Ulkomaat

Egypti pidätti tunnetun blogaajan ja ihmisoikeusaktivistin Wael Abbasin – ”Kävelen miinakentällä”, Abbas sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa

Pidätys on Egyptin viimeisin siirto tehoiskussa maallistuneita demokratia-aktivisteja ja riippumatonta mediaa vastaan.

”Minua ollaan pidättämässä.”

Se oli viimeinen viesti, jonka tunnettu egyptiläinen blogaaja, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Wael Abbas ehti päivittää Facebook-tililleen varhain keskiviikkoaamuna.

Raskaasti aseistetut poliisit tekivät rynnäkön Abbasin kotiin keskiviikkona ennen auringonnousua. Poliisit panivat siteen hänen silmilleen ja veivät pois, eikä Abbasin olinpaikasta ole sen jälkeen kuultu mitään, kertoo egyptiläinen ihmisoikeusjärjestö Arabic Network for Human Rights Information.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat nimettömänä pysyvät viranomaiset sanoivat, että Abbasia syytetään ”valheellisten uutisten levittämisestä” sekä kuulumisesta kiellettyyn ryhmään. Torstaina Abbasin Facebook-tili oli suljettu. Uutistoimisto AFP puolestaan kertoi, että viranomaiset ovat päättäneet pitää Abbasia 15 päivää pidätettynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Abbas on yksi tunnetuimmista egyptiläisistä demokratia-aktivisteista ja toisinajattelijoista. Hän oli myös yksi viimeisistä, joita presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinto ei ollut vielä ennen tätä viikkoa vanginnut.

Myös Helsingin Sanomat on haastatellut Abbasia kymmenen vuoden aikana useaan otteeseen. Viimeksi maaliskuussa 2018 Abbas kommentoi meneillään olevia presidentinvaaleja.

Abbasin näkemyksen mukaan Egyptin nykyhallinto on autoritäärisempi kuin Hosni Mubarakin hallinto, joka kaatui arabikevään vallankumouksessa 2011.

”Asiat olivat Mubarakin aikana suhteellisesti paremmin”, Abbas sanoi tuolloin puhelinhaastattelussa.

Blogaajana Abbasilla oli merkittävä rooli ihmisoikeuskysymysten esille tuojana jo ennen arabikevättä. Hän raportoi blogissaan Misr Digital (Digitaalinen Egypti) erityisesti poliisiväkivallasta ja kidutustapauksista, jotka ovat Egyptin viranomaiskoneistossa yleisiä.

Abbas voitti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin ihmisoikeuspalkinnon 2008. Vuonna 2007 satelliittikanava CNN valitsi hänet Lähi-idän vuoden henkilöksi.

Abbas tuki näkyvästi arabikevään mielenosoituksia Mubarakin hallintoa vastaan 2011. Hänen kritiikkinsä kohdistui islamistijärjestö Muslimiveljeskuntaan sen jälkeen kun järjestö otti vallan Egyptissä 2012.

Viimeiset vuodet Abbas on arvostellut al-Sisin hallintoa, joka on kohdistanut painostuksen Muslimiveljeskunnan jäsenistön lisäksi Abbasin kaltaisiin sekulaareihin demokratia-aktivisteihin.

Kansainväliset sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat Abbasin pidätystä keskiviikkona.

”Egyptin viranomaiset häpäisevät itsensä kansainvälisen yhteisön edessä pidättämällä koko maan riippumattoman median”, toimittajien oikeuksia puolustava järjestö The Committee to Protect Journalistsin johtaja Courtney Radsch sanoi.

”Egyptin pitää vapauttaa Wael Abbas välittömästi ja lopettaa toimittajien hillitön pidättäminen.”

Maaliskuussa Wael Abbas kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei hän viranomaisten painostuksen ja häirinnän vuoksi uskalla enää vapaasti kertoa mielipiteitään.

”Olen alkanut sensuroida itseäni. Kävelen miinakentällä, sillä monet kollegani on vangittu enkä halua liittyä heidän seuraansa.”

Abbas kertoi, kuinka viranomaiset ovat pidättäneet hänet useaan otteeseen. Kun hän oli uusimassa moottoripyöräkorttiaan, poliisi pidätti hänet ja väitti, että häntä vastaan on vireillä syytteitä, vaikkei tämä pitänyt paikkaansa.

”Kun matkustan ulkomaille, laukkujani pengotaan kuin olisin huumekauppias. Kirjat takavarikoidaan, jopa itse kirjoittamani kirjat”, Abbas kertoi.

Abbasin Twitter-tili oli tuolloin jo suljettu, samoin hänen pankkitilinsä, jota hän tarvitsi myydessään kirjoittamaansa kirjaa verkossa.

”Ainoa syy, miksi he eivät ole pidättäneet minua vielä on se, etteivät he halua tehdä minusta sankaria”, Abbas sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti
 • Ihmisoikeudet
 • Sananvapaus
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää