Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin Iran-irtiotto pani Merkelin ja Putinin tapaamisen vuorosanat uusiksi

Kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat perjantaina, heillä oli uusi ongelma, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin edellisestä tapaamisesta oli jo vuosi, vaikka juuri Merkel on maailman johtajista se, joka tiiviimmin pitää yhteyttä Putiniin.

Tapaamispaikka oli tuolloin sama kuin nyt perjantaina, Sotši. Putinilla on siellä kesäresidenssinsä.

Vuodessa on tapahtunut paljon. Tai pitäisikö sanoa viikossa.

Venäjän ja Saksan suhteissa on samaan aikaan syväjäätyvää pysähtyneisyyttä ja kuumia roihahduksia. Vasta muutama viikko sitten Euroopan ja Venäjän väleihin pöllähti hermomyrkkyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entisen venäläisagentin ja tämän tyttären murhayrityksen seurauksena oli karkotettujen diplomaattien muuttokuormien ruuhka Moskovaan ja Moskovasta. Mutta nyt juuri sairaalasta päässeen Sergei Skripalin tapaus onkin enää vain kiintoisa sivujuonne isommassa jännitysnäytelmässä.

Päärooli on Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla. Trumpin arvaamaton ja kansainvälistä yhteistyötä avoimesti halveksiva politiikka on pannut monet vuorosanat uusiksi. Syynä on Trumpin päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta.

Trump käsikirjoittaa lennossa uusiksi maailmanpolitiikkaa. Siksi Sotšissakin puhuttiin myös jostain muustakin kuin aiheista, joista Putin ja Merkel osaavat jo toistensa repliikit ulkoa.

Iranista.

Trumpin päätöksen mullistavuutta kuvaa hyvin se, että nyt yhtä pitää muutoin kovin epäyhtenäinen joukko: Saksa, Ranska, Venäjä ja Kiina.

Trumpin aikana niin Euroopan ja Yhdysvaltain suhde kuin myös Euroopan ja Venäjän suhde on muuttunut sellaista vauhtia, ettei perässä ole pysyä. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteista puolestaan on vaikea sanoa oikein mitään. Niitä sentään tutkitaan hyvin tiiviisti Yhdysvalloissa.

Putin on nähnyt paljon vaivaa saadakseen Euroopan ja Yhdysvallat etääntymään toisistaan, mutta Iran-sopimuksen hajoaminen ei ole edes Venäjän etu.

Trumpin Iran-irtiotto on viilentänyt Euroopan ja Yhdysvaltojen suhdetta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Voi olla, että juuri transatlanttisen suhteen heikentyminen on lopulta koko Trumpin ulkopolitiikan vakavin seuraus.

EU valmistautuu ennenkuulumattomalla tavalla vastaamaan Iran-sopimuksen purusta liki väistämättä seuraavaan kauppasotaan.

Trumpille ollaan Euroopassa jo avoimesti tylyjä. ”Kun on tällaisia ystäviä, kuka tarvitsee enää vihollisia”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi sen jälkeen kun Trump oli ilmoittanut rikkovansa Iran-sopimuksen.

Myös Saksassa on kuultu sellaisia kommentteja, jotka uumoilevat vanhan kunnon saksalaisen antiamerikkalaisuuden jälleen nostavan päätään. Euroopan turvallisuus on kuitenkin riippuvainen Yhdysvaltojen poliittisesta ja sotilaallisesta tuesta.

Berliini, Pariisi, Moskova ja Peking etsivät uutta yhteyttä Trumpin Iran-päätöksen takia. Ensi viikolla Ranskan presidentti Emmanuel Macron käy Pietarin talousfoorumin aikaan tapaamassa Putinin Pietarissa ja neuvottelemassa Iranista.

Venäjä on Iran-sopimuksessa Euroopalle äärimmäisen tärkeä kumppani. Eurooppa ja Venäjä jakavat yhteisen tavoitteen estää Irania rakentamasta ydinasetta.

Kyse ei ole siitä, että Iran-politiikka yhdistäisi Saksan ja Venäjän, vaan siitä, että Merkel – jälleen kerran – hyvin pragmaattisesti erottelee ne kysymykset, joissa Venäjän kanssa on tehtävä yhteistyötä.

”Meillä on strateginen intressi hyviin suhteisiin Venäjän kanssa”, Merkel sanoi maltilliseen tyyliinsä perjantaina Sotšissa Putinin tapaamisen jälkeen.

Saksa pohjusti Merkelin ja Putinin tapaamisen huolella. Saksasta Venäjällä on vierailtu runsaan viikon sisään tiuhaan. Ensin venäläiskollegansa tapasi Saksan uusi ulkoministeri Heiko Maas, sitten talousministeri Peter Altmeier ja nyt Merkel.

Mutta minkä hinnan Eurooppa maksaa Venäjälle siitä, että Iran-diili pitää, on yhtä avoin ja vaikea kysymys kuin se, mihin kylmenevä kausi transatlanttisissa suhteissa johtaa.

Putin ei myöskään odottele, että esimerkiksi EU saisi rivinsä suoraksi, vaan toimii koko ajan itse. Ennen Merkeliä Sotšissa piipahti torstaina Syyrian presidentti Bašar al-Assad. Trumpin Iran- ja Israel-politiikka lisäävät vaikeuskerrointa myös Syyria-neuvotteluissa.

Saksan ja Venäjän välejä on ollut jo pitkään mahdotonta kiteyttää muutamaan lauseeseen.

Venäjällä on keskeinen rooli siinä, miksi Eurooppa elää uutta epävakauden aikaa. Putin auttaa myös Eurooppaa sisältä päin nakertavia voimia rahoittamalla äärioikeistoa, levittämällä valeuutisia, lietsomalla arvokonfliktia, hakkeroimalla ministeriöitä ja puolueita. Miltään tältä Saksa ei ole ollut suojassa.

Suhteiden arvioimiseen vaikuttaa kuitenkin aina se, mitä kohtaa katsoo. Taloussuhteet ovat tiiviit. Yhteistä on paljon, ja lisää on tulossa, kun kaasuputki Nord Stream 2 pian valmistuu.

Iranin lisäksi Saksan ja Venäjän suhdetta muuttaa keskeisesti nyt myös toinen tekijä. Hänen nimensä on Heiko Maas.

Venäjältä ei ole jäänyt huomaamatta, että Saksan Venäjä-politiikassa on tapahtunut sukupolvenvaihdos. Sosiaalidemokraatti Maas irrottautuu hyvin selkeästi demariedeltäjiensä Venäjää jonkinlaisen tunnesiteen kautta ymmärtäneestä linjasta.

Maas on edeltäjiään kovempi. Maasille ihmisoikeusrikkomus on ihmisoikeusrikkomus, ja hän sanoo sen ääneen.

Toisaalta myös Maas korostaa, että Venäjän kanssa toimitaan yhdessä, kun se on mahdollista. Baltian maille ja muille EU:n kovan linjan Venäjä-kriitikoille Maas on helpotus. Moskovaan mennessään Maas pysähtyikin ensin Liettuassa kuulemassa sieltä analyysit. Paluumatkalla hän pysähtyi Kiovassa.

Moskovassa Maasille ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa istua lehdistötilaisuudessa Lavrovin vieressä ja tuomita Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Lavrov puolestaan puhui yhteistyötä korostaen.

Saksa ja Venäjä ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopan turvallisuustilanne on hyvin huolestuttava. Siitä, mistä maat ovat eri mieltä keskenään, on myös yhteinen näkemys.

Tosiasia kuitenkin on, että yhteinen huoli ja jopa yhteinen linja Iran-politiikassa ei poista mitään niistä ongelmista, jotka kiristävät välejä.

Siksi Merkelin ja Putinin tapaamisen asialista oli Irania lukuun ottamatta muutoin kuin kopio vuoden takaa: Euroopan ja Venäjän energiayhteistyö ja erityisesti Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen edellytykset, Itä-Ukrainan sota ja Minskin sopimuksen toimeenpano, Krimin miehitys, Syyrian sota, kahdenvälisten suhteiden kireys, Venäjän vaikutusyritykset muiden maiden politiikkaan.

Sitä, millaiseksi Trumpin Iran-päätöksen ympärille kehräytyvä Saksan ja Venäjän suhde lopulta muodostuu, on vaikea arvioida.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää