Ulkomaat

Kysely: EU on suositumpi kuin koskaan aiemmin – jopa brittien enemmistö ajattelee unionin olleen enemmän hyödyksi kuin haitaksi

EU-kansalaisista 67 prosenttia – ja briteistäkin 53 prosenttia – ajattelee, että EU-jäsenyys on ollut hyödyksi heidän maalleen. Suomalaisista 61 prosenttia pitää jäsenyyttä hyvänä asiana ja 12 prosenttia huonona asiana.

Bryssel

Euroopan unioni on suositumpi kuin koskaan aiemmin. Tai ainakin sen koetaan hyödyttävän EU-kansalaisia enemmän kuin koskaan aiemmin, kertoo keskiviikkona julkaistu Eurobarometri-kysely.

EU-kansalaisista 67 prosenttia – ja briteistäkin 53 prosenttia – ajattelee, että EU-jäsenyys on ollut hyödyksi heidän maalleen. Unionista lähtöä tekevistä briteistä 28 prosenttia ajattelee, ettei unionista ole ollut heidän maalleen hyötyä, ja 19 prosenttia ei osaa vastata kysymykseen.

Kyseessä on myönteisin mittaustulos, mitä EU:ssa on kirjattu sitten vuoden 1983, jolloin unioni oli vasta kymmenen maan kerho verrattuna nykyiseen 28 jäsenmaahan. Suomalaisista 70 prosenttia ajattelee jäsenyyden olleen hyödyksi, kun taas 21 prosenttia ei pidä unioniin kuulumista hyödyllisenä.

Kuten monissa aiemmissakin mittauksissa, heilunta jäsenmaiden välisissä tuntemuksissa on suurta. Vuonna 2004 EU:hun liittyneellä Maltalla EU-jäsenyyttä pitää hyödyllisenä 93 prosenttia, kun taas Italiassa mielialat ovat synkimmät: 44 prosenttia kokee EU:n hyödylliseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Missään maassa – edes Italiassa – ei suurin osa vastaajista ajatellut, että EU:sta olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, kun pohdintaan otetaan ”kaikki asiat”.

EU-maiden kansalaisista keskimäärin 60 prosenttia ajattelee EU-jäsenyyden olevan ”hyvä asia” maalleen. Vuonna 2011 vastaava lukema oli EU-maissa 47 prosenttia. Tuolloin tunnelmia latistivat Kreikan ja muiden maiden talouskriisit.

EU-kansalaisista keskimäärin 12 prosenttia pitää maansa EU-jäsenyyttä ”huonona asiana”.

Suomen vuoden 1994 EU-kansanäänestyksessä 56,9 prosenttia kansasta halusi liittyä EU:hun. Nyt jäsenyyttä pitää ”hyvänä asiana” 61 prosenttia suomalaisista ja ”huonona asiana” 12 prosenttia. Loput eivät pidä EU:hun kuulumista hyvänä taikka huonona asiana.

Suomi kuuluu EU-positiivisten maiden kärkijoukkoon, kun kysytään uskoa oman äänen vaikuttavuuteen EU-päätöksenteossa. Suomalaisista 68 prosenttia ajattelee ”äänellään olevan merkitystä”, kun EU-maissa näin ajattelee keskimäärin 48 prosenttia ihmisistä.

”Ensimmäistä kertaa viimeisen vuosikymmenen aikana suurin osa vastaajista uskoo, että heidän äänensä kuuluu EU:ssa. Positiivinen kehitys alkoi vuoden 2016 jälkipuoliskolla, mikä kertoo ’herätyksestä’ Britannian brexit-äänestyksen jälkeen”, todetaan EU-parlamentin tilaamassa kyselyssä, johon vastasi 27 601 EU-kansalaista.

Brittien enemmistö (51,9 prosenttia) päätti kesän 2016 kansanäänestyksessä, että Britannian tulee irrottautua EU:sta. Sen jälkeen on seurannut suuri epävarmuuden aika ja sekavat neuvottelut, joiden lopputulos ei ole vielä läheskään selvä. Britannia jättää EU:n ensi vuoden keväänä.

Kun brexitiin oli tasan vuosi maaliskuussa, briteistä 45 prosenttia ilmoitti Yougov-kyselyssä, että päätös unionista lähtemisestä oli väärä. Oikeana sitä piti 42 prosenttia briteistä. Pääosin leirit ovat pysyneet kahden vuoden takaisissa kannoissaan.


Eurobarometri julkaistaan tasan vuosi ennen EU-parlamentin vaaleja, joissa valitaan euroedustajat seuraavaksi viideksi vuodeksi. Vaikka kyselyssä lienee paljon mieluisaa luettavaa EU-päättäjille, se kertoo myös ihmisten etääntymisestä Brysselin, Strasbourgin ja Luxemburgin valtakuvioista.

EU-kansalaisista 68 prosenttia (Suomessa 80 prosenttia) pitää kansallisissa vaaleissa äänestämistä tärkeänä, kun taas eurovaaleja pitää tärkeänä 49 prosenttia (suomalaisista 51 prosenttia).

Eurovaalien äänestysvilkkaus on laskenut tasaisesti vuosikymmenestä toiseen. Vuonna 1979 EU-parlamentin vaaleissa äänesti 62 prosenttia EU-maiden kansalaisista, mutta vuoden 2014 vaaleissa 42,6 prosenttia.

Suomalaisista 39,1 prosenttia äänesti vuonna 2014. Silloin Suomesta valittiin kolmetoista euroedustajaa.


Britannian lähdön jälkeen Suomi saa EU-parlamenttiin 14:nnen jäsenen. EU-parlamentaarikkojen kokonaismäärä sen sijaan laskee nykyisestä 751:stä 705:een. Suomi saa lisäpaikan, kun paikkojen jäsenkohtaista määrää on tarkistettu väestönkehityksen valossa.

Kun kansalaisilta kysyttiin tärkeistä aihepiireistä eurovaaleissa, vastaajista 27 prosenttia piti tärkeänä kuulla ehdokkaiden mietteitä EU:n tulevaisuudesta. Tämä saattaa harmittaa joitakin EU-päättäjiä, jotka ovat ryhtyneet syvälliseen pohdintaan brexitin jälkeisestä unionista ja jotka pitävät esimerkiksi rahaliiton kehittämistä suurena kohtalonkysymyksenä.

EU-kansalaiset saivat valita enimmillään kuusi aihepiiriä, joita he pitävät tärkeinä. Tärkeimmiksi asioiksi mainittiin terrorismi (49 prosenttia vastaajista), nuorisotyöttömyys (48 prosenttia) ja maahanmuutto (45 prosenttia). Suomen hallituksen lempiaihetta, EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, piti tärkeänä 29 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Brexit
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää