Ulkomaat

Unkari tekee turvapaikanhakijoiden auttamisesta rangaistavaa

Unkari käytännössä estää turvapaikan hakemisen Unkarissa. Viktor Orbánin uusi hallitus muuttaa ensi töikseen myös perustuslakia saadakseen muutoksia oikeusjärjestelmään ja rajoittaakseen mielenosoitusoikeutta.

Berliini

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin uusi hallitus jatkaa vahvaa flirttiään autoritaarisuuden kanssa tekemällä ensi töikseen muutoksia Unkarin perustuslakiin. Muutokset koskevat oikeuslaitosta ja mielenosoittamisoikeutta.

Hallitus antoi tiistaina myös lakipaketin, joka kriminalisoi turvapaikanhakijoiden auttamisen. Turvapaikanhakuprosessin auttamisesta tai rahoittamisesta voidaan tuomita vuosi vankeutta ja Unkarin ja Serbian välisten raja-alueiden tarkkailusta voidaan karkottaa maasta. Auttamisen rangaistavuus ei koske ainoastaan kansalaisjärjestöjä vaan myös yksittäisiä ihmisiä, mikä tekee lakiesityksestä kansalaisjärjestöjen odottamaakin kovemman.


Unkari ei käytännössä aio ottaa enää vastaan turvapaikanhakijoita, sillä se asettaa turvapaikkaprosessin ehdoksi sen, että hakija ei ole tullut Unkariin minkään Unkarin turvalliseksi luokitteleman maan kautta. Jo nyt Unkariin on voinut tulla turvapaikanhakijana vain Serbian rajalta, ja sitä Unkari pitää turvallisena kauttakulkumaana.

Perustuslakia Unkarin uusi hallitus muuttaa kahdella tavalla. Toinen muutos koskee mielenosoitusoikeutta, sillä hallitus haluaa kieltää mielenosoittamisen kansanedustajien kotien lähistöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen muutos koskee oikeusjärjestelmää. Hallitus rakentaa korkeimman oikeuden rinnalle uuden oikeusinstanssin, joka käsittelee korkeimman oikeiden sijaan kaikki julkista hallintoa koskevat oikeusasiat. Uuden tuomioistuimen rooli ei vielä tiistaina tullut selväksi, mutta sen arvioidaan käsittelevän esimerkiksi tietopyyntöihin liittyviä valituksia.

Perustuslakimuutosten lisäksi hallitus toi parlamenttiin ison lakipaketin, jonka kärki on kohdistettu niihin kansalaisjärjestöihin, jotka tekevät jollain tavalla töitä maahanmuuton kanssa. Unkari kriminalisoi esimerkiksi maahanmuuttoa koskevan tiedon antamisen turvapaikanhakijoille.

Orbánin mukaan uudet lait suojelevat Unkaria maahanmuutolta. Tiistaina esiteltyjen lakiesitysten viesti onkin selvä: Unkari muuttaa lakejaan niin, ettei se jatkossa ota vastaan turvapaikanhakijoita.

Unkari asettuu lakimuutoksillaan entistä jyrkemmin EU:n yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. EU puolestaan on vuosia arvostellut sekä Puolan että Unkarin johdon itsevaltaisia otteita ja lakimuutoksia, joilla on rapautettu oikeuslaitoksen ja median riippumattomuutta.

Lakiesityspaketti turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttoon liittyvien kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittamisesta on kansainvälisten sopimusten ja EU:n arvojen näkökulmasta ongelmallinen. YK:n pakolaisjärjestö vaati Unkaria perumaan lakiesitykset ja varoitti niiden vaarantavan pakolaisten oikeusturvan ja sen, että turvapaikanhakijat saavat tarvitsemansa perusavun.

Lakiesitykset ja myös perustuslain muutokset menevät parlamentissa läpi, sillä Orbánin johtamalla nationalistisella ja äärioikeistolaisella Fidesz-puolueella on parlamentissa kahden kolmanneksen enemmistö.

Kansalaisjärjestöjen toimintaa kriminalisoiva lakipaketti tuo muutoksia muun muassa Unkarin poliisilakiin, rikoslakiin, turvapaikkalakiin ja valtion rajoja koskevaan lakiin. Muotoiluiltaan lakiesitys on varsin väljä, mutta teoriassa lakiesitys voisi tehdä rangaistavaksi jopa esitteiden jakamisen, oikeudellisen avun ja ruuan jakelun turvapaikanhakijoille.

”Kyse on lain tuomasta kehyksestä, ja on oikeusistuinten asia päättää, miten ne tulkitsevat minkäkin toiminnan”, valtio­sihteeri Csaba Dömötör sanoi tiistaina esitellessään lakiesitystä unkarilaismedialle.

Tästä on kyse

Uusi laki rankaisisi turvapaikanhakijoita auttavia


 Unkarin uusi lakiesitys turvapaikanhakijoiden auttamisen kriminalisoinnista rajoittaa monen kansalaisjärjestön toimintaa, sillä jopa tiedon jakamisesta tehdään rangaistavaa.

 Turvapaikanhakijaa tai laittomasti Unkarissa oleskelevaa auttava voi joutua auttamisesta enimmillään vuodeksi vankilaan.

 Laki on keskeinen osa pääministeri Viktor Orbánin maahanmuuttopolitiikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti

  2. 2

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  3. 3

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  8. 8

   Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta

  9. 9

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  10. 10

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää