Ulkomaat

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg pyysi jälleen anteeksi, nyt EU-parlamentilta – Kipakassa kuulemisessa kysyttiin, loiko hän ”digitaalisen hirviön” joka pitäisi pilkkoa

EU-parlamentin tilaisuus järjestettiin kömpelösti: Zuckerberg pääsi pitämään pitkän puheen vastaamatta yksittäisiin kysymyksiin suoraan. EU:lle huippujohtajan kuuleminen oli tärkeä näytös, sillä EU haluaa esiintyä tietoturvan globaalina suunnannäyttäjänä.

Bryssel

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg selitti tiistai-iltana Euroopan parlamentin johdolle omia näkemyksiään skandaalista, jossa Facebookin käyttäjien tiedot huijattiin Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Britannian brexit-kansanäänestyksen aseiksi.

Heti ääneen päästyään Zuckerberg pyysi ”anteeksi virheitämme” eurooppalaisilta. Hän esitteli myös eri toimenpiteitä, mitä Facebook on tehnyt vastaavien ongelmien välttämiseksi.

Hän sanoi, että Facebook on valmis noudattamaan EU:n perjantaina käyttöön tulevaa uutta tietosuoja-asetusta ja ryhtyy jopa sitäkin tiukempiin toimiin.

”Anteeksi pyytäminen on hyvä asia. Mutta se ei riitä, nyt on toiminnan aika”, totesi keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber kysyi Zuckerbergilta, onko Cambridge Analytica yksityistapaus, vai onko nurkan takana odottamassa jo uusia skandaaleja. ”Onko tämä vain jäävuoren huippu?”

Zuckerbergin mukaan yrityksellä on menossa kuukausia kestävä tutkimus, jossa käydään läpi tuhansia sovelluksia ja niistä ongelmalliset kitketään pois.

Weber halusi myös vastauksen siihen, onko Facebook liian mahtavaksi kasvanut monopoli, joka pitäisi pilkkoa osiin.

Tähän Zuckerberg ei vastannut suoraan noin tunnin ja 20 minuuttia kestäneessä tilaisuudessa, mutta lupasi antaa lisää kirjallisia vastauksia lähipäivinä.

Ryhmäjohtajat pitivät puheitaan ja esittivät kysymyksiä yksi toisensa jälkeen ja Zuckerberg vastasi niihin yhtenä ryppäänä. Tämä antoi Zuckerbergille paljon aikaa miettiä vastauksiaan ja hyppiä monien kysymysten ylitse.

Tilaisuuden muoto oli kömpelömpi verrattuna Yhdysvaltain senaatin kuulemisiin huhtikuussa, sillä senaatissa Zuckerberg vastasi kysymyksiin heti niiden esittämisen jälkeen. EU-parlamentin tilaisuuden verkkolähetyksen katsojan oli vaikea pysyä kärryillä, mitkä kysymykset olivat tärkeimpiä ja mitkä jäivät ilman vastausta.

Kyseessä oli epäonniseksi mollatusta formaatista huolimatta tärkeä näytös EU:lle, joka pyrkii juuri tällä viikolla esiintymään globaalina suunnannäyttäjänä digitaalisen maailman yksityisyydensuoja- ja tietosuoja-asioissa. Perjantaina astuu voimaan vuosikausia väännetty uusi tietosuoja-asetus GDPR, joka pakottaa Facebookin ja muut yritykset ja yhteisöt tarkistamaan tapansa käsitellä henkilötietoja.

Zuckerberg puhui jo huhtikuussa Yhdysvaltain senaatissa myönteiseen sävyyn EU:n tavasta lähestyä tietosuojaa. Facebook on ilmoittanut noudattavansa GDPR-asetusta (General Data Protection Regulation) ja vihjannut, että se voisi ulottaa eurooppalaisten vaatimusten tasoiset käytännöt globaaliin toimintaansa.

Zuckerberg ei esiintynyt koko parlamentin edessä, vaan hänet tapasi EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani sekä parlamenttiryhmien puheenjohtajat.

Tajani aloitti tilaisuuden toivomalla, että ensi vuonna pidettävät eurovaalit olisivat vapaat, eikä niihin liittyisi minkäänlaisia epäselvyyksiä. Hän viittasi digitaalisten tietojen ”manipulointiin” muissa vaaleissa.

”EU:ssa on ihmisiä, jotka haluavat käyttää dataa petoksellisella tavalla”, Tajani sanoi italiaksi, vierellään tulkkausta kuunteleva Zuckerberg.

Sosialistien S&D-ryhmän pyheenjohtaja Udo Bullmann kysyi Zuckerbergilta, voiko hän vakuuttaa, että missään EU:n 27 jäsenmaassa ei ensi vuoden EU-vaaleissa tarvitse pelätä Facebookiin liittyvää äänestäjäskandaalia.

Tähän kysymykseen Zuckerberg ei suoraan vastannut, mutta hän antoi ymmärtää, että yritys tekee kaikkensa vaalien puhtauden takaamiseksi. Hän sanoi myös pitävänsä pyhänä periaatteena sitä, että kaikki poliittiset äänet pääsevät kuuluviin Facebookissa.

Hänen mukaansa Facebook on esimerkiksi Ranskan vaalien alla sulkenut 30 000 väärennettyä Facebook-tiliä ja yhtiö aikoo valjastaa tekoälyn vaaleihin liittyvien ja muiden ongelmien kitkemiseen.

Zuckerberg kertoi, että tekoälyn työkaluilla Facebook pystyy tunnistamaan jo nyt 99 prosenttia terrorismiin liittyvistä viesteistä ennen kuin Facebookin käyttäjät ehtivät niihin reagoida. Hän kertoi Facebookin myös kieltäneen yli 200 sovellusta, joita oli käytetty väärällä tavalla.

Keskustalaisen Alde-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt vinoili Zuckerbergille, että hän on joutunut pyytämään anteeksi vuosi toisensa jälkeen urallaan, yhteensä 15 tai 16 kertaa. Ja tänä vuonna on menossa jo kolmas anteeksipyyntöharjoitus ”ja nyt ollaan vasta toukokuussa”.

Verhofstadtin mukaan anteeksipyytelyn tulva on merkki siitä, että Facebook ei välttämättä pysty korjaamaan ongelmiaan. Myös hän nosti esiin sen, että Facebook on mahdollisesti monopoli, joka pitäisi ehkä hajottaa – esimerkiksi irrottaa sen omistuksesta suositut WhatsApp- ja Instagram -palvelut.

”Sinun pitää kysyä itseltäsi, muistetaanko sinut myöhemmin internetin jättiläisenä– – – vai nerona, joka loi digitaalisen hirviön, joka tuhoaa demokratiamme ja yhteiskuntamme”, Verhofstadt sanoi.

Hän valitti kuulemisen loputtua, että jäi vaille useita vastauksia yksinkertaisiin kyllä- tai ei -kysymyksiin.

Zuckerberg totesi viimeisessä puheenvuorossaan, että ”haluan pitää huolen, että pysymme aikataulussa ja olemme jo 15 minuuttia yliajalla”.

Kuten Yhdysvaltain senaatissa, hän lupasi tiiminsä vastaavan myöhemmin teknisempiin kysymyksiin.

Kuulemista edelsi pieni EU-mittakaavan kohu, sillä alun perin tilaisuus oli tarkoitus pitää Zuckerbergin toiveesta suljettujen ovien takana. Tämä johti viime viikolla julkista kuulemista toivoneen oikeuskomissaari Věra Jourován ja Tajanin kipakkaan sananvaihtoon Twitterissä.

Tajani tiuskaisi Jouroválle, ettei ole hänen asiansa, miten EU-parlamentti kuulemisensa järjestää. EU-instituutioiden väliset valtakahinat ovat toistuva tapahtuma Brysselissä.

Alde-ryhmän Verhofstadt ilmoitti aiemmin boikotoivansa Zuckerbergin kuulemista, ellei sitä esitetä julkisesti. Maanantai-iltana varmistui, että Zuckerberg hyväksyi kuulemisen näyttämisen suorana verkkolähetyksenä.

Komissaari Jourová kertoi tiistai-iltana olevansa tyytyväinen, että Zuckerberg saapui EU-parlamentin eteen. Hänen mukaansa kyseessä oli ”askel luottamuksen palauttamiseksi, mutta lisää on tehtävä”.

”Herra Zuckerberg ilmoitti monista muutoksista, mukaan lukien vaalimainonnan läpinäkyvyyden lisäämisestä. Haluan uskoa, että nämä ovat merkkejä siitä, että Facebook ottaa enemmän vastuuta siitä valtavasta määrästä tietoa, jonka käyttäjät sille uskovat”, Jourová totesi tiedotteessaan.

Facebook joutui valtavan kohun keskiöön maaliskuussa, kun kävi ilmi, että analytiikkayhtiö Cambridge Analytica oli kerännyt ainakin 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot ja kaupannut niitä eteenpäin poliittisille tahoille. Tiedot vaikuttivat mahdollisesti Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen ja Britannian brexit-kansanäänestykseen vuonna 2016.

Keskiviikkona Zuckerberg tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Facebook
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  8. 8

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää