Ulkomaat    |   Kirjeenvaihtajan kommentti

Ovensuukyselyiden viesti Irlannissa on vahva – kansalaiset näyttävät asettuneen abortti­äänestyksessä vihdoin naisten oikeuksien puolelle

Ovensuukyselyt ennustavat murskavoittoa abortin laillistamisen kannattajille.

Lontoo

Vielä pitää joitakin tunteja jännittää, mutta ovensuukyselyt lupaavat erittäin hyviä uutisia Irlannille ja koko Euroopalle: irlantilaiset näyttävät asettuneen perjantaisessa aborttikansanäänestyksessä vahvasti naisten oikeuksien ja entistä humaanimman yhteiskunnan puolelle.

Varhain lauantaina julkistetut ovensuukyselyt ennustavat selvää voittoa abortin laillistamisen kannattajille. Luvut ovat suorastaan murskaavat.

Yleisradioyhtiö RTÉ:n kyselyn mukaan perustuslain muutosta – ja samalla abortin laillistamista – kannatti peräti 69,4 prosenttia äänestäjistä. Irish Times -lehden kyselyn mukaan taas 68 prosenttia äänestäjistä päätyi laillisen abortin eli ”kyllä”-linjan kannalle.

RTÉ:n mukaan naisäänestäjistä 72 prosenttia oli kyselyn mukaan muutoksen kannalla, ja miehistäkin 65 prosenttia. Pääkaupungissa Dublinissa muutoksen nälkä on erityisen suuri: 79 prosenttia abortin sallimisen puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ääntenlasku alkaa vasta kello 11 Suomen aikaa, ja lopullinen kansanäänestystulos varmistunee myöhään iltapäivällä. Täysin varmaa aborttikiellon kumoutuminen ei siis vielä ole.

Ovensuukyselyjen viesti on kuitenkin niin vahva, että jopa itse Irlannin pääministeri Leo Varadkar rohkeni ilmoittaa yöllä twiitissään, että lauantaista on tulossa historiallinen päivä.
Irlanti on nousemassa viimeinkin eurooppalaisten valtioiden humaanin enemmistön joukkoon.

Niissä maissa kunnioitetaan naisten oikeutta päättää itse omasta kehostaan. Niissä maissa ei ajatella, että tyttöjen ja naisten on pakko synnyttää, vaikka raskauden olisi aiheuttanut raiskaus tai insesti, tai vaikka sikiö olisi vakavasti epämuodostunut. Niissä maissa luotetaan naisiin ja siihen, että he osaavat päättää omasta puolestaan.

Kuluvalla viikolla Dublinissa ja länsirannikon pikkukaupungissa Droghedassa tapasin monia irlantilaisia, jotka kannattivat abortin laillistamista. Yksikään heistä ei kuitenkaan uskaltanut luottaa varmasti siihen, että kansanäänestys tuo muutoksen.

Britannian EU-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokset olivat tehneet varovaiseksi. Hyviin uutisiin ja järjen voittoon ei ollut luottaminen.

Myönteinen kansanäänestystulos ei kuitenkaan yksinään tee abortista vapaata Irlannissakaan. Hallituksen pitää tehdä aborttilakiesitys, jonka Irlannin parlamentin tulee vuorostaan hyväksyä.

Joukko kansanedustajia on ilmoittanut jo etukäteen, että he tekevät kaikkensa jarruttaakseen liberaalia aborttilainsäädäntöä. Jos lopullinen kansanäänestystulos on lähellä ovensuukyselyjen tulosta, saattaa ainakin osa muuttaa mielensä.

Ovensuukyselyjen perusteella näyttää nyt siltä, että Irlanti ei ole suinkaan jakaantunut abortin suhteen. Päinvastoin. Ovensuukyselyjen mukaan selvä enemmistö irlantilaisista haluaa lähettää lainsäätäjille selvän viestin: naisten oikeuksia pitää kunnioittaa, ja yhteiskunnan pitää olla humaani.

Samalla viesti menee myös katoliselle kirkolle.

Kirkon valta irlantilaisista on kirvonnut lopullisesti. Omatunto kertoo mikä on oikein ja mikä väärin, ei Vatikaani.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irlanti
 • Abortti
 • Naisten oikeudet
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää