Ulkomaat

Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

”Piispa Curry saa minut melkein ryhtymään uskovaiseksi”, sanoi poliitikko Ed Miliband.

Prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen häissä vilisi julkkiksia ja kuninkaallisia, mutta vihkitilaisuuden ehdottomasti kirkkaimmaksi tähdeksi nousi suurelle yleisölle tuntematon musta amerikkalainen piispa.

Piispa Michael Curry piti häissä intohimoisen saarnan, jossa hän ylisti rakkauden voimaa, siteerasi Martin Luther King Jr:ia ja viittasi mustien orjien kokemuksiin Amerikan eteläisissä osavaltioissa.

Poikkeava puhe näytti yllättävän osan kuninkaallisista vieraista, joiden kasvoilla värehti hymy, kikatus ja puhdas hämmästys. Liekehtivä piispa Curry ei jättänyt ketään kylmäksi.

”Rakkaudessa on voimaa. Rakkaus voi auttaa ja parantaa, kun mikään muu ei siihen kykene. Rakkaudessa on voimaa nostaa ylös ja vapauttaa, kun mikään muu ei niin tee”, piispa saarnasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän mainitsi sanan rakkaus melkein 70 kertaa, uutistoimisto Reuters laski.

Mutta kuka on tämä eläväinen saarnamies, piispa Curry?

Curry, 65, on Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon johtaja. Episkopaalinen kirkko kuuluu samaan anglikaaniseen kirkkokuntaan kuin Englannin kirkko, ja sillä on Yhdysvalloissa vajaat pari miljoonaa jäsentä.

Curry valittiin kirkon johtoon vuonna 2015, ja hän on tehtävässä ensimmäinen mustaihoinen.

Meghan Markle on äitinsä Doria Raglandin puolelta tummaihoinen ja hänen isänsä Thomas Markle on episkopaalisen kirkon jäsen. Piispa Curryn kutsuminen kuninkaallisiin häihin oli siis epätavallinen mutta ei yllättävä valinta.

Curry, 65, aloitti uransa pappina Etelä-Carolinassa vuonna 1978. Hän on puhunut esimerkiksi BBC:n ja Reutersin mukaan paljon sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, maahanmuuttopolitiikasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tasa-arvoisesta avioliitosta ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

Curry on puolustanut samaa sukupuolta olevien oikeutta solmia avioliitto kirkossa. Episkopaalinen kirkko vihkii samaa sukupuolta olevia pareja, Englannin kirkko ei.

Episkopaalisen kirkon vapaamielisyys onkin aiheuttanut sille ajoittain hankauksia muiden kirkkojen kanssa, BBC ja Reuters kertovat.

Curryn värikäs puhe oli raikas irtiotto kuninkaallisten häiden perinteestä.

Hän puhui pääosin papereihinsa vilkaisematta ja puhutteli Meghania ja Harrya ”veljekseen ja siskokseen”.

”Rakkauden tiellä on rutkasti tilaa, rutkasti hyvää tilaa kaikille Jumalan lapsille”, Curry saarnasi.

”Rakasta Jumalaa, rakasta naapuriasi. Ja samalla rakasta itseäsi.”

Hän tarttui välillä kaksin käsin pieneen puhujanpöytäänsä ja heilui niin että pöydällä olevat kynttilät värisivät.

Hääpari kuunteli puhetta istualtaan käsi kädessä, tarkkaavaisesti seuraten. Morsiamen äiti Doria Ragland näytti nyökyttelevän useita kertoja saarnan aikana.

Sulhasen isä prinssi Charles ja veli prinssi William hymyilivät tv-kameroiden kuvissa, Yorkin prinsessa Beatrice nähtiin kikattelemassa.

Myös hääjuhlaa televisiosta seuranneet ihmiset huomasivat kuninkaallisten reaktiot ja alkoivat jakaa niitä sosiaalisessa mediassa.


Paras ilme oli Harryn toisella serkulla Zara Phillipsillä, joka seurasi puhetta suu auki. Siitä revittiin riemua viestipalvelu Twitterissä.
Jossain vaiheessa saarnaansa piispa Curry huomasi puhuneensa jo hyvän tovin. Hän piti puheessaan pienen tauon ja lupasi lopettaa viimeisen sanottavansa jälkeen.

”Tämän jälkeen istun alas. Meidän pitää saada teidät naimisiin”, Curry sanoi.

Piispa Curryn puhe on saanut paljon kiitosta häitä seuranneelta yleisöltä. Ihmisiä tuntui huvittavan paitsi kuninkaallisten vieraiden reaktiot myös Curryn eläväinen tyyli.

Jopa poliitikot innostuivat piispan esiintymisestä ja kommentoivat sitä.

”Pastori Michael Curry saa minut melkein ryhtymään uskovaiseksi”, työväenpuolueen entinen puheenjohtaja Ed Miliband kirjoitti Twitterissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuninkaalliset häät
 • Britannia
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  8. 8

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää