsonikadolta pelastanut pöytäkirja täytti viime syyskuussa 30 vuotta. Sitä on päivitetty neljä kertaa, ja mukana ovat nykyisin kaikki maailman maat.

Viime vuosina tutkimus on osoittanut, että otsonikato on hidastunut.

Otsonikerroksen palautuminen ennalleen kestää kuitenkin kymmeniä vuosia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Otsoniaukko
 • Ilmastopolitiikka
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat presidenttiparista Suomessa: Donald ja Melania Trump saapuivat vakavina Helsinki-Vantaalle

  5. 5

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  9. 9

   Kuvakooste: Helsinki paistattelee nyt koko maailman parrasvaloissa, näin kaupungissa on valmistauduttu maanantain h-hetkeen

  10. 10

   Trump jatkoi hämmentämistä Helsingin-huippukokouksen alla: ”Euroopan unioni on vihollinen” – EU:n Tusk tuomitsi puheet valeuutisiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää