Ulkomaat

Yhtiöt taipuvat Kiinan painostukseen – Myös Finnair määritteli Taiwanin osaksi Kiinaa

Kiina lähetti huhtikuussa lentoyhtiöille kirjeen, jossa se vaati selkeästi määrittelemään, että Taiwan kuuluu Kiinaan.

Kiina on viime kuukausina suhtautunut yhä tiukemmin Taiwaniin, jota se pitää kapinoivana maakuntanaan. Sen ovat saaneet kokea esimerkiksi lukuisat yritykset eri puolilla maailmaa, niiden joukossa myös suomalainen lentoyhtiö Finnair.

Kun Finnairin verkkosivulta hakee lentoja Taiwanissa sijaitseviin kohteisiin, eteen tulevalla listalla Taiwanista käytetään ilmausta ”Taiwan, Kiina” eli Taiwanin todetaan olevan osa Kiinaa.

 


Finnair on yksi 20 lentoyhtiöstä, jotka ovat hiljattain alkaneet määritellä Taiwanin osaksi Kiinaa, kertoi yhdysvaltalainen uutistomisto AP tällä viikolla. Sen mukaan myös muiden muassa lentoyhtiöt British Airways, Lufthansa ja Air Canada ovat Kiinan vaatimuksesta alkaneet käyttää ilmausta ”Taiwan, Kiina”.

Myös pohjoismainen lentoyhtiö SAS on taipunut Kiinan toiveeseen, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin monet yhtiöt ovat rinnastaneet Taiwanin itsenäisiin valtioihin, ilman mainintaa Kiinasta. Se on ärsyttänyt Kiinaa, jolle Taiwanin kuuluminen Kiinaan on yksi pyhimmistä opinkappaleista.

Finnairilla muutos tehtiin alkuvuodesta, kertoo Finnairin viestinnästä vastaava johtaja Päivyt Tallqvist. Hänen mukaansa osassa Finnairin verkkopalveluja Taiwan oli jo aiemmin määritelty osaksi Kiinaa, ja Finnair halusi yhdenmukaistaa muotoilun kaikkiin palveluihinsa.

”Noudatamme Euroopassa yleisesti hyväksyttyä yhden Kiinan linjaa”, Tallqvist sanoo.

Maailman valtioista suurin osa noudattaa niin sanottua yhden Kiinan politiikkaa, jonka mukaan on vain yksi Kiina. Käytännössä se tarkoittaa, että valtioiden on valittava, tunnustavatko ne Kiinaksi Pekingistä johdetun Kiinan vai Taiwanin. Diplomaattisuhteet voi olla vain toisen kanssa. Euroopan valtioista vain Vatikaanilla on diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa.

Tallqvistin mukaan Finnair ei ole saanut Kiinalta ”virallista ohjeistusta” siitä, miten Taiwania pitäisi nimittää. Hänen mukaansa Finnairilla oli alun perinkin tarkoitus käyttää palveluissaan ilmausta Taiwan, Kiina.

”Tätä tehtiin samaan aikaan kun asiasta käytiin jonkin verran keskustelua maailman eri medioissa”, hän sanoo nimityksen yhdenmukaistamisesta.

Kiina lähetti huhtikuussa kaikkiaan 36 lentoyhtiölle kirjeen, jossa niitä kehotettiin selkeästi viittaamaan Taiwaniin osana Kiinaa, kertovat AP ja uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan Kiina aikoi vaatia kaikkia Kiinaan liikennöiviä lentoyhtiöitä noudattamaan Kiinan haluamaa nimikäytäntöä. Finnairille Kiina on tärkeä markkina-alue.

Kiina vaati kirjeessään, että lentoyhtiöt mainitsevat myös Hongkongin ja Macaon kuuluvan Kiinaan. Näiden erityishallintoalueiden asema on kuitenkin Kiinalle vähemmän herkkä asia kuin Taiwan, sillä kukaan ei virallisesti väitä, etteivät ne kuuluisi Kiinaan.

Jos yhtiöllä on merkittävää liiketoimintaa Kiinassa, sen on järkevää sopeutua Kiinan vaatimukseen, sillä Kiina voi halutessaan estää yhtiötä toimimasta Kiinassa. Potkut maailman toiseksi suurimman kansantalouden markkinoilta olisivat monelle yhtiölle kova isku. Esimerkiksi Finnairin liiketoiminasta Kiinan-lennot muodostavat merkittävän osan.

Kiina on vaatinut myös muita kuin lentoyhtiöitä kunnioittamaan Kiinan näkemystä Taiwanin asemasta.

Kiina on tänä vuonna vaatinut anteeksipyyntöjä esimerkiksi yhdysvaltalaiselta hotelliyhtiöltä Marriottilta, espanjalaiselta vaateyhtiöltä Zaralta ja yhdysvaltalaiselta lääkeyhtiöltä Medtronicilta, koska ne ovat ”luokitelleet Kiinan alueita maiksi”, kertoi Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua tammikuussa.

Hiljattain yhdysvaltalainen vaateyhtiö Gap joutui pyytämään Kiinalta anteeksi, että sen t-paidoissa oli ollut Kiinan kartta, johon ei ollut merkitty Taiwania.

Myös Ruotsin verovirasto päätti tänä vuonna alkaa nimittää Taiwania Kiinan maakunnaksi Ruotsin väestökirjanpidossa. Virasto julkaisi asiasta tiedotteen helmikuussa. Virasto kertoo tehneensä muutoksen, jotta nimitys noudattaisi ruotsalaista nimistandardia.

Taiwan on käytännössä kuin itsenäinen saarivaltio. Sillä on oma, demokratiaan perustuva poliittinen järjestelmä, omat lait ja omat asevoimat. Virallisesti Taiwan nimittää itseään Kiinan tasavallaksi. Kiina puolestaan on Kiinan kansantasavalta.

Taiwan syntyi, kun Kiinan sisällissodan vuonna 1949 hävinneen nationalistipuolueen Kuomintangin hallitus pakeni Manner-Kiinasta Formosan saarelle ja perusti Taiwanin. Nimellisesti sekä Taiwan että Kiina katsovat edustavansa koko Kiinaa.

Taiwanilta kuitenkin jatkuvasti katoaa tukijoita Kiinan paineessa. Torstaina Burkina Faso katkaisi diplomaattisuhteet Taiwaniin. Kyseessä oli jo toinen Taiwanin menettämä diplomaattinen tukija kuukauden kuluessa, sillä Dominikaaninen tasavalta antoi samanlaisen ilmoituksen toukokuun alussa.

Burkina Fason katkaistua suhteet Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen syytti Kiinaa harvinaisen kovasanaisesti painostuksesta ja ”dollaridiplomatiasta”, jolla hän ilmeisesti tarkoitti talousmahdiksi nousseen Kiinan kauppapoliittista vallankäyttöä.

”Kiinan toistuvat tukahduttamistoimet Taiwania kohtaan diplomatiassa selkeästi osoittavat heidän epävarmuutensa ja itseluottamuksen puutteensa”, Tsai ilmoitti torstaina julkistetussa lausunnossaan.

”Kiinan yritykset horjuttaa kansallista itsenäisyyttämme haastavat jo Taiwanin yhteiskuntaa ratkaisevasti. Tätä emme enää siedä. Me yksinkertaisesti kasvatamme päättäväisyyttämme ja jatkamme osallistumistamme maailmassa”, Tsai toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Taiwan
 • Finnair
 • Lentoyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  2. 2

   Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen teki sopimuksen syyttäjien kanssa – myönsi syyllisyytensä petoksiin

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  6. 6

   Poikkeuksellisen kuivalle kesälle löytyi yksi selitys – Ihminen on sekoittanut planetaarisia tuulia

  7. 7

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  8. 8

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  9. 9

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi James Bond -elokuva vastatuulessa – ohjaaja Danny Boyle päätti lähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  7. 7

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää