Ulkomaat

Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien oli määrä tavata Singaporessa kesäkuun 12. päivä. Muun muassa Venäjän ja Ranskan presidentit ovat pahoitelleet tapaamisen peruuntumista.

Pohjois-Korea on edelleen valmis keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa, kertoi Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA varhain perjantaina Suomen aikaa.

Torstaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti peruvansa suunnitellun tapaamisen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Pohjois-Korea on kuitenkin yhä valmis ratkaisemaan kiistansa Yhdysvaltojen kanssa ”milloin ja miten tahansa”, KCNA kertoi. Sen mukaan Kim on tehnyt kaikkensa, jotta huipputapaaminen Trumpin kanssa onnistuisi

Johtajien oli määrä tavata Singaporessa kesäkuun 12. päivä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump perui tapaamisen kirjeessä, jonka Valkoinen talo julkaisi torstaina. Tapaaminen olisi toteutuessaan ollut historiallinen.

”Odotin todella sitä, että olisimme tavanneet”, Trump kirjoitti kirjeessä. ”Surullista kyllä, johtuen suunnattomasta vihasta ja avoimesta vihamielisyydestä edellisessä julkilausumassasi, koen että juuri nyt on epäsopivaa järjestää tämä pitkään suunniteltu tapaaminen.”

Trump vahvisti päätöksensä tiedotustilaisuudessa kello 19 Suomen aikaa. Hän kertoi keskustelleensa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin sekä liittolaistensa Etelä-Korean ja Japanin kanssa asiasta.

Pohjois-Korea reagoi tapaamisen peruuntumiseen toteamalla, ettei päätös ollut maailman toiveiden mukainen.


Trumpin mukaan Yhdysvaltojen asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”.

Hän jatkoi sanomalla, että maksimaalinen painostus ja pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan jatkuvat niin kauan kunnes maa todella päättää luopua ydinaseistaan.

Valkoinen talo julkaisi aiemmin torstaina Trumpin kirjeen, joka oli osoitettu Pohjois-Korean johtajalle Kimille. Päätöksen tapaamisen peruuttamisesta Trump teki sen jälkeen kun Pohjois-Korea oli aiemmin torstaina kutsunut Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä ”valistumattomaksi” ja ”typeräksi” ja uhannut perua historiallisen tapaamisen.
Presidentti kertoi kirjeessään tunteneensa, että johtajien välille oli kehittymässä ”erinomainen vuoropuhelu”. Heti perään hän varoitti Pohjois-Koreaa Yhdysvaltain ydinasearsenaalista.

”Puhut ydinkyvykkyydestäsi, mutta meidän [ydinaseemme] ovat niin massiiviset ja tehokkaat, että rukoilen Jumalaa, ettei niitä koskaan tarvitsisi käyttää”, Trump kirjoitti Kimille osoittamassaan kirjeessä.

Trump kutsui tapausta ”menetetyksi mahdollisuudeksi” ja ”todella surulliseksi hetkeksi historiassa”.

Hän kuitenkin sanoi odottavansa tapaavansa Kimin vielä jonakin päivänä. Trump kehotti Kimiä ottamaan yhteyttä, mikäli tämä muuttaa mieltään.

”Älä epäröi soittaa tai kirjoittaa”, Trump kirjoitti.
Illalla myös Yhdysvaltain puolustusministeriö otti kantaa Singaporen tapaamisen peruuttamiseen. Pentagonin tiedottajan mukaan Yhdysvaltain asevoimat ei ole kohottanut valmiustilaansa tapauksen johdosta vaan se pitää yllä ”normaalia tarkkaavaisuutta”.

Pentagon aikoo tarkkailla Pohjois-Korean toimia tulevien päivien aikana, ja mikäli Pohjois-Korea käyttäytyy provokatiivisesti, Yhdysvallat liittolaisineen on valmis toimimaan, Pentagonin tiedottaja sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perusteli tapaamisen perumista sillä, ettei onnistunutta tapaamista pystytä järjestämään, koska Pohjois-Korea ei ole vastannut Yhdysvalloille tapaamiseen liittyvien käytännönjärjestelyiden osalta.

Pompeon mukaan tapaamisen perumisessa ei ole kuitenkaan kyse siitä, että Kim olisi ”heikko johtaja”, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Itse asiassa hän on osoittanut huomattavat kykynsä johtaa maataan ja tiimiään”, Pompeo sanoo.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan ilmaisi torstaina pettymyksensä Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen peruuntumisen osalta ja peräänkuulutti dialogia maiden välille, jotta oikeasti ydinaseeton Korean niemimaa voi toteutua. Hänen mukaansa osapuolet tarvitsevat nyt ”rautaisia hermoja”, kertoo Reuters.

Guterresin mukaan harmillista oli myös, ettei Pohjois-Korea kutsunut lainkaan kansainvälisiä asiantuntijoita seuraamaan, kun Pohjois-Korea tuhosi ydinkokeisiin käytettyjä tunneleita Punggye-rissä.

Torstaina Pietarissa tavanneet Venäjän ja Ranskan presidentit Vladimir Putin ja Emmanuel Macron olivat myös pahoillaan tapaamisen peruuntumisesta. Putinin mukaan tähänastinen kehitys on vähentänyt jännitteitä Korean niemimaalla.

”Toivomme, että dialogi tulee jatkumaan ja kokous saadaan vielä aikaiseksi”, Putin sanoi.

Hän lisäsi, että ”Kim teki kaiken mitä lupasikin”.

Aiemmin torstaina Pohjois-Korean kerrottiin valinneen vain pienen joukon kansainvälisiä toimittajia seuraamaan ydinkoepaikan tuhoamista. Pjongjangin mukaan ydinkoepaikan tuhoaminen oli todiste siitä, että se on lopettamassa ydinkokeet.

Pohjois-Korean mukaan kyseessä oli maan ainoa ydinkoealue. Tapausta pidettiin positiivisena mutta symbolisena askeleena kohti ydinaseetonta Korean niemimaata.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat huhtikuun lopussa maiden välissä olevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Historiallisen tapaamisen jälkeen sovittiin, että Pohjois-Korean johtaja ja Yhdysvaltain presidentti tapaisivat myöhemmin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvot vastatusten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Pohjois-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  2. 2

   Tapaturmaisesti kuollutta muusikko-toimittaja Perttu Häkkistä muistetaan graffiteilla niin Helsingissä kuin Jyväskylässäkin – ”Skweee you on the other side!”

  3. 3

   Tämä Genovan tuhoisasta siltaturmasta tiedetään: Kuolleita ainakin 35, romahduksen syy yhä epäselvä

  4. 4

   Ikkunat rikki kivellä ja kanisterista bensaa perään, Göteborgin massiivisten autopalojen todistajat kertovat näkemästään HS:lle – ”He etenivät ilman kiirettä”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Unilääkkeillä ja rauhoittavilla on yhteys Alzheimerin tautiin sairastumiseen

  6. 6

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  7. 7

   Kuvakooste: Kuorma-auto pelastui täpärästi sillan romahdettua tuhoisasti Italian Genovassa

  8. 8

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  9. 9

   Varkaat veivät 11 rekka-autolastillista energiajuomaa belgialaiselta teollisuusalueelta – operaatio kesti 12 tuntia ja rosvot palasivat toistuvasti hakemaan lisää tölkkejä

  10. 10

   Suomalaiset johtajat lähtevät Nordeasta juuri ennen kuin pääkonttorin pitäisi muuttaa Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  2. 2

   Tämä Genovan tuhoisasta siltaturmasta tiedetään: Kuolleita ainakin 35, romahduksen syy yhä epäselvä

  3. 3

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  4. 4

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  5. 5

   Trendikkäät ”ilmaiset” turistikierrokset toimivat kuin Troijan hevonen – ”Tätä minä en halua nähdä”, sanoo Marco Zablonier ja osoittaa Helsingin tuomiokirkkoa

  6. 6

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  7. 7

   Keski-ikäinen nainen juhlimassa – Uhka vai mahdollisuus?

  8. 8

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  9. 9

   Hpv-rokote ei lisännyt suomalaistyttöjen sairastumista outoihin oireyhtymiin – suurtutkimus kumosi vanhempien epäilyt

  10. 10

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Löytyykö kaapistasi tämä muumimuki? Onneksi olkoon, sillä voi tienata jopa 10 000 euroa

  2. 2

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  3. 3

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  4. 4

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  5. 5

   Niklas Raho makasi 15-vuotiaana letkuissa, kun perhe kutsuttiin hyvästelemään – yksi raukkamainen lyönti Turun yössä oli päättää elämän, mutta sitten tapahtui pieni ihme

   Tilaajille
  6. 6

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  8. 8

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  9. 9

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Madridin jalkapallojätit kohtaavat keskiviikkona Tallinnassa – Real hakee historiallista mestaruutta uuden valmentajansa johdolla
  3. Tunti sitten
  4. Koirien kannabismyrkytykset ovat yleistyneet Yhdysvalloissa, kun ihmiset lääkitsevät omin neuvoin lemmikkejään
  5. Jälleen kuolema jalkapallon MM-kisojen rakennustöissä Qatarissa – stadionilla työskennellyt nepalilainen rakennusmies kuoli tiistaina
  6. Mies törmäsi autolla ajoesteisiin parlamentin edustalla Lontoossa, ainakin kolme jalankulkijaa loukkaantunut – Kiinniotettua epäillään terrorismista
  7. Lombokin lomasaaren maanjäristyksessä kuolleiden määrä nousi yli 430:een
  8. Tämä Genovan tuhoisasta siltaturmasta tiedetään: Kuolleita ainakin 35, romahduksen syy yhä epäselvä
  9. Varkaat veivät 11 rekka-autolastillista energiajuomaa belgialaiselta teollisuusalueelta – operaatio kesti 12 tuntia ja rosvot palasivat toistuvasti hakemaan lisää tölkkejä
  10. 2 tuntia sitten
  11. Ikkunat rikki kivellä ja kanisterista bensaa perään, Göteborgin massiivisten autopalojen todistajat kertovat näkemästään HS:lle – ”He etenivät ilman kiirettä” Tilaajille
  12. Brittiseura ilmaisi tukensa masennusta sairastavalle kannattajalleen – nyt koskettava kirje leviää ympäri maailmaa
  13. Välimerellä seilanneen siirtolaislaivan kohtalosta päästiin viimein sopimukseen
  14. Näytä lisää