Ulkomaat

Salaperäinen Agenda Europe haluaa palauttaa ”luonnollisen järjestyksen” – liikkeellä on jo lonkerot ympäri Eurooppaa, sanoo verkostoa tutkinut asiantuntija

Äärikonservatiivien liittoutuma haluaa kieltää ehkäisyn, abortin ja homouden sekä nostaa konservatiiviset arvot kunniaan. ”Meidän pitää olla valppaita joka ikisessä Euroopan maassa”, sanoo verkoston toimintaa selvittänyt Neil Datta.

Lontoo. Vanhoilliset arvot nostavat päätään Euroopassa. Yksi esimerkki liikehdinnästä on vähän tunnettu Agenda Europe -liike, joka vastustaa ehkäisyä, aborttia, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, hedelmöityshoitoja ja jopa avioeroa.

Agenda Europe haluaa palauttaa ”luonnollisen järjestyksen”. Tähän kuuluu uskonnollisten arvojen nostaminen ihmisoikeuksien – ja etenkin naisten oikeuksien – edelle.

Viitisen vuotta sitten perustetun Agenda Europen toimintaa on selvittänyt Neil Datta, joka työskentelee Euroopan maiden parlamenttien väestö- ja kehitysryhmien kattojärjestössä EPF:ssä Brysselissä.

”Meidän pitää olla valppaita joka ikisessä Euroopan maassa. Oikeutta aborttiin, ehkäisyyn ja avioeroon pitää osata varjella”, Datta kertoi HS:lle Lontoossa.


Datta on kirjoittanut Agenda Europesta raportin, jonka EDF julkaisi huhtikuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen mukaan Agenda Europe on löyhä liitto, jolla on siteitä yli sataan järjestöön 30 Euroopan maassa. Järjestöille on yhteistä se, että ne vastustavat ihmis- ja naisten oikeuksia sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Toiminnan ytimessä on 100–150 henkilöä.

Dattan mukaan verkoston olemassaolo ei vielä tarkoita sitä, että se tai muut äärikonservatiivit pystyisivät vaikuttamaan poliitikkoihin ja eurooppalaisiin massoihin. Yritys on kuitenkin kova.

”Mikään maa ei ole suojassa.”

Abortin vastustajat ovat yrittäneet tiukentaa aborttilakeja Puolassa ja Espanjassa, mutta naiset ja ihmisoikeusaktivistit nousivat onnistuneeseen vastarintaan. Viime perjantaina taas Irlannissa kansanäänestys kumosi selvin luvuin tiukan aborttikiellon.

Keski- ja Itä-Euroopassa konservatiiviset voimat ovat keskittyneet torppaamaan tasa-arvoiset avioliittolait. Agenda Europe on onnistunut jarruttamaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia muun muassa Kroatiassa ja Sloveniassa.

Romaniassa taas on koottu kolme miljoonaa nimeä kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoitus on järjestää kansanäänestys siitä, että avioliitto säädetään vain naisen ja miehen väliseksi.

”Kansalaisaloitteet ovat yksi keskeinen vaikuttamisen muoto”, Datta sanoo.

Suomessakin on tästä esimerkkejä. ”Äiti, isä ja lapset” -kampanja on osa eurooppalaista ”Mum, Dad & Kids” -aloitetta, joka ajaa konservatiivista avioliittokäsitystä. Aito avioliitto -yhdistys on ilmoittanut verkostoituvansa eurooppalaisten ”avioliittoa ja perhettä puolustavien tahojen” kanssa.

Ruotsissa äärikonservatiivien kampanjoinnin keskiössä on ollut kätilö, joka ei omantunnonsyistä halua tehdä aborttia, ja jota ei näin ollen voi palkata. Kätilön asiaa on kuultu ruotsalaisissa oikeusasteissa, ja nyt tapaus etenee EU:n ihmisoikeustuomioistuimessa.

Norjassa oikeustaistelua käy lääkäri, joka ei halua olla ehkäisyn kanssa tekemisissä.

”Abortin vastustus on vain jäävuoren huippu”, Datta sanoo.

Datan mielestä Euroopassa on huomattava, että kyse ei ole vain yksittäistapauksista ja kunkin maan sisäisistä ilmiöistä. Agenda Europen kaltaiset verkostot rakentavat infrastruktuuria, jonka avulla yritetään hyökätä liberaaleja arvoja vastaan.

Tähän kuuluu myös tasa-arvolainsäädännön jarruttaminen.

Tukea äärikonservatiiveille antaa muun muassa katolinen kirkko. Myös ortodoksinen kirkko ja protestanttien konservatiivisin siipi ovat tukemassa vanhoillisten arvojen esiinmarssia.

Dattan mukaan katolinen kirkko tarjoaa Agenda Europalle tilan ja kohderyhmän, jossa levittää konservatiivista sanaa. Tästä hyötyy kirkko itsekin: näin se todistaa, että se ei ole yksin vanhoillisten arvojensa kanssa.

”Kirkon piirissä ei ole tosin näistä asioista vain yhtä mielipidettä, kuten ei myöskään poliittisten puolueiden sisällä.”

Agenda Europe on nyt leimallisesti katolinen ja oikeistolainen verkosto. Konservatiivinen liikehdintä ei ole kuitenkaan sidottu oikeisto–vasemmisto-jakolinjaan, Datta sanoo.

Konservatiivisia kristillisiä arvoja ajavat ovat usein käytännössä lähellä konservatiivista uskonnontulkintaa ajavien muslimien kanssa. Dattan mukaan yhteistyötä Euroopan tasolla ei kuitenkaan ole:

”[Konservatiivisten muslimien] tavoite Euroopassa on eri eli vapautus länsimaisista laeista. He haluavat, että heidät jätetään rauhaan.”

YK:n tasolla sen sijaan konservatiiviset kristityt ja islaminuskoiset maat tekevät yhteistyötä ”Friends of the Family” -maaryhmän alla. Tarkoitus on pelastaa ”perinteiset perhearvot”. Aloitteen teki Valkovenäjä.

Datta on listannut Agenda Europen vaikuttajahahmoja raporttiinsa. Tuttu nimi on muun muassa italialainen Rocco Buttiglione. EU-parlamentti tukki Buttiglionen nimityksen EU-komissaariksi 2004 tämän konservatiivisten näkemysten takia.

Agenda Europesta ei ole vielä massaliikkeeksi. ”Kyse on pitkälti eliitin liikkeestä”, Datta sanoo.

Rahoitus on epäselvä. Raportin mukaan rahaa on voinut tulla venäläisiltä oligarkeilta, eteläamerikkalaiselta miljardööriltä, keskieurooppalaiselta aatelissuvulta ja brittiläiseltä ilmastonmuutosepäilijältä. Kaikkia yhdistävät konservatiiviset arvot.

Agenda Europe ottaa mallia Yhdysvalloista, jossa aborttioikeus on jatkuvan kamppailun kohde. Yhdysvaltain nykyhallinto on entisestään kaventanut naisten oikeuksia seksuaaliterveyteen niin kotona kuin kehitysmaissakin.

Amerikkalaiset äärikonservatiivit ovat läsnä myös Brysselissä, Strasbourgissa ja Genevessä, joissa toimii Euroopan unionin elimiä sekä YK:n toimistoja.

Eurooppalaiset eivät aina edes ymmärrä, kenen kanssa he ovat tekemisissä.

”Järjestöillä voi olla kivat logot, nimet ja puvut, mutta tausta on mitä synkin. Euroopan pitäisi olla vähemmän naiivi”, Datta sanoo.

Dattaa Agenda Europen verkkosivujen blogi kutsuu ”kansainvälisen vauvanteurastusteollisuuden päälobbariksi”.

Agenda Europe ei kuitenkaan kiellä olemassaoloaan. Päinvastoin: verkosto lupaa panna neljä vuotta vanhan julkilausumansa yleiseen jakeluun, kunhan sitä on ensin päivitetty.

”Meillä ei ole mitään muuta tarvetta kommentoida Dattan pamflettia tai sen arvailuja, olipa kyse sitten niiden vahvistamisesta tai kieltämisestä. Emme yksinkertaisesti voisi välittää vähempää”, Agenda Europen blogissa sanotaan.

Verkosto ei ole vastannut HS:n haastattelupyyntöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää