Ulkomaat

Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien oli määrä tavata Singaporessa kesäkuun 12. päivä. Muun muassa Venäjän ja Ranskan presidentit ovat pahoitelleet tapaamisen peruuntumista.

Pohjois-Korea on edelleen valmis keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa, kertoi Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA varhain perjantaina Suomen aikaa.

Torstaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti peruvansa suunnitellun tapaamisen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Pohjois-Korea on kuitenkin yhä valmis ratkaisemaan kiistansa Yhdysvaltojen kanssa ”milloin ja miten tahansa”, KCNA kertoi. Sen mukaan Kim on tehnyt kaikkensa, jotta huipputapaaminen Trumpin kanssa onnistuisi

Johtajien oli määrä tavata Singaporessa kesäkuun 12. päivä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump perui tapaamisen kirjeessä, jonka Valkoinen talo julkaisi torstaina. Tapaaminen olisi toteutuessaan ollut historiallinen.

”Odotin todella sitä, että olisimme tavanneet”, Trump kirjoitti kirjeessä. ”Surullista kyllä, johtuen suunnattomasta vihasta ja avoimesta vihamielisyydestä edellisessä julkilausumassasi, koen että juuri nyt on epäsopivaa järjestää tämä pitkään suunniteltu tapaaminen.”

Trump vahvisti päätöksensä tiedotustilaisuudessa kello 19 Suomen aikaa. Hän kertoi keskustelleensa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin sekä liittolaistensa Etelä-Korean ja Japanin kanssa asiasta.

Pohjois-Korea reagoi tapaamisen peruuntumiseen toteamalla, ettei päätös ollut maailman toiveiden mukainen.


Trumpin mukaan Yhdysvaltojen asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”.

Hän jatkoi sanomalla, että maksimaalinen painostus ja pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan jatkuvat niin kauan kunnes maa todella päättää luopua ydinaseistaan.

Valkoinen talo julkaisi aiemmin torstaina Trumpin kirjeen, joka oli osoitettu Pohjois-Korean johtajalle Kimille. Päätöksen tapaamisen peruuttamisesta Trump teki sen jälkeen kun Pohjois-Korea oli aiemmin torstaina kutsunut Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä ”valistumattomaksi” ja ”typeräksi” ja uhannut perua historiallisen tapaamisen.
Presidentti kertoi kirjeessään tunteneensa, että johtajien välille oli kehittymässä ”erinomainen vuoropuhelu”. Heti perään hän varoitti Pohjois-Koreaa Yhdysvaltain ydinasearsenaalista.

”Puhut ydinkyvykkyydestäsi, mutta meidän [ydinaseemme] ovat niin massiiviset ja tehokkaat, että rukoilen Jumalaa, ettei niitä koskaan tarvitsisi käyttää”, Trump kirjoitti Kimille osoittamassaan kirjeessä.

Trump kutsui tapausta ”menetetyksi mahdollisuudeksi” ja ”todella surulliseksi hetkeksi historiassa”.

Hän kuitenkin sanoi odottavansa tapaavansa Kimin vielä jonakin päivänä. Trump kehotti Kimiä ottamaan yhteyttä, mikäli tämä muuttaa mieltään.

”Älä epäröi soittaa tai kirjoittaa”, Trump kirjoitti.
Illalla myös Yhdysvaltain puolustusministeriö otti kantaa Singaporen tapaamisen peruuttamiseen. Pentagonin tiedottajan mukaan Yhdysvaltain asevoimat ei ole kohottanut valmiustilaansa tapauksen johdosta vaan se pitää yllä ”normaalia tarkkaavaisuutta”.

Pentagon aikoo tarkkailla Pohjois-Korean toimia tulevien päivien aikana, ja mikäli Pohjois-Korea käyttäytyy provokatiivisesti, Yhdysvallat liittolaisineen on valmis toimimaan, Pentagonin tiedottaja sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perusteli tapaamisen perumista sillä, ettei onnistunutta tapaamista pystytä järjestämään, koska Pohjois-Korea ei ole vastannut Yhdysvalloille tapaamiseen liittyvien käytännönjärjestelyiden osalta.

Pompeon mukaan tapaamisen perumisessa ei ole kuitenkaan kyse siitä, että Kim olisi ”heikko johtaja”, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Itse asiassa hän on osoittanut huomattavat kykynsä johtaa maataan ja tiimiään”, Pompeo sanoo.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan ilmaisi torstaina pettymyksensä Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen peruuntumisen osalta ja peräänkuulutti dialogia maiden välille, jotta oikeasti ydinaseeton Korean niemimaa voi toteutua. Hänen mukaansa osapuolet tarvitsevat nyt ”rautaisia hermoja”, kertoo Reuters.

Guterresin mukaan harmillista oli myös, ettei Pohjois-Korea kutsunut lainkaan kansainvälisiä asiantuntijoita seuraamaan, kun Pohjois-Korea tuhosi ydinkokeisiin käytettyjä tunneleita Punggye-rissä.

Torstaina Pietarissa tavanneet Venäjän ja Ranskan presidentit Vladimir Putin ja Emmanuel Macron olivat myös pahoillaan tapaamisen peruuntumisesta. Putinin mukaan tähänastinen kehitys on vähentänyt jännitteitä Korean niemimaalla.

”Toivomme, että dialogi tulee jatkumaan ja kokous saadaan vielä aikaiseksi”, Putin sanoi.

Hän lisäsi, että ”Kim teki kaiken mitä lupasikin”.

Aiemmin torstaina Pohjois-Korean kerrottiin valinneen vain pienen joukon kansainvälisiä toimittajia seuraamaan ydinkoepaikan tuhoamista. Pjongjangin mukaan ydinkoepaikan tuhoaminen oli todiste siitä, että se on lopettamassa ydinkokeet.

Pohjois-Korean mukaan kyseessä oli maan ainoa ydinkoealue. Tapausta pidettiin positiivisena mutta symbolisena askeleena kohti ydinaseetonta Korean niemimaata.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat huhtikuun lopussa maiden välissä olevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Historiallisen tapaamisen jälkeen sovittiin, että Pohjois-Korean johtaja ja Yhdysvaltain presidentti tapaisivat myöhemmin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvot vastatusten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Pohjois-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  2. 2

   Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen teki sopimuksen syyttäjien kanssa – myönsi syyllisyytensä petoksiin

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  6. 6

   Poikkeuksellisen kuivalle kesälle löytyi yksi selitys – Ihminen on sekoittanut planetaarisia tuulia

  7. 7

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  8. 8

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  9. 9

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi James Bond -elokuva vastatuulessa – ohjaaja Danny Boyle päätti lähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  7. 7

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää