Ulkomaat    |   Kirjeenvaihtajan kommentti

”Kuin siivous rikospaikalla” – Räjäytykset toki tuhosivat todisteita Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta, mutta ennen kaikkea kyseessä oli show

Ennen ensimmäistä räjähdystä pohjoiskorealaiset varmistivat, että kamerat ovat käynnissä, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Pohjois-Korea teki mitä lupasi. Torstai-iltana se räjäytti Punggye-rin ydinkoealueen, jossa se on tehnyt kaikki kuusi ydinkoettaan.

Paikalla olleet journalistit kertoivat, että räjähdykset olivat valtava ja teatraalinen näytös, jota paikalle tuodut median edustajat saivat seurata jonkinlaisina pääsylipun lunastaneina katsojina.

Nimenomaan show’sta alueen tuhossa enimmäkseen oli kysymys. Ennen ensimmäistä räjähdystä pohjoiskorealaiset varmistivat, että kamerat ovat käynnissä.

Sitten he laskivat 3-2-1.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo ennen räjähdystä kansainväliset asiantuntijat varoittivat, että ydinkoealueen tunneleiden ohella tuhoutuu arvokkaita todisteita Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta.

Jos kansainväliset tarkkailijat olisivat päässeet tutkimaan aluetta ennen sen tuhoamista, he olisi mahdollisesti saaneet kerättyä tietoa Pohjois-Korean ydinaseen voimakkuudesta, suunnittelutyöstä ja valmiudesta.

Huoli oli aiheellinen vain osin: Toki tietoa voidaan saada räjähdysalueelta jälkikäteenkin, nykytekniikka mahdollistaa sen.

Mutta silti esimerkiksi Pohjois-Koreasta useita kirjoja kirjoittanut yhdysvaltalaisprofessori Bruce Bechtol vertasi aluetta murhapaikkaan, jolla sivulliset ovat päässeet vapaasti tallomaan.

Pohjois-Korea kutsui todistajiksi vain kourallisen kansainvälisen median edustajia. Paikalla ollut ei yhtään ydinaseasiantuntijaa.

Pohjois-Korea ei ole perustellut ratkaisua. Toimittajat saivat seurata tilannetta noin 500 metrin päästä ja tutustua etukäteen kolmeen tunneliin neljästä.

Jos Pohjois-Korea olisi halunnut olla uskottava, asiantuntijat olisivat tietenkin olleet paikalla, mutta maa valitsi toisin.

Pohjois-Korea halusi jättää uhmakkaan pelotteen. Paikalla olleen Sky Newsin toimittajan mukaan paikallinen virkamies totesikin, että osa tunneleista räjäytettiin kiinni siten, että ne voidaan tarpeen tullen avata käyttöön.

Niin on käynyt ennenkin.

Kansainvälinen media kutsuttiin katsomaan myös kymmenen vuotta sitten, kun Pohjois-Korea räjäytti Yongbyonin ydinvoimalan jäähdytystornin. Kun poliittinen tuuli kääntyi, maa rakensi tornin uudelleen ja teki seuraavana vuonna taas ydinkokeen.

Punggye-ristä luopuminen oli todennäköisesti melko helppo päätös Pohjois-Korealle. Maalla oli hyvin aikaa siirtää tärkeimmät ydinaseiden raaka-aineet ja teknologia muualle.

Uusi ydinkoealue voidaan tarvittaessa rakentaa jonnekin muualle melko nopeasti – ellei niin ole jo tehty.

Pohjois-Korea ei ole missään vaiheessa luvannut luopua kokonaan ydinaseistaan, vaikka onkin ilmoittanut valmiutensa neuvotteluihin. Ydinkokeet se on luvannut lopettaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  8. 8

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää